GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi in Palermo
Am ales sa povestesc separat despre excursia de 1 zi in Palermo deoarece am observat ca site-ul a impartit Sicilia pe zone si nu am vrut sa incurc lucrurile. In a doua zi dupa ce ne mutasem domiciliul din Taormina in Castellammare del Golfo am decis sa plecam catre Palermo cu toate ca plajele din jurul nostru si soarele ne faceau cu ochiul.
Colonizat in sec. al VIII-lea i. Hr. de catre fenicieni, Palermo a devenit in sec. al X-lea, condus fiind atunci de arabi, un oras impresionant, fiind numit in acea perioada "orasul de delicii". Doua secole mai tarziu avea sa devina, sub stapinire normanda, unul dintre cele mai magnifice orase din Europa. Normanzii au daramat vechile moschei si palate si au adus un suflu nou orasului folosind un stil architectural unic numit "Arab-Norman Stil de Sicilia", un stil ce imbina decoratiuni arabesti, arhitecturi romanice si mozaicuri bizantine.
Din arhiectura araba nu a mai ramas mai nimic (sau chiar nimic). Dar cladirile construite in epoca normanda au pastrat ceva din acea amprenta araba datorita faptului ca multi dintre constructori fusesera initiati in scolile arabe, iar noii locuitori ai orasului nu au vrut sa uite cu totul de traditia araba ce influentase acest oras. Astfel ca ceea ce a ramas este de factura arabo-normanda.
Oricum te-ai gandi sa vizitezi Palermo, indiferent de atractiile pe care ti-ai propus sa le vizitezi in oras, este inevitabil sa nu ajungi pe Via Roma. Este un bulevard larg ce cuprinde mai multe atractii, institutii si cafenele sau restaurante. Un tur cu City Sightseeing Palermo (site oficial) nu este de ajuns pentru a te bucura de acest bulevard. Trebuie sa mergi pe jos, sa te bucuri de cladiri, sa bei o cafea pe Via Roma. Si daca acesta, ca si bulevardele Maquedea sau Vittorio Emanuele, arata toate frumusetile orasului, nu ezitati sa va afundati pe stradute dosnice, acolo unde de fapt bate inima orasului Palermo, acolo unde puteti surprinde in poze ceea ce ati vazut in cataloagele turistice.
Bulevardul Vittorio Emanuele pastreaza si astazi opera baroce ale vremurilor. Acest bulevard se intersecteaza cu Via Maqueda in Quattro Canti. Via Maqueda a fost deschisa la inceputul anilor 1600, iar de-a lungul ei au fost construite noi palate si biserci baroce. Printre acestea surprinzatoare sunt: Palatul Rudini, Casa dei Crociferi, Palatul Merendino, Napoli, Branciforti, Sartino, Comitini, Santa Croce Sant’Elia sau Palatul Filanderi di Cuto. Tot pe aceasta strada se gasesc si minunate biserici la care merita sa va opriti pentru o mica rugaciune si pentru a aprinde o lumanare.
Frumoasa Quattro Canti se afla la intersectia bulevardelor Vitorio Emanuele si Maqueda, la cativa pasi de Fantana Pretoria (sau Fantana Rusinii). Quattro Canti mai este cunoscuta si ca Piazza Vigliena si a fost realizata intre anii 1608-1620. Pe cele patru colturi ale intersectiei bulevardelor se afla 4 cladiri baroce, extraordinar de frumos impodobite cu statui si fantani ce reprezinta cele patru anotimpuri. Deasemenea sunt reprezentati prin statui si fostii regi cat si 4 dintre patroanele spirituale ale orasului si anume Sfintele Cristina, Ninfa, Olivia si Agata. Prin Quattro Canti orasul este impartit in patru cartiere (“mandamenti”). Cu siguranta orice turist care ajunge in Palermo va ajunge in Quattro Canti pentru ca toate drumurile duc…. acolo.
