ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Catedrala Sf. Patrick și Sf. Paul din Melbourne

TIPĂREȘTE URM de aici

Continuând articolele despre Australia voi descrie două catedrale importante din Melbourne. Ambele sînt obiective turistice de renume, must see în Melbourne, au o arhitectură deosebită și se află acolo în buricul târgului aproape de altele de văzut importante. Bineînțeles că turistul poate lua parte și la slujbele programate dacă este de confesiune romano-catolic respectiv anglican.

Catedrala Sfântul Patrick

În Australia nu vom găsi biserici prea vechi. Băștinașii nu aveau așa ceva. Arhidioceza catolică din Melbourne a fost înființată în 1847 iar 11 ani mai târziu s-a început construcția bisericii pe suprafața de pământ desemnată de șefii coloniilor de atunci.

Unde se află?

Terenul în mijlocul căruia se află biserica se află între Victoria Street și Wellington Street, Lawdonnestreet (Fitzroy Gardens) și Spring Street (Parlament) . În apropiere se află și Treasury Gardens. Până la râul Yarra și cealaltă catedrală Sf Paul sînt cam 10 minute de mers pe jos.

Istorie și construcție

Construcția bisericii a durat mulți ani, stilul arhitectural folosit este neogotic, forma bisericii este de cruce și dispune de 3 turnuri. Mai exact construcția în sine a început în 1851. Dar febra aurului care a început în acea perioadă a făcut ca orice persoană cu o condiție fizică cât de cât să caute aur în loc să facă fundații și betoane pentru biserică. Astfel abia în 1858 s-a continuat construcția bisericii iar finalizarea navei în 10 ani. Astfel după cca 18 ani avem o navă dar nici un turn. Sfințirea a avut loc în 1891 iar finalizarea completă cu turnuri, grădină, fântâni, orgă, mobilier, etc 1939. O restaurare a avut loc între anii 1992-1997.

Dimensiunile bisericii sînt 103 m lungime, 53 m lățime, 105 m înălțime. Nava bisericii are o înălțime de 29 m.

Despre chor

Un chor există încă din 1858, au existat și instrumente. Robert Machenzie a construit prima orgă în 1870 care a fost completată de către George Fincham în 1880. Chorul oficial a fost înființat în 1939 iar orga a fost renovată în 1996.

Grădina din jurul catedralei

Este de fotografiat, în afară de zona verde mai găsim o fântână arteziană, o cascadă artificială amenajată între scările care urcă la catedrală, se numește River Fall, statuile personalităților care au trăit atunci și au legătură cu biserica: naționalistul irlandez Daniel O Connell și arhiepiscopul Daniel Mannix. Ar mai fi acolo statuia Sfîntului Francisc de Assisi și Sfintei Catherine of Sienna.

Interiorul

Este de admirat, acest stil gotic târziu aici la această biserică. Găsim mai multe elemente decorative decît la o biserică evanghelică. Priviți și tavanul cu structura de lemn la vedere și închisă la culoare. După intrare vom găsi un loc unde se pot aprinde lumânări, pe pereți găsim tablouri cu sfinți, Nava este împărțită, cea principală situată central și cele două secundare lateral, fiecare cu rândurile sale de bănci. Vitraliile lateral nu sînt cele mai spectaculoase dar cea principală deasupra intrării este deosebită.

În centru undeva în mijlocul crucii imaginare se află altarul, altare secundare, orga, sacristia, amvonul. Orga este deosebită și spre deosebire de alte biserici este construită lateral.

Vizita mea

Am avut 2 vizite, prima cu ocazia vizitei ghidate, atunci am avut mai mult timp pentru grădină. În interior avea loc slujba iar paznicul zicea să intre doar cei care iau parte la slujbă. Am intrat totuși am zis la paznic că mă duc la slujbă, am făcut foto, observat cât am putut dar nu suficient, era un program de respectat (cu vizita ghidată) Am filmat și pușculițele bisericii sînt 4 la număr fiecare cu o sumă prestablită (de la 5 aud=15 lei până la 50 aud=150 lei) Tot ce are de făcut enoriașul să apropie cardul de pușculiță și au dispărut banii instant. Ca și info pușculița la care enoriașa a apropiat cardul era cea de 5aud.

