ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.08.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 14.07.10
    STATUS: SILVER
    DATE SEJUR
    AUG-2013
    DURATA: 7 zile
    familie cu copii
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Înfricoşător... de frumos!

    TIPĂREȘTE

    După îndelungi căutări, telefoane şi iar telefoane la diverse agenţii de turism sau "particulari", după ce ne-am hotărât şi răzgândit de nenumărate ori, am dat peste o fotografie din Parga şi am zis: "Aici mergem!". Am căutat pe hartă cam câţi km avem de parcurs şi când am văzut că sunt în jur de 1000, fericiţi ne-am pregătit bagajele şi am plecat. Am plecat... fără cazare. Ce s-a întâmplat?

    1. Drumul

    Am ales varianta sigură şi simplă: Bucureşti - Ruse - Byala - Pleven - Sofia - Blagoevgrad - Sandanski - Kulata (vamă) - Egnatia (autostradă - direcţia Ioannina, după ce se trece de Ioannina, se urmăreşte indicatorul de Igoumenitsa).

    Drumul a fost foarte bun şi spectaculos, mai ales în Grecia. Munţi, dealuri, câteva serpentine şi multe tuneluri. În Bulgaria nu am întâmpinat nicio problemă, chiar am fost impresionaţi de cât de bine s-a mers şi de calitatea drumurilor.

    Taxe: pod Giurgiu - 6 euro la dus, 2 euro la întors; vignetă Bulgaria - 10 leva pentru o săptămână, se poate cumpăra de la vamă sau de la benzinărie; taxă autostradă Egnatia - sunt 5 puncte de taxare, care variază între 1,2 euro şi 2,4.

    Atenţie: se traversează în jur de 30 de tuneluri pe autostrada Egnatia, iar peisajul este mai mult decât încântător. Nu uitaţi să faceţi poze! :)

    Din Igoumenitsa până în Parga sunt aproximativ 50 de km, pe un drum european foarte bun cu puţine serpentine.

    Plecaţi de la ora 6 dimineaţa, la ora 8 seara eram în Parga, cu o singură oprire la benzinăria de la Sandanski.

    2. Cazare

    Eram extrem de încântaţi de drum şi de faptul că nu întâmpinasem nicio greutate, dar exista o apăsare... nu aveam cazare. Ştiind că staţiunile din Grecia sunt pline, că nu mai existau locuri de cazare şi că am plecat sâmbăta, când grecii evadează din oraşe, precum românii, ne-am păstrat optimismul şi ne spuneam: "Ce naiba, trebuie să găsim o cămeruţă pe undeva... ".

    Cum am ajuns în staţiune, am găsit o forfotă de nedescris. Peisajul îţi tăia respiraţia. Priveam străduţele extrem de înguste, ne gândeam cum o să trecem prin mulţimea de oameni, dar atenţia ne era captată de Castelul Veneţian, de casele colorate dispuse pe deal, asemenea zonelor din Italia, dar şi de insuliţa din mijlocul Mării Ionice.

    Am găsit repede un loc de parcare, am plătit 5 euro pentru o zi şi am plecat în căutare de cazare. Am avut un noroc de nedescris şi am găsit cazare nemaipomenită, chiar în centrul staţiunii, lângă plajă, la Hotel Maistrali. Mai multe, însă, vă voi spune în secţiunea adresată cazării.

    3. Staţiunea şi plaja

    Nu am folosit maşina deloc, am preferat să colindăm toată staţiunea, de la un capăt la altul.

    Am urcat până la Castelul Venţian, nu foarte bine conservat, dar care oferă o vedere panoramică asupra întregii staţiuni (există şi o cafenea unde puteţi savura băuturi la înălţime, privind apusul), am colindat bazarele, străduţele, am admirat măslinii, portocalii şi toate florile viu colorate. Staţiunea este foarte mică, iar la orele serii se umple şi ai impresia că este un "furnicar". Aproximativ 60% erau italieni, 40% greci, şi restul albanezi, nemţi, britanici, iar români, cred că am întâlnit doar 3 familii.

    Parga este curată, casele bine întreţinute, iar vilele şi micile hoteluri de familie sunt care mai de care mai cochete. Peste tot vezi flori, viţă de vie, grădini, iar de dimineaţă, aerul proaspăt, peisajul de vis şi străzile proaspăt curăţate îţi va spune că ai dat peste staţiunea de vis.

