GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul Florilor din Madeira – o surpriză neașteptată

15 mai 2025
În aprilie 2022 am petrecut o săptămână în Madeira cu ocazia Paştelui Ortodox, reuşind să vizitez cam tot ceea ce îmi propusesem prin intermediul celor trei excursii opţionale achiziţionate, a turului ghidat prin capitala insulei, inclus în pachetul turistic, şi a altor două vizite prin Funchal pe cont propriu, plecând de la hotelul de cinci stele din zona Lido la care eram cazaţi (Un hotel confortabil - Melia Madeira Mare 5*). Spre ruşinea mea, având ca scuză doar criza cronică a timpului disponibil, am scris mult prea puţine impresii din vacanţa petrecută pe această insulă minunată care m-a încântat, unele articole fiind începute cu entuziasm, dar rămase în stadiu incipient pe calculatorul propriu, cu şanse reduse de finalizare.
Încă de atunci, mi-am propus să revin cândva în frumoasa Madeira, o insulă atât de verde şi o adevărată grădină botanică, dar într-o lună mai călduroasă, pentru a mă putea bucura de baia în Ocean şi în piscinele naturale, pe care le-am ratat la sfârşit de aprilie, plus încă o restanţă.
Întâmplarea a făcut să ajung din nou în Madeira mai repede decât estimam, la mijloc de mai anul acesta, însă pentru doar câteva ore. Dat fiind timpul limitat avut la dispoziţie, nu am riscat să plec cu feribotul pe insula vecină, cum intenţionam, şi m-am limitat la o plimbare relaxantă prin Funchal, profitând de ocazia ivită pentru a revedea locuri care mă încântaseră la vizita precedentă. Recunosc că nu am considerat necesar să mă mai documentez cu privire la această destinaţie deja cunoscută.
Ne-am început plimbarea prin Funchal din zona portului, trecând pe lângă Muzeul Cristiano Ronaldo şi fotografiindu-ne din nou cu acesta :D, a urmat o scurtă plimbare pe Avenida do Mar, o scurtă vizită la un muzeu, apoi am urcat uşor spre centru, cu gând să-l salutăm pe Zarco, nu pe pilotul de MotoGP, ci pe exploratorul portughez João Gonçalves Zarco, aflat în slujba prinţului Henric Navigatorul, cel care a descoperit insulele din arhipelagul Madeira, devenind totodată şi primul căpitan al Funchalului şi al unei jumătăţi din insulă.
Ajunşi la statuia lui Zarco, aflată pe Avenida Arriaga în imediata apropiere a Palatului Guvernului Regional şi a Băncii Portugaliei, acum în renovare, aflăm cu surprindere că am nimerit în plin Festival şi nu puteam să nu vedem şi noi despre ce e vorba cu acest eveniment important.
Festivalul Florilor din Madeira, aflat acum la a 70-a ediţie, are în spate o veche tradiţie, fiind organizat pentru prima dată în anii 1950. Scopul iniţial al evenimentului a fost acela de a celebra sosirea primăverii, dar şi de a pune în valoare bogăţia de flori a insulei, Madeira având avantajul unui climat subtropical propice pentru dezvoltarea unei varietăţi remarcabile de specii de flori. În fiecare primăvară, Madeira devine un adevărat paradis al florilor, atrăgând un număr impresionant de vizitatori din toată lumea, dornici să participe la acest festival, o celebrare a naturii şi culturii, o manifestare din ce în ce mai complexă cuprinzând parade, concursuri tematice, expoziţii şi spectacole pentru toate vârstele.
Festivalul Florilor are un rol important în promovarea şi dezvoltarea turismului în insula Madeira datorită numărului tot mai mare de turişti care aleg să viziteze insula în perioada Festivalului, cu impact pozitiv asupra economiei insulei și contribuind totodată la consolidarea imaginii Madeirei ca destinaţie ecoturistică şi culturală de primă mână.
Ediţia 70 de anul acesta a Festivalului Florilor s-a desfăşurat în perioada 1 -25 mai 2025, manifestările organizate îmbinând în mod armonios frumuseţea naturală a insulei şi tradiţiile culturale ale madeirezilor, evidenţiind iubirea acestora pentru natură, artă şi comunitate.
Prin diversificarea pachetului de activităţi şi printr-o promovare susţinută pe plan internaţional a acestei manifestări, organizatorii au estimat o creştere semnificativă a numărului de turişti care vor vizita insula în anul 2025.
Pe un panou era afişat şi calendarul activităţilor şi surprizelor ediţiei din 2025 a Festivalului, iar pe un altul programul concertelor din perioada Festivalului.
