GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trei intr-una (sau trei locuri de exceptie vizitate intr-o singura excursie)
In sederea noastra in Paralia am facut doar o singura excursie. Dar a fost minunata. Am reusit sa vizitam 3 locuri intr-o singura zi. Aceasta este socotita si cea mai usoara si relaxanta excursie ce se realizeaza din aceasta zona a Rivierei Olimpului; o plimbare spre muntele Olimp pentru vizitarea cazii si cascadei lui Zeus, vizitarea frumoasei si deosebitei biserici Sf. Dionisios si apoi a vechiului sat Paleos Panteleimonas. Excursia a costat 20 euro/pers. luata prin agentia partenera din Paralia. Dublu fata de agentiile locale, dar in final nu mi-a parut rau de pretul dat, pentru ca am avut o ghida, pe Daniela, care a fost foarte bine pregatita si am inteles totul din explicatiile ei. Daca mergeam printr-una dintre agentiile grecesti, aveam ghid grec care ne-ar fi vorbit intr-o engleza greceasca si nu am fi inteles mare lucru din explicatii.
Am plecat din fata supermarketului Lidl, la ora anuntata. Si mai intai am dat putin cu nasul de faimosul Munte Olimp.
Excursia pe muntele Olimp.
Se spune ca legendarul si maretul munte Olimp era odata, in vremuri demult apuse, aproape uitate in negura necrutatoare a timpului, in antichitate, “acoperisul lumii”; aici era locasul zeilor, unde acestia conduceau lumea si destinele muritorilor de pe pamant.
Muntele Olimp, cu cel mai inalt varf, Mytikas (Nasul) de 2919 m, a fost socotit in faimoasele legende ale Olimpului ca locasul zeilor, locul plin de lumina, fiind ”suprapus”cu cerul, locul unde au trait, au iubit si s-au tot luptat zeii…Nu mai intru in amanunte…
Muntele Olimp se poate vedea maiestos si maret pe toata intinderea Rivierei Olimpului, cel mai bine cand este cerul senin, lucru cam greu de surprins, chiar si in zilele insorite de vara. De ce? ! Poate pentru ca acolo inca stau de veghe maritii zei ai Olimpului si nu vor sa fie vazuti sau deranjati de catre noi, umilii muritori…Dar totusi noi, acesti muritori, reusim sa-i furam acestui maret munte cateva ocheade, sa-I calcam minunatele poteci si chiar sa-l surprindem cu aparatul de fotografiat. Se spune ca Muntele Olimp nu arata niciodata la fel, datorita conditiilor atmosferice foarte variabile ale climei mediteraneene si soarele care il fac sa para diferit de cate ori ne uitam la el. Sau poate ca zeii de acolo, din inaltul cerului, doresc sa nu fie “deconspirati” de catre noi, pamantenii…Mai stii? !...
Autocarul ne-a lasat in oraselul Litohoro. Acesta este deja celebru fiind situat la poalele muntelui Olimp, locul de unde se incepe ascensiunea. Orasul este situat in sudul Prefecturii Pieria, la aprox. 90 km de Salonic, la aprox. 17 km de Paralia Katerini si in partea de vest a Golfului Thermaik. Aproape toate rutele de catarare pe muntele Olimp incep din partea de sud-vest a oraselului Litohoro.
Oraselul mi s-a parut frumos, cu o biserica in centru, Agios Nicolaos si o fantana arteziana ce mi-au placut foarte mult. Casele si hotelurile pe care le-am vazut in mica noastra trecere dar chiar si cateva cafenele si taverne mi s-au parut cochetele si chiar incantatoare. Am folosit si o toaleta ecologica si voi pune chiar si poze sa vedeti si sa comparati WC-urile unui orasel de munte din Grecia cu cele ale noastre, de exemplu, ale Bucurestiului, capitala ce se doreste a fi europeana…nu mai comentez…veti vedea si veti trage singuri concluziile…
Strazile sunt in panta usoara, deci drumul nu a fost deloc dificil. La scurt timp ne-a aparut o pancarda pe care scria ca vom intra in Canionul Enipea si in Parcul national Olimp. Acesta ocupa aproape jumatate din suprafata totala a muntelui, cuprinzand si cel mai inalt varf al sau, Mytikas, dar si alte masive muntoase. Minunatia de munte verde si “rupt” din loc de in loc de stanca, se vede de la mare distanta.
