ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2018
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    SEP-2017
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    4 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    ˝Let us die young or let us live forever...

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    …. totul a început într-o sâmbătă călduroasă din septembrie, la o partidă de bridge (băieţi contra fete) sub o boltă de viţă de vie, lângă un grătar pe care sfărâiau mititei şi coaste de porc.

    … pe fundal se auzeau acorduri line de muzică, părea că va fi o seară liniştită oarecum banală… până când cei de la Alphaville şi-au început melodia lor... ˝Forever Young˝, …... …. eiii acesta a fost momentul când s-a spart monotonia, cineva a făcut o remarcă…

    - Vă daţi seama că noi patru avem împreună peste 200 de ani? ... şi de aici au început comentariile şi fiecare a început să se plângă de cât de ingrată este viaţa, cât de grea este bătrâneţea, cum apar durerire, ba, de genunchi, ba, de umeri sau şolduri cum nu sunt cruţate nici măcar degetele de la mâini sau de la picioare… apoi altcineva a decretat… ar trebuii mâine să mergem la un bazin cu apă termală.

    Un moment nimeni nu a zis nimic, fiecare căuta privirea celuilalt, dar în mintea fiecăruia încolţea idea… de ce nu?

    Din acest punct nu a fost greu să cădem toţi de accord… mâine mergem la răsfăţ! Unde? Unde-i cel mai aproape… la Herculane. Şi iată-ne pe toţi patru într-o duminică dimineaţa pornind la drum, traseul ales... Craiova –Strehaia-Motru-Baia de Aramă-Herculane.

    Pe drum obsesiv melodia celor de la Alphaville s-a tot repetat ca un light motiv intonată de toţi cei patru în cauză:

    Let us die young or let us live forever

    We don't have the power, but we never say never

    Sitting in a sandpit, life is a short trip

    The music's for the sad man…

    Prima oprire a fost în Broşteni Mehedinţi, acolo unde la 1815 unul dintre căpitani de panduri ai lui Tudor Vladimirescu, Ghiţă Cuţui a înălţat o casă fortificată pentru a se apăra de raidurile bandiţilor turci din Ada- Kaleh, din anii 60 până în 1990 aici a funcţionat un muzeu de etnografie, însă ne-am oprit în faţa un porţi închise cu un lacăt, cula arată foarte bine însă nu ştiu mai multe despre ea, toate informaţiile se opresc la anul următor revoluţiei din 89, foarte probabil cineva a revendicat-o şi a devenit domeniu privat, ne-am mulţumit doar a o admira şi a face câteva fotografii de la distanţă.

    Următorul popas a fost în Glogova unde în secolul 17 pitarul Necula Glogoveanu construia o casă boierească pe care un secol mai târziu (1770) Matei şi Ioniţă Glogoveanu aveau să o extindă până la forma actuală.

    Cula Glogoveanu se află în mijlocul unui parc cu stejari seculari, în prezent nu se vizitează, este folosită ca şi casă de oaspeţi de către primăria locală.

    Citeam pe un site un articol in care Ilie Paraschiv professor pensionar de limba şi literatura română care a predat la Şcoala din Glogova declara că:

    „Parcă întotdeauna când vin în zona culei mi se pare că zăresc urma marelui pandur. Tudor Vladimirescu, avea aceeaşi vârstă cu Nicolae Glogoveanu, care a fost copilul lui Ioan sau Ioniţă Glogoveanu. Acesta l-a adus pe Tudor Vladimirescu la casa lui din Craiova. Văzând că este un tip dezgheţat la minte, l-a pus să înveţe carte împreună cu Nicolae. A învăţat, astfel germana şi greaca, iar de la vârsta de 15-16 ani a devenit administratorul moşiei boierilor Glogoveni de aici, de la Glogova, dar şi de la Baia de Aramă. Relaţii au fost foarte bune între Tudor şi Nicolae, dar s-au stricat în ultima parte deoarece a fost un conflict de natură economică, dar şi erotică. Istoricii au arătat că Tudor era îndrăgostit de soţia lui Nicolae, frumoasa Elena, fata banului Ghica. De altfel, se spune că Maxincuţa, cea mai mică dintre fetele Elenei, ar fi fost fiica lui Tudor Vladimirescu“.

    Pe sensul de mers înspre Baia de Aramă, cula se află chiar în mijlocul localităţii pe partea stângă, am oprit maşina în dreptul porţilor mari de lemn şi apoi ne-am plimbat cam o jumătate de oră prin parcul din jurul culei, multă linişte totul părea pustiu, oricum am simţit cu toţii energia pozitivă a locului.

    Foarte aproape de Culă se află şi Biserica Sfântul Nicolae, ctitorie a Glogovenilor, un exemplu superb de arhitectură ecleziastrică, ce şi-a păstrat pictura originală, am găsit uşa de la intrare deschisă dublată însă de un grijaj de fier, se puteau observa frescele din pronaos, foarte frumoase însă înegrite de fum, impreia generală fiind că ar trebuii realizate lucrări ample de reconscrucţie.

    În continuare am trecut de Baia de Aramă pe drumul judeţean 67D prin localităţile Brebina şi Obârşia- Cloşani două sate în care timpul parcă a stat în loc, toate casele sunt în stil authentic gorjenesc, cu pritvor de lemn umbrit de vită de vie, a fost porţiunea de drum cea mai frumoasă, drumul urcă în direcţia nord vest la poalelele munţilor Vulcan apoi coboară spre sud vest în Parcul Naţional Domogled spre Herculane de-a lungul Cernei. la un moment dat apare un indicator spre Cerna Sat (18km) şi un drum cu macadam şerpuia uşor de-a lungul albiei Cernei. Nu este visul fiecărui şofer să meargă pe un astfel de drum însă nici imposibil, cu 40km/h se putea circula de voie gropile existente nu au avut un impact prea mare asupra bietei maşini :) !