Dintre cele mai importante, aș menționa:
Zidul Speranței (Muro da Esperança), un eveniment cu o deosebită semnificație, în care sute de copii așază flori într-o construcție simbolică a păcii și unității, ca un omagiu adus inocenței copilăriei, transmițând însă și un mesaj profund de solidaritate într-o lume aflată într-o continuă transformare (3 mai);
Parada Alegorică a Florilor, care are loc pe străzile principale din Funchal, cu defilarea a zeci de care alegorice decorate cu mii de flori naturale, cu dansatori în costume florale și muzică live, toate acestea transformând orașul într-un tărâm magic (4 mai);
Parada automobilelor clasice, în care maşini de epocă decorate cu flori naturale parcurg străzile capitalei (11 mai). Mergând la stânga pe Avenida Arriaga atenţia ne-a fost atrasă de muzica tradiţională madeireză şi ne-am îndreptat şi noi spre zona folclorică pentru a admira câteva perechi de dansatori îmbrăcaţi în costume populare care delectau publicul de ocazie format preponderent din turişti cu dansuri tradiţionale în acompaniamentul câtorva cântăreţi şi instrumentişti.
Pentru noi nu a fost nimic surprinzător, deoarece avuseserăm în urmă cu trei ani ocazia de a participa la o cină cu spectacol folcloric la un restaurant din apropiere de Funchal, despre care am povestit aici: O Lagar - Un restaurant tradiţional în apropiere de Funchal Şi de această dată am remarcat bucuria şi mândria care se citeau cu uşurinţă pe chipurile dansatorilor.
Noi nu am participat la niciuna din cele de mai sus, însă nu puteam rata Expoziţia de Flori, deschisă zilnic vizitatorilor, accesul fiind gratuit, sau covoarele de flori cu modele impresionant realizate mărginite de standuri de unde puteam achiziţiona buchete de flori, seminţe de flori, broderii, suvenire, precum şi produse tradiţionale ale producătorilor locali. După ce ne-am răcorit cu un suc natural de fructul pasiunii, rece şi delicios, am cumpărat pentru acasă şi o sticlă de poncha, o băutură tradiţională madeireză descoperită la vizita anterioară, în varianta puţin mai acrişoară tot cu fructul pasiunii. Voiam să iau şi o sticlă de ginja, asemănătoare cu vişinata, care îi place mult soţului meu, dar nu am găsit la sticlă de plastic şi nu riscam să o sparg pe avion.
Ne-am continuat drumul şi am intrat să vizităm expoziţia de flori, o explozie de frumuseţe, parfum şi culoare, o încântare a tuturor simţurilor, admirând cu uimire aranjamentele florale premiate în concurs, adevărate capodopere ale horticultorilor madeirezi. O mare parte din florile expuse le ştiam deja, fiind specii endemice Madeirei, pe care le tot văzusem prin parcurile şi grădinile publice de pe insulă şi, bineînţeles, şi la grădina botanică din Funchal, precum şi la grădina tropicală Monte Palace, ambele vizitate cu trei ani înainte, dar aici totul era aranjat la mare artă.
Festivalul Florilor din Madeira a fost o surpriză neaşteptată pentru noi, însă cu atât mai plăcută. În timpul petrecut în acel paradis al florilor, admirând aranjamentele florale deosebite expuse, capodopere ale creativităţii florarilor madeirezi, ne-am îmbătat ochii şi sufletul de parfum, culoare şi frumos, bucuroşi că putem lua parte, chiar şi aşa fugitiv, la acest eveniment emblematic pentru Madeira.
Pentru cei eventual interesaţi să participe la un astfel de eveniment, fac precizarea că ediţia de anul viitor a Festivalului, cea cu numărul 71, va avea loc în Funchal în perioada 30 aprilie – 24 mai 2026.
Recomand din tot sufletul această magie a florilor!

AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub
- ABONAMENT afaFC pe 6 LUNI = 59 lei Cumpără afaFC 6 luni
- ABONAMENT afaFC pe 12 LUNI = 100 lei Cumpără afaFC 12 luni
Trimis de nicole33 in 26.07.25 12:31:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: -
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ca și tine, colegii care au scris în ultimul an despre Madeira recomandă fără rezerve o vizită aici. Chiar dacă este o insulă mică, se pare că și-a câștigat mulți turiști iubitori de frumos!
Aranjamentele florale pozate de tine încântă ochiul și sufletul! 👌Mi-au plăcut mult aranjamentele florale din P09 și P48, cele cu costumele lor populare! 👋... dar nu numai ele. Printre flori am recunoscut câteva, dar pe multe din ele, nu! Cred că floarea din P23, premiattă, este tot o specie de „anthurium” , din care am și eu acasă, dar puțin diferită.