Peisajul mi s-a parut de o frumusete naturala rara; canionul Enipeas, adanc, cu prapastii parca fara fund, cu pante bogate in paduri verzi, dar si cu flori salbatice viu colorate. Vaile bogate in vegetatie, brazdate de canion si micul paraias cu apele sale cristaline, ce se aude din loc in loc usurel, ca apoi ce ne apropiem de tinta finala, cada lui Zeus si cascada, sa-si faca tot mai tare auzita prezenta.
O mica portiune din drum a fost ceva mai abrupta si cu pietris dar dupa, s-a mers foarte simplu si usor. In interiorul canionului, drumul este pavat cu dale din beton si se merge practic pe “orizontala”. Este si o bara de metal de care te poti sprijini, cu toate ca este o placere imensa sa te plimbi la pas de voie pe acea carare de munte, de unde privesti fie in sus la crestele masive sau in jos, inspre canion, incercand printre frunzisul bogat sa intrevezi mica albie a raului cu acelasi nume, Enipeas…Pe traseu am vazut chiar si banci si multe cosuri de gunoi. Dar si indicatoare la un paraias unde scrie ca nu este voie sa-ti racoresti picioarele pt. ca apa este potabila. Deci este interzis sa murdaresti apa aceea…Cata grija fata de natura…sa invatam si de aici cate ceva…
Dupa scurt timp am ajuns la destinatia noastra; cada si cascada lui Zeus iar apa si-a desfasurat nestingherita de noi, turistii, spectacolul ei grandios in sunetele sale puternice si miscarile de dans de o vesnicie…
Am admirat peisajul, ne-am ozonat bine de tot plamanii dar si creierii, am facut multe poze si apoi ne-am intors pe acelasi drum, plin de racoarea si binefacerea unei mici incursiuni in lumea mai “pamanteasca” si mai cunoscuta a casei zeilor Olimpului, chiar daca si numai putin, la poalele lui…caci adevarata cucerire a acestui maret si unic munte, cel al Olimpului, este o alta poveste…cred eu, fascinanta…
A doua minunatie ce aveam sa o vizitam a fost biserica Sf. Dionisios. Pe o caldura aproape insuportabila, am avut totusi placerea si rabdarea sa o ascultam pe ghida noastra care ne-a povestit ca aceasta biserica a fost construita prin sec. 16, de catre Agios Dionisios, un pustnic care a trait intr-o pestera din apropiere, devenind o proeminenta personalitate ecleziastica. Timp de sute de ani, acest locas sfant a fost sprijin religios si economic pentru aceasta zona din apropierea Olimpului. Aici este locul preferat pentru pelerinaj al locuitorilor din Macedonia Centrala dar si a montaniarzilor…
Vechea manastire a fost distrusa de doua ori dar ea a fost refacuta in ultimii ani si astfel in prezent, ce am vizitat noi, biserica principala este aproape integral restaurata.
Biserica are o constructie de exceptie, cu peretii grosi, rezistenti, din piatra alb-galbena cu rosu, cu arcade generoase. Interiorul bisericii este deosebit. Altarul cu icoane asezate in rame aurite, ca dealtfel si cele doua mari icoane de-o parte si de alta, tot in rame aurite cu model cu totul si cu totul deosebit. Nu ma pricep deloc sa explic mai bine astfel de lucruri, dar pot spune cu mana pe inima ca m-au impresionat toate aceste minunatii din aceasta biserica.
Complexul mai cuprinde pe langa marea si frumoasa biserica si un muzeu, unde sunt expuse multe obiecte de tot felul, de la papirusuri foarte vechi, harti, imbracaminte pana la moaste ale unor sfinti, asezate in cutii din lemn sau argint…. astfel, m-au impresionat la maxim, degete sau bucati de tigve asezate cu atata respect si evlavie in vitrine, pentru a fi vazute de publicul larg din toata lumea…Nu am putut face poze in interiorul muzeului pt. ca este la intrare un anunt cum ca este interzis acest lucru, dar am ramas cu amintiri de neuitat de aici. Voi atasa in schimb poze cu biserica.
