GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Eu promovez Romania - La Port Cetate, Mircea Dinescu
Da, Portul Cetate al lui Mircea Dinescu, citez: "Dati-mi mie pe mana un ziar de provincie si o baraca de scanduri cu o firma soioasa si-n trei zile orasele vor duhni a vanilie si porturi deschise''.
La intoarcere din concediu in Turcia, am inaugurat cu brio noul pod peste Dunare de la Calafat, care trebuie sa recunoastem este o mare realizare, in timpurile in care unii vorbesc... si altii tac si fac. Este foarte util, pentru cei care ani la rand am asteptat " Salcuta" si pierdeam aprox. 4 ore. Asadar, in 5 minute, Dunarea era traversata si eram in drum spre Dr. Tr. Severin, pe DN 56A, drum dealtfel foarte bun, reabilitat, ca o curea dar, normal prin localitati.
Ne-am hotarat sa vizitam " Conacul lui Dinescu" din localitatea Cetate la o distanta de aproximativ 29 km de Calafat si 91 km de Dr. Tr Severin. Am ajuns foarte usor la conac, toata lumea il cunostea pe "conasul Dinescu" cum il alinta oamenii satului, romani adevarati cu fruntile transpirate de munca si grija zilei de maine.
Conacul lui Dinescu, este de fapt fosta cladire a comandamentului portului Cetate, construita de mesteri italieni pe la 1880 si pe care poetul Mircea Dinescu, a cumparat-o in 1997 intr-o stare avansata de degradare, fara acoperis, usi si ferestre. Pe perioada 1998-2007 a reconstruit-o si a scos la iveala o mandrete de cladire cu restaurant si cazare pt aprox 50 de persoane, in care isi fac veacul artisti, sculptori, scriitori pictori si muzicienti... si uneori politicieni in campanie electorala. Ulterior a renovat cam tot ce era de jur imprejur, in orice caz, oamenii care sunt angajati acolo erau foarte dezamagiti ca nimeni nu a oferit o mana de ajutor la reconstructia locului ce a devenit Portul Cultural Cetate si ca majoritatea vizitatorilor sunt grupuri organizate de straini. Mircea Dinescu, un nebun boem care a crezut ca poate schimba lumea a creat un loc minunat, plin de originalitate si simplitate si se lupta se deschida oficial acest loc ca port cum era odinioara.
Sa nu va inchipuiti ca era aglomerat, ca sfaraiau viteii la protap si ca Dinescu gateste in muzica de taraf dupa cum vedeti la tv. La ora aceea, erau doar 2 doamne pe post de bucatar si ospatar si aprox 10 persoane, locul de servit masa aerisit curatenie impecabila, muscate la ferestre, aer conditionat si ca sa fiu sincera arata mai mult a muzeu decat a loc de servit masa, deoarece era plin de obiecte de arta, vechi si noi.
Meniul era destul de simplu, ofereau ciorbita de peste, peste cu mamaliguta si mujdei sau cartofi aurii cu carnati oltenesti. Eu, Toma necredinciosul am strambat nasul a plecare, dar sotul a comandat 2 portii de cartofi aurii cu carnati oltenesti. Am asteptat aprox 20 minute si cand a venit comanda am ramas gura cascata. Painica era de casa, aburinda, cartofi aurii cu carnati oltenesti facuti, castraveti murati de... de vara, suc de zmeura cu apa minerala, si cafea la ibric. Am apreciat in mod special ca nu s-a servit nimic cumparat, totul era pregatit in casa de cele doua doamne si pot sa spun ca am mancat tot, au fost cei mai buni carnati oltenesti, foarte bine condimentati. Totul acolo se gateste si se prepara in restaurant de femei simple din sat care nu au fost atinse de societatea consumerista si la care dl Mircea Dinescu tine foarte mult tocmai pentru ca sunt simple. Masa a costat 50 de lei pentru 2 persoane.
De cate ori ma apuca dorul de duca acolo este primul loc la care ma gandesc. Se poate face plaja, baie, sunt camere de cazare boeme, sunt acceptate animalele de companie, si cu putin noroc, daca vine vreun grup de turisti straini, vine poetul sa gateasca personal.
E un loc unde se gateste dupa retete ale bucatariei boieresti de secol 19. Ideal pentru liniste, lenevire si mancare buna.
Sper ca v-a placut si va veti convinge singuri de cele povestite mai sus in cuvinte, care sunt prea sarace sa ilustreze realitatea. Site-ul locatiei il gasiti si pe portcetate.ro
Toate bune
Trimis de homejade* in 17.08.14 17:05:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (homejade*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Oltenia" (deja existentă pe sait)
@homejade: Felicitări pentru articol. Unul scris foarte frumos și cu mult bun simț. Chiar eram curios cum se petrec lucrurile dacă te duci pe cont propriu - fără un grup organizat așa cum am fost eu.
După povestirea ta voi încerca să fac o vizită aici și pe cont propriu.
Cât despre:
”Sa nu va inchipuiti [... ] ca Dinescu gateste in muzica de taraf dupa cum vedeti la tv
pot spune că eu am avut norocul să particip la un eveniment organizat unde Dinescu chiar gătea pe muzica lăutarilor vezi impresii.
@Dabator: ms
Dar cuvintele sunt prea sarace pentru a descrie acest loc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Mărine și Mărioară ... la pădure vă coboară ! — scris în 16.08.23 de zapacitu din VALCEA - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Artă și aventură în Cerna de Vâlcea — scris în 01.02.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 ˝Let us die young or let us live forever... — scris în 13.01.18 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Oct.2013 Chei, peșteri și mănăstiri — scris în 15.03.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Oltenia de sub munte — scris în 04.10.11 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Am fost la… Manastiri aflate in ruina — scris în 22.08.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 De ce iubesc Oltenia de sub munte — scris în 28.02.12 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