ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

NGV, National Gallery of Victoria, muzeul de artă din Melbourne

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Fiind interesat de muzee în general și de artă nu am ratat să vizitez în Melbourne NGV (National Galery of Victoria). Am propus să aloc 2 ore obiectivului și am început cu mare interes exploatarea etajelor cu diferitele expoziții în imensa clădire rectangulară. După cca 2,5 ore m-am dat bătut, am zis că nu mai pot, etajele, expozițiile parcă nu se mai terminau. Totuși am parcurs vitejește și ultimele, dar creierul meu nu mai reușea să asimileze informația desfășurată în fața retinelor. Dar m-au ajutat fotografiile făcute aici care le-am făcut în număr care se apropie de o mie.

Unde se află NGV?

Obiectivul de importanță majoră se află ultracentral în inima Melbourneului lângă râul Yarra, cartierul Southbank cu zgârie nori și Royal Garden pe artera de circulație St Kilda Road nr. 180. În imediata vecinătate se află gara centrală din Melbourne se pot lua de aici atât trenuri cât și tramvaie iar la stația dedicată Arts Centre/NGV se opresc toate tramvaiele, autobuzele. Să nu uităm de sensul de circulație pe stânga, deci tramvaiul, autobuzul care se oprește în fața muzeului vine dinspre periferie și circulă spre centru.

Despre NGV

Clădirea imensă arată ca un burg pătrat. La fațadă intrarea principală în formă de boltă este fix la mijloc. Atât la dreapta cât și la stânga fațadei precum la un burg care se respectă există apă, multă apă, două bazine imense vor să imite șanțurile de apă de la vechile burguri medievale. Ce este de apărat aici la acest burg? Artă, multă artă cu o valoare de ne-egalat.

În bazine sînt amenajate fântâni arteziene iar întregul joc de apă seara este luminată. De asemenea pe gazonul care delimitează bazinele, trotuarul și artera de circulație vom observa un decor inedit păsări flamingo luminate care imită mișcarea acestora. Tot în față la muzeu mai era un bufet mobil cu sandvișuri și băuturi. În bazine au căzut deja multe frunze de pe copacii din jur în Australia fiind toamnă la momentul vizitei (luna mai anul curent).

După ce trecem pe sub bolta intrării principale o altă atracție este peretele imens de sticlă pe care curge apă. Am pus mâna pe sticlă și grosimea firului de apă nu cred că avea 1mm. Mai mult se prelingea dar efectul vizual este maxim. Venea lumea să fotografieze peretele de sticlă.

În interior vom găsi un imens hol, locuri de servit masa, o curte interioară imensă dar acoperită cu sticlă, zonă de securitate și birouri de informații.

Orar NGV

Orele de vizitare la NGV sînt zilnic 10.00-17.00.

Intrarea este liberă.

La anumite expoziții temporare organizate în anumite încăperi există posibile taxe dar nu totdeauna. Eu de exemplu am vizitat și expozițiile temporare și am intrat fără taxă. Important este că expoziția de bază cu o colecție impresionantă se poate vizita fără taxe.

Estimez timpul de vizitare pentru expoziția de bază fără nici o exagerare 7 ore, mai exact toată durata programului. (10.00-17.00)

Structura muzeului

Parter

Din holul principal se poate pleca în diferite direcții. La dreapta este zona de securitate și garderoba unde se pot lăsa genți, haine, obiecte pentru ca vizita să fie cât mai comodă. Se va da un card înlocuitor pentru obiectele depuse.

În holul principal mai sînt birourile de informații unde angajații vor da informații de toate pentru toți. Aici am aflat că intrarea este gratuită, că se pot face poze fără număr dar fără blitz, aici am aflat unde se poate mânca, unde sînt toaletele sau alte informații. Se pun la dispoziția vizitatorilor și diferite pliante dar același lucru se poate accesa prin telefon, astfel am renunțat la pliante. WIFI este din partea casei nu trebuie înregistrare și este de calitate excepțională.

Tot aici la parter se află 3 săli pentru expoziții temporare, o sală pentru expoziții temporare pentru copii, un restaurant, un bufet, un magazin NGV.

În spatele holului se poate intra în curtea interioară. Aceasta este decorată cu plante, sînt bănci de stat pe jos și se poate pleca și de aici spre etajele superioare cu ajutorul unor scări rulante. ar mai fi lifturi, scări normale dar la vizita galeriilor pentru a schimba nivelul se vor folosi niște rampe de sticlă cu înclinație redusă.

Nivelul 1

Etajul 1 este ocupat parțial de colecția de artă britanică și europeană secolele XIII-XVI și parțial de colecția de artă asiatică. Tot la acest etaj există și o ceainărie.