Am nimerit seara din nou pe acolo era înaintea slujbei iar cantorul și chorul exersau. Eram și eu oarecum interesat ca membru al chorului catedralei din Sibiu. Interesant faptul că cantorul avea claviatura la sol pe un fel de masă. Voi atașa și un video scurt, ca să vă faceți o idee.

Ca și idee o slujbă catolică aici în Australia este la fel ca în toată lumea (durată, conținut, etc)

Exteriorul

Terenul pe care s-a construit biserica este mai ridicat față de celelalte zone. Este multă verdeață în jurul bisericii, copaci faună floră specifică din Asutralia. Este foarte interesant pârâul artificial dintre scările de urcare, voi atașa o filmare scurtă și cu acesta.

Catedrala Sfântul Paul din Melbourne

Cealaltă catedrală Sfântul Paul ca și importanță este la fel ca Sfântul PatrickNu se află nici prea departe de prima. Acesta se află în apropierea râului Yarra și Gara Centrală din Melbourne, în consecință această catedrală este mult mai animată decât cealaltă. Este de confesiune anglicană și s-a construit în perioade apropiate cu Sf Patrick.

Acces catedrală

Fațada se află la Flinderssteet aproape de gară și Princess Bridge. Se va vedea în video atașat. La stânga catedralei se află Swanston Street, în spate Flinders Lane, iar în dreapta Chapters House Lane o fundătură fără ieșire la alte artere.

Istorie și construcție

O biserică anglicană a existat deja în 1835. După finalizarea Princess Bridge s-a hotărât construirea bisericii actuale, doar că din motivele sus-amintite (febra aurului) nici în acest caz nu s-a reușit. Între 1880-1891 s-a construit nava bisericii dar turnurile încă lipseau. Arhitectul William Buttlefield a folosit stilul gotic-târziu.

Până în 1926 au fost clădite și turnurile. Prima orgă de la sfârșitul secolului XIX a fost opera constructorului de orgi T. C. Lewis de origine englez. O completare și o renovare la orgă a avut loc în anul 1989 iar turnurile au fost renovate în 2009.

Interiorul

Interiorul este mult mai colorat și bogat în ornamente decât cealaltă catedrală. Voi atașa suficiente poze altfel vă puteți face o idee despre diferitele piese de mobilier de mare valoare. Vitraliile sînt mai bogate în modele, sînt expuse mai multe statui în interior. Dar tavanul este la fel cu structura de lemn la vedere dar bineînțeles corespunzător lăcuit. Avem de observat și un mini-muzeu pe partea dreaptă și există și o criptă.

Vizita mea

La fel ca la catedrala Sfântul Patrick am avut 2 vizite. Prima făcută la repezeală cu ocazia vizitei ghidate și a doua făcută de mine mai în tihnă fără grabă. La prima vizită a avut loc slujba de duminică, voi posta o scurtă filmare. La a doua vizită nu era slujbă dar eu erau mulți vizitatori paznicii ne tot îndemnau la liniște.

Recomand vizita celor două catedrale.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 14.06.23 20:43:37
Validat / Publicat: 14.06.23 21:21:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRALIA & N.Z..

VIZUALIZĂRI: 404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Caatedrala Sf.Patrick Melbourne
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

MichiPHONE
[15.06.23 12:55:55]
»

@AZE: Interesant chiar de nu ajungem pe- acolo, puțină cultură generală nu strică

AZEAUTOR REVIEW
[15.06.23 19:57:18]
»

@Michi:

Sărut mâna

Este interesant ce am găsit acolo și din punct de vedere biserici, catedrale. Stilul arhitectural este în majoritatea cazurilor cu influențe europene. Având în vedere populația multi-etnică și multi-culturală vom găsi și alte biserici pe acolo.

Nu lipsește nici biserica ortodoxă dar nici moscheile. În Melbourne cum am stat doar 2,5 zile și mai mult în zone centrale, ultracentrale nu am văzut o biserică ortodoxă că dacă observam o vizitam și povesteam aici despre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Melbourne:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057050943374634 sec
    ecranul dvs: 1 x 1