GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Masivul Sureanu - un loc de neuitat
Nu doar pentru ca e atat de aproape de casa, am fost in repetate randuri in muntii Sureanu, la cabana Oasa ori Sureanu. O sa ma opresc asupra ultimei iesiri, iar fotografii voi atasa mai multe, ca sa va puteti bucura cu totii de frumusetea care se revarsa in fata ochilor si pe care cu greu eu o pot cuprinde in cuvinte.
Masivul Sureanu este localizat in interiorul Carpatilor Meridionali, fiind inconjurat la nord de Valea Muresului, la vest gasim culoarul Streiului - in diminetile senine poti vedea Varful Parang -, la sud depresiunea Hategului si in est Muntii Cindrel.
Se spune despre masivul Sureanu ca ar fi muntele sacru al dacilor. Dovada sunt cetatile dacice aflate in imediata sa apropiere, cetatea Coltesti,cetatea Cugirului ,cetatea Sarmisegetuza- pe acestea le-am vazut cu ochii mei!.
De cand e gata transalpina se ajunge usor, din Sebes strabati sate cu case aratoase, populate in special cu ciobani, intr-un cadru natural care pare desprins din poveste: Capalna, Sugag, Tau, Oasa. La Oasa, nu se trece barajul, ci se circula inainte spre locuri cu nume ce rezoneaza puternic: Valea Frumoasei, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului! Atat de unic descrie Sadoveanu Valea Frumoasei, loc de care s-a indragostit iremediabil si spre care si-a purtat pasii in nenumarate randuri, avand aici si o cabana, care acum nu mai exista, a fost inundata cand s-a construit barajul de la Oasa.
De cele mai multe ori am poposit la Cabana Sureanu, cabana ce apartine armatei, insa, daca sunt locuri se pot caza si civili. Preturile sunt modice, conditiile sunt... "de munte". Cazarea costa 10 ron de persoana de noapte. Exista doua corpuri de cladire ce ofera spre inchiriere camere: cabana de lemn, rustica, la parter si etajul intai sunt camere mari, cu 4,5 6 paturi, fara baie, se iese la toaleta afara :), ca la bunici, nu?? Camerele sunt incalzite cu sobe mari, cu lemne, doar suntem la munte... Focul il mentin turistii, e placut, lemne sunt destule, trebuie doar sa le aduci inauntru. In cladirea cealalata, lucrurile sunt putin diferite, camerele sunt mai mici, noi tot acolo am locut fiind insotiti de fiul nostru, exista pat matrimonial,simplu o soba, afla in imediata lui apropiere, asa ca nu e cald, e foarte cald, o masuta cu un scaun, un cuier si cam atat. Ce e fain aici, e faptul ca fiecare camera are baie propie cu dus si chiuveta si toaleta, apa calda, pe care si-o mentine fiecare calda, facand focul la boilerul care e in camera de baie. E rustic!
La parterul acestei cladiri este o bucatarie echipata cu tot ce e necesar, este si aragaz cu butelie, dar are acces acolo doar cine atraga bunavointa cabanierului. Sala de mese e mare. E de preferat sa mergeti cu grup de prieteni, se incing chefuri de pomina. In curtea cabanei exista un loc amenajat pentru gratar, acoperit, in caz de ploaie. Este, de asemenea si loc amenajat pentru focul de tabara, fara de care, parca iesirea in acest colt de rai, ar fi mai pustie... Focul de tabara e intotdeauna deliciul copiilor, dar nici adultii nu raman indiferenti! O chitara ar intregi o atmosfera de neuitat!
Pe o potecuta ce coboara de la cabana, in 2 minute se ajunge la Iezerul Sureanu, a carui frumusete te lasa fara cuvinte, si te transpune parca intr-o lume paralela. Lacul se afla intre versantii muntelui, care se oglindesc in apele-i clear cristal! Lacul se afla la o altitudine de 2129 metri, este de origine glaciara, are o forma ovala, adancimea de aproximativ 14 metri, se intinde pe 3 hectare, este populat cu pastravi care inoata atat de aproape de mal, incat ai impresia ca ii poti atinge cu mana, dar... e doar o iluzie!
De aici noi am urcat spre Varful lui Patru, cel mai impunator, 2130 metri.
Frumusetea acestor locuri, le face, ca treptat salbaticia sa fie inlocuita de turism, Domeniul Schiabil Sureanu a transformat oarecum configuratia zonei, se pune accent pe dezvoltare turistica, oricum potentialul zonei este superior Vaii Prahovei, spun eu, iar cei ce vor ajunge aici, cred ca imi vor da dreptate. Nu voi scrie despre acest domeniu schiabil, in mod normal e necesar alt review, dar cei dornici de schi si zapada pot gasi informatii pe siteul lor de prezentare.
In concluzie recomand din toata inima aceasta zona, o data ce veniti aici, veti reveni mereu!
Trimis de sunflower in 17.02.12 09:59:27
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
As vrea sa rog adminul sa ataseze aceasta melodie, daca se poate: http://www.trilulilu.ro/muzica-soundtrack/mihai-margineanu-a-fost-odata-8
Multumesc.
- -
Rezolvat.
La Valea Frumoasei se ajunge TRECAND barajul, apoi se continua drumul spre Obarsia Lotrului si se face stanga undeva catre capatul lacului Oasa. Cand drumul de la baraj la domeniul schiabil v-a fi modernizat vom putea vb despre una dintre cele mai frumoase zone turistice de munte indiferent de sezon. Pana atunci traiasca Jeep-ul.
@popa tudor: Multumesc pt. atentionare si pt precizare, orientarea in spatiu, si mai ales nefiind in locul respectiv nu e pctul meu forte!
Am citit azi un review nou despre o unitate de cazare din Luncile Prigoanei şi mi-am adus aminte de zona asta extraordinară, mai ales iarna.
AmFostAcolo şi eu, anul trecut în vară... Poate în iarna asta, am timp să urc şi eu un review despre aceste locuri de poveste.
Felicitări pentru review!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2016 Raiul numit Oaşa — scris în 03.08.16 de austriaca din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Munţii Şureanu - Elveţia Estului (partea I) — scris în 29.09.13 de marocanu21 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Nov.2009 Un peisaj mirific — scris în 28.11.09 de balzani din ALBA IULIA - RECOMANDĂ