GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Meknes, printesa maslinilor
Dragilor, m'am repatriat. Deci sa ma achit de datoria fata de voi, continuand povestea peregrinarilor mele prin Maroc.
Intre 29 noiembrie si 12 decembrie 2010 am locuit la familia formata din parinti si trei copii. Am fost privilegiata pentru ca barbatul familiei era ajgajatul unui post de televiziune (veti vedea de ce privilegiata). Meknesul este capitala ismailiana a Marocului. Moulay Ismail a fost un sultan mandru, neindurator, cu mana forte. El a construit multe palate aici, impodobindu'le cu tot ce s'a putut aduce, chiar prin distrugerea altor palate din Marakech sau de la Volubilis, situat la 25 de km, cel mai vestic punct al Imperiului roman.
Orasul pastreaza vechea Medina, zidurile care amintesc de vechimea orasului, vestita Bab Mansour, dar si vestigii ale grajdurilor pentru 12000 de cai. Cartierele populare au casele lipite una de alta, construite pe verticala pentru o familie, cu obligatoriu terasa deasupra. Aici strazile sunt largi daca este nou cartierul sau inguste, uneori de 1,5m daca este un cartier vechi. Orasul este printre cele mai mari din Maroc, deci are si zone moderne cu blocuri de peste 4 etaje, aici gasindu'se si Academia Militara Regala.
Moscheea in care Moulay Ismail este inmormantat impreuna cu fiii sai a fost renovata de regele Mohamed al V-lea. Nonmusulmanii por intra in curti, dar eu am intrat si in moschee (iata un privilegiu). Bineinteles aveam voalul de acoperire a capului regulamentar pus. In apropiere se afla o inchisoare subterana tot de pe vremea lui. Nu am fost interesata sa intru acolo.
Lacul mai mare de 10 hercate, este alimentat de raul care traverseaza subteran Meknesul. In centrul orasului magazinele moderne ofera, in spatii cu nimic mai prejos amenajate ca in Europa marfa etalata frumos, dar preturile sunt altele ca in Medina, unde magazinele mici sunt inghesuite unul langa altul, preturile pentru toare buzunarele, dar exista si magazine de lux, mai ales pentru amenajari interioare (aici ma refer la saloanele pentru invitati, nelipsite din nici o casa) Abunda magazinele de bijuterii, ca in toate tarile musulmane.
Am intalnit femei cu capul descoperit, acoperite, in afara de ochi dar si femei cu burca. totul depinde de intelegerea dintre soti si de nivelul de instruire al femeii.
Am avut acces intr'un colegiu, al carui director era frate cu barbatul casei. Recent construit, arhitectura este aceeasi cu toate colegiile din tara, iar directorul primeste casa de la stat in incinta, atat timp cat este in postul respectiv. Are toate dotarile necesare, inclusiv biblioteca. Singura problema. din punctul meu de vedere, este programul cu pauza la pranz, ceea ce inseamna ca este ocupata toata ziua, iar studiul individual este restrans.
Pozitionarea geografica a regiunii Meknes intre Atlasul Mijlociu si Atlasul Inalt, cu influente venind de la Mediterana dar si din interiorul continental, permite cultivarea vitei de vie si... bineinteles mari suprafete de maslini.
Exprimandu'mi dorinta de a vedea Volubilis (ca toti europeenii), dorinta mi'a fost indeplinita. Vita de vie nu am vazut'o dar culturile de maslini se intind pe suprafete intinse, maslini care rodesc deja dar si maslini tineri, plantati de curand. Marocanii nu sunt interesati absolut deloc de Volubilis, doar pentru a strange bani in contul Fondului National de Actiuni Culturale. Foarte fain este ca biletele nu sunt personalizate, deci in orice punct unde este actiune de cultura sunt aceleasi bilete. Iata un bun exemplu de economie.
Pe drumul de intoarcere vedem din nou Moulay Idris cu casele lui cocotate pe un deal. Al doilea privilegiu a fost intrarea intro fabricuta de ulei de masline. Stiind ca sunt subinginer in industria alimentara, si cu specialitatea in ulei, m'au intrebat daca vreau sa vad interiorul. Nu stiam ca uleiul se face din amestec de masline verzi se negre. Cele coapte dau cantitatea uleiului, iar cele verzi parfumul. Fiecare persoana vine cu sacii cu maslinele sale si asteapta la rand sa isi obtina uleiul. Am gustat uleiul proaspat cu paine. Excelent.
Aici m'a prins trecerea dintre ani. In 7 decembrie 2010 a fost prima zi a anului musulman 1432. Nici o deosebire de celelalte zile, pentru ca au fost anuntati de luna noua si de prima zi din noul an, seara la televizir
Orasul are acelasi cer de un albastru ireal ca peste tot in Maroc. Cand ploua exista intreruperi de furnizare a apei, din cauze tehnice ale retelei si canalizarii.
Totul este de 100% pentru ca eu am plecat cu sufletul deschis pentru cunoastere, fara sa ma coste nimic cazare si mancare.
Fes a fost o alta destinatie, scurta, dar interesanta. URMEAZA "episodul" Fes
Va imbratisez. dganea
Trimis de dganea in 11.02.11 11:42:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dganea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
regret, nu stiu sa postez pozele. Voi avea nevoie de ajutor ca si prima data. Sunt in clasa I-a in ce priveste utilizarea calculatorului, dar vreau sa gustati si voi tot ce am trait eu
Marocul este una din tarile mele preferate: atatea culori, atatea mirosuri, atatea sunete diferite... ma fac sa revin de fiecare data cu mare placere.
Felicitari pentru postare! Este o tara in care e imprescindibil sa mergi cu inima si mintea deschise. Altfel, risti sa spui ca cineva de pe forum, care a fost o zi in Tanger si careia i-au placut vilele rezidentiale din cartierele noi ale orasului!!! ; in schimb "bineinteles" ca n-a cumparat nimic din bazar si "bineinteles" ca nu s-a atins de mancare!
Felicitari inca o data!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 Meknes, un oras imperial — scris în 18.02.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Moulay Idriss,orasul sfant — scris în 18.02.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Volubilis, resedinta provinciei romane Mauritania Tingitana — scris în 17.02.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Chez Kenza, Meknes – dincolo de o simplă experiență gastronomică — scris în 04.04.16 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- May.2015 1 Mai… marocănesc! — scris în 07.05.15 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Oameni, culori, sunete, arome… sau Moulay Ismail și saraiul cu mii de cadâne — scris în 10.09.15 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Meknes, oras imperial — scris în 11.04.13 de gilbert din CHIAJNA - RECOMANDĂ