ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 11 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Casa Darvas – La Roche, Muzeul Art Nouveau Oradea

TIPĂREȘTE URM de aici

Lucrarile de renovare ale Casei Darvas-La Roche au fost finalizate dupa 2 ani si incepand cu luna august 2020 aceasta gazduieste Muzeul Art Nouveau. Muzeul poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 10-18.

Exteriorul, colorat in galben-portocaliu si gri, este decorat simplu, cu„butoni” din ceramica de culoare verde-albastruie, cu reflexe metalice. Coloanele semicirculare dintre ferestre au la baza si la partea superioara benzi din mozaic colorat decorat in nuante de verde si albastru.

Balconul, cu parapetul metalic colorat in verde, este bogat decorat cu inimi, spirale vegetale si conuri de pin, inscrise intr-un triunghi echilateral, simboluri ce trimit la ideea la fecunditate si germinatie. Pe una dintre laturile acestuia se afla un personaj ce imbratiseaza un vas din ceramica ornat cu stele colorate in aceleasi nuante de verde-albastrui. O atractie deosebita a casei o reprezinta vitraliile care decoreaza fatadele si incaperile principale, cu motive inspirate din natura, plante si pasari, dar si medalioane cu chipul feminin, ce imbina culori precum verde, albastru, crem, mov si gri.

La intrare, vizitatorii primesc tablete pe care sunt afisate informatii detaliate despre fiecare incapere a casei. In contextul pandemiei, am refuzat tabletele, limitandu-ne la informatiile afisate pe panourile dispuse in camere.

Detaliile caracteristice perioadei Art Nouveau din Oradea, inclusiv moda, decoratiuni interioare, sunt descoperite una cate una prin intermediul unui panou interactiv cu 12 zone ilustrate, care odata atinse declanseaza animatii video, pe un fundal muzical sau sonor. In centrul acestuia se afla un portret al lui Darvas Imre, proprietarul initial al casei.

Am intrat in atmosfera unei epoci pline de farmec, cea de inceput de secol XX, denumita si„La belle époque", admirand expozitia dedicata artei vestimentare, curator fiind Iulia Gorneanu, care la deschiderea festiva a purtat o tinuta Belle Époque.

In holul de la parter, modest decorat deoarece mobilierul original al Casei Darvas - La Roche s-a pierdut in timp, impresioneaza peretele vitrat in culorile verde albastru. O pictura murala intitulata „Taietori de lemne” , se gaseste la acest nivel, in antreul ce duce la etaj. In cromatica domina culorile reci: verde, albastru, maro.

La etaj au fost recreate interioarele unei case a burghezilor Oradei, prin obiecte achizitionate de la colectionari, dar si prin scoaterea la lumina a vitraliilor impresionante ca urmare a reabilitarii si restaurarii.

Una dintre piesele unicat ale holului de la etaj este fantana masiva decorata cu elemente geometrice din ceramica de Zsolnay in culori vii: rosu si auriu. O alta pictura murala denumita „Nunta” , se gaseste deasupra fantanii, reprezentand o scena de nunta intr-un peisaj simplificat, cu o cromatica asemanatoare cu cea din pictura de la parter.

Sera, locul in care doamnele isi petreceau timpul citind, servind ceaiul si admirand florile, este modest ornata cu scaune si masa din ratan. Gradina casei a fost si ea reamanajata, in mijlocul acesteia aflandu-se o fantana arteziana de mari dimensiuni.

Sufrageria era locul pentru cina in familie, dar si unde erau primiti oaspetii, cu ocazia unor receptii, mese festive. Mobilierul este realizat din lemn masiv, de esenta tare, iar ornamentele de pe usi sunt de tip floral, sculptate, decorate cu linii fine de arama, cu incuietori si balamale confectionate din arama.

Salonul domnilor era locul in care dupa servirea mesei, domnii se retrageau pentru a discuta subiecte legate de afaceri si politica, la un pahar de bautura sau la un trabuc.

