ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Trei zile pe Muntele Zeilor

TIPĂREȘTE

” Olimpul, muntele semeț cu fruntea sa incununată veșnic de cețuri argintii, era-n vecinătatea mării cu ape albăstrii, Egeea, și priveghea toată Elada. Nu era loc mai potrivit decât acesta pentru zei. De-aceea Zeus a cerut să i se facă un palat pe creasta cea mai indrăzneață.”

Conform legendelor, pe Muntele Olimp locuiau doisprezece zei greci – Zeus și Hera impreună cu frații lor și cei șapte copii. Cu toții trăiau in palate ridicate pe” magnificul” ,” Gloriosul” și” strălucitorul” munte Olimp.

Toți acești zei se intâlneau pe Panteon, cel mai inalt vârf al Olimpului, astăzi cunoscut sub numele de Mytikas, iar măritul Zeus conducea ședințele de pe tronul lui aflat pe Vârful Stefani, in imediata vecinătate a Mytikas-ului.

In copilărie, pe când citeam in Legendele Olimpului sau Iliada despre Muntele Olimp și despre zeii care locuiau pe vârfurile acestuia și hotărau deopotrivă soarta zeilor, semizeilor și a muritorilor, nici nu mă gândeam că aș putea cândva să urc pe culmile lui.

Timpul a trecut, prin Grecia am fost de mai multe ori, dar nici prin cap nu mi-a trecut să urc pe munți, rezumându-mă la plajele aurii și marea cristalină.

Nu știu cum, poate de când merg tot mai des pe munte, am inceput să aud tot mai des povești despre ascensiuni pe Muntele Olimp, despre cât de frumos, ușor pentru unii sau greu pentru alții, poate fi o drumeție pe Muntele Zeilor.

Bineințeles că mi-a incolțit in cap ideea de a urca și eu cei 2917 m cât măsoară Vârful Mytikas, cel mai inalt vârf al Munților Olimp.

Ocazia a venit in acest an, in luna iulie, când am primit o invitație de a petrece trei zile pe Munții Olimp. Bineînțeles că am acceptat imediat, mai ales că nu era vorba doar de o simplă urcare pe cel mai inalt vârf ci de o drumeție mai lungă, cu două nopți petrecute pe munte.

Intr-o dimineață frumosă de iulie am plecat așadar, voioși, spre Paralia Katerini, unde urma să stăm in prima și in ultima noapte, după intoarcerea de pe munte.

Am făcut aproximativ opt ore până in Paralia Katerini, stațiunea aflată in apropierea locului de plecare spre vârfurile Olimpului.

După cazare am avut timp suficient să facem o baie și să mâncăm ceva la una dintre nenumăratele terase din stațiune. Despre Paralia Katerini nu prea am cuvinte de laudă, nu mi-a plăcut stațiunea, mult prea aglomerată pentru gustul meu. Dar, pentru o noapte, nu prea a mai contat.

A doua zi, ne-am trezit foarte devreme și la ora 6.45 am plecat spre Litochoro, micul sat de la poalele Muntelui Olimp, punct de plecare spre culmile acestor munți.

Aici trebuie să fac o mică paranteză. Foarte mulți dintre cei care merg in Munții Olimp aleg varianta cea mai scurtă ca să ajungă pe vârful Mytikas. Această variantă este cea care pleacă din Prionia, la 1100 m altitudine, unde se ajunge foarte ușor cu mașina. De aici se poate urca până pe Vârful Mytikas și coborî intr-o singură zi, dacă ai o condiție fizică bună.

Noi am ales varianta lungă, cu urcare de la poalele munților, mai exact de la cei 400 m altitudine cât măsoară așezarea orașului Litochoro. Era și păcat să nu procedăm așa, mai ales că de la Litochoro până la Prionia, traseul parcurge Canionul Enipea, deosebit de frumos.

După ce am dus o mașină la locul unde urma să coborâm de pe munți, am plecat in aventură spre vârful zeilor.

Litochoro-Prionia

Am plecat pe traseul E4, un traseu de drumeție european, cu o lungime de 10.000 Km, care pornește din Andaluzia și străbate mai multe țări din Europa.

Până la Prionia, lungimea traseului este de aproximativ 9 Km, și este un traseu mediu ca dificultate, cu o diferență pozitivă totală de nivel de 1454 m. Ai ceva de urcat și coborât prin canionul Enipea, trecând de o parte și de alta a râului Enipea. Drumul este insă deosebit de frumos, cu cascade, râu cu ape limpezi și reci traversate de podețe din lemn, toate făcându-te să uiți de dificultatea drumului și de căldura din iulie. Nu lipsesc nici obiectivele religioase, drumul trecând pe la Agio Spilaio, grota unde a a trăit ca ascet Sfântul Dionysios și pe lângă Mănăstirea Agios Dyonisios.

