GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Să mă duc? Să nu mă duc? Sigur sunt chinuite, de ce să plătesc să văd niște bufnițe ținute în condiții rele? Poate nu-i așa, îmi zic tot eu, încercând să mă conving să merg la Cafeneaua cu bufnițe din centrul Narei. Dar poate nu sunt ținute în condiții așa de rele, spun tot eu încercând să-mi șterg din minte imaginile cu animalele ținute în spații foarte mici din Ueno Zoo din Tokyo. Până la urmă, încercarea moarte n-are, așa că am decis să văd cu ochii mei cum sunt ținute bufnițele, recunosc, mai mult din curiozitatea de a le vedea, și nu din motive etice.
Bufnițele, sau fukuro în japoneză, sunt printre cele mai iubite animale ale Japoniei, deoarece numele lor este omonim cu norocul. Se zice că sunt animale cu noroc, ce te protejează de necazuri și-ți aduc numai bucurii în viață. Cafenelele cu bufnițe sunt destul de frecvente în marile orașe de aici, fiind populare în special pentru turiști curioși ca și mine.
Owl Cafe Watawata este lângă gara Kintetsu, pe bulevardul mare care vine dinspre gara JR., se observă ușor, mai ales că la intrare este un loc pentru pozat și o foaie cu instrucțiuni. Practic, plătești 1300 de yeni ca adult (cam 12$) sau 800 de yeni pentru un copil și ai voie să stai o oră. La intrare a venit o doamnă imediat, mi-a arătat un tonomat de bilete, care practic avea mai multe opțiuni de băuturi - cafele, ceaiuri. Aleși băutura dorită, dai cei 1300 de yeni și primești un bilețel dublu. Jumătate se duce la recepție, unde există mai multe cronometre ce monitorează ora. Doamnele de acolo vorbesc bine engleza, chiar foarte bine și mi-au explicat regulile: din cele 12 animăluțe există două bufnițe pe care nu am voie să le ating pentru că nu reacționează bine, când le mângâi trebuie să folosesc un deget, ușor, pe capul lor.
După ce m-am așezat la masă am primit o soluție cu care să mă spal pe mâini și imediat o cafea, destul de proastă la gust, dar n-am venit pentru băuturi, nu? Ah, și să nu uit, două bombonele din partea casei. Apoi m-am îndreptat imediat către bufnițe.
Majoritatea dormeau, mă rog, erau semi-adormite. Cafeneaua este micuță, cozy, are cam 10-14 locuri. Când am ajuns la orele prânzului mai erau două cupluri, iar până am plecat se umpluseră rapid toate scaunele.
Bufnițele erau ținute de piciorușe de suporturi, unele erau mici, cât palma, altele erau de-a dreptul imense, cea mai mare avea însă doar 2 ani și era foarte activă, se tot mișca și se plimba pe unde putea. Ren se numea și a fost favorita mea. Lângă fiecare bufniță existau plăcuțe bilingve cu descrierea ei, nume, proveniență, vârstă, sex (de multe ori era trecut necunoscut) și câteva detalii despre fiecare. Una dintre ele avea trecut la „curent obsession” acting like a model :)
În spatele bufniței albe, identică cu cea din Harry Potter, era un poster cu celebra școală de magie, un detaliu ce mi-a plăcut. Când trecuse cam jumătate din timp o doamnă a venit și mi-a spus să-mi aleg o bufniță pentru a face poză cu ea. Am ales-o pe Ren, cea mare, dat fiindcă era activă și parcă dornică de ceva activitate. Am primit o mănușă de care îngrijitoarea a legat lanțul bufniței și cheezu! Zaâmbiți, vă rog!
La plecare, am observat că mulți se ridicau pur și simplu. Citind însă review-urile de pe tripadvisor, am știut că la plecare primești un mic suvenir, așa că mi-am făcut loc încetișor spre ușă și le-am mulțumit gazdelor. Deși erau ocupate cu așezarea noilor clienți, una dintre ele mi-a spus să aștept puțin, ceea ce am și făcut. Mi-a dat un zar de pluș pentru care, dacă-l aruncam pe cifra 1, primeam un cadou. L-am învârtit, a căzut și cifra era... 5! Dar s-a transformat rapid în 1, căci doamna l-a împins ușor cu mâna. We have a winner! mi-a spus dumneai cu zâmbetul pe buze, arătându-mi două boluri din care puteam alege un lucru: fie un o brățară de ață cu un charm în formă de bufniță, fie o mapă cu respectivele animăluțe.
