ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Nessebar - orașul vechi

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am optat pentru o minivacanță la Nessebar nu m-am gândit la mare, soare și plajă și nici la confortul oferit de Hotel Festa Panorama. Doream foarte mult să văd orașul vechi, acea mică peninsulă legată de uscat doar printr-o limbă îngustă de pământ, acea peninsulă încărcată de trecut și de frumusețe rar întâlnită altundeva. Ne-am plimbat prin orașul vechi de mai multe ori - dimineața sau seara - dar două dintre aceste plimbări prelungi au fost dedicate strict cunoașterii zonei din punct de vedere istoric și arhitectural. Și cum poți face mai bine acest lucru dacă - în urma unei documentări prealabile - nu începi cu Muzeul Arheologic?

Muzeul Arheologic înființat în anul 1956 a funcționat până în 1994 în Biserica Sf. Ioan Botezătorul. În prezent beneficiază de un spațiu adecvat, într-o clădire proiectată special pentru acest scop de arhitectul Hristo Koev. Muzeul Arheologic se află lângă poarta de acces în vechiul oraș, pe partea dreaptă. Acolo ne-am oprit pentru primele informații. Am achiziționat un bilet combinat, pentru două persoane (25 leva/persoană), care permite accesul - în afară de Muzeul Arheologic și de Muzeul Etnografic - la 6 dintre cele mai importante biserici. Există multiple combinații - de două, trei sau mai multe biserici-muzeu, la tarife diferite - pentru care poți opta. Plata cu cardul și întervalul de timp de 10 zile în care poți efectua vizitele plătite au fost hotărâtoare în alegerea celui mai complex bilet combinat. Și ca să închei acest capitol introductiv, adaug că toate combinațiile oferite includ Muzeul Arheologic - cel mai important din orașul vechi și Biserica Sf. Ștefan - cu cel mai frumos și cel mai valoros interior. De asemenea, menționez că există reduceri pentru copii, nu și pentru seniori.

Zona expozițională a muzeului cuprinde o sală de primire unde se află casa de bilete și unde vedem și diploma care certifică includerea orașului vechi - în 1983 - pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Nu voi prezenta în detaliu cele patru săli ale muzeului pentru că m-aș întinde prea mult. Pentru amănunte și fotografii, cei interesați pot accesa site-ul muzeului.

În prima sală sunt expuse artefacte provenind din perioada tracică, atunci când așezarea se numea Mesambria - ancore din lemn cu greutăți de piatră, fragmente de piatră inscripționată, ceramică, monede vechi, statuete. Despre perioada ocupației coloniștilor amintește cea de a doua sală în care sunt expuse frumoase fragmente de pietre funerare sculptate sau numai inscripționate, vase din bronz, urne funerare cu decorațiuni inspirate din mitologie, statui sau doar capete de femei, bijuterii și monede, o parte din statuia lui Hercule, amfore și multe altele. În continuare admirăm bijuterii din aur, fin executate, statuia unui împărat roman, ceramică smălțuită, precum și foarte, foarte multe amfore, unele dintre ele metalice, deosebite.

Nu poți părăsi muzeul fără a coborî cele câteva trepte până în ultima sală, cea dedicată icoanelor vechi. Important centru creștin chiar și în timpul dominației otomane, Nessebar a avut școli de pictură religioasă și nu mai puțin de 40 de biserici. Dintre acestea - deteriorate sau bine conservate - mai există doar 12 (pe care am ținut să le vedem și noi). 250 de icoane provenind de la vechile biserici au supraviețuit timpului, iar câteva dintre ele pot fi văzute aici, în această sală. Cele mai vechi, provenind de la școala de pictură din Nessebar, datează din sec. XIII. Fecioara Maria, Iisus Hristos și Sf. Nicolae sunt reprezentați pe cele mai multe dintre vechile icoane păstrate în muzeu.