Ultima destinatie din aceasta superba excursie a fost la Paleos Panteleimonas. Am urcat cu autocarul pe cateva serpentine, un drum de munte pe o sosea impecabila si am ajuns undeva sus, de unde ni s-a asternut un peisaj desprins parca din ireal…M-am simtit oarecum pe plafonul lumii, undeva sus, sus de tot…Deasupra mea, cerul de un albastru “crancen” cu un soare dogoritor…de unde privirile mi-au cazut undeva jos, jos de tot…spre pamant…spre pamantul unde se vedeau atat de bine sosele parcurse de noi in acea zi…se vedeau mici si parca neinsemnate orasele si locurile de unde venisem noi…Dar spre marea noastra uimire si minunatie, se vedea marea…da, da… Se vedea marea si nemarginita mare, frumoasa si unica, inegalabila Eggeoaica a mea, ce imbratisa atat de albastra si ea, tarmurile ondulate usor ale Rivierei Olimpului…Si parca undeva, la un orizont aproape nevazut, se contopea cu cerul…Cata frumusete si minunatie vedeam noi de la acele inaltimi…
Da, dar mult mai aproape de noi, ni s-a aratat micul si pitorescul sat atat de vechi dar atat de bine conservat si intretinut, Paleos Panteleimonas. Acesta este un vechi sat de pastori, ridicat de mult, de la inceputul sec. 15, pe versantul estic al muntelui Olimp.
Este situat la o altitudine de aprox. 700 m, fata de mare. Si de aceea ofera o astfel de panorama spectaculoasa asupra marelui Golf Teramaik si a zonei de coasta a Pieriei de sud.
Fiind ora pranzului, ghida ne-a invitat sa luam masa la o taverna, “Pleiades”, numele fiind in ton cu locurile vizitate de noi…ca apoi sa luam la picior si sa cunoastem ceva din frumusetea acestui satuc.
Asa ca noi am mancat destul de repede (nu voi insista pe preparatele bune si gustoase dar mai ales specifice zonei; dar am mancat bine si relativ convenabil, noi dand 20 euro; am facut poze si la acest restaurant ce cuprinde si un adevarat hotel, ce seamana mai mult cu hanurile de alta data…voi atasa cateva poze si de aici).
Plimbarea prin acest satuc ne-a placut insa foarte mult. Drumurile sunt foarte inguste, pietruite doar. De fapt, cand se intra in acest sat, totul este parca numai din piatra; cararile ca si casele, toate au doar piatra si numai din loc in loc mai vezi cate o barna sau ceva din lemn…este specific acestui loc.
Satul a fost parasit dupa mijlocul secolului trecut, dar a prins din nou viata, devenind o destinatie turistica de un pitoresc cu totul aparte. Si asta in anul 2003, cand a fost declarat Monument de Patrimoniu National.
Casele vechi din piatra, si-au pastrat amprenta timpului, dar au fost restaurate si pastreaza nealterata tipologia si forma cladirilor Olimpului pierian.
Mergand pe asa-zisele stradute, unde, surprinzator, pot urca si deci circula si autoturisme, am dat in piata centrala, de biserica satului, veche, biserica inchinata sfantului Panteleimonas, strajuita de platani stufosi ce dadeau o racoare binefacatoare acestui loc. Am mai trecut pe langa cateva taverne traditionale, ce-si asteptau in tihna potentialii musterii printre cei cativa turisti ce se incumeta sa ajunga pana acolo.
Satul Paleos Panteleimonas, vechi de peste 500 de ani, se deosebeste de celelalte asezari adapostite de Muntele Olimp, prin stilul arhitectural unic, descris mai sus. Se poate spune chiar ca acest vechi satuc parca uitat de lume, este un adevarat muzeu al satului grecesc in aer liber…. Si intr-un cadru atat de deosebit, sus, la munte si cu marea ce se asterne linistita si domoala la poale…
Localitatea este preferata foarte mult de catre turistii greci ce vin aici pentru a se odihni si a se remonta, deci pentru o binemeritata relaxare. Un mare noroc o mai constituie si plaja larga si nisipoasa a statiunii Platamonas, situata in imediata apropiere, la doar cativa km distanta, ca si frumosul Castel Platamonas, un alt loc special de vizitat din aceasta zona.
Dupa plimbarea noastra atat de interesanta si de placuta printre casele acelea din piatra, am coborat la autocar si am plecat spre Paralia, obositi dar fericiti, dupa o zi plina de vizitat atatea locuri frumoase dar mai ales atat de deosebite.
Si v-am povestit si eu toate acestea, pentru ca precum multi, multi altii, si eu AmFostAcolo!!!
Cu mult drag pentru voi,
Ileana
PS. Voi atasa multe poze din toate cele 3 locuri, dar cel mai probabil spre seara, cand voi mai avea timp…
Trimis de ileanaxperta* in 23.07.10 15:26:50
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Exact asta este excursia pe care noi am ratat-o, dar stiam ca vei merge tu si vei povesti asa de frumos, am vazut toul prin ochii tai. Felicitari!
Asa cum ne-ai obisnuit, o descriere de exceptie a unor locuri fermecatoare. Eu am fost doar pe Muntele Olimp, dar pentru celelalte doua va trebui sa revin in Grecia! Felicitari pentru aceasta descriere!
acuma o intrebare : da baie in cada lui nenea Zeus ai facut? ca la asa caldura....moncher! Oricum, pentru zapuseala suferita de amorul artei si pentru ca mereu ai fost foarte consecventa un mic vot si mai asteptam si alte impresii.
@ileanaxperta
N-am ce face, dacă-mi place, îmi place. Felicitări pentru review.
Dragii mei, va multumesc pt. aprecieri. Este intr-adevar o excursie la indemana tuturor, inclusiv a copiilor, pt. ca este practic o plimbare foarte placuta pe o carare de munte fara pante...
@draga sanziana, nu se poate face baie acolo, cu toate ca totii ne-am fi aruncat in apa aceea atat de limpede si rece. Nu este voie sa "murdarim" acea apa cu siguranta... fermecata, si cu puteri nebanuite, unde doar zeii au permisiunea asta... (zic si eu asa...). Doar cada este a marelui Zeus... si nu cred ca vrem sa-l maniem, ca stim cu totii de ce este in stare... nu? !...
Acum am postat si poze multe...
Nu mai am rabdare sa fie validate pozele, de o jumatate de ora ma tot uit, si tot astept. gata un SB cu felicitari.
In fond nu vad de ce sa nu se racoreasca si muritorii in " cada lui Zeus" care de fapt este o micuta cascada.....ca si el isi " mai cobora privirea spre muritori " nu nu intotdeauna cu rautate....
Pentru foto mai avem de asteptat, colegii care se ocupa de validarea lor au plecat in weekend si vor intra pe site numai in masura in care programul le permite.
Va multumim pentru intelegere!!
sper ca aceasta melodie sa fie un bun acompaniament pentru aceste randuri!
Sa inteleg ca ti-ai facut incalzirea pentru Ypsario, draguta Ileana? In timp ce eu faceam "optionale" pe litoralul romanesc, tu erai pe munte...Felicitari!
Ce vremuri - am fost si eu pe acolo in 2001, cred.
Eu am facut tot excursie "combinata" = Meteore + Olimp.
Felicitari pt descriere !
Cam tarziu vine si de la mine votul cu nr 14.
Felicitari pt aceasta descriere frumoasa.
Va multumesc tuturor pt. aprecieri; va salut si va imbratisez din Bruxelles atat pe cei ce ati scris aici ecouri cat si pe toata comunitatea AFA.
daca cineva de pe acest site, ma poate ajuta...
caut de zile... luni o cazare mai ieftina, sau un site ceva unde pot gasi cazari particulare sau pensiuni in statiunea Litochoron, de la poalele Olimpului.
Daca cineva ma poate ajuta cu o informatie suplimentara, v-as fi recunoscator.
Pentru ca ma interesa Olimpul am cititi tot ce am gasit pe site despre el si as vrea sa vin cu o completare sau mai bine zis cu o constatare la acest rw pentru ca imi dau seama ca unii ghizi spun minciuni pe banii nostri.
Al doilea obiectiv vizitat in cadrul excursiei se cheama intr-adevar Biserica Sf. Dionysios dar povestea prezentata de ghida nu este a ei. Aceasta biserica Sf. Dionysos nou, se afla la 3km de Litochoro si a fost construita in 1950 dupa ce Manastirea Agios Dionysios (construita in 1542 de Agios Dionysios) a fost distrusa in 1943 cu o bomba de catre armatele germane.
Manastirea Agios Dionysios construita in 1542 de Agios Dionysios a stat 60 ani in ruina. Acum o parte din ea, inclusiv biserica, sunt restaurate dar se mai lucreaza la restaurarea turnului de la intrare si la zidurile dinspre nord si sud. Ea se afla in Canionul Enipeas la 17 km de orasul Litochoro. Se poate ajunge pe jos prin canion mergand o ora si jumatate de la Prionia (4 ore dinspre Litochoro) sau cu masina facand stanga din sosea cu 2 km inainte de Prionia.
Am venit cu aceste completari pentru a le acorda respectul ce li se cuvine acestor obiective iar cei care vor sa le vada sa stie ca le pot vizita pe amandoua, ele aflandu-se la doar 14km distanta una de alta.
"Daca mergem cu ghid avem parte de explicatii profisioniste" vad ca nu tine mereu.
@lumis66, eu nu vad unde ar fi gresit ghida, dar iti multumesc pt.completari.
Ghida nu a zis ca aceasta manastire ar fi cea noua, de care specifici tu in ecou, ci este cea veche, originala, pe ruinele carora s-a reconstruit ceea ce este astazi acolo. A specificat si secolul cand a fost zidita, sec. 16, cine a pus piatra de temelie si ceva din istoricul locului. Deci unde ar fi "explicatiile neprofesioniste"?!... in opinia ta...
Si noi am vazut zidurile vechi mai in spatele complexului si ca se lucra si atunci la reconditionarea lui...
Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!
@ileanaxperta, imi pare sincer rau daca te-a deranjat ecoul meu.
Ti-am citit rw si ti-am admirat pozele.
Din pozele atasate de tine mi-am dat seama ca va aflati la Biserica Sf. Dionysios nou construita in 1950 si mi s-a parut corect sa fac aceasta precizare.
[ @lumis66, eu nu vad unde ar fi gresit ghida]
Cred ca tocmai aici a gresit ghida dupa cum spui:
[ Ghida nu a zis ca aceasta manastire ar fi cea noua, de care specifici tu in ecou, ci este cea veche, originala, pe ruinele carora s-a reconstruit ceea ce este astazi acolo. A specificat si secolul cand a fost zidita, sec. 16, cine a pus piatra de temelie si ceva din istoricul locului]
AmFostAcolo la Manastirea Sf. Dionysios vechi, originala. Icoanele nu sunt in rame de aur, se mai lucreaza inca la iconostas. Biserica se vede ca este restaurata. Zidurile manastirii se vad din orice directie faci poze cu biserica. Se vad stancile semete ale canionului Enipeas.
[Deci unde ar fi "explicatiile neprofesioniste"?!... in opinia ta]
Sincer, daca pe mine m-ar duce un ghid undeva si mi-ar spune ca sunt in alta parte l-as considera mai mult decat neprofesionist.
Carari frumoase!
@lumis66, dar nu m-a deranjat deloc ecoul tau, ba dimpotriva. Este bine sa se adauge de catre fiecare ceva ce poate lipsi din impresii, ca de aceea este aceasta rubrica. Si -ti multumesc inca o data atat pt asta cat si pt. aprecierea ta.
Doar ca, precum scrii si tu, biserica veche, cea originala, a tot fost tinta Istoriei de-a lungul timpului si cred ca nu avea cum sa ramana "originala". Este doar parerea mea.
Se poate sa ai dreptate si ghida sa fi gresit, eu chiar nu am de unde sa stiu exact nici asa... pana cand nu as mai ajunge in acele locuri pt. a ma convinge singura, cu atat mai mult cu cat acum stiu si completarile tale.
Dar ce stiu cu siguranta este faptul ca si aici am vazut niste ziduri foarte vechi care erau undeva in spate, mult fata de constructia bisericii (ca e cea veche din sec. 16 sau cea facuta in sec 20?!...) si care cu siguranta acele ziduri nu erau facute de curand... undeva in sec. trecut
Oricum ar fi, mai importante sunt amintirile din locuri deosebit de interesante si frumoase... tot parerea mea.
Numai bine!
PS. si eu acord intotdeauna omului "prezumtia de nevinovatie" ... fara a-l pune la zid chiar din prima! . Nu crezi ca "a gresi" e omeneste?!... Eu am o vorba, de fapt este un sens al vietii: Perfectiunea plictiseste si sta in calea progresului...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Refugii de pe Muntele Olimp - Spilios Agapitos și Giosos Apostolidis — scris în 04.11.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Trei zile pe Muntele Zeilor — scris în 23.10.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Traseu Cada lui Zeus [prin Myloi] — scris în 06.09.19 de Vasi AR din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Pe poteci de poveste (Descoperă Muntele Olimp) — scris în 03.12.18 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Cu masina spre muntele (și cada) lui Zeus — scris în 14.02.18 de zoro din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 In vizita la Zeus — scris în 21.07.16 de scorpionn13 din FETEşTI [IL] - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Muntele Olimp - Cascada și cada lui Zeus — scris în 09.09.14 de dannaa din IASI - RECOMANDĂ