ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Oradea cladirilor superbe de inspiratie vieneza

TIPĂREȘTE

Nu vreau sa generalizez dar cred ca prea putine stim noi despre Oradea. Pentru multi dintre noi este un oras de granita, mai degraba un oras de tranzit la iesirea din tara.

Totodata este faimos pentru strandurile cu apa termala, din fericire inca la Oradea, Baile Felix si Baile 1 Mai turismul balnear inca are o perioada de glorie, asa cum putine locuri din tara mai au.

Dar... eu astazi vreau sa va prezint Oradea cladirilor superbe, cu influente austriece, cu un centru vechi elegant si extrem de bine conservat.

Ce sa vezi in Oradea

Asadar am dedicat 2 zile acestei vizite, pentru un turist este destul de usor sa isi planifice un traseu cu obiective datorita site-ului oradea.travel pe care vi-l recomad cu incredere.

In functie de tipul de obiective de care sunteti interesati, site-ul va propune 4 tipuri de trasee si o harta interactiva extrem de practica.

Putem imparti obiectivele din Oradea in urmatoarele categorii:

- Monumente istorice: palate, cladirea Primariei, case, muzee, Cetatea Oradea, centrul vechi in general

- Arhitectura laica: biserici ortodoxe, catolice, reformate, evanghelice, Sinagoga Neologica Sion am numarat in total 23 de biserici, in niciun oras din Romania nu am mai vazut asa multe biserici

- Parcuri si spatii verzi foarte multe, de aceea in 2011 Oradea a primit titlul de de Capitala Verde a Romaniei. In categoria acesta pot mentiona: Parcul Balcescu, Gradina Zoologica, Parcul I. C. Bratianu, Parcul 22 Decembrie, Parcul Libertatii, Dealul Ciuperca si Padurea Podgoria.

- Piete publice: Piata Unirii, Piata Regele Ferdinand

- Ape: Crisul Repede care propriu zis separa centrul vechi de centrul nou

Ce am vazut in Oradea

Cetatea Oradea

Situata in Piata Emanoil Gojdiu nr 41, are o istorie de aproape 1000 de ani fiind construita in sec XII-XIII. Fiind nucleul de dezvolatare a ceea ce e cunoscut ca Oradea Mare a indeplinit functia religioasa, politica, administrativa, militara si juridica a orasului.

Cetatea este construita in forma unui pentagon avand un sant umplut cu apa din Cris, 12 corpuri si 5 bastioane: Bastionul Aurit-Bastionul Bethlen-Bastionul Ciunt- Bastionul Craisorul-Bastionul Rosu.

Vizitand Cetatea Oradea am apreciat disponibilitatea locurilor de parcare din zona, nu mi s-a perceput taxa de vizitare, era un eveniment public si poate de aceea. Curtea interioara este destul de diferita de alte cetati diferite in sensul in care cetatea nu este inalta si mai degraba functioneaza ca spatiu pietonal si comercial. Doar zidurile exterioare de nuanta caramizie mai aminteau de vechea cetate.

In interiorul cetatii astazi putem vedea Palatul Gotic, Palatul Renascentist, Biserica Romano-Cotolica si ceva mai deosebit un Muzeu al painii.

Chiar daca astazi Cetatea nu mai impresioneaza prin arhitectura mi-au placut indeosebi spatiile verzi atent ingrijite, lacurile cu nuferi si rate salbatice, parcul relaxant cu arbori umbrosi.

Piata Unirii

Odata cu epoca moderna, nucleul orasului s-a mutat din zona Cetatii catre ceea ce este astazi Piata Unirii, prin constructia unor importante institutii pentru viata orasului.

Piata Unirii este splendida, foarte spatioasa, atent amenajata cu pavaje moderne, elemente din fier forjat, fantani arteziene. Privind la 360 de grade este un spectacol de cladiri superbe.

Primaria construita in anii 1901-1904 in stil renacentist este un obiectiv vizitabil, pare ciudat dar Turnul Primariei este obiectiv turistic si nu trebuie ratat daca ajungeti in Oradea. Contra unei unei taxe de 5 lei puteti vedea panorame splendide asupra orasului.

Palatul Vulturul Negru situat pe str Independentei nr 1 este o bijuterie arhitecturala, construit in anii 1907-1908 in stil secession (miscare artistica din Viena). Palatul este constituit din 2 corpuri asimetrice legate de un al 3-lea mai retras, accesibile printr-un pasaj in forma de Y dotat cu vitralii superb lucrate.

Este vizitabil gratuit astazi functionand ca hotel, restaurant, cazino, sa nu il ratati e o minunatie!

Palatul Moskovits Adolf si fii situat pe str Vasile Alecsandri nr. 1 colt cu Piata Unirii este construit in anii 1904-1905 tot in stil secession avand fatada decorata cu placute ceramice galbene si verzi.

Pe aceeasi latura a pietei se afla Biserica cu Luna, biserica ortodoxa ce are un mecanism unic in Europa, o sfera cu diametrul de 1 m ce arata in timp real fazele lunii.

Trecand pe cealalta latura a Pietei putem observa Palatul Episcopal Greco-Catolic construit in anii 1903-1905 in stil eclectic, avand elemente decorative romanice si bizantine. Cladirea este renovata si are o combinatie reusita de alb si caramiziu.