    Plajă am făcut numai în Krioneri Beach, cea din centrul staţiunii, care aparent mică, este foarte încăpătoare. Două şezlonguri + o umbrelă costau 8 euro, iar pe plajă, un frappe ajungea la 5 euro. Apa este de un albastru ameţitor, plaja este cu nisip, iar intrarea în mare se face lin, până când, deodată, devine adâncă. Nu sunt arici de mare, nu aveţi nevoie de papucei, decât dacă vrei sa faci scufundări. Poţi vedea nisipul şi peştişorii pe măsură ce avansezi în mare. De recomandat ar fi să vă luaţi ochelarii şi să vă duceţi dis-de-dimineaţă pentru a descoperi o altă lume.

    Temperaturile ajungeau imediat la 35 de grade la amiază, aşadar ne lăsam prosoapele şi salteaua pe şezlong, iar direcţia noastră era către tavernă.

    Plaja foarte curată, deloc gălăgioasă, iar oamenii extrem de civilizaţi. O altă plajă frumoasă pe care am vizitat-o se numeşte Valtos Beach, dar este cam departe de staţiune. Noi am ajuns pe jos, în plimbare, după o masă copioasă. Este mult mai mare, tot cu nisip şi există un taxi pe apă care vă transportă din Parga în Valtos.

    4. Măncare & băutură

    Am ajuns la un subiect delicat pentru mulţi. Nu cred că există persoană care să nu îşi găsească un restaurant, tavernă sau orice alt loc în care să mănânce. Aveţi de ales între taverne mai scumpe şi mai ieftine, între restaurant italienesc, indian, mexican, chinezesc şi fast food-uri.

    De dimineaţă, preferam să ne bem cafeaua pe terasa unui resort cu vedere la mare, iar 3 cafele ne costau 10 euro. Ospătăriţa ne cunoştea şi, fără să zicem nimic, ne făcea semn dacă rămâne "the same", iar noi doar dădeam din cap. Când am plecat, ne spunea tristă că ne aşteaptă la anul să venim, să nu spunem nimic, iar ea să ne aducă cafelele.

    Micul dejun consta în produse de patiserie + un iaurt şi fructe. Toate erau excepţionale, iar toţi turiştii aveau pungile pline de astfel de produse. Un pateu costa cam 2 euro, apa la supermarket 40-50 cenţi, iar un iaurt tot 2 euro. Fructele le puteţi lua de la supermarket, sunt foarte multe în Parga, iar gustul piersicilor este fenomenal.

    Grecii sunt extremi de serviabili. La cafea, bere sau suc, îţi aduc chipsuri, biscuiţi sau sărăţele, te invită să iei masa salutându-te, fără să insiste. Tata, care se pricepe la bere, mi-a spus că nu este foarte bună berea lor locală, însă nu ştiu să vă spun pentru că nu beau alcool. În general, celelalte beri costau 1,50 euro la supermarket, iar la restaurant 3,5 euro.

    La întoarcere ne-am oprit în Salonic şi am vizitat oraşul datorită autobuzului Hop-on, hop-off.

    10 "Must do in Parga":

    1. De înotat de dimineaţă când se zăresc peştii. Ochelarii sunt obligatorii! :)

    2. De vizitat insuliţa care are şi o biserică.

    3. De băut frappe cu îngheţată.

    4. De mâncat îngheţată, cea din centrul staţiunii. Este foarte cremoasă şi gustoasă.

    5. De încercat souvlaki, mousakka, tzatziki, halloumi, peşte, porumb copt.

    6. De vizitat Valtos.

    7. Mers cu trenuleţul, excursia la moară şi cascadă. Drumul este spectaculos, livezi de măslini peste tot, exemplu de funcţionare a morii, vă arată cum se făcea făina şi urcaţi la cascadă.

    8. De vizitat Castelul Veneţian. - opţional cafea şi alte dulciuri.

    9. De mers în excursia Paxos-Antipaxos - de menţionat că nu am fost fiindcă am rău de mare, dar toţi cei care au fost erau extrem de încântaţi. Puteţi vedea şi delfinii.

    10. Staţi seara târziu pe plajă, ascultaţi valurile şi evadaţi din aglomeraţia staţiunii.

    Concediu minunat să aveţi şi aştept întrebările voastre!


    [fb]
    ---
    Trimis de kesasun* in 26.08.13 20:59:45
    Validat / Publicat: 26.08.13 22:38:23
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Platamonas, Salonic
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kesasun*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 In apropiere de Parga
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [26.08.13 22:37:50]
    »

    Chiar și fără a beneficia de poze ilustrative (mare păcat!), articolul poate fi (și chiar a fost) selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    dana2104
    [26.08.13 23:22:30]
    »

    Imi era dor sa citesc o descriere atat de frumoasa si elocventa a acestei minunate statiuni. Ma bucur ca la varsta ta ai putut sa apreciezi ceea ce-ti ofera Parga... Tinerii de azi cauta de obicei altceva... Bravo!!!

