ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Artă și aventură în Cerna de Vâlcea

TIPĂREȘTE

Anul acesta am sărbătorit „Mica Unire” (24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române) în frumoasa Oltenie de Sub Munte. Tot poporul era plecat în căutarea iernii, a zăpezilor de altădată, Rânca fiind la momentul respectiv printre puținele locuri din țară unde era omăt consistent și se puteau practica sporturi de iarnă.

În căutarea unor locuri și obiective noi de vizitat, zona submontană a Vâlcii și Gorjului fiind destul de des străbătută de noi, am descoperit un colț frumos de Românie. Într-un sat situat sub creste montane, la graniță de județe, pe malul râului Cerna se află o pensiune agroturistică deosebită, un loc child friendly și nu numai, loc de distracție pentru oamenii de toate vârstele.

Adresă: str. Apa Cernei nr. 67, localit. Cerna, com. Vaideeni, jud. Vâlcea

Coordonate: 45.185813096926104,23.846762974143637

Web: pensiunea-cerna.ro

Am ajuns la obiectivul vizat dinspre Polovragi pe un drum județean bun, cu zone pitorești, apoi am urmat un drum comunal mai îngust, dar asfaltat (DC 136), în capăt existând și indicatoare. În curtea și în fața Pensiunii Cerna sunt amenajate mai multe locuri de parcare, marcate.

Festivalul Național al Sculptorilor cu Drujba

În toamna lui 2020 am văzut pentru prima dată Parcul dacic (vezi impresii) aflat în zona mănăstirii Polovragi – un parc cu sculpturi din lemn având drept temă viața șicultura dacică.

Ei bine, din 2017 se desfășoară la Pensiunea Cerna din Vaideeni un festival inedit dedicat unei ramuri artistice mai puțin întâlnite: sculptura cu drujba. Tinerii proprietari ai pensiunii, oameni ai locului, au inițiat această manifestare ca o completare firească la agroturismul practicat, un mod de a scoate în evidență frumusețile zonei.

Cele șase ediții de până acum au avut o tematică, ca de exemplu: personaje de povești, turism religios, copii, personalități istorice etc. Ultima ediție a fost dedicată Smarandei Brăescu, la împlinirea a 90 de ani de la stabilirea recordului mondial la parașutism. Participanții de la fiecare ediție au primit câte un buștean și cu ajutorul drujbei au trebuit să realizeze opera din lemn. Cu ocazia festivalului, timp de câteva zile, se desfășoară un adevărat eveniment cultural-artistic promovat pe diverse canale media.

În întreg perimetrul curții sunt amplasate sculpturi de tot felul, de la personaje individuale, la scene complexe, locuri de joacă pentru copii, bănci pentru relaxare. Animale, oameni și obiecte realizate cu drujba îți încântă privirea și demonstrează măiestria așa-numiților carveri.

Parcul de Aventură Cerna

Pe malul râului Cerna, într-un pâlc de copaci, cu ocazia unei ediții a festivalului sculptorilor cu drujba a fost amenajat un frumos parc de aventură. Poarta de acces, băncuțele și alte elemente ale traseelor sunt realizate de sculptori. Albă ca Zăpada și cei șapte pitici veghează parcul.

Sunt câteva trasee de culori diferite care diferențiază gradul de dificultate și vârsta celor care le pot accesa. Prețul variază între 15 și 20 lei/per traseu.

Facilități la pensiune

Popasul la pensiunea Cerna s-a încheiat cu o cafea degustată în restaurant (10 lei), o discuție frumoasă cu proprietarul și o vizită prin curte pentru a vedea potențialul locului. Au fost păstrate toate acareturile vechi, casa bătrânească și alte anexe. Într-o șură seculară a fost amenajată o salină artificială (15 lei/ora), iar în podul mansardat un loc de joacă spațios, cu încălzire în pardoseală. Descoperim într-un țarc mai mulți iepurași drăgălași.