De la Muzeul Arheologic, o dată cu biletul combinat, am primit o mică hartă a peninsulei pe care sunt marcate toate obiectivele de vizitat, precum și calea cea mai simplă de a ajunge la ele. Cea mai apropiată este Biserica Sf. Ștefan.

Biserica Sf. Ștefan situată pe Str. Mena, a fost înălțată în sec. XI, dar ulterior a suferit mai multe transformări. Construită din piatră și cărămidă, cu multe elemente arhitecturale și decorative, Biserica Sf. Ștefan are trei nave. În opinia mea, acest lăcaș este cel mai frumos. Picturile murale - multe (se spune că sunt 258 și include nu mai puțin de 1000 de chipuri) - iconostasul original pictat, datând din sec. XVI, un scaun episcopal sculptat în lemn, precum și un amvon din sec. XVIII, motivează includerea bisericii în rândul celor mai importante monumente ale patrimoniului cultural bulgar. Și o ultimă mențiune. La începuturile sale, biserica a fost dedicată Fecioarei Maria, acest fapt justificând abundența de scene și de chipuri pictate care o reprezintă.

Biserica Hristos Pantocrator (Atotputernic) este a doua în ordinea de vizită a bisericilor-muzeu recomandată de biletul combinat. Datând din sec. XIII, acest lăcaș este unul dintre cele mai remarcabile și mai bine conservate din Nessebarul medieval.

Este dreptunghiulară (16 x 6,90 m), are două intrări - la sud și la vest - iar la est are trei mici abside bogat ornamentate cu ceramică smălțuită. Zidurile interioare păstrează doar urme ale picturii murale originale. Biserica găzduiește o expoziție fotografică de hărți vechi în cadrul căreia pot fi văzute 18 hărți datând din sec. IV-XIII. Sunt diferite tipuri de hărți - continentale, istorice, rutiere, comerciale… Nu m-a impresionat această colecție. Am văzut Transilvania sub unguri, Dobrogea și o parte din zona sudică sub imperiul bulgar.

Biserica Sf. Ioan Botezătorul - mare (14 x10 m), cu trei abside semicirculare în peretele estic, a fost construită în sec. X, din piatră brută și mortar. Deasupra intrării și în jurul ferestrelor mai pot fi văzute rămășițe ale elementelor decorative. Interiorul a fost pictat și încă mai păstrează în partea sudică portretul unui ctitor realizat în sec. XIV. Coloana de sud-est păstrează fragmente ale picturii din sec. XVII înfățișându-l pe Sf. Marina. Recent, în urma unor investigații, cercetătorii au concluzionat că Biserica Sf. Ioan Botezătorul a fost construită pe fundațiile unei bazilici datând din sec. VI.

Biserica Sf. Spas o clădire scundă, dreptunghiulară, cu fațada estică parțial înfundată în pământ, are un acoperiș simplu și doar o mică absidă. A fost ridicată de un localnic înstărit din Nessebar în sec. XVII. Anul construcției - 1609 - poate fi văzut pe inscripția situată deasupra intrării sudice.

Pictura interioară datorată unui meșter necunoscut, realizată la începutul sec. XVII, s-a păstrat bine și reprezintă scene din viața lui Hristos și a Fecioarei Maria. O piatră funerară de pe mormântul unei prințese bizantine descoperit în podeaua bisericii poate fi văzută la Muzeul Arheologic.

Biserica Sf. Paraskeva înălțată în sec. XIII-XIV, cu o absidă pentagonală la est, construită din piatră cioplită și cărămizi în rânduri succesive, cu arcade bogat decorate cu ceramică smălțuită colorată, este foarte frumoasă. În prezent, în urma realizării proiectului de restaurare "Credința în Nessebar", biserica este un muzeu. Expoziția intitulată "Supraviețuirea picturii murale din bisericile dispărute ale Nessebarului" oferă publicului vizitator posibilitatea de a vedea picturile murale ale Bisericii Sf. Gheorghe - lăcaș prăbușit în 1958. Se înțelege că doar o mică parte din aceste comori a rămas în Nessebar (multe dintre ele fiind transferate la muzee importante din Sofia), așa încât să nu aveți așteptări prea mari când vizitați Biserica Sf. Paraskeva.

