ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 25.07.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Oradea, mica Viena

TIPĂREȘTE

Unul din obiectivele in care revin de fiecare data cu placere este Oradea. In luna iunie facand un mic tur prin tara am revenit la Oradea. De fiecare data cand vizitez centrul orasului, am senzatia ca sunt in Viena. Desi constructiile sunt in alt stil, aspectul general al zonei cebtrale te trimite in capitala Austriei, la alta scara, bineinteles.

Va voi prezenta cateva obiective pe care nu trebuie sa le ratati daca vizitati Oradea. Despre cazare nu va pot spune nimic, deoarece am stat cele cateva zile petrecute in oras, la un prieten. Primul obiectiv care trebuie vizitat este Bazilica romano-catolica. Este cea mai mare constructie in stil baroc din Romania si printre cele mai frumoase din Europa. A fost construita timp de 28 de ani intre 1752 si 1780. Este dotata cu un altar principal si doua altare laterale. Orga da bisericii un aspect distins iar vitraliile te pun intr-o lumina ireala. Din pacate fatada principala era in renovare in momentul vizitei si nu am putut face fotografii reprezentative.

In vecinatatea catedralei se afla Muzeul Tarii Crisurilor, care trebuie vizitat, fiind amplasat intr-o constructie deosebit de frumoasa. Tot ansamblul este amplasat intr-un parc cu copaci seculari, care te fac sa te simti deosebit de confortabil in zilele toride (iar in Oradea nu se duce lipsa de zile toride). Peste drum se afla inca un parc frumos, parcul Petofi Sandor, cu alei umbroase, care te imbie la un mic popas pe bancile existente.

Mergand spre centru pe strada Roman Corogariu, trecem pe langa cladirea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Oradea (Gimnaziul Premonstratens), Biserica romano-catolică „Maica Îndurerată” si Mănăstirea Premonstratens, Palatul Episcopal Ortodox. Daca trecem de intersectia cu strada Republicii (pietonalul lor), avem in fata cladirile monumentale ale Prefecturii si Palatului de Justitie Oradea. Intre ele se afla Parcul Traian si muzeul Ady Endre. Mergand spre Magazinul Universal Crisul intalnim pe stanga o frumoasa biserica Biserica Parohiala Romano-Catolica Oradea-Olosig.

Dupa ce o vizitam ne intoarcem pe pietonal spre Primarie. In drum admiram multe cladiri cu o arhitectura deosebita, din pacate unele nerenovate si altele cu plase de protectie de cativa ani, un grup statuar hazliu si daca am obosit ne putem odihni alaturi de o cafea sau o bere rece la una din numeroasele terase amenajate pe pietonal. Dar cu multa odihna nu reusim sa ne incadram in timp, asa ca pornim mai departe.

La capatul pietonalului ajungem in Piata Regele Ferdinand I, unde putem admira Teatrul Regina Maria, fostul Palat al Casei Centrale de Economii, Palatul Levay. Traversam Crisul repede si ne oprim in mijlocul podului. De aici se pot face fotografii frumoase spre toate punctele cardinale.

Traversam raul si ajungem in Piata Unirii, cea mai frumoasa zona din Oradea dupa parerea mea. Gasim aici Palatul Primariei si Turnul Primariei de unde puteti admira Oradea de la inaltime. Tot acolo gasim si Biserica Sf. Ladislau. In spatele grupului statuar existent in Piata Unirii gasim cladirile Vechii Casa de pastrare si economii din Oradea Mare, precum si Palatului Episcopiei Greco-Catolice, constructii cu o arhitectura deosebita. In fata se afla Palatul „Vulturul Negru”, constructie monumentala care cuprinde si un pasaj comercial acoperit, ceea ce ne aminteste de Milano, sau de Pasajul VCictoria din Bucuresti. Aici gasim multe cafenele si restaurante cu meniuri imbietoare. Intreg ansamblul palatului, precum si cladirile din jur te duc cu gandul la arhitectura lui Antoni Gaudí.

In continuare vizitam Catedrala Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" numita si Biserica cu Luna, datorita faptului ca in turnul ei se gasesteun mecanism care ne arata fazele lunii la momentul respectiv. In fata bisericii se afla mai multe banci la umbra copacilor batrani, dar atentie la banci, pentru ca in copaci sunt si multe pasari. Si cand ne sculam de pe banca s-ar putea sa avem noroc.