Cât despre condiții... nu știu ce să zic. Erau bilețele care indicau să nu mângâi o pasăre dacă doarme, iar doamnele de acolo îți atrăgeau atenția dacă foloseai mai mult de un deget pentru mângâiat. Totuși, spațiul „alocat” fiecărei bufnițe mi s-a părut cam mic... în special Ren, cea mai activă, care tot alerga pe loc pentru că nu-i ajungea lanțul de picioare. În rest, curațenia foarte mare, doamnele de acolo strângeau imediat mizeriile. În spate, aproape de bucătărie, erau mai mulți papagali ce voiau și ei atenție :)
Nu sunt specialistă în bufnițe, dar este vizibil că locul lor nu este în cafenele, oricât de mult ne-ar plăcea nouă, oamenilor, să ne punem poze pe facebook cu o bufniță pe mână. Totuși, ele sunt o opțiune populară în Japonia, în special datorită cererii mari pentru astfel de animale „norocoase”. Ciclul lor de veghe este dat peste cap, interacțiunea cu oamenii nu este activitatea lor favorită, iar dieta lor cu șoricei este înlocuită cu... sinceră să fiu, nu știu, însă mă îndoiesc că aveau șoareci puși la „cămară” pentru a le hrăni.
Să recomand, să nu recomand Cafenelele cu bufnițe... mi-ar plăcea să zic că nu le recomand, dar adevărul e că reprezintă o experiență inedită, altfel, pe care nu o regret (în totalitate)...
Trimis de Tesaria in 03.07.18 12:31:20
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tesaria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă orașul și prefectura Nara, NARA" (deja existentă pe sait)
Sper că am identificat corect unitatea descrisă... E vorba despre Owl Cafe Watawata, Hashimoto-tyou 26-3 Tokiwa-biru 2F, din prefectura Nara - e corect?
@Tesaria: Articolul mi-a plăcut tare mult, restul... am rețineri ca și tine, e cam dureros când le privești legate.
Ce drăgălașe sunt!
Dar oare ele mai zboară? Când? Cum? De ce nu ai întrebat cu ce sunt hrănite?
Of...
@krisstinna: nu (prea) mai zboara, nici sa se miste prea mult nu le-am vazut din pacate... erau filmulete cu ele mancand soricei, scanai codul QR si-ti aparea un video, dar n-ai de unde sa stii ce se intampla cu adevarat...
@Tesaria: Excelent articolul, Doamne! câte mai afli despre lumea aceasta mare!
Mi-a plăcut și reviewul cu Uji. Am fost și eu acolo și mi-a dat senzația de ceva patriarhal, ceva liniștit dar și deosebit...
@mprofeanu: ma bucur sa aud ca v-a placut! Uji m-a fermecat si pe mine, e o gura de aer bine venita
Imi plac bufnițele, păsări înțelepte aducătoare de noroc în multe culturi, nu și la noi. Am văzut o expoziție de bufnițe în Praga, în aer liber, într-o zi de iarnă. Erau superbe! Stăteau nemișcate, dând impresia că nu sunt vii, doar ochii le trădau starea. Dar o cafenea cu bufnițe este ceva rar, ele sunt acolo doar niște mascote, cred că au uitat să mai fie păsări !
Felicitări pentru excursiile făcute și impresiile postate!
@Rodel: multumesc frumos de apreciere! Ma bucur ca v-au placut impresiile
@Tesaria: Da, ai dreptate, dar si eu as merge acoo, iar mangaierea mea ar fi nu ca o curiozitate, ci as incerca sa cred ca iau acest fapt ca pe o mangaiere a sufletului lor.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: multumesc! Cred ca tuturor ne-ar fi greu sa nu le mangaiem putin...
@Tesaria:
Interesant articolul. Bufniţele îmi plac foarte mult, mi-aş fi dorit una care să stea de bună voie în curtea mea deşi sunt conştientă că era o problemă, ele sunt carnivore şi trebuia să-i asigur hrana zilnic. Am avut un pui căzut în curte şi după două zile l-am eliberat căci nu era rănit, putea zbura.
Eu n-aş putea să merg într-o astfel de cafenea, chiar sunt păsări chinuite şi din cât ştiu despre viaţa lor, nu trăiesc mult în captivitate.
Am aflat un lucru nou despre obiceiurile japoneze, mulţumesc.
@elviramvio: si eu am aflat un lucru nou cu comentariul tau, multumesc asemenea! Cred ca daca toti oamenii ar gandi ca dvs, animalele s-ar putea intoarce in natura...
Indiferent de sentimentele generate, articolul este absolut inedit! Bravo!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Nara, prima capitala permanenta a Japoniei si marele templu Todai-ji — scris în 23.11.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Muntele Sacru — scris în 04.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2017 Printre glicine și felinare - Kasuga Taisha — scris în 05.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Manyō-Mahoroba Line — scris în 04.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Natura sălbatică sau despre Yoshino — scris în 03.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Capitala căprioarelor — scris în 03.04.18 de Tesaria din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Nara, prima capitală niponă, mare site UNESCO — scris în 21.02.16 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