Fantana Pretoria se afla la intersectia bulevardelor Vittorio Emanuel si Maqueda, in imediata apropiere a squar-ului Quattro Canti. Fantana a fost proiectata de catre Francesco Camilliani in anul 1554 pentru o frumoasa vila din Florenta. Senatul din Palermo a cumparat aceasta fantana si, bucata cu bucata, a reusit sa o aduca in locul in care se gaseste si astazi si sa o remonteze cu ajutorul fiului sculptorului. Datorita nudurilor expuse intr-o piata, multimea a fost nemultumita de aceasta noua opera de arta ce fusese asezata in mijlocul orasului si i-au dat numele de Fantana Rusinii. Fantana este inconjurata de Palatul Senatorial sau al Primaria si alte doua palate aristocratice.
Palatul Normanzilor a fost construit pe locul in care, candva, se inalta un castel construit de arabi in sec. al IX-lea. Regii normanzi au facut ca acest castel sa straluceasca din nou, dupa o perioada in care fusese abandonat, incepind cu secolele XVI-XVII. Numai unul dintre cele patru turnuiri se mai pastreaza astazi. Biletul de intrare costa 10 euro pentru adulti. Capela Palatina este situata la etajul I al Palatului si a fost construita in 1132 de catre Ruggero al II-lea si reprezinta cu siguranta cea mai impresionanta incapere a Palatului, un loc in care arta araba, cea normanda si cea bizantina se intrepartund intr-un mod fabulos. Palatul Normanzilor este una dintre atractiile principale din Palermo. Chiar daca pe dinafara zidurile sunt destul de austere, pe dinauntru el este o adevarata opera de arta. Va sfatuiesc sa va informati inainte despre orele de vizitare pentru ca acestea sunt destul de ciudate, pe zile, pe ore, pentru Palat si pentru Capela Palatina separat. Aici puteti gasi detalii despre orarul de vizitare al mai multor atractii din Palermo.
Atractie de top a orasului Palermo, Catedrala adaposteste un impresionant portic gotico-catalan din anii 1400 ce reprezinta un pasaj din Coran, monumente dedicate lui Vittorio Amadeo de Savoia si lui Carlos de Burdon. In interior se gasesc mormintele mai multor personaje imperiale sau regale. Atat fatada este impresionanta cat si interiorul. Catedrala este deschisa in fiecare zi, intrarea este libera (nu uitati sa va informati cu privire la orele de vizitare chiar de pe site-ul oficial). In curtea Catedralei exista banci pe care turistii se pot aseza pentru a admira impresionanta constructie si pentru a se racorii la umbra pomilor, in zilele toride. Nu exista tur facut al orasului Palermo care sa nu include Catedrala, iar daca vizitati singuri orasul o puteti gasi repede, ea aflindu-se pe Via Vittorio Emanuele, in imediata apropierea Palatului Normanzilor.
Din centrul orasului se merge cam 20 de minute pe jos pina la Catacombele Capucinilor ( Piazza Cappuccini 1). Inainte de a pleca de acasa am citit despre locurile ce trebuie neaparat vizitate in orasele in care urma sa ajung in Sicilia. Una dintre atractiile principale era aceasta. Asa ca am renuntat la alte atractii si am plecat catre Catacombe. Aceste catacombe sunt deschise intre orele 9 si 13 si apoi se redeschid intre orele 15 si 18. Asa ca aveti grija cum va organizati vizita in Palermo... daca tineti neaparat sa vizitati o mare oroare. Fotografiatul, din fericire, este interzis in interior. O sa aveti de vizitat 8000 de cadaver mumificate atarnate ca la abator, cadavre ale capucinilor. Marea lor majoritate sunt imbracati in haine de gala, iar galeria este impartita in Camerele Barbatilor si Camerele Femeilor.
Dupa aceasta vizita macabra am ales sa ne odihnim in locul ce reprezinta un adevarat refugiu pentru localnici sau turisti in zilele toride, Giardino Inglese - cea mai mare Gradina Botanica din Italia, fondata in anul 1785. Pe o suprafata de 10 hectare se gasesc sute de specii de plante. Gradina se afla in apropierea zonei de promenada de la mare. Foarte aproape de Giardino Inglese se afla si Villa Giulia, un alt loc cautat de localnici. Palmieri, ficusi cu radacini impresionante, papirusi, serele, Aquarium sunt doar cateva dintre frumusetile Gradinii Botanice din Palermo. Gradina Botanica are program de la ora 9 dimineata pina seara, tarziu.
Villa Giulia se gaseste in imediata vecinatate a Gradinii Botanice si a promenadei dinspre mare. Am ajuns intamplator sa vizitez aceasta atractie, indreptandu-ma catre mare pentru a face un mic popas in turul meu din Palermo. Intrarea este gratuita si in Parcul vilei o sa gasiti destule banci si umbra necesara pentru a va trage sufletul inainte de a porni din nou pe strazile orasului. Villa Giulia are o frumoasa fantana, iar cei care vor sa serveasca o cafea si un pahar racoritor de suc o pot face la cafe / bar-ul din fata vilei. O vizita la Villa Giulia nu poate dura mai mult de 20 de minute pentru cine nu vrea sa zaboveasca pentru a se bucura de racoare si verdeata.
Impresinati am fost cand am intrat sa vizitam una dintre multele biserici si anume Chiesa di Santa Maria in Valverde. Impresionati deoarece, concentrati fiind asupra frumusetii decorarii si cu blitz-urile in functiune, ne-am dat seama ca slujba care se auze era in limba romana. Asa ca daca doriti sa aprindeti o lumanare, iar dorintele sa va fie intelese, va recomand aceasta micuta dar minunata biserica.
Am mai vizitat Cuba, un edificiu construit de Wilhem al II-lea undeva in anul 1180. Am citit in ghidul meu turistic ca acesta a fost un pavilion de placeri atat de incantator incit Giovanni Bocaccio l-a folosit ca decor pentru una dintre povestile din Ziua a V-a din Decameronul.
Catre seara am ales sa ma pierd pe stradutele inguste, poate cam nesigure, si sa vizitez cateva piete de unde nu stiai ce sa cumperi mai intai. A fost o zi istovitoare… Cam greu sa cuprinzi intreg orasul, pe o caldura de 40 de grade, in 9-10 ore. Dar cu siguranta Palermo nu trebuie sa lipseasca de pe lista voastra cu locurile ce merita vizitate in Sicilia. Am plecat inapoi catre Castellammare del Golfo si pe drum m-am tot gandit cate oare sunt atractiile pe care le-am ratat in Palermo. Dar mi-am dat seama ca sunt multe ratate in Sicilia, iar intr-un viitor apropiat am sa imi gasesc timp sa ma intorc pentru a descoperi alte locuri interesante si pentru a ma bucura si mai mult de Sicilia.
Trimis de vlado2 in 14.08.13 17:01:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/la-piovra
Multumesc
- -
Rezolvat.
Intr-o dimineata superba, un superbonus binemeritat din partea mea. Felicitari!
@vlado: ai toate... geloziile mele, dar şi votul: P. Am fost în Sicilia de două ori, dar în Palermo n-am ajuns. La catacombe ai văzut cumva trupul unei fetiţe pe nume Rosalia Lombardo sau Lombardi, parcă? Am citit că a început să se degradeze şi voiam să ştiu dacă mai este expus.
Ieri, am luat si eu hotararea sa ma duc in Palermo, pentru 3 zile, in luna mai.
Mai intai am facut rezervarea la biletele de avion si la cazare, apoi am intrat pe AFA sa vad ce ma asteapta acolo.
Este primul articol despre Palermo, pe care il citesc aici si am gasit informatii foarte utile.
Si pozele sunt foarte frumoase.
Pomeniti, in articolul dumneavoastra, si despre "promenada dinspre mare". Oare cum este nisipul pe plajele din Palermo?
Ati folosit autobuzul turistic? Vad ca sunt liniile A si B si inca una pentru Mondello. Ce este acolo?
Multumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Palermo altfel de cum mi-l imaginam — scris în 04.04.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Pentru prima dată, câteva ore în Palermo — scris în 30.11.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Pe țărm și prin împrejurimi — scris în 29.08.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Grandoare și rafinament în centro storico — scris în 28.08.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O moștenire fabuloasă: Palermo arabo-normand. Partea a II-a — scris în 14.07.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O moștenire fabuloasă: Palermo arabo-normand. Partea I — scris în 13.07.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Bella Sicilia, bello Palermo — scris în 02.07.19 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