Așa cum am mai spus, traseul prin Canionul Enipea este deosebit de frumos și merită un review separat.

După aproximativ cinci ore am ajuns la Prionia. Aici este o parcare mare, o cabană și un restaurant, unde ne-am oprit și noi ca să bem o apă rece și să mâncăm câte o plăcintă.

La Prionia este ultimul loc unde te poți aproviziona cu apă, deoarece până la Refugiul A nu mai este pic de apă.

Prionia – Refugiul A sau Spilios Agapitos

De la Prionia incepe un urcuș continuu și susținut. Dacă in canion, era vegetație și mai găseam ceva umbră, de aici incolo vegetația a inceput să se rărească, până am ieșit in golul alpin. Nici urmă de apă, totul este foarte stâncos și uscat. Poteca este amenjată, nu ai cum să te rătăcești sau să o apuci pe alte cărări. Am intâlnit foarte mulți turiști pe acest traseu, mai toți coborau după ce au fost pe Mytikas sau doar până la Refugiul A.

Oboseala incepea să iși facă simțită prezența, ultima parte am parcurs-o mai greu, abia așteptam să ajung la refugiu să mă odihnesc și să mănânc ceva.

Am avut o plăcută surpriză când am ajuns la refugiu. Grecii le spun refugii, dar ele sunt adevărate cabane, foarte confortabile, curate, cu mancare bună, băutură și grupuri sanitare in interior. Si in acest domeniu grecii ne-au intrecut. Din ce cunosc eu, la noi in țară doar două sau trei cabane situate la altitudine, se apropie de condițiile găsite in cabanele montane din Grecia.

Despre cele două refugii la care am stat voi povesti separat, pentru că intr-adevăr merită să fie cunoscute.

Erau mulți turiști la refugiu, din diferite țări din Europa, cred că era plin. Am mâncat bine și am dormit la fel de bine.

Dimineața, primul lucru pe care l-am făcut după ce m-am trezit, a fost să văd Marea Egee strălucind sub razele soarelui care abia răsărise, o priveliște fermecătoare.

Am luat un mic dejun consistent și am plecat mai departe spre vârf.

Refugiul Spilios Agapitos – Varful Skala – Varful Mytikas

De la refugiu incepe un urcuș susținut, pe o potecă stâncoasă și pe alocuri abruptă. Poteca se intersectează pe la 2400 m cu cea care merge spre Zonaria și puțin mai sus cu cea care merge spre Stavraites și Agios Antonios. Ne-am mai oprit la un punct de belvedere, de unde se vedea strălucind marea, și ne-am continuat drumul. Inainte de a ajunge pe Skala, la 2866 m altitudine, poteca urcă abrupt pe o diferență de nivel de aproximativ 100 m.

Cea mai dificilă parte a traseului spre Mytikas incepe de pe Vârful Skala. Este o porțiune foarte expusă, pe care o parcurgi mai mult in cățărare. Chiar și numele acestei părți de traseu, Kokoskala (trepte rele) spune multe despre traseu. Sunt niște trepte, mai bine spus niște prize in stâncă, pe care le folosești cium crezi mai bine ca să te cațeri până pe vârf. Există un singur lanț pe tot acest traseu, și nu e deloc amplasat in cea mai dificilă porțiune. La urcare mi-au cam tremurat picioarele, aveam impresia că imi va aluneca piciorul din prizele găsite in stâncă. La coborâre mi-am mai revenit, am prins curaj, probabil că Zeus m-a impins de la spate.

Dar ce bucurie a fost când am ajuns pe vârf. A fost cel mai inalt vârf pe care am urcat cu propriile puteri, fără telecabină sau alte mijloace de transport. Sper să fie un bun inceput și să urmeze și altele, tot mai inalte. Vârful nu este marcat ca cele de la noi, nu există nicio plăcuță cu numele sau inălțimea vârfului. Este doar steagul Greciei și o cutie in care este un caiet de memorii in care toți cei care ajung acolo scriu câteva cuvinte. Am fost acolo și m-am semnat și eu in caietul vârfului.

La coborâre nu ne-am mai intors pe Skala ci am coborât pe o potecă foarte abruptă și plină de grohotiș, care pornește puțin mai jos de vârful Skala. Drumul merge pe sub Mytikas și Stefani și intersectează o altă cale de acces spre vârful Mytikas, Culoarul Louki, un traseu periculos din cauza căderilor de pietre foarte dese.