In centrul pietei troneaza statuia lui Mihai Viteazul si Biserica Sf. Ladislau construita in stil baroc.

Piata Regele Ferdinand

Din Piata Unirii trecem podul si admiram raul Crisul Repede ce serpuieste frumos printre cladirile vechi dar frumos intretinute ale orasului. Pe malul Crisului veti observa Sinagoga Neologica Sion pe care nu trebuie sa o ratati.

Situata pe str Independentei nr 22, Sinagoga Sion este un lacas de cult evreiesc cu aspect de Renastere Italiana, avand o cladire cu plan patrat si o cupola centrala cu ferestre inalte. Contra unei taxe de 5 lei Sinagoga poate fi vizitata si chiar merita, interiorul este superb lucrat predominand nuantele de turcoaz si maro-aramiu.

Daca simtiti nevoie de o pauza va recomand cu incredere sa faceti o oprire langa Sinagoga la gelateriea/cofetaria Bacio Dolce, au produse bune si preturi decente.

Dupa ce trecem Crisul, fix inainte este Piata Regele Ferdinand un alt spectacol al cladirilor vechi dar bine intretinute. Aici puteti vedea:

Teatrul Regina Maria o cladire in stil eclectic situata chiar in centrul pietei, realizata de o compania de constructii din Viena ”Fellner si Helmer”, nu o sa-l treceti cu vederea.

Pe partea stanga, Hotelul Transilvania o constructie cu elemente eclectice si in stil secession, foarte bine conservata. In continuarea lui Palatul Sztarill actualul Hotel Astoria construit in stil secession.

Pe partea dreapta veti remarca Palatul Levay, o cladire in stil eclectic, construita pe malul Crisului Repede si Casa Poynar inca o bijuterie in stil secession.

Calea Republicii locul meu preferat din Oradea

De parca toate obiectivele prezentate pana acum nu ar fi de ajuns, pregatiti-va sa admirati pe un bulevard intreg case si palate care mai de care mai frumoase.

Calea Republicii are un farmec aparte, o zona pietonala pavata cu piatra, o succesiune de cladiri splendide, magazine cu virtine mari, terase si cafenele imbietoare, si totusi foarte putini oameni pentru atata frumusete si ospitalitate.

Mergand pe aceasta straduta de inspiratie vieneza am putut admira pe rand Complexul Ursulinelor, Palatul Rimanoczy in stil eclectic, Casa Memoriala Aurel Lazar, Casa Darvas La Roche in stil secession, Palatul Stern in stil secession, Palatul Apolo, Palatul Finantelor.

Cea mai reusita cladire si recent restaurata este Palatul Moskovits Miksa construit in anii 1904-1905 in stil sucession, decoratat cu elemente vegetale, o combinatie superba intre un albastru-turcoaz, mov si alb impecabil.

Sper ca dupa aceasta prezentare sa va propuneti o vizita in Oradea, indiferent care este obiectivul calatoriei, merita macar o zi sa o alocati pentru a vizita centrul si cladirile vechi.

In plus am apreciat buna infrastructura rutiera, strazile foarte late cu multe benzi de circulatie, traficul redus, disponibilitatea locurilor de parcare, abundenta spatiilor verzi, prezenta hartilor turistice de tip panou stradal, varietatea obiectivelor.

Va recomand sa vizitati Oradea!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 05.06.18 10:22:46
Validat / Publicat: 05.06.18 10:59:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 2894 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Piata Unirii admirata din Turnul Primariei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.06.18 13:50:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[05.06.18 15:42:37]
»

@simplegirl:

Anul trecut am fost si noi in Oradea. Am ramas impresionat de arhitectura, de infrastructura orasului si de look-ul orasului. Nu spui ca esti in Romania! Jos palaria!

krisstinna
[05.06.18 22:15:19]
»

@simplegirl: Superb orașul, frumos l-ai prezentat.

Pozele sunt un balsam pentru ochii mei. Te rog să-mi spui dacă le-ai făcut tu. Nu e vorba doar despre aparat, știi bine. Ai pus în lumină și umbrele, le-ai încadrat atât de bine încât mi se par vederi, ai știut când și cum și ce să pui în evidență. Te-ai folosit fantastic de razele de lumină.

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[06.06.18 07:23:33]
»

Totdeauna am apreciat orașul Oradea, așa... din fuga mașinii, când ”ochii ne luceau” spre vest. Eram tineri și plecam cu mașina”dincolo”, lăsând Oradea pentru mai târziu.

Lăsată a rămas și acum! Doamne... și cesuperbă este!

Mulțumesc pentru frumusețea expusă. Am votat cu mult drag.

simplegirlAUTOR REVIEW
[06.06.18 15:08:04]
»

@krisstinna: Secretul este ca prelucrez usor pozele in programul Picasa.

Cred ca pozele sunt extrem de importante pentru a promova bine o locatie si din pacate aparatul foto nu surprinde culorile la intensitatea lor reala tocmai de aceea le editez putin.

Intr-adevar am un aparat foto bun, adaptez setarile, am si ochiul format dar zic sa ne folosim si de tehnologia moderna.

Recomand acest program e usor de folosit...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, simplegirl, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055063009262085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1