Biserica Sf. Todor a fost ultima din lista bisericilor-muzeu pe care - cu biletul combinat achiziționat de la Muzeul Arheologic - o puteam vizita. Este situată aproape de extremitatea estică a peninsulei, ascunsă între clădiri și străduțe întortocheate. Am căutat-o mult. În cele din urmă, mai întrebând, mai bâjbâind, am găsit-o dar era închisă, cu pauză de amiază în intervalul orar 14.00-14.30. Am rămas în așteptare în umbra unei terase foarte primitoare, iar când s-a făcut timpul, ne-am prezentat la biserica mică, fără turlă, realizată tot din piatră și cărămidă dispuse în rânduri. Fațadele dinspre nord și vest sunt bogat decorate cu arce oarbe și rozete ceramice. Construită în sec. XIII, Biserica Sf. Todor, cu dimensiunile de 8,70 x 4,15 m, prezintă un scurt istoric în imagini al vechilor biserici din Nessebar, precum și o colecțe de fragmente de piatră sculptată provenind de la acestea.

Muzeul Etnografic, deși dorit a fi vizitat ultimul, pentru că fără a-l căuta ne-am trezit lângă el (căutam cu înfrigurare Biserica Sf. Todor), a fost penultimul din lista obiectivelor pentru care achitaserăm taxa de intrare. Am intrat, am vizitat, dar nu am fost impresionați.

Expoziția etnografică "Vechiul Nessebar" este amenajată într-o casă emblematică din Nessebar, construită în 1840 de Panyiot Moskoiani - un comerciant bogat. Este o casă cu parter de piatră și un singur etaj cu 5 camere și un salon central spațios. Impresionează lucrătura tavanului de lemn, ornamentat în mijloc cu o rozetă în formă de stea. În camere sunt expuse diverse obiecte tradiționale care însă nu m-au impresionat. Am vizitat muzee etnografice mult mai bogate și mult mai bine amenajate. Singurul plus a fost faptul că am intrat într-o casă tipică Renașterii bulgare, am urcat scări și am privit împrejurimile prin geamurile bovindoului.

În afara celor 6 biserici despre care am relatat, în Nessebar pot fi văzute și altele, parțial ruinate, în care nu poți intra, dar care pot fi văzute foarte bine dându-le ocol, altele din care se păstrează doar urme. Am poposit clipe îndelungi la Biserica Sf. Sofia - niște ruine foarte frumoase, care amintesc faptul că acolo a fost sediul vechii eparhii, cea mai mare și mai importantă biserică din Mesambria. A fost construită în sec. V, în centrul orașului, pe locul unui templu închinat lui Apollo. Fosta Biserică Sf. Sofia nu este un muzeu la fel ca celelalte biserici care au fost renovate, dar este un important punct de atracție pentru vizitatorii care nu mai prididesc să se fotografieze printre ruinele ei.

Biserica Sf. Ioan Aliturghetos - una dintre cele mai frumoase biserici din Nessebar, construită în sec. XIV, este situată pe înălțimea de lângă Amfiteatru, nu departe de port. Nișele de forme și dimensiuni diferite impresionează prin decorațiunile din piatră și cărămidă. Panoul (în bulgară și engleză) aflat în apropierea zidurilor, informează că biserica nu a fost sfințită, ceea ce i-a atras și numele de "Aliturghetos".

Harta pe care am primit-o de la Hotel Festa Panorama ne-a ajutat să ajungem și la Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril - construită în sec. XIII-XIV, tot cu rânduri de piatră și cărămidă și decorată cu ceramică smălțuită, la Biserica Sf. Eleusa astăzi un sit arheologic închis pentru cercetări, precum și la Biserica Sf. Demetrius în prezent o ruină din care nu se mai vede decât fundația.

Biserica Adormirea Maicii Domnului a cărei turlă strălucește în soare și se vede de la mare depărtare, este singura biserică activă din Nessebar. În mijlocul curții cu gardurile invadate de vegetație, înainte de a intra în biserică, am avut parte de o mare bucurie. Întâmplarea sau duhul sfânt ne-a scos în cale pe Violeta - simpatica noastră colegă AFA - și pe soțul ei. A fost o mare surpriză și o mare bucurie în același timp. Dacă puneam la cale această întâlnire, nu cred că lucrurile s-ar fi potrivit atât de bine. Ne-am îmbrățișat, ne-am fotografiat împreună, am schimbat la repezeală câteva cuvinte și… cam asta a fost! După ce ne-am despărțit, am intrat și în biserică, apoi în muzeu.

Dacă vă plimbați prin vechiul Nessebar și sunteți în căutare de ruine istorice, nu uitați de Termele bizantine, de Amfiteatrul situat în apropiere de Biserica Sf. Ioan Aliturghetos și nici de Zidurile vechiului oraș datând din sec. III-IV, construite din blocuri mari de piatră cioplită, care s-au păstrat cel mai bine în zona porții orașului. Mulți vizitatori se fotografiază aici, dar rețineți că seara, când toate luminile sunt aprinse, zona arată impresionant.

Și cum o plimbare nu înseamnă doar vizite la biserici ruinate, recomand să acordați puțină atenție caselor din Nessebar. Străduțele înguste ale vechiului oraș vă vor dezvălui adevărate comori arhitectonice. Sunt multe case renovate, care dăinuie din perioada Renașterii bulgărești. Chiar la marginea străzilor se înalță bovindourile și streșinile caselor vechi din lemn, cu un singur etaj, specifice locuințelor bulgărești de la Marea Neagră. De asemenea, nu uitați să priviți trandafirii care colorează viu fațadele sobre și întunecate ale caselor - multe transformate în hoteluri sau în restaurante și - bineînțeles - golful pe toate laturile sale. Iar dacă doriți un suvenir de la Nessebar, aflați că ofera este mare și foarte diversificată. Micile magazine stradale se înșiruie unele după altele și-și așteaptă cumpărătorii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.06.18 21:23:51
Validat / Publicat: 13.06.18 09:04:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 5500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Nessebar - orașul vechi. Seara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.06.18 09:23:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[13.06.18 09:33:28]
»

@iulianic: Ce amintiri frumoase îmi stârnesc fotografiile atașate articolului. Mi-a plăcut foarte mult Nessebarul și doresc să revin cândva pe micuța peninsulă. Am admirat bisericile vechi, ruinele bisericii Sf. Sofia, cișmeaua turcească și drăguțele picturi vândute lângă ea, aleile pietruite, smochinii din micile curți ale caselor tradiționale, marea care înconjoară orașul vechi etc.

Nessebarul - un spațiu atât de mic (relativ), care concentrează atât de multe obiective istorice, religioase și culturale.

Mulțumim pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
hopyk
[13.06.18 10:25:01]
»

Felicitari pentru articol, super util pentru mine. Vazand fotografiile parca nu mai am rabdare pana voi ajunge acolo in august (daca totul merge conform planurilor). Felicitari inca o data si multe calatorii inspirate in continuare!!

Michi
[13.06.18 14:47:08]
»

Votat cu mare plăcere şi interes pentru informaţiile date. Din păcate n-am aucat să văd Nessebar la timpul potrivit şi acum voi avea parte doar de o vizită fugitivă de câteva ore. M-am înscris împreună cu o prietenă într-o excursie de două zile în Bulgaria cu autocarul în septembrie. Nessebar este o opţională de câteva ore dar cu ce ai scris tu şi alţii, cu pozele pe care le-am văzut, sper să-mi pot face o privire generală. Am mai profitat odată de reviewurile tale: în Basarabia. Îţi mulţumesc pentru amândouă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
balasa violeta
[14.06.18 23:13:07]
»

De fiecare data retraiesc aceeasi senzatie de liniste si pace, de comprimare a timpului, ca o calatorie in timp.

Era duminica, era sarbatoare si intalnirea noastra a fost o mare bucurie!

Ai povestit frumos, ai scos in evidenta lucrurile interesante, felicitari!

crismis
[15.06.18 07:35:32]
»

@iulianic: Felicitări pentru excursie, e minunat Nessebar-ul, îl iubesc, l-am vizitat de vreo 3 ori, dar niciodată cu atâta simț de răspundere, așa cum ai făcut-o tu acum! (Mă tot gândesc la o revenire, la el și la vecinul Sozopol, dar au câștigat deocamdată alte destinații!)

Cât despre întâlnirea inopinată cu Violeta... Știu cum trebuie să vă fi simțit cu toții, ce bucurie trebuie să vă fi incercat! Ceva asemănător mi s-a întâmplat și mie anul trecut, când am dat nas în nas cu @elviramvio și cu soțul ei taman pe platforma Turnului Mileniului din Belgrad!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[15.06.18 08:42:50]
»

@All: Mulțumesc tuturor pentru aprecieri!

@crismis: Da, e minunat Nessebarul vechi și cred că ori de câte ori ai reveni tot ai descoperi ceva ce încă nu ai remarcat. Spui că am făcut vizita cu "simț de răspundere". Se poate spune și așa dacă ținem cont de faptul că am lucrat în echipă. Soțul meu – cu harta în mână – se ocupa de orientare și de bifarea pe notițele prealabile a obiectivelor pe care le-am vizitat. Eu eram fotograful și notam – succinct – câte ceva important, demn de reținut. Am pozat toate panourile de lângă intrările la obiective. Mi-am dat seama că nu voi putea reține totul, de aceea am apelat la "memoria" fotografiei. Iar când a venit vremea să scriu articolul… m-am încurcat în notițe, poze, amintiri. A fost, poate, cel mai greu articol pe care l-am scris în ultima vreme.

Pentru că Nessebar – orașul vechi este atât de dens, atât de înțesat de obiective importante și interesante, merită să revii iar și iar. În plus, nu este prea departe de România.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[16.06.18 14:49:40]
»

@iulianic: De data asta n-am mai uitat!

Abia aștept să văd și eu ce-ai văzut tu! Sper ca în cinci zile „pline” să cuprind cam tot ce este de văzut și admirat acolo!

Felicitări și pentru scris, și pentru poze!!!

iulianicAUTOR REVIEW
[16.06.18 15:35:45]
»

@doinafil: Mulțumesc!

Cinci zile "pline" sunt arhisuficiente pentru a străbate Nessebarul vechi în lung și în lat, precum și să vizitezi toate obiectivele. Cele mai importante - care implică vizită în interior, cuprinse în biletul combinat pe care îl achiziționezi de la Muzeul Arheologic - pot fi vizitate și câte 2-3 pe zi, biletul având o valabilitate de 10 zile. Noi le-am împărțit în două de aceea am spus că două din plimbările în orașul vechi au fost mai cu folos turistic. În plimbări scurte, mai ales seara, am fost de mai multe ori. E foarte frumos.

Merită însă și o plimbare prin partea nouă a orașului. Sunt multe clădiri frumoase, hoteluri cu o arhitectură mai altfel, sunt magazine stradale, agenții de turism, case de schimb valutar, terase umbroase.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, crismis, doinafil, hopyk, iulianic, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nessebar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065898180007935 sec
    ecranul dvs: 1 x 1