ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Oltenia de sub munte

TIPĂREȘTE

Prin Oltenia de sub munte am trecut cand am fost pe Transalpina si Parang, am scris rw aici.

Stiam ca vom trece pe aici dar nu stiam ce inseamna cu adevarat aceasta zona, o priveam mai mult din punct de vedere geografic. Stiam ca vom strabate nordul judetelor Valcea si Gorj aflate la poalele muntilor Capatanii si Parang unde sunt mai multe obiective de vizitat fapt pentru care am ales cateva pentru a le vizita ca apoi sa ne cazam la Ranca.

Pana la Ramnicu Valcea stiam drumul dar de aici, facand stanga pe DN 67, spre Targu Jiu era totul nou pentru mine. Intrasem in „Oltenia de sub munte” dupa cum am vazut scris mare si pe un panou.

Prima noastra oprire a fost la Salina Ocnele Mari, am scris rw aici, facand dreapta din DN67. Continuand traseul spre Manastirea Hurezi - urmatorul obiectiv de pe lista noastra, am trecut inainte de Costesti, pe langa Muzeul Trovantilor – rezervatie naturala unde putem vedea cum pietrele „cresc” din pamant.

La Costesti era indicator catre Manastirea Bistrita, ctitorita de Matei Basarab, si Manastirea Arnota, amandoua monumente de arhitectura, si tot aici putem vizita cheile Bistritei, cele mai inguste chei in calcare din tara care sunt deasemenea declarate rezervatie naturala.

Inainte de Horezu am facut dreapta spre satul Romanii de Jos unde se afla Manastirea Hurezi. Am parcat in parcarea din fata Centrului de Informare Turistica si acolo era sris pe o coala A4 prinsa in gard „Oltenia de sub munte” dar si deasupra usii de la intrarea in centru. De curiozitate am intrat si am intrebat ce e cu „Otenia de sub munte” ca prea scria peste tot dar nu ziceau mai mult sa-ti dai seama ce vor cu ea. Mi s-a explicat ca este vorba de un proiect de promovare turistica a zonei.

Desi observasem si pana aici ca erau bine semnalizate obiectivele turistice, inclusiv bisericile din satele prin care trecusem, monumente de arhitectura, am inceput sa fiu si mai atenta la indicatoare pentru o urmatoare vizita.

Am vizitat Manastirea Hurezi, cel mai mare centru monahal din tara, prima ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu. Centrul monahal cuprinde pe langa biserica mare ce poarta hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena, inclusa pe lista patrimoniului cultural UNESCO, alte patru biserici dispuse in cele patru colturi ale ei, la distante nu foarte mari, dupa cum ne-a explicat maicuta ghida. Astfel noi am vizitat si Biserica Sfintii Ingeri aflata pe partea stanga cu putin inainte de intrarea in manastire si Biserica Bolnita la care am ajuns iesind printr-o poarta aflata in zidul din spatele bisericii manastirii.

Celalalte doua poarta numele Schitul Sf. Apostoli Petru si Pavel si Schitul Sf. Stefan. Manastirea Hurezi ofera si cazare.

Am ajuns apoi in Horezu important centru etnografic si vechi centru al ceramicii, unde am admirat si am cumparat cateva obiecte din ceramica atat pentru noi cat si pentru a le face cadou.

Din centrul orasului Horezu am facut stanga spre Maldaresti pentru a vizita Complexul Muzeal Maldaresti, am scris rw aici. Am vizitat Cula Greceanu, Cula Duca si Casa Memoriala I. Gh. Duca dar se mai pot vizita aici si doua biserici declarate monumente de arhitectura. Si aici putem beneficia de cazare intr-o anexa a Casei Memoriale I. Gh. Duca ce da intr-un frumos parc.

Am oprit apoi sa luam masa la iesirea din Horezu la restaurantul Trei Stejari si cum eram atenta la obiective, cazari si altele pot sa spun ca aici, pentru cei care nu sunt prea pretentiosi si le place natura, este un loc bun de cazare. Este un camping care are casute, apa curenta, wc, dusuri, curent electric, unde poti sta si cu rulota sau cortul la umbra unor stejari seculari.

Nu stiu cat de curat este dar ca pozitie mi s-a parut bun pentru ca poti face multe trasee in jur. Mancarea la restaurant a fost buna si preturile chiar ok.

Calatoria noastra prin Oltenia de sub munte a continuat spre Pestera Muierii asa cum era planificat. Ajunsi la Polovragi avem indicatoare spre Manastirea Polovragi, Pestera Polovragi si Cheile Oltetului.

In Baia de Fier am vizita Pestera Muierii, o adevarata opera a naturii iar la iesirea din pestera am strabatut cheile Galbenului sapate de paraul Galbenul in stanca. Si in aceasta zona se gaseste cazare.

Am mers spre Novaci si de acolo in statiunea Ranca. Daca am fi continuat prin Oltenia de sub munte am mai fi putut vizita printre altele culelele de la Curtisoara si schitul Crasna.

Dupa aceasta excursie am inteles ce inseamna Oltenia de sub munte: un loc de o frumusete naturala extraordinara format din rezervatii naturale, chei, pesteri, trasee montane si sate in care se mai pastreaza traditii, unde au loc targuri si serbari campenesti. O zona bogata spiritual unde gasim foarte multe manastiri, schituri si biserici vechi, adevarate monumente istorice dar si arhitecturale.

Oltenia de sub munte – o destinatie pentru o vacanta frumoasa si relaxanta.


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 04.10.11 11:14:32
Validat / Publicat: 04.10.11 12:23:28
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3876 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Oltenia de sub munte - o destinatie de vacanta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17749 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.11 12:42:20]
»

Un foarte bun rezumat al locurilor intersante de vazut/vizitat in "Oltenia de sub munte", un adevarat mini-indreptar pentru eventualii alti interesati, astfel ca articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oltenia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056910991668701 sec
    ecranul dvs: 1 x 1