Ne-am indreptat spre refugiul B sau Giosos Apostolidis, aflat la 2.697 m altitudine. Un refugiu la fel de curat și ospitalier ca și și Refugiul Spilios Agapitos. Mâncare bună, băutură, toalete in interior, foarte curate, cu hârtie igienică, apă curentă, doar câteva din facilitățile acedstei cabane aflată la cea mai mare altitudine din Grecia. Cabana era plină de alpiniști care mergeau să se cațere pe traseele de cățărare din zonă.

Noi ne-am cazat și am mers să vedem apusul pe cele două vârfuri aflate de o parte și de cealaltă a cabanei – Toumba (2801 m) și Profitis Ilias (2.803 m). Pe cel din urmă se află Biserica Profetului Ilias, biserică aflată la cea mai mare altitudine din Balcani. A fost construită de Sfântul Dionysius in secolul al 16-lea.

Refugiul Giosos Apostolidis – Platoul Muzelor – Refugiul Petrostrouga – Gortsia

Din păcate orice lucru are un sfârșit, și era timpul să punem capăt și drumeției noastre pe Muntele Zeilor. M-am trezit inainte de răsărit și am urcat incă o dată cei 100 m până pe vârful Profitis Ilias ca să văd soarele la răsărit. A fost unul din cele mai frumoase răsărituri, cu soarele ieșind din Marea Egee și luminând scaunul lui Zeus sau Vârful Stefani. Merită orice efort.

Nu numai noi am fost matinali. O mulțime de capre negre sau mai bine spus capre balcanice pășteau liniștite chiar in apropierea cabanei și a celor câtorva corturi din jurul ei. Iarba era udă de roua dimineții și cred că era foarte gustoasă pentru frumoasele viețuitoare. Erau blânde, nu s-au speriat de prezența noastră.

După un mic dejun bun, ca la cabană, cu omletă, ceai și cafea, ne-am văzut de drum. Am străbătut Platoul Muzelor, având mereu in spate Vârful Stefani și Mythikas-ul. Eram numai noi și câteva capre. Poteca se ramifică la un moment dat spre Refugiul Christos Kakkalos, dar noi am mers mai departe, in coborâre până pe vârful Skourta, la 2485 m. Cu excepția unei foarte scurte porțiuni ceva mai dificile, prevăzută cu lanțuri, restul drumului a fost foarte ușor.

Am ieșit din golul alpin și am intrat in pădure, coborând continuu până la un alt refugiu, la Petrostrouga, la 1940 m altitudine. După o scurtă pauză, pentru mâncare și refacerea proviziilor de apă, ne-am continuat coborârea, printr-o frumoasă pădure de pini. Am ajuns la mașina lăsată pe șoseaua dintre Litochoro și Prionia. După ce am recuperat și celelalte mașini din Litochoro am plecat spre Paralia Katerini ca să ne răcorim in apa Mării Egee.

Mi-a plăcut mult drumeția pe Muntele Olimp. Chiar dacă arată stancos și arid, pe Olimp cresc peste 1700 specii de plante, reprezentând 25% din flora Greciei. Foarte multe dintre aceste plante nu cresc decât pe acești munți.

La altitudini mai mari, intre 1400 și 2500 m, sunt păduri de conifere, in care predominant este Pinul Bosniac, care crește in zonele stâncoase.

Munții Olimp sunt locuiți și de câteva specii de animale, dintre care cele mai numeroase sunt caprele, pe care le-am văzut și noi in zona alpină.

Toată această diversitate a faunei și a florei a determinat includerea Olimpului in Programul UNESCO Omul și Biosfera, Muntele Olimp și zona care il inconjoară de la poalele muntelui fiind declarata Rezervație a Biosferei.

Dacă mergeți in Grecia și vă plac drumețiile recomand Muntele Olimp, chiar dacă drumeția se limitează la o plimbare prin Canionul Enipea. Sper ca cele scrise de mine să folosească celor care se incumetă să plece pe Muntele Zeilor iar fotografiile să ii convingă că efortul va merita.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

La poalele Muntelui Olimp sunt foarte multe stațiuni la Marea Egee. Se poate combina drumeția pe munte munte cu plajă la Marea Egee


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Trei zile pe munte = relaxare.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 23.10.22 18:48:22
Validat / Publicat: 23.10.22 20:13:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1033 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Un loc de popas pe drumul spre Skala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.10.22 21:20:28]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

MikaAUTOR REVIEW
[24.10.22 10:15:18]
»

@webmaster: Mulțumesc!

doinafil
[24.10.22 11:36:43]
»

La urcare mi-au cam tremurat picioarele, aveam impresia că imi va aluneca piciorul din prizele găsite in stâncă. La coborâre mi-am mai revenit, am prins curaj, probabil că Zeus m-a impins de la spate.