Mă bucur pentru voi că ați ajuns taman la acest festival al florilor! Este o bucurie a ochilor și a sufletului! 👍
Felicitări pentru scriere, descriere și, bineînțeles, pentru poze!
Spre sfârșitul articolului scrii...
”am cumpărat pentru acasă şi o sticlă de poncha, o băutură tradiţională madeireză descoperită la vizita anterioară, în varianta puţin mai acrişoară tot cu fructul pasiunii...
Voiam să iau şi o sticlă de ginja, asemănătoare cu vişinata, care îi place mult soţului meu, dar nu am găsit la sticlă de plastic şi nu riscam să o sparg pe avion
Prima sticlă presupun că era din plastic... sau nu Pe cea de-a doua aș fi cumpărat-o și aș fi înfășurat-o în lucrurile textile din troler. Aș fi așezat-o în mijlocul lui, înconjurată de alte lucruri; am procedat de câteva ori așa și a fost în regulă, chiar pe avion! Când îmi place ceva, nu renunț și, chiar cu un mic risc, aduc acasă acel ceva! 😘😘😘
Miercuri seara ne-am intors din Madeira! Am facut baie in Ocean fara probleme chiar daca apa nu era foarte calda era placuta, inclusiv la o plaja descoperita intamplator, am facut drumetii la Ponta de Sao Lourenco, prin Levade, am fost la Monte, la Santana, la Pico do Areiro la apus si Pico Ruivo la rasarit, am colindat piata din Funchal, am baut Poncha si am mancat espetada... si cate altele🙂 Cred ca a fost cea mai completa vacanta din viata mea si, daca va tine de mine cu siguranta ma voi intoarce in Madeira, poate chiar cu ocazia unui Festival al florilor, de ce nu?
Nu poate fi decat minunat, un astfel de festival pe o insula care este oricum un paradis cu vegetatie abundenta si flori multicolore! Felicitari pentru aceasta experienta! Vacante frumoase! 🤗
@doinafil:
”Ca și tine, colegii care au scris în ultimul an despre Madeira recomandă fără rezerve o vizită aici. Chiar dacă este o insulă mică, se pare că și-a câștigat mulți turiști iubitori de frumos!
Categoric, DA! Madeira este o destinaţie care are multe de oferit fiecărui tip de turist.
Doar la capitolul plaje aş putea spune că stă ceva mai slăbuţ, fiind o insulă vulcanică, cu relief muntos, stâncoasă, dar cine alege Madeira doar pentru plajele sale modeste înseamnă că nu s-a informat unde merge şi nu merită să bată tot drumul până acolo.
”Aranjamentele florale pozate de tine încântă ochiul și sufletul! 👌Mi-au plăcut mult aranjamentele florale din P09 și P48, cele cu costumele lor populare! 👋... dar nu numai ele. Printre flori am recunoscut câteva, dar pe multe din ele, nu! Cred că floarea din P23, premiată, este tot o specie de „anthurium” , din care am și eu acasă, dar puțin diferită.
Am dat întâmplător peste acest set de poze cu florile acestea care şi pe mine m-au încântat, neputând spune care mi-a plăcut mai mult şi atunci am zis să le împart cu cei care poate nu au ajuns încă acolo să se bucure de frumuseţea lor şi să prezint acest eveniment important şi cu tradiţie îndelungată care atrage în fiecare an tot mai mulţi turişti, chiar dacă preţul cazărilor creşte pe perioada Festivalului.
@doinafil:
”Prima sticlă presupun că era din plastic... sau nu Pe cea de-a doua aș fi cumpărat-o și aș fi înfășurat-o în lucrurile textile din troler. Aș fi așezat-o în mijlocul lui, înconjurată de alte lucruri; am procedat de câteva ori așa și a fost în regulă, chiar pe avion! Când îmi place ceva, nu renunț și, chiar cu un mic risc, aduc acasă acel ceva!
Într-adevăr, sticla de Poncha cumpărată era din plastic, la un litru, modelul acela plat şi pătrăţos şi am transportat-o fără nicio problemă în bagajul de cală. Aseară, după citirea ecoului tău, mi-a venit ideea să o desfac şi să mă delectez cu un păhărel de poncha în care am pus câteva cuburi de gheaţă pentru un efect răcoritor extrem de binevenit pe căldurile astea infernale din Bucureşti.