Doamnele aveau un salon dedicat lor, unde isi petreceau timpul alaturi de prietene, servind un ceai, discutand despre spectacole de teatru, moda din Paris si alte mondemitati. Este decorat cu o canapea, o masa cu picioare sculptate, cu doua scaune tapitate, cu material cu imprimeu floral. Vitrina coltar prezinta obiecte decorative valoroase, iar ceea ce mi-a placut cel mai mult este masuta cu oglinda, decorata cu ingeri din lemn sculptat.

Secretariatul elegant este un element nelipsit din incapere, un mobilier cu intarsie de stil neo-baroc, cu scaun de tip fotoliu. In celalalt colt al camerei se afla o masuta din lemn inchis la culoare, ce are integrat un gramofon.

Fosta camera a guvernantei este transformata intr-o camera cu dulapuri in care sunt expuse haine de femei, palarii, umbrele, oglinzi, seturi de cosmetica, seturi de bijuterii, din perioada 1900-1910.

Camera copilului este o incapere speciala, datorita modului inedit in care este recreata. Cu ajutorul proiectiilor de tip video mapping 270 de grade (pe 3 dintre peretii incaperii), oaspetii sunt transportati in lumea colorata a copilariei, putand vedea modul in care era amenajata camera cu mobilier deschis la culoare, frumos decorat, cu patut din lemn, scaun de alaptat si multe jucarii de lemn.

In dormitor s-a pastrat mobilierul familiei Simon, cea care a cumparat casa in anii ' 30. Stilul nu e Art Nouveau, ci neo-rococo, din lemn de paltin vopsit alb, patinat în tonuri fine, cu multe ornamente, decorat cu frunze, flori, linii curbe, spirale. Ciudat este modul in care sunt amplasate paturile, unul in continuarea celuilalt, pe lungime, si nu unul langa altul.

Baia are piese originale: gresie, lavoar, dar si elemente noi: cada de fonta cu picioare, 2 oglinzi, o masuta de toaleta cu set de perii de par si set de barbierit.

Bucataria, placata cu gresie, este dotata cu soba de gatit din fier si chiuveta din fonta cu robinete de apa.

Camera servitoarei este decorata simplu: un pat, un dulap si o masina de cusut, pentru ca la inceput de secol XX, servitoarea era si croitoreasa casei.

Muzeul Art Nouveau gazduieste si expozitii temporare, una dintre ele fiind cea de bijuterii art nouveau. Festivalul Art Jewelry, fondat in 2013 de Ana Zaporojan si fiica sa, Marisha Zaporojan, s-a desfasurat online, insa pentru ca publicul sa se bucure privind bijuteriile de aproape, acestea au fost expuse in sala de lectura a Muzeului Art Nouveau. Bijuteriile Art Nouveau prezinta motive precum orhidee, vita de vie, animale, fluturi, pasari, aurul fiind combinat cu smalt si pietre exotice colorate.

O alta expozitie temporara, potrivita cu stilul casei este cea a parfumurilor. Regina Maria a Romaniei a fost un promoter al brandului de parfum Houbigant. Parfumul preferat al reginei, numit „Mon Boudoir” , a fost retras de producator in 1938, la moartea acesteia, in semn de respect indoliat fata de „cea mai frumoasa regina a Europei” . In septembrie 2019, cei de la Houbigant au fost convinsi sa reproduca „Mon Boudoir” , la 100 de ani de la lansarea lui oficiala. Intre parfumurile expuse se gasesc "Rancé", realizat dupa cel creat odinioara pentru Napoleon Bonaparte, dar si alte editii din anii 1920-1930, Lanvin, Moschino, Guerlain.

Am dorit sa scriu aceasta„recenzie’’ despre interiorul casei Darvas-La Roche, unic in tara, ca o incununare a vizitei mele in orasul Art Nouveau, cu atat mai mult cu cat e o noutate a anului 2020.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 29.10.20 20:57:40
Validat / Publicat: 30.10.20 07:36:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 1339 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Sera, locul in care doamnele isi petreceau timpul citind, servind ceaiul si admirand florile, este modest ornata cu scaune si masa din ratan. Gradina casei a fost si ea reamanajata, in mijlocul acesteia aflandu-se o fantana arteziana de mari dimensiuni.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13050 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05964207649231 sec
    ecranul dvs: 1 x 1