    P. S. Pacat ca ai rau de mare. Croaziera Paxox-Antipaxos a fost punctul forte al primei mele vacante in Parga si cea care m-a determinat sa revin aici peste 3-4 ani.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    corinka
    [27.08.13 09:10:01]
    »

    Felicitari pentru review! Urmeaza si niste fotografii?

    Impresiile tale m-au determinat sa ma gandesc serios la o vacanta in Parga pentru viitor. Cand am fost in Corfu am ratat croaziera Paxos-Antipaxos, dar vad ca as putea recupera mergand in Parga.

    Ce alte excursii optionale mai erau si care erau preturile?

    Care sunt preturile la cazare? Se gasesc scutere de inchiriat? Daca da, stii cumva care este pretul pentru o zi?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dragoș_MD
    [27.08.13 09:31:18]
    »

    @corinka: Paxos & Antipaxos sunt mult mai ușor accesibile din Parga decât din Corfu (și - evident! mai ieftin). Iar faza cu răul de mare e mai mult ceva ca bau-bau: marea e destul de calmă ca să nu provoace „grețuri”, valurile n-au mai mult de un metru iar viteza de marș este de circa 20 km/h. În caz de mare agitată, NU se fac croaziere (mă tem că nici micuțele vaporașe n-ar rezista prea bine pe o mare montată).

    Despre alte opționale - poți citi eventual (și) prin impresiile mele: în zonă ar mai fi castelul din Anthousa (al lui Ali Pașa), muzeul uleiului de măsline (Paragaea - chiar în centru); relativ aproape ar mai fi „izvoarele” Acheron-ului, dar și locul său de vărsare (excursii cu vaporașe), cetatea Nicopole (mă rog, ruinele), Nekromantheion, ca să nu mai spun că nici Lefkada nu e prea departe și merită măcar o zi!

    Se pot închiria tot felul de chestii mișcătoare, cu și fără motor; prețuri nu știu, din păcate, noi am fost cu mașina și pentru distanțe (relativ) mici am mers numai pe jos, pentru restul excursiilor, am folosit „leuțul”... Prețurile la cazare în plin sezon sunt printre cele mai mari din GR, dar pe capete de sezon (noi am fost la sfârșit de mai) poți sta foarte convenabil. Și nu e nici așa aglomerat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    kesasun*AUTOR REVIEW
    [30.08.13 14:55:19]
    »

    @corinka: Alte excursii erau catre Corfu, Albania (toata ziua), Lefkada. Restul erau cu taxi boat si implicau doar drumul catre o plaja, la alta: Lichonos Beach, Valtos Beach. Preturile, am impresia, ca nu depaseau 40 de euro.

    Preturile la hotelurile de 4* erau de 90-100 euro/noapte, cu AC si unele cu mic dejun. La vile, cred ca era mai ieftin, dar Parga este o statiune destul de scumpa, iar in sezon nu gasesti mai ieftin de 70-80 euro/noapte.

    Stiu sigur ca in Valtos sunt cele mai ieftine si existau studiouri si la 40-50 euro/noapte.

    Imi pare rau, dar de scutere nu stiu. Am fost cu masina si am preferat sa ne plimbam pe jos prin statiune si imprejurimi. Exista la tot coltul cate o agentie de turism locala. Acolo, cu siguranta, te-ar putea ajuta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dragoș_MD
    [30.08.13 15:15:45]
    »

    @corinka: PS la cele de mai sus, că mi-am adus aminte citind și răspunsul autoarei: - cu mini-agențiile de turism din zonă mai sunt excursii și la Meteore (tot de o zi întreagă).

    corinka
    [30.08.13 16:53:03]
    »

    @kesasun&Dragos

    Multumesc foarte mult pentru informatiile oferite!

    Parga pare chiar o destinatie de vis. Pana acum am fost in Grecia doar cu agentii de turism si niciodata cu masina proprie.

    Imi doresc sa vad si Halkidiki si chiar ma gandeam la o combinatie de vreo 5-6 zile in Halkidiki si tot atatea in Parga, cu masina proprie si rezervari online.

    Grecia este superba si are atatea de oferit...

    @Dragos

    Multumesc pentru sugestiile in legatura cu luna mai, dar, din pacate, profesia nu imi permite sa imi iau mai multe zile de concediu decat in perioada iulie-august.

    Multe multumiri si vacante cat mai placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    corinka, dana2104, kesasun*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Parga:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059187889099121 sec
    ecranul dvs: 1 x 1