Concluzii. Parcul de aventură Cerna și expoziția de sculpturi în aer liber reprezintă deja o atracție a zonei. Pensiunea are și restaurant, se poate bea și mânca ceva într-un peisaj natural drăguț. Am explorat câteva zeci de minute întreaga proprietate, ne-am bucurat de frumusețea măiestrelor sculpturi realizate cu drujba.

Nu ocoliți acest loc!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 01.02.23 22:32:11
Validat / Publicat: 02.02.23 06:56:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #LA PAS PRIN OLTENIA.

VIZUALIZĂRI: 601 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Sculptură cu drujba - loc de joacă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[02.02.23 09:18:15]
»

Foarte frumos locul si minunate operele faurite de artistii cu drujba!

Sunt atat de expresive figurile personajelor incat nu poti crede ca au fost faurite cu o

unealta care are o cu toul alta utilizare.Sa cioplesti cu atata gingasie chipuri ce

exprima diferite stari sufletesti este cu adevarat arta!

Felicitari fauritorilor de frumos si multumesc autorului ca a impartit cu noi descoperirea!

Vacante frumoase!

zapacituPHONE
[02.02.23 13:27:10]
»

@tata123 ????: Au apărut sculpturi noi față de anul trecut. La Moara Viselor nu ați ajuns? Nu era departe, mergea exploatată în pachet cu cea de la Parcul Cerna. Vaideeniul păstrează un grad sporit de libertate, oamenii de aici chiar de sunt mai aprigi, învecinându-se cu semeția munților, au acea ușurință de adaptare la nou, sunt umblați în lume și nu numai cu turmele de mioare în ancestrala transhumanță...

Rodel
[02.02.23 20:34:55]
»

Interesantă această expoziție și inedită unealtă de sculptat! Ce a ieșit este arta unor artiști care merită felicitările tuturor. La fel și ție, felicitări pentru că ne-ai vorbit despre acest festival!

tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[02.02.23 20:39:38]
»

@DOINITA: Incredibil într-adevăr ce se poate realiza cu o drujbă, un obiect de tăiat puternic, brutal chiar. Zeci de lucrări împodobesc zona pensiunii menționate, unele realizate cu un incredibil simț al detaliului. Câteva lucrări au fost amplasate și înafara zonei pensiunii, ca de exemplu o troiță așezată la o intersecție de drumuri.

Proprietarii pensiunii și, totodată, organizatori ai festivalului se preocupă de dezvoltarea unui agroturism autentic cu multiple posibilități de relaxare și distracție.

Mulțumesc pentru aprecieri și ecou; mă bucur că ați trecut din nou prin "curtea" mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[02.02.23 20:48:26]
»

@zapacitu: Mi-a plăcut expoziția în aer liber din satul Cerna, unele sculpturi sunt superbe. Am observat exponate noi și în parcul tematic dacic de la Polovragi.

Nu am ajuns și în parcul de aventură menționat, dar pot spune că zona continuă să se dezvolte turistic. Aceste obiective nou apărute (sculpturi din lemn, parcuri de aventură, căsuța răsturnată etc.) atrag turiștii interesați.

Numai bine!

tata123 🔱PHONEAUTOR REVIEW
[02.02.23 20:57:07]
»

@Rodel: Mulțumesc. Oltenia de sub Munte continuă să uimească prin frumusețile ei, mai vechi sau mai noi. La fiecare călătorie în zona submontană a Vâlcii ori Gorjului am găsit locuri inedite, colțuri pitorești și oameni cumsecade.

Realizarea unei sculpturi din lemn cu ajutorul drujbei nu e o muncă ușoară. Să nu credeți că totul se realizează 100% cu drujba, se mai utilizează și alte unelte în procesul de finisare.

Alegeri inspirate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[03.02.23 11:14:59]
»

@tata123 ????: Este o placere si o delectare totala atunci cand ma aflu"in aceasta

curte"! De fiecare data e o lectie de istorie, de cultura si de descoperire a noi si noi locuri surprinzatoare din tara.

Multumesc ca imi deschideti poarta!

webmaster
[06.02.23 13:34:01]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, Rodel, tata123 🔱, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oltenia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0291450023651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1