GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
LONDRA, IN IUNIE, PE PLOAIE
Stiu ca este un loc comun: Londra si ploaia, dar chiar asa a fost!
Ca mare iubitor al limbii, istoriei si culturii engleze am dorit foarte mult sa vad “pe viu” capitala celui mai mare imperiu al lumii moderne.
Locatia aleasa (prin Booking.com) pentru sejur a fost in suburbia Wimbledon (una dintre capitalele tenisului mondial) unde am beneficiat de o casuta cu un dormitor, living, bucatarie, baie, curte si posibilitati de gratar totul in mijlocul naturii, avand printre vizitatori o familie de vulpi si un motan de genul Garfield!
In documentarea anterioara, distantele dar mai ales aparenta “arborescenta” a sistemului de metrou din Londra ma faceau sa cred ca deplasarea la orice obiectiv de interes aflat in centru va fi un calvar! Nici pe departe! Odata inteles sistemul, metroul a devenit cel mai bun prieten si un instrument care te ajuta sa ajungi cu usurinta oriunde! . Sugerez cumpararea unui card OYSTER de 5 lire, cu incarcare graduala functie de necesitati, care iti da libertatea necesara si te scuteste de batai de cap.
Referindu-ma la obiectivele de interes, am constatat cu uimire ca, Londra si diriguitorii sai, au avut si au gentiletea si generozitatea de a oferi acces gