ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Paleokastritsa - Ghid turistic

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Paleokastritsa este cea mai frumoasă şi una dintre cele mai renumite staţiuni din Insula Corfu (Kerkyra, numele grecesc al insulei). Este situată pe ţărmul vestic al insulei, în partea sa central-nordică. Farmecul staţiunii său constă în splendida opoziţie dintre munte şi mare: pe de o parte este muntele, calcaros, albicios, cu stâncării şi prăpăstii, iar de partea cealaltă apele cristaline de culoare smarald-turcoaz ale Mării Ionice în care penisulele ce pătrund adânc în mare separă şase golfuri colorate în nuanţe diferite.

1. ISTORIC

Numele Paleokastritsa (Palaiokastritsa, în greceşte), însemnând Vechiul castel, se referă la fortificaţia Angelokastro (Castelul Îngerilor) care de pe munte domină staţiunea. Pe de altă parte, în vârful dealului/peninsulei vestice este Mănăstirea Paleokastritsa datând din 1225, dar se presupune că aceasta ar fost întemeiată pe locul unei vechi fortăreţe.

2. CUM SE AJUNGE

Paleokastritsa este situată la 25-30 Km vest de capitala insulei, Corfu Town, precum şi de aeroportul insulei (situat la marginea capitalei). Drumul asfaltat care porneşte din Corfu Town se termină în partea vestică a staţiunii, după ce o străbate de la est la vest, în curbe şi serpentine, pe marginea falezei. Cursele locale (Green Bus, autobuze climatizate) pleacă şi sosesc cam din oră în oră în perioada sezonului turistic, în staţiune fiind mai multe staţii. Capătul liniei este spre capătul staţiunii, lângă Golful Agios Spyridon, unde este şi o parcare foarte mare. Turiştii care stau în staţiunile de pe litoralul nordic al insulei pot ajunge aici pe un minunat drum care străbate partea muntoasă a insulei şi trece prin Bella Vista şi Lakones înainte de a junge în Paleokastritsa, iar din staţiunile sudice ale insulei pe un drum prin Liapades.

3. DATE ADMINISTRATIVE

Munimunicipalitatea Paleokastritsa are o suprafaţă de aproape 50.000 km² şi o populaţie de circa 4.400 locuitori (recensământ 2001). În afară de Paleokastritsa, centru administrativ, în compoziţia municipalităţii mai intră o serie de sate şi cătune: Lakones (la nord, cca. 500 locuitori), Liapades (la sud-est, cca. 960 locuitori), Doukades, Skripero, Makrades (Vistonas), Gardelades, Krini.

4. CAZARE

Posibilităţile de cazare sunt felurite, acoperind o varietate mare de preferinţe şi de buzunare: de la un camping (situat în partea estică a staţiunii, vezi harta), la multe vile cu camere cu autogospodărire (cu chicinetă în dotare, exemplu fiind VILA DINI (vezi impresii) sau STAMATELA STUDIOS (vezi impresii), până la hoteluri cu mai multe stele, exemplu, Akrotiri. Rezervarea se poate face prin agenţiile de turism şi/sau direct, prin internet booking. Multe din hoteluri şi vile au piscină proprie sau acces în apropiere. PONT: în partea estică a staţiunii faleza este înaltă sau foarte înaltă, şi deşi s-ar putea ca în reclamă să scrie că sunt doar câteva zeci de metri până la plajă, s-ar putea ca aceştia să fie mai mult pe verticală...

5. PLAJE ŞI GOLFURI:

PONT: dacă vreţi să faceţi plajă în Paleoksatritsa este foarte indicat să aveţi papuci de plajă, chiar sandale strânse pe picior cu care să puteţi intra în mare. Este o singură plajă numai cu nisip (Agios Spyridon), una cu nisip şi pietriş (Agia Triada), celelalte numai cu pietre. Pe plaje se pot închiria şezlonguri.

De la est la vest se înşiră şase sau şapte golfuri, fiecare cu caracterisiticile sale.

5.1. LIAPADES. Este un golf foarte mare în extremitatea estică şi nu face parte propriu-zis din Paleokastritsa. Plaja este accesibilă numai dinspre satul Liapades.

5.2. LA GROTTA (foto). Este un fel de golf fără plajă situat în partea estică a staţiunii, mărginit doar de peretele prăpăstios. De numele său este legată minunata terasă "La Grotta", ascunsă privirilor de pe faleză, adăpostită în nişte intrânduri în stâncă. Sunt trepte, margini de stânci înalte de pe care unii temerari sar în apă.

5.3. AGIA TRIADA (în greceşte, Sfânta Treime). Este situată în partea centrală a staţiunii, fiind şi una din principalele plaje cu nisip (de fapt, nisip cu pietriş), deservind hotelul Akrotiri. Golful este mărginit spre est şi sud de o peninsulă ascuţită, în capătul nordic al acesteia fiind hotelul Akrotiri.

5.4. PLATAKIA (foto, video). Este situat în partea centrală a staţiunii şi nu are o plajă propriu-zisă, ci o caricatură de plajă îngustă şi bolovănoasă. Faleza şi drumul din lungul golfului deschid privelişti încântătoare. La marginea vestică a golfului este situată Vila Dini, binecunoscută multor turişti români. Ambiţioşii pot coborî la "plajă" de pe faleză pe lângă Vila Dini.

5.5. ALIPA (foto, video). Alipa este golful turistic al staţiunii, fără a fi folosit pentru plajă. Este amenajat cu pontoane de beton de unde se poate pleca în croazieră cu Submarinul Galben sau cu alte bărci închiriate.

5.6. AGIOS SPYRIDON (foto, video), în greceşte, Sfântul Spiridon. Este un golf mărginit de cele două mari peninsule cu contur rotunjit din Paleokastritsa. Adăposteşte cea mai mare şi mai importantă plajă din staţiune, singura numai cu nisip. Este şi cea mai uşor accesibilă, fiind fără faleză. Este situată înspre capătul vestic al staţiunii, lângă parcarea mare, capăt de linie Green Bus. Pe această plajă/golf se poate face plajă în condiţii foarte bune, se pot închiria hidrobiciclete şi alte ambarcaţiuni mici, se poate face tratament cu peştii sanitari din apă, sau se poate vizita grota în care s-ar fi iubit Ulise şi Nausicaa.

5.7. AGIOS PETROS (foto, video), în greceşte, Sfântul Petru. Este o mică plajă/golf în capătul vestic al staţiunii, mărginind partea nordică a dealului/peninsulei pe care este situată Mănăstirea Paleokastritsa. Se ajunge foarte uşor la plajă, doar traversând parcarea. Plaja este cu pietre, ceva nisip şi şezlonguri de închiriat. De aici se pot închiria hidrobiciclete sau ambarcaţiuni mici, chiar şi chestii de genul banane şi colaci remorcate de şalupe. Farmecul golfului este dat însă de apele uluitor de transparente, cu stânci, excepţionale pentru scufundări.

5.8. AMPELAKI (foto, video). Este un mic golf învecinat, aproape lipit de Agios Petros. Se ajunge la plajă pe o cărare prin spatele parcării şi a ceea ce pare a fi un centru de reabilitare a măgarilor (patrupezi). Aici se poate asculta muzica pietrelor rostogolitoare (Rolling Stones), se pot închiria ambarcaţiuni mici sau face scufundări (există un centru de scufundări).

6. ATRACŢII TURISTICE ÎN PALEOKASTRITSA

Sunt atât de frumoase, de interesante şi de diferite între ele, încât mi-e greu să fac o clasificare în ordinea importanţei.

6.1. STAŢIUNEA în sine. Când ajungi în staţiune (sau deasupra ei) şi vezi într-o parte muntele prăpăstios şi în cealaltă parte, cele şase golfuri cu ape smarald-turcoaz în nuanţe diferite, zici că ai ajuns în Paradis. Greu de descris, trebuie văzut.

6.2. CROAZIERĂ CU SUBMARINUL GALBEN. Am prezentat-o mai pe larg aici: vezi impresii. Îmbarcarea şi debarcarea se face în portul turistic (Golful Alipa). Yellow Submarine este un vas special construit pentru croaziere subacvative. Are aproximativ 15 m lungime şi 4 m lăţime şi poate transporta până la 50 pasageri. Vasul prezintă o punte inferioasă submersă cu hublouri mari de sticlă. Prin ele se poate observa fauna marină din zona stâncilor. In prima parte a excursiei toţi pasagerii stau pe punte şi se bucură de peisajul extraordinar. Submarinul se plimbă printre stânci cu forme ciudate, pe lângă peşteri cu reflexii în antichitate, iar la difuzoare auzim informaţii în limbile engleză şi greacă. După ce-am admirat la suprafaţă priveliştile de vis, soseşte momentul în care suntem invitaţi să coborâm în partea de jos a submarinului. Prin hublourile mari avem ocazia de a explora lumea submarină. Spectacolul este fascinant! Submarinul Galben are un căpitan (Nemo) care este pus tot timpul pe distracţie. Ruta submarinului (vezi harta) cuprinde cele 6 golfuri din jurul staţiunii. Durata croazierei este de circa 50 minute. Plimbările cu submarinul se fac din oră în oră. Preţul excursiei variază între 7,5 - 10 euro de persoană, uneori având inclus în preţ şi vizitarea acvariului. O alternativă la Submarinul Galben este vaporaşul Nautilus care poate fi "luat" tot din portul Alipa.

6.3. MĂNĂSTIREA PALEOKASTRITSA, Panaghia, sau a Sfintei Fecioare (foto, video). Este un alt obiectiv turistic major care este inclus, alături de Submarinul Galben, pe lista excursiilor tip "turul insulei". Detalii referitoare la mănăstire am prezentat aici: vezi impresii. Mănăstirea a fost construită în secolul XIII (anul 1228) conform inscripţiei gravată pe poarta mănăstirii, pe locul unde a fost găsită o icoană a Fecioarei Maria, pe dealul Agios Spyridon (Sf. Spiridon) acoperit cu măslini şi chiparoşi şi care veghează asupra fermecătoarelor golfuri care dau splendoare peisajului din jur. Mănăstirea este situată în extremitatea sud-vestică a staţiunii. La ea se poate ajunge cu mijloace auto (înainte de mănăstire este o mică parcare) urcându-se dealul pe un drum cu sens unic alternativ, dar vă recomand să faceţi acest traseu pe jos, admirând peisajul printre boscheţii de landru divers colorat care mărginesc drumul. Intrarea în mănăstire este gratuită, dar trebuie o ţinută decentă (femeile "în culpă" primesc un şal). Biserica actuală şi chiliile călugărilor au fost construite în secolul XVIII. Biserică este o bazilică cu o singură navă, cu acoperiş de lemn, cu clopotniţa tipică bisericilor corfiote. Tavanul este pictat. In biserică şi în muzeu (intrare gratuită) se gasesc icoane rare (din care una făcătoare de minuni) din perioada bizantină şi post-bizantină. În muzeu mai sunt expuse cărţi, modele de nave, veşminte monahale şi bisericeşti, o scoică uriaşa (Tridacna) şi scheletul "Monstrului mării". În incinta mănăstirii mai este o "Fântână a dorinţelor" şi un magazin în care se pot vedea un zdrobitor şi o presă pentru obţinerea uleiului de măsline şi în care se pot cumpăra diverse suveniruri purtând marca mănăstirii (ulei de măsline, lichior şi dulceaţă de kumquat, vinuri etc.). În exteriorul mănăstirii, în faţa ei, este un superb parc (în stil japonez?) şi chiar lângă mănăstire, un interesant tun cu stema Romanovilor (ruşii au fost prezenţi în Corfu pentru un timp scurt in anul 1799) instalat pe o platformă deasupra abruptului care deschide o impresionantă panoramă.

6.4. BELLA VISTA (foto, video). Bella Vista este un promontoriu situat pe versantul muntelui care domină Paleokastrisa. Una din cele mai impresionante panorame de pe Pământ, recunoscută ca atare, este oferită de acest punct de belvedere. Se ajunge uşor aici aici pornind din intersecţia din capătul estic al staţiunii Paleokastritsa pe drumul care urcă pe coasta muntelui (locuri de belvedere) şi trece prin Lakones. Panorama de vis de la Bella Vista acoperă versantul muntelui plin de păduri de măslini şi chiparoşi, iar în partea de jos staţiunea Paleokstrisa cu ale sale şase golfuri cu ape în diferite nuanţe. Se remarcă portul turistic Alipa (cu Submarinul Galben), plaja şi golful Agios Spyridon (cu grota lui Ulise şi Nausica) şi mănăstirea Paleokastritsa (Panaghia). Pe marginea promontoriului sunt mai multe taverne de unde pot fi savurate în linişte cafeaua şi peisajul. Cea mai cunoscută dintre ele turiştilor români este Golden Fox (obiectiv cuprins în Turul Insulei) care oferă meniu în limba română şi dispune de o piscină cu acces liber. Am realizat videoclipul următor care redă întrucâtva splendoarea acestui loc: youtube

6.5. LAKONES (foto, video). Lakones este un sat tipic corfiot situat pe Muntele Araki care domină Paleokastritsa, exact în dreptul staţiunii. Este străbătut de un drum important care uneşte staţiunea Paleokastritsa de partea nordică a insulei. Aici se ajunge foarte uşor, la intrarea în Paleokastritsa (are o singură intrare) fiind o intersecţie cu un drum la dreapta spre Lakones, Bella Vista şi apoi spre staţiunile din nordul insulei. Se zice că Lakones ar fi cel mai vechi sat din insula Corfu, datând din perioada bizantină şi ar fi şi singurul sat vizibil de pe mare (din motive de securitate, satele din insulă au fost întemeiate în locuri ascunse vederii de pe mare). Drumul urcă în serpentine pe marginea muntelui, oferind imagini panoramice spectaculoase. Lakones este un sat tradiţional, liniştit, cu unele case datând din secolele XVIII şi XIX. În partea centrală a satului este o mică piaţetă din care se desprind câteva uliţe extrem de înguste, unele în trepte (foto, video). Tot din mijlocul satului începe Cărarea Măgarilor, făcând parte din una din drumeţiile pe care le propun mai jos. La un kilometru după sat urmează Bella Vista, cu a sa impresionantă panoramică, prezentată anterior. Lakones este străbătut de o singură stradă care, deşi nu se intersectează cu nimic, are câte un semafor la fiecare capăt al satului care reglementează circulaţia auto în regim de sens unic. Prin sat, drumul este extrem de îngust, el fiind proiectat iniţial doar pentru a circula pe el un măgar încărcat cu două samare. Ce depăşeşte această lăţime, deja începe să fie o problemă. Totuşi este un drum important, de tranzit şi pe el circulă chiar şi autocare. Sunt şi mai multe glume pe tema asta pe care vi le la să le citiţi, împreună cu alte detalii, în reviewul următor: vezi impresii

6.6. GOLFUL AGIOS SPYRIDON - PE URMELELE LUI ULISE ŞI NAUSICAA (foto, video). Conform Legendelor Olimpului, Corfu ar fi mitica insulă a feacilor, iar Paleokastritsa, mai precis Golful Agios Spyridon, locul unde s-ar fi petrecut unul din episoadele Odiseii homeriene. Acest golf, după cum am prezentat mai sus, are cea mai importantă plajă din Paleokastritsa, situată spre capătul vestic al staţiunii. După terminarea Războiului Troian, odiseea întoarcerii spre casă a lui Ulise s-a desfăşurat pe parcursul a 10 ani plini de peripeţiii. După vreo 7 ani de aventuri, Ulise se afla pe pluta primită de la Calipso, dar aceasta (pluta) este zdrobită de Poseidon (zeul mării). Ulise, ajutat de o zână a mării, reuşeşte să ajungă înot la ţărmul Insulei Feacilor (Corfu), tocmai când pe acolo trecea Nausicaa, preafrumoasa fiică a lui Alcinous, regele feacilor. Ea îl îngrijeşte pe Ulise şi se îndrăgosteşte de el. Apoi Nausicaa îl duce la palat, iar tatăl ei, impresionat, chiar îi oferă lui Ulise mâna fiicei sale. Ulise se pare că refuză, dar primeşte în dar o corabie şi alte cadouri cu care ajunge acasă la el, în Itaca. În partea vestică a Golfului Agios Spyridon, sub dealul cu Măănăstirea Paleokastritsa, este o grotă parţial inundată şi accesibilă numai dinspre mare. Este grota unde s-ar fi iubit Ulise şi frumoasa Nausicaa, important reper turistic pentru toate bărcile şi şalupele care străbat aceste ape. Vis-a-vis de grotă, în versantul estic al golfului, sunt 3 mari adâncituri dreptunghiulare, reprezentând probabil urmele tridentului lui Poseidon. Vă recomand ca de pe plaja Golfului Agios Spyridon să inchiriaţi o hidrobicicletă sau o barcă şi să vă delectaţi cu aceste locuri minunate, aşa cum am făcut noi în videoclipul următor: youtube

6.7. TRATAMENT COSMETIC GRATUIT CU PEŞTI SANITARI ÎN APELE DE PE PLAJA AGIOS SPYRIDON - PEDICHIURA CU PEŞTE (foto, video). Spre deosebire de saloanele cosmetice unde plăteşti ca să fii "mâncat" de peşti, în apa plajei Agios Spyridon este gratuit. Intrând în apă mării din zona plajei (golfului) Agios Spyridon (Sfântul Spiridon), descris anterior, turiştii sunt întâmpinaţi de bancuri de peşti mici. Dacă stăm liniştiţi, în curând printre picioare încep să mişune peşti sanitari cenuşii şi alţii verzui şi negricioşi. Cu firmiturile de la o coajă de pâine ne împrietenim imediat cu toţi peştii din zonă. Pentru sirene, trebuie însă o momeală mai consistentă... La foarte scurt timp după ce ne liniştim în apă, peştişori sanitari (probabil din specia Garra Rufa) devin foarte îndrăzneţi şi încep să examineze cu interes picioarele noastre şi, în curând, să ne ciugulească şi să ne pişte, o senzaţie puţin stranie. Unii turişti se agită şi evită "tratamentul" pentru-că nu întotdeauna pot observa clar cine le ciuguleşte picioarele. Dacă vreţi să vă aflaţi în mijlocul bancurilor de peşti, încercaţi să-i atrageţi cu mici firimituri de pâine, aşa cum am făcut eu în videoclipul următor: youtube

6.8. SCUFUNDĂRI SUBMARINE. Paleokastritsa, cu ale sale ape cristaline şi stânci calcaroase, este paradisul scufundătorilor. Pentru a admira lumea submarină, fără să vă udaţi, puteţi apela la serviciile Submarinului Galben, prezentat deja. Varianta umedă presupune ca de acasă sau de la tarabele din staţiune să vă cumpăraţi "echipament" individual de scufundare destinat amatorilor (ochelari, tub, labe). Cei pentru care scufundările reprezintă o mare pasiune au la dispoziţie în club de scufundări dotat cu instructori şi echipamentul profesionist aferent. Pontonul de acostare al şalupelor acestui club se găseşte pe latura nordică a Golfului Ampelaki (situat în capătul vestic al staţiunii, vezi harta). Zona de maxim interes pentru scufundări este în largul golfurilor Ampelaki şi Agios Petros, acolo unde se găseşte şi stânca Skeloudi (vezi harta), locuri vizate şi de vasele cu hublouri submerse tip Submarinul Galben sau Nautilus. Pe Youtube am găsit un videoclip cu imagini deosebite făcute împreună cu clubul de scufundări din Paleokastritsa: youtube

6.9. CONCERT GRATUIT ROLLING STONES. Zi de zi şi noapte de noapte, pe plaja Golfului Ampelaki, situat în capătul vestic al staţiunii, puteţi participa la concertul pietrelor rostogolitoare (Rolling Stones) aşa cum am detaliat într-un review anterior: vezi impresii

6.10. ACVARIUL. Acvariul din Paleokastritsa se găseşte în capătul vestic al staţiunii, lângă mare parcare situată vis-a-vis de plaja golfului Agios Spyridon, străjuind drumul ce urcă spre Mănăstirea Paleokastrista. Peste drum de acvariu sunt câteva magazine cu suveniruri şi o bisericuţă ce are alături o clopotniţă în stil corfiot. În bazinele din acvariu puteţi vedea numeroase specii de peşti şi alte vieţuitoare din Marea Mediterană şi din alte colţuri ale lumii. Preţul de intrare la acvariu (6 euro) mi s-a părut destul de piperat, dar sunt şi variante în care acesta vine la pachet cu croaziere pe mare.

6.11. CORABIA PIETRIFICATĂ A LUI ULISE (foto, video). În largul mării, înspre Lipades, se vede în apa mării o stâncă cu contur ciudat şi care, cu puţină imaginaţie, poate aminti de profilul unei corăbii. Aceasta, conform legendelor, ar fi (una din) corabia lui Ulise pietrificată de către Poseidon, zeul mării. "Corabia" se vede foarte bine de pe falezele staţiunii, de la Bella Vista şi de pe vasele turistice (exemplu, Submarinul Galben).

6.12. APUS DE SOARE. Superbe apusuri de soare pot fi admirate de pe vârful dealului/peninsulei Agios Spyridon (cel pe vârful căruia se află Mănăstirea Paleokastritsa), un minunat loc de belvedere care oferă o largă panoramă (vezi harta) asupa Mării Ionice, golfurilor Ampelaki şi Agios Petros, stâncii Skeluodi şi a muntelui care domină staţiunea Paleokastritsa (pe munte se văd foarte bine satul Lakones şi punctul de belvedere, Bella Vista). Locul este foarte uşor accesibil, fiind situat la nici 200 de metri de Mănăstirea Paleokastritsa, prezentată anterior. De la poarta mănăstirii continuă spre vest o alee în urcare uşoară. Mirajul soarelui scufundându-se în apa mării este greu de descris în cuvinte, aşa că detalii suplimentare şi impresii vizuale filmate de mine pot fi văzute aici: vezi impresii

7. APROVIZIONARE, HRANĂ

În lungul drumului paralel cu faleza şi care străbate staţiunea de la un capăt la altul sunt mai multe prăvălii cu de toate. De la ele vă puteţi aproviziona cu tot ce aveţi nevoie, inclusiv produse vegetale proaspete, pentru a pregăti mâncarea "acasă", la chicineta din cameră. Găsiţi şi produse locale care pot fi folosite ca suveniruri, de exemplu lichioruri, fructe confiate şi dulceţuri din kumquat, vinuri, măsline marinate şi condimentate. Apa la bax este ieftină (circa 1,2 euro/bax), uneori şi berea germană (70centi/cutia de 500 ml). Tavernele din staţiune oferă meniuri variate, uneori cu specific local, preţurile începând cam de la 10 euro.

8. VIAŢA DE NOAPTE

Spre deosebire de staţiunile din sudul Insulei Corfu, vizate îndeosebi de tinerii dornici de zbenguială nocturnă, Paleokastritsa este liniştită. Tavernele care se înşiră în lungul falezei (pe drumul principal din staţiune) oferă frecvent programe culturale specifice insulei (dansuri, cântece, karaoke) şi meniuri speciale, semnalizate din timp prin panouri vizibile. De pe plaje, muzica valurilor se aude plăcut combinată cu cea de la terase.

9. DRUMEŢII ÎN PALEOKASTRISA

Vă propun două drumeţii, sugestii alternative pentru a petrece în mod plăcut timpul şi pentru a admira frumuseţile naturale ale staţiunii Paleokastritsa. Prima drumeţie, prin staţiune, este mai scurtă (de câteva ore), iar cealaltă, prin staţiune şi împrejurimi, mai lungă (cel puţin o jumătate de zi). Vă recomand să aveţi încălţăminte adecvată (mai ales pentru drumeţia mai lungă) şi o sticlă cu apă. Ambele trasee sunt redate pe harta anexată.

9.1. DRUMEŢIE PRIN STAŢIUNE. Traseu în circuit, uşor accesibil din orice loc din staţiune, reprezentat pe hartă cu linia verde. Se desfăşoară în interiorul staţiunii, numai pe drum asfaltat. Are un segment est-vest coborât, paralel cu marea, adică drumul principal din lungul falezei, de unde puteţi admira marea şi un segment ridicat, paralel, pe sub stâncile care domină staţiunea. Aceasta este şi porţiunea cea mai interesantă. Drumul îngust şi întortocheat trece printre păduri sălbatice de măslini şi chiparoşi. De sus, se deschid panorame cu golfurile din Paleokastritsa. Puteţi avea ocazia să vă întâlniţi cu foarte multe flori, precum şi cu lămâi, smokini, portocali, kumquat, cactuşi cu fructe... Episoade din această drumeţie (partea de sus) au fost înregistrată de mine în videoclipul următor (activaţi subtitrarea): youtube

9.2. DRUMEŢIE PE TRASEUL PALEOKASTRITSA - LAKONES - BELLA VISTA - CĂRAREA MĂGARILOR - PALEOKASTRITSA. Traseul reprezentat cu linie roşie pe harta (fotografia) anexată. Pentru economie de timp şi de picioare, porţiunea din Paleokastritsa, exact până la ieşirea estică din staţiune, poate fi făcută cu un autobuz local. În capătul estic al staţiunii Paleokastritsa este o intersecţie şi urcaţi pe drumul în serpentine spre NW, spre Lakones, printre păduri de măslini şi cu panorame minunate spre golfurile din Paleokastrisa. Treceţi prin Lakones, satul prezentat pe larg mai sus şi pe îl puteţi blocaţi daca întindeţi lateral mâinile. Traversaţi satul şi ajungeţi la Bella Vista, cu uluitoarea panoramă prezentată mai sus. Reveniţi la Lakones şi din centrul satului, după indicatoare, coborâţi spre Paleokastritsa pe Cărarea Măgarilor - Donkey Path, semnalizată ca atare. Distanţa pe Cărarea Măgarilor nu e mare, circa 2 Km, dar extrem de spectaculoasă prin peisaj (panoramele cu golfurile din Paleokastritsa, păduri sălbatice de măslini şi chiparoşi, stâncării, flori). Pentru cei interesaţi şi de geologie, exact la intrarea în Paleokastritsa veţi păşi pe aflorimente (termen geologic) de gips care apare sub formă de fluturaşi şi plăcuţe abundente, cu aspect sticlos, strălucitor (chiar la intersecţia cu drumul de descris anterior, punctul 9.1 ,,scris şi pe hartă). Intraţi în Paleokastritsa înspre capătul său vestic. Drumeţia durează cel puţin jumătate de zi. Se poate face şi în sens invers, dar asta înseamnă un urcuş puternic la început.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 01.06.16 18:59:38
Validat / Publicat: 02.06.16 06:21:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: La Atena si in Corfu de trei ori

VIZUALIZĂRI: 11322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Paleokastritsa văzută de la Bella Vista. În stânga se văd golfurile Agia Triada și Ampelaki. Urmează Golful Alipa cu portul turistic. În față este Golful Agios Spyridon, iar în dreapta golfurile Agios Petros și Ampelaki. Pe vârful dealului din dreapta se vede Mănăstirea Paleokastritsa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.06.16 08:09:43]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mogly
[02.06.16 08:45:06]
»

Felicitări autorului! Review-ul merită cu prisosinţă titlul de mini ghid am fost acolo, fiind cea mai frumoasă şi cea mai completă descriere a Paleokastristei pe care am citit-o!

Din nou mi-e dor să mă plimb prin acele locuri si indiferent pe unde vom mai merge, în mod sigur cândva ne vom întoarce acolo pentru a revedea locuri dragi şi pentru a ne delecta şi cu ce nu am văzut la prima intâlnire cu Paleokastrista.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[02.06.16 10:30:39]
»

@Lucien - Excelent review, extrem de cuprinzător. Felicitări şi pentru poze şi explicaţiile lor.

GabrielaG
[02.06.16 12:51:04]
»

Al doilea articol pe care il citesc azi si al doilea superbonus!

noi doi
[02.06.16 23:44:49]
»

Superb! Totul, de la poze, la descrieri si informatii utile, si nu in ultimul rand povestea in sine. Mi-e dor de Corfu si Paleokastritsa si va multumesc ca ne-ati adus marea aproape. Parca si aud valurile!

Felicitari!

mishu
[03.06.16 10:36:01]
»

Un articol care merita din plin incadrarea lui drept Mini ghid. Nu stiam ce sa fac mai intai, sa citesc articolul, sa vad pozele, am facut putin din toate, am citit in diagonala articolul, apoi m-am uitat la poze si dupa asta am citit mai incet articolul.

Sunt una in completarea celeilate, poti vedea pozele fara sa citesti articolul insa nu le poti intelege fara sa stii ce vezi.

Poti citi articolul fara sa vezi pozele insa daca vezi si pozele intelegi mai bine despre ce este vorba. Pozele sunt spectaculoase, ai impresia ca te uiti la niste picturi in care artistul a pus culorile cu intensitatea dorita de el.

Spectaculos, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[03.06.16 12:22:12]
»

Adevarat GHID turistic! Felicitari!

LucienAUTOR REVIEW
[03.06.16 17:28:58]
»

Multumesc mult, acum am reusit sa aflu si eu ce reprezinta capodopera mea! Scuze, e o gluma! Este un review pe care il cuget de foarte mult timp. Stiam ca am material explicativ suficient si am vrut sa-l valorific in asa fel incat chiar sa fie folositor. Impresiile tale si ale celorlalti colegi imi spun ca am reusit cumva. Desigur, ce am scris e doar o introducere in tema. Multumesc mult pentru aprecieri!

micos
[25.11.17 17:58:27]
»

@Lucien: Explicații și îndrumări clare, concise și obiective, însoțite de fotografii care te transpun în ipostaza de turist nerăbdător până la următorul sejur. Sincere felicitări!

LucienAUTOR REVIEW
[25.11.17 19:01:49]
»

@micos: Mulțumesc mult! Sper să fie de folos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, GabrielaG, Lucien, micos, mishu, mogly, noi doi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Paleokastritsa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070497035980225 sec
    ecranul dvs: 1 x 1