Cu ocazia vacanţei petrecute în Madeira în urmă cu trei ani am riscat să pun în bagaj doar două sticle de vin de Madeira, la sticlă de sticlă, luate direct de la o cramă unde participasem la o degustare de vinuri, dar bine înfăşurate în prosoapele de plajă şi am avut noroc. Totuşi, am preferat să cumpăr din aeroport mai multe sticle de vin, la un preţ mai mare, dar pe care le-am putut transporta în bagajul de cabină, fără grija că ar putea fi sparte din cauza manipulării necorespunzătoare a bagajelor de cală.
De data asta se pare că am fost inspirată că nu am riscat nimic. Ambele bagaje mi-au sosit deteriorate la Otopeni, unul a fost crăpat în dreptul unei roţi care acum se înfundă în valiză, iar la celălalt, nou nouţ, mi-au rupt fermoarele cu tot cu lăcăţel, găsindu-l deschis
”Mă bucur pentru voi că ați ajuns taman la acest festival al florilor! Este o bucurie a ochilor și a sufletului!
Aşa s-a nimerit , nu a fost ceva planificat, astfel că surpriza a fost cu atât mai plăcută
Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecouri!
@MaraMura:
”Miercuri seara ne-am intors din Madeira! Am facut baie in Ocean fara probleme chiar daca apa nu era foarte calda era placuta, inclusiv la o plaja descoperita intamplator, am facut drumetii la Ponta de Sao Lourenco, prin Levade, am fost la Monte, la Santana, la Pico do Areiro la apus si Pico Ruivo la rasarit, am colindat piata din Funchal, am baut Poncha si am mancat espetada... si cate altele🙂
Eram convinsă că vei avea o vacanţă minunată în Madeira, având, în plus faţă de mine, avantajul unei perioade mai bune şi mai bine alese.
Eu am ratat baia în Ocean, la vârsta mea nu mai fac aroganţe când apa nu are mai mult de 18 grade, chiar dacă unii mai tineri şi mai curajoşi au intrat fără probleme în piscinele naturale de la Porto Moniz. Şi eu eram pregătită cu prosoape şi costum de baie, dar nu m-am încumetat.
Levadele le-am admirat de la distanţă şi atât. Am căutat eu ceva trasee cu grad redus de dificultate, dar tot nu am riscat. Sunt prea comodă.
La Pico do Areiro am ajuns în cursul dimineţii pe un vânt care îţi smulgea şi părul din cap, dar am avut noroc să prindem câteva fotografii cu priveliştea fabuloasă până plafonul de nori de sub noi ne-a blocat vizibilitatea.
La Pico Ruivo nu am ajuns şi mai era un vârf pe care l-am ratat.
Am drumeţit cam toată insula, dar cu autocarul, prea puţin pe jos, dar soţul meu încă îşi aminteşte de Madeira ca vacanţa în care a urcat şi coborât scări şi pante în neştire. Inclusiv la grădina tropicală Monte Palace tot terenul era în pantă şi, din păcate, o singură intrare, sus, astfel că la finalul vizitei am fost nevoiţi să urcăm înapoi toată panta.
Am mâncat foarte bine în Madeira, aproape toate specialităţile locale fiind pe gustul meu. Excepţie face codul acela mult lăudat, dar înfiorător de sărat.
@MaraMura:
”Cred ca a fost cea mai completa vacanta din viata mea si, daca va tine de mine cu siguranta ma voi intoarce in Madeira, poate chiar cu ocazia unui Festival al florilor, de ce nu?
La sfârşitul lunii trecute îţi scriam într-un ecou la articolul tău despre Salou, cu toată convingerea şi sinceritatea, că:
"O altă alegere excelentă care sigur te va încânta!
Madeira este o insulă fabuloasă, care are enorm de multe de oferit. Pe mine m-au impresionat în mod deosebit florile şi peisajele spectaculoase, doar pentru atât meritând să revin. "
Şi am avut dreptate
Mă bucur că ai avut o vacanţă atât de reuşită în Madeira, iar acum aştept impresiile tale de acolo
Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Madeira - experienta turistica 360 de grade! — scris în 19.09.24 de Chloe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Madeira noastră — scris în 04.08.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Orașul alb Funchal — scris în 20.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Grădinile tropicale ale Madeirei — scris în 19.07.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Pico do Areiro, un masiv muntos enigmatic, cu peisaje spectaculoase, care mi-a amintit de Machu Picchu din Peru — scris în 26.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Madeira - gradina Raiului — scris în 11.11.23 de lottee7 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2022 MUZEUL MONTE din Madeira, printre altele, un loc al cristalelor uriase , care m-a fascinat! — scris în 23.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