    Imediat după ieşirea din Cerna Sat pe dreapta apare o porţiune de zid din beton mâzgălit cu graffiti, era semnul că am ajuns la Cheile Corcoaia.

    De mult timp doream să ajung acolo, am văzut întămplător căteva poze pe internet care m-au cucerit, este vorba despre o suită de marmite (scobitură datorată eroziunii apei formată în albia unui rău) spectaculoase, am mai văzut ceva asemănător cu mulţi ani în urmă în Munţii Trascău pe Cheile Râmeţului dar nu de aceste dimensiunii, este şocant spectacolul oferit de aceste chei şi pentru moment parcă nu-ţi vine să crezi.

    Din păcate nu au decât 300 m lungime, prima senzaţie este aceea că păşeşti sub un val gigantic împietrit şi în momentul când ajungi la capătul acestora parcă simţi o mare dezamăgire că se termină şi ai dorii din tot sufletul să fie mai mult.

    Nu ştiu cât am stat acolo, poate o oră sau mai mult în fine, era timpul să pornim spre Herculane la ştrandul termal 7 Izvoare …. eiii şi acum urmează partea neplăcută... la 7 Izvoare nu am avut unde să parcăm maşina... plin full şi pe stânga şi pe dreapta mai mult am pierdut o jumătate de oră fiindcă un deştept parcase aiurea şi un autocar cu turişti din Polonia nu putea să treacă… un moment tipic românesc!!!

    Prin urmare am mers la unul din ştrandurile termale din oraş anume Sara´S Son unde 3 ore nu am ieşit din apă.

    In jurul orei 18 am făcut o scurtă plimbare în centru vechi al staţiunii… eu am mereu o străngere de inimă şi un sentiment profund de tristeţe şi neputinţă văzând acest loc cu un potenţial turistic uriaş, copleşit de indiferenţa şi nepăsarea autorităţilor… dar speranţa moare ultima, tot mai cred că Herculane va fi adus la gloria sa de altădată, parcă să zic că au început să se mişte treburile însă greu şi anevoios, de ce spun asta? Pentru că s-a făcut un prim pas a fost renovat Cazinoul din Băile Herculane… şi asta este ceva … nu?


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 13.01.18 11:01:18
    Validat / Publicat: 13.01.18 13:32:13

    VIZUALIZĂRI: 1023 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Intrarea în Cheile Corcoaia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36649 PMA (din 40 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    adrianbogdan
    [13.01.18 13:53:29]
    »

    Interesanta plimbarea, citit si votat cu mare placere. Informatiile tale sunt de nepretuit, chiar imi doresc o plimbare in zona.

    Zoazore
    [13.01.18 14:31:37]
    »

    @Cristian_h: Woow, ce frumos! Șocant prin frumusețea sălbatică, impresionant prin măreție!

    Îți doresc să rămâi și tu mereu tânăr, să ajungi să mai vezi asemenea minunății! Și, poae, de ce nu, să reînvie și Herculanele! E păcat să se piardă așa frumuseți utile pentru trup și suflet!

    mihaelavoicu
    [13.01.18 19:44:33]
    »

    Excelent! Felicitări!

    Alex_Macedo
    [13.01.18 21:29:31]
    »

    Cât te-am așteptat...

    Ehm... nu intru în interpelări de lipsă a ta, sau de ce nu ai mai apărut pe frontispiciu. Tu știi mai bine...

    Ca întotdeauna... No comment!

    Bine ai revenit!

    Chapeau !!

    Zoazore
    [13.01.18 21:57:44]
    »

    @Alex_Macedo: Tu vorbești?

    Alex_Macedo
    [13.01.18 22:53:03]
    »

    Adică..., Zori-de-zi? ????...

    Ce-am zis așa de... ehm... oripilant? ????

    Ehhhh.....bănuiesc că te referi la raritatea articolelor mele....dacă nu greșesc.. ????

    Alex_Macedo
    [13.01.18 23:39:17]
    »

    Scuze de off... sau de of - uri, ad personam...

    krisstinna
    [14.01.18 09:14:00]
    »

    @Cristian_h: Din curiozitate, cine a câștigat partida de bridge, fetele sau băieții? Sper că fetele

    Într-un final ați fost cu toții câștigători datorită plimbării voastre.

    Grea și urâtă e bătrânețea, mare dreptate ai!

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [14.01.18 09:56:13]
    »

    @krisstinna:... băieţii pentru că noi suntem cei care ne supărăm când pierdem... din cauza asta s-au format aşa perechile!

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [14.01.18 10:00:55]
    »

    @Alex_Macedo: să ştii că am fost pe aici pe aproape pe lângă frontispiciu, ... mă bucur să te aud!

    Alex_Macedo
    [14.01.18 12:31:36]
    »

    @Cristian_h:

    Bravo! Mă bucur că noi, nebunii... evident cu ghilimele... suntem cât de cât aproape de frontispiciu.

    An Nou fericit, Cristi!!

    mishu
    [28.01.18 10:06:38]
    »

    @Cristian_h: Un articol citit cu mare placere si o invitatie de tinut minte pentru a vedea asemenea frumuseti.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adrianbogdan, Alex_Macedo, mihaelavoicu, mishu, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oltenia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066304206848145 sec
    ecranul dvs: 1 x 1