Peste drum de Biserica cu luna putem vedea Casa Kovats, Catedrala Greco-Catolica Sfantul Nicolae, cladirea Liceului Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu". La interior catedrala este simpla, conform stilului greco-catolic, dar luminoasa si cu niste vitralii deosebite.

Dupa ce am vizitat cam tot ce se putea in Piata Unirii, pornim spre Cetatea Oradea. In drum ne oprin in Parcul 1 Decembrie. Daca aveti noroc veti putea admira fantanile arteziene in functiune. Strabatem cele cateva alei cochete, trecem pe langa Casa de Cultura a Sindicatelor (care dupa parerea mea nu prea isi are locul acolo) si dupa ce traversam Bulevardul Dimitrie Cantemir ajungem la intrarea cetatii. Cetatea este pentru moment in renovare, dar incinta exterioara este terminata si merita vazuta. Aici exista multe alei frumoase, bastioane, precum si doua minilacuri cu nuferi superbi. Lacurile sunt amplasate la intrarea principala in cetate, in dreapta si stanga intrarii. La finalizarea lucrarilor de renovare Cetatea Oradea va fi un obiectiv demn de vizitat.

Nu trebuie sa treceti prin Oradea fara sa vizitati Manastirea Sfintei Cruci, care desi este o constructie noua situata pe o colina este deosebit de frumoasa, in special datorita gradinii interioare pline de trandafiri si chiliilor pline de miscate curgatoare. La intrare exista si o expozitie de obiecte de cult, de unde va puteti lua souveniruri. Pe o colina paralela se afla restaurantul Ciuperca cu o platforma de unde se poate admira Oradea de sus. Este o priveliste frumoasa.

Daca mai aveti timp, puteti petrece cateva ore la Hanul Pescarilor, un complex turistic foarte frumos cu lacuri, lebede, pauni, restaurante, terase, crame, locuri de cazare. Aici sigur veti manca bine si va veti relaxa, departe de forfota orasului. Si cam asta a fost Oradea. Bineinteles mai sunt multe obiective, dar in doua zile eu am vizitat atat. Si nu mi-a parut rau. Sper sa-mi dati dreptate.


[fb]
---
Trimis de IULIU ANTAL in 05.12.14 07:40:20
Validat / Publicat: 05.12.14 12:35:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 3861 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IULIU ANTAL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Detaliu Galeriile Vulturul Negru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.12.14 17:30:59]
»

Eu ştiam că se mutase Muzeul Ţării Crişurilor din Palatul Baroc acum vreo 6 ani, cînd s-a retrocedat palatul către episcopia catolică.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.12.14 18:19:52]
»

@abancor - așa știam și io; chiar am fost foarte dezamăgit acu' doi ani când amfostacolo și n-am putut să-l vizităm...

bogumil
[05.12.14 18:24:50]
»

S-a mutat şi nu s-a mutat. Muzeul Ţării Crişurilor trăieşte o adevărată dramă, iar noi orădenii, o trăim alături de el.

Sediul din cazarmă nu-i nici pe jumătate gata, iar obiectele de inventar deosebit ale muzeului stau ambalate pe mai ştiu eu unde.

Anumite expoziţii temporare se mai amenajează într-un spaţiu din Palatul Episcopal.

Am fost şi eu acolo, pentru un astfel de eveniment, despre care 'oi scrie ceva, cândva (cât de curând, sper)...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bogumil
[05.12.14 18:49:26]
»

@IULIU ANTAL

Orădean fiind, îţi mulţumesc pentru vizita făcută în minunatul meu oraş şi pentru rândurile de mai sus. Ai şi... votul meu... maxim.

Sunt convins că, avâd drept ghid pe prietenul la care ai şi dormit, Oradea ţi s-a desfăşurat mult mai uşor, în faţa ochilor, turistic vorbind.

Totuşi, fiecare din obiectivele pe care le-ai menţionat şi altele, ar merita chiar şi review-uri separate, pentru ca potenţialii vizitatori şi turişti prin Oradea să aibă cât mai multe informaţii înainte de a ajunge aici.

Cine ştie, poate am să scriu şi eu câte ceva pe aici...

Până una alta, îi invit pe toţi turiştii dornici şi curioşi să mai afle ceva despre acest minunat oraş, să intre pe saitul turistic al oraşului, păstorit de primărie : oradea.travel.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073351860046387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1