Mezanina

Mezanina este un nivel intermediar între etajele 1 și 2. Etajul găzduiește colecția de artă britanică și europeană secolele XV-XVII, și colecția de artă asiatică (temporară la momentul vizitei)

Nivelul 2

Nivelul 2 găzduiește colecția de artă britanică și europeană din secolele XVI-XVIII, colecții de artă din America latină, Grecia, Italia, Egipt, Cipru, orientul îndepărtat din perioada 3500 î. e. n – sec. XVI., colecția internațională sec. XIX-XX și artă decorativă

Nivelul 3

Ultimul etaj este destinat expozițiilor de artă și design contemporan și expozițiilor temporare.

Numărul recomandat de vizitatori per nivel este 330.

Câteva prețuri la mâncare în muzeu

Prețurile nu sînt deloc mici în locurile de servit masa în muzeu. Un sandviș se poate mânca cu 14 aud (1 aud=3 lei, 42 lei), o ciorbă 14 aud (42 lei), o masă fel doi costă între 16-29 aud (48-87 lei) (burger, șnițel, pește, pui, vită), un pahar de vin 13-16 aud (39-48 lei), o bere 11 aud (33 lei), cafea 5 aud (15 lei), apă, suc 0.5 l 5-7 aud. (15-21 lei) Sînt locuri de unde se poate lua și apă potabilă, în orașele mari din Australia se poate bea apă de la robinet fără frică.

Vizita mea

Am început vizita în ordinea nivelelor și descrierii de mai sus. Operele de artă au fiecare lângă un text explicativ privind titlu, autor și proveniență. La expozițiile europene limba folosită este doar engleză, la expozițiile asiatice și internaționale pe lângă engleză scrie și în mandarină.

În cadrul expozițiilor am văzut arta medievală sacră din Anglia, Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda și alte țări europene. Motivele sînt religioase la această secțiune. Urmează o altă secțiune de artă medievală sacră aici țările ortodoxe își prezintă operele, Grecia, Rusia, de exemplu.

Trecut de secțiile religioase, urmează operele de artă europene diferite. Am văzut portrete, scene mitice, scene din viața de zi cu zi, scene de război, natură moartă, peisaje, orașe. Pe lângă picturi vom putea observa sculpturi, statuete, obiecte decorative, bijuterii. O altă secție ne prezintă porțelanul englezesc.

Tot în cadrul secțiilor de artă europeană se văd scene maritime, animale, diferite scene din istoria omenirii, personalități. Ceea ce am mai observat: în afară de mărimi de tablouri mai obișnuite sînt foarte multe picturi imense expuse pe aici și discutăm de metri și chiar până în 20-25 m!! Clar că la așa o colecție trebuie exersat mersul pe jos. Și tot din acest motiv sînt multe locuri de odihnă fotolii și scaune. Oglinzi medievale de mare valoare am mai văzut expuse aici, piese de mobilier foarte vechi. La un moment dat se repetă din nou scenele biblice.

La arta orientală sînt mai multe obiecte expuse decât picturi. Vedem multe statuete pe aici, de animale, de dragoni, viața de zi cu zi, arme, Budha. Într-o sală am observat expuse covoare superbe confecționate în Uzbekistan sau făcute de alte popoare orientale. Urmează arta chineză și tibeto-chineză. Și aici sînt mai mult, vase, porțelan, figurine, statuete foarte interesante. Urmează obiecte din China antică și într-o cameră putem observa macheta unui oraș chinez antic.

La expoziția cu colecția internațională secolele 19-20 observăm obiecte moderne, mobilier mai contemporan sau din secolul trecut, tablouri, birouri, scaune, fotolii, dar și obiecte folosite în viața de zi cu zi.

O sală imensă este destinată nudurilor și discutăm de nuduri femei. Foarte reușite aceste tablouri de nud și există și câteva statuete femei-nud. Clar că le-am fotografiat pe toate... Urmează din nou scene de război, scene maritime de război și scene cu viața de zi cu zi.

În cadrul colecției internaționale avem toate temele posibile începând de la cele biblice, portrete până la peisaje.

Într-un final am ajuns și la arta contemporană cu operele cel mai greu de înțeles dar le-am răzbit/digerat... oarecum.

Epuizat m-am îndreptat spre ieșire, mai aveam de făcut pași în ziua respectivă.

Voi atașa câteva fotografii pentru a face o idee cam ce se află în acest muzeu și recomand vizualizarea lor. În textul din articolul meu nu am enumerat artiștii dar la fotografiile atașate voi trece autorul operelor de artă.

Vizite faine vă doresc

 

Rog acest video la început, ms youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 29.06.23 17:11:25
Validat / Publicat: 29.06.23 20:16:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..

VIZUALIZĂRI: 330 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 The Derisiona of Christ-Franța -sec XV
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.06.23 20:16:02]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Melbourne:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052122116088867 sec
    ecranul dvs: 1 x 1