Dar ce bucurie a fost când am ajuns pe vârf. A fost cel mai inalt vârf pe care am urcat cu propriile puteri, fără telecabină sau alte mijloace de transport. Sper să fie un bun inceput și să urmeze și altele, tot mai inalte.

Pentru un om iubitor al muntelui, cum ești tu, cred că a fost un vis împlinit să urci ȘI pe Muntele lui Zeus! Te felicit pentru această performanță personală, de-a urca până la 2966 m! (2866 mm până la Skala+100 până în vârful Mytikas - cred că nu am greșit socoteala)

Zeul în mod sigur îi ajutată pe cei care vor să-l viziteze, „trăgându-i” spre el - la urcare - și „împingându-i” de la spate - la coborâre! Este bucuros că omenirea nu l-a uitat după atâta amar de vreme!

Sper ca cele scrise de mine să folosească celor care se incumetă să plece pe Muntele Zeilor iar fotografiile să ii convingă că efortul va merita.

În mod sigur „munțomanii” se vor bucura de informațiile tale și le vor căuta atunci când vor pleca în „vizita la înălțime” către Zeus!

Mi-a plăcut tot: și descrierea traseului, dar și pozele care sunt superbe!!!

MikaAUTOR REVIEW
[24.10.22 12:27:14]
»

@doinafil: Mulțumesc!

mishu
[24.10.22 16:49:23]
»

@Mika: Superb! Si felicitari pentru toata daruirea de care dai dovada prin astfel de ascensiuni. Eu recunosc cinstit, nu voi face asa ceva niciodata asa incat imi plec capul cu respect in fata celor ce o fac si mai ales ca ne prezinta si noua aceste locuri.

Iar rasplata tu ti-ai luato la fata locului, una este sa vedem pozele si alta este sentimentul trait acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

MikaAUTOR REVIEW
[24.10.22 20:32:45]
»

@mishu: Mulțumesc! Am mai spus, scriu despre drumețiile pe munte și pentru cei care nu pot să meargă pe unde merg eu, și nu vreau să par lipsită de modestie. Și mie imi place să văd locuri pe unde cred că nu voi putea ajunge. Nu fac lucruri ieșite din comun, dar sunt fericită că incă reușesc să urc ceva munți.

Michi
[25.10.22 07:40:14]
»

@Mika: Superb. Te admir dar am puţin şi omenescul sentiment al invidiei. Când eram în forţă şi puteam face performantă, nu aveam voie să ieşim din ţară aşa că m-am mulţumit cu munţii noştri: Moldovanu, Negoiul, Vânătoarea lui Buteanu iar la Omu ne-a prins un viscol în martie şi am stat la meteo două zile. Noi fetele am făcut curat iar băieţii au spart lemnele îngheţate. Ieşeam prin ferestruica din acoperiş. Nu aveam condiţie fizică dar multă dragoste de munte şi voinţă. După 90 am urcat, adică m-au urcat mijloacele mecanizate pe Fuji, Mont Blanc, Etna dar nu se compară senzaţia de a urca cu picioarele tale cu rucsacul în spate. Olimpul l-am zărit din depărtare dar la +70 nu se mai punea problema să-l urc. Superbe poze.

MikaAUTOR REVIEW
[25.10.22 10:44:22]
»

@Michi: O alpinistă belorusă stabilita in Canada, pe nume Lilia Ianovskaia, a urcat in acest an pe K2 si pe inca un optmiar. Are 62 de ani și s-a apucat serios de mers pe munte la 50 de ani. A demonstrat că se poate. Mă mai antrenez si eu, poate reusesc macar niste varfuri mai mici, de aproximativ 6000 m. Sper să fiu sănătoasă și sa am banii necesari ????. Mulțumesc de ecou și aprecieri!

mihaelavoicu
[25.10.22 22:22:23]
»

Oooo... io, io... dacă te prindea Zeus... jar mâncai????

mprofeanuPHONE
[27.10.22 12:25:01]
»

@Mika: Excelent review și de folos pentru cățărători! Chiar dacă nu voi ajunge acolo l-am citit cu plăcere și curiozitate. Frumos totul! Sunt curioasă să citesc și despre chei dar și despre acele refugii ce arătau ca niște cabane cu de toate.

MikaAUTOR REVIEW
[27.10.22 15:59:35]
»

@mprofeanu: Mulțumesc! Sper să reușesc să scriu, că mă inpart in multe direcții ????

webmaster
[05.11.22 07:45:00]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[05.11.22 07:47:17]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, mihaelavoicu, Mika, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Muntele Olimp:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066948175430298 sec
    ecranul dvs: 1 x 1