ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 08.02.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Orasul vechi Nessebar. Istorie cu aroma de trandafiri.

TIPĂREȘTE URM de aici

Salutare dragi colegi si navigatori pe siteul A. F. A. Astazi vreau sa va impartasesc impresiile mele despre unul dintre cele mai vechi orase din Europa, Nessebar, care se afla in patrimoniul UNESCO.

Este cea mai importanta atractie turistica pentru cei care isi petrec concediul la marea neagra in zona Burgas. Orasul este situat pe o peninsula si poti ajunge aici prin parcurgerea unui istm care are exact latimea unei sosele cu doua benzi si trotuar pietonal.

Principalele statiuni din apropierea orasului vechi sant orasul nou Nessebar, Sunny beach, Elenite si pentru toti care vor sa ajunga aici pot folosi linia de transport in comun care face legatura dintre statiuni si orasul vechi. Pretul unei calatorii este de doua leva, aproximativ cinci lei iar pentru cei care vor sa se deplaseze cu masina proprie chiar la intrare in partea dreapta dupa statia de taxiuri sant mai multe parcari private cu preturi intre 2-5 leva pe ora.

Am vizitat acest oras de mai multe ori si pot sa va spun sincer ca de fiecare data am descoperit lucruri noi pe care altadata nu le-am sesizat ori nu mi-au atras atentia. Indiferent de cate ori o sa vizitati aceasta destinatie va asigur ca nu o sa va plictisiti.

Se spune ca orasul are o vechime de aproape 3000 de ani fiind una din cele mai vechi asezari din Bulgaria si implicit din peninsula Balcanica. Legenda spune ca intemeitorul acestui oras a fost un trac pe numele sau Melsas iar primul nume al acestui oras a fost Melsambria dupa numele fondatorului sau.

Orasul cunoaste o perioada infloritoare si cu 300 de ani inainte de Hristos orasul este cucerit de greci care il fortifica si construiesc aici, amfiteatre si templul lui Apolo considerat a fi patronul spiritual al acestei asezari.

Dupa o lunga si infloritoare perioda acest oras trece de sub dominatia greaca in autoritatea imperiului roman aflat in acea perioada, anul72IH. intr-o puternica expansiune.

Romani fortifica din nou orasul, introduc baile publice. Orasul cunoaste iar o puternica dezvoltare pana la scindarea imperiului roman cand orasul trece sub tutela Constantinopolului bizantin iar crestinismul este impus ca singura religie. Se construiesc multe biserici in aceasta perioada cea mai mare si cea mai cunoscuta fiind Sf Sofia dupa numele celei mai mari biserici a Constantinopolului.

Dupa o perioada mai lunga de timp hanul Krum al bulgarilor cucereste orasul si ii schimba denumirea in Nessebar. Cel mai infloritor port de la marea neagra cunoaste pe rand cand domnia bizantina cand cea bulgara. Sub conducerea tarilor bulgari din acea perioada sant construite cele mai multe biserici crestine. Dealtfel orasul Nessebar este singurul oras din lume care are cele mai multe biserici raportate la numarul de locuitori.

Urmeaza o perioada infloritoare pentru aceasta asezare pana in anul 1366 cand contele Amedei de Savoia cucereste orasul si aceasta va intra sub tutela imperiului otoman. Se spune ca si sultani acelor vremuri uimiti de frumusetea orasului si de multitudinea de lacasuri de cult nu au ordonat distrugerea lor si nici nu au interzis religia crestina.

Dupa caderea Constantinopolului orasul este invadat de greci si din puternica cetate ce era odinioara se transforma intr-un banal orasel pescaresc. Comertul infloritor de alta data dispare iar noi locuitori nu sant interesati decat de pescuit si agricultura. Nimic nu pare sa mai schimbe ceva in acest oras pana in perioada comunista cand in tara vecina apar primele statiuni la malul mari.

Impresionati de impactul turistic pe care il aveau vechile ruine ale Nessebarului, comunisti il restaureaza pastrand arhitectura traditional bulgareasca cu cea bizantina iar oraselul intra in patrimoniul protejat Unesco. In prezent oraselul are in jur de 10000 de locuitori si anual ii trec pragul peste o jumatate de milion de turisti.

Principala activitate a locuitorilor este comertul. Prin imensul labirint de stradute cu case din piatra la parter si structura din lemn la etaj vei fi uimit de multitudinea de magazine unde gasesti absolut orice. De la alimentari la farmacii, souveniruri, ceasuri, obiecte traditionale, produse hand made, produse cosmetice, branduri renumite de imbracaminte incaltaminte etc etc. Nu cred ca ai putea sa iti doresti ceva si sa nu poti gasi aici in miile de magazine existente. Comertul care se practica aici este foarte asemanator cu cel din Turcia, diversificat si un pic agresiv.

Bineinteles ca o sa gasiti si numeroase restaurante cu diferite specificuri, traditional bulgaresc, turcesc, pescaresc si nelipsitele fast fooduri. Pentru gurmanzi recomand restaurantele pescaresti cu preturi super bune la peste si fructe de mare si cele traditionale. Preturile sant pentru toate buzunarele si portiile pe masura.

Daca o sa intrebati mai multe persoane care este cel mai cunoscut produs traditional din Bulgaria, opt din zece persoane vor raspunde fara sa clipeasca castravetele. Dar nu este chiar asa. Cel mai cunoscut produs de export al Bulgariei este trandafirul. Cam 30% din multitudinea de magazine aflate in Nessebar vand produse obtinute din trandafir. Incepand cu industria cosmetica unde gasim de la banalul sapun la parfumuri, creme, produse de igiena orala, crema dupa crema si inainte de crema, o sa fiti surprinsi de cate produse se pot crea din aceasta floare. Mai gasim dulciuri cu aroma de trandafir, dulceturi, sucuri si ca piesa de rezistenta vinul de trandafir care are si un pret pe masura 35 de leva o sticla de trei sferturi.

Am incercat si va spun sincer ca merita. O sa mai fiti uimiti ca pe usile multor case se afla o fotografie sau chiar mai multe cu persoane care au decedat Acest obicei este mostenit de la pescari greci care pe timpuri nu aveau fotografii dar scriau numele persoanei decedate pentru ca vazand zi de zi placuta cu numele celui disparut sa il pomeneasca si sa se roage pentru el. Acum stiinta a evoluat si in loc de placute cu nume se pun fotografii. Am aflat toate acestea de la o romanca din Buzau care lucra ca ospatarita la un restaurant pescaresc. Caci dupa atata preumblare trebuia sa luam si noi o pauza. Si nu puteam face asta decat pe terasa unui restaurant pescaresc de unde privim spre ruinele unei foste biserici si spre mare. Se face seara, adie briza cu un usor iz sarat de istorie si o placuta aroma de trandafir.

Vacante si calatorii frumoase sa aveti.


[fb]
---
Trimis de micutzu in 01.08.17 11:39:36
Validat / Publicat: 01.08.17 13:02:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 5611 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (micutzu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul din Nessebar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

sunflower
[01.08.17 13:08:22]
»

Superb! Am fost si eu acolo si mi-a placut enorm! Frumoasa reamintire am avut citindu-va impresiile! Felicitari!

elviramvio
[01.08.17 13:14:27]
»

@micutzu:

Foarte frumos loc, mi-a placut. Am stat doua zile acolo anul trecut si parca as mai trece asa pe fuga cumva.

Despre trandafiri, cred ca te dezamagesc oarecum, de curand fiind in Bulgaria am aflat ca si la ei este o mare problema cu mana de lucru - oamenii nu vor sa mai faca aceasta munca migaloasa de a culege manual petalele si intr-un anumit interval orar desi singuri recunoc ca e binisor platita. Anul acesta au pierdut si ceva plantatii din interesele altora sau neglijenta. Si cand te gandesti ca acum e momentul Bulgarie caci Damascul a decazut!

O zi frumoasa!

dorinakiss
[01.08.17 13:21:02]
»

@micutzu: Buna ziua. Am fost cazat in Nessebarul vechi la hotel Sf. George (vedeti impresii) si este super bine acolo. Am fost si in Sunny Beach cu autobuzul local, cu 1,30 leva/persoana/sens.

tata123 🔱
[01.08.17 13:27:31]
»

@micutzu: Mi-ai provocat amintiri frumoase și un dor de străduțele pietruite și smochinii plini de rod ai Nessebarului.

În P01 apare biserica Christ Pantocrator care are și statutul de muzeu; în Nessebar mai sunt alte 4 lăcașe de cult cu asemenea statut. În orașul vechi mai există un Muzeu Etnografic și Muzeul de Arheologie (pe bulevardul Mesembria, imediat în dreapta după trecerea de porțile orașului). Imaginea P03 reprezintă ce a mai rămas din biserica Sf. Sofia, o basilică cu rang de episcopie, parte a unui reședințe mai mari.

Frumos orășel!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
micutzuAUTOR REVIEW
[01.08.17 19:59:38]
»

@sunflower: Multumesc. Nessebarul este locul unde te reintorci mereu cu placere.

micutzuAUTOR REVIEW
[01.08.17 20:04:48]
»

@elviramvio: Orice s-ar spune trandafirul este simbolul Bulgariei si cel mai bun produs pentru export. Daca nu mai vor asta e problema lor dar asa cum ai spus si tu pot deveni nr 1 dupa dezastrele din Siria. O conjuctura de care vecini nostri nu prea vor sa profite.

micutzuAUTOR REVIEW
[01.08.17 20:19:15]
»

@dorinakiss: Salut. Ma bucur ca iti place aceasta destinatie. Ultima oara cand am fost in Nessebar cu autobuzul atat am platit taxatorului din centrul Sunny beach pana in Nessebar. La ultima vizita in aceasta destinatie am fost cu autoturismul personal.

micutzuAUTOR REVIEW
[01.08.17 20:23:46]
»

@tata123: Merci pentru completari. Ma bucur ca am trezit nostalgii si putin dor de duca spre aceasta frumoasa destinatie. Vacante frumoase.

mishu
[29.08.17 22:06:10]
»

@micutzu: Un oras frumos intradevar, un loc placut in care sa cunosti istoria. Felicitari, votat cu mare drag.

michaella
[11.09.20 14:03:00]
»

Foarte frumos scris, acum imi vine sa plec acolo...  

​Acum sincer, mi s-a ivit o... mini-vacanta (4-5 zile) la inceputul lunii octombrie, crezi ca este potrivita pentru a vizita orasul vechi Nessebar? ... si unde ai recomanda o cazare: in orasul vechi sau in cel nou? Multumesc anticipat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, michaella, micutzu, mishu, sunflower, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nessebar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078122138977051 sec
    ecranul dvs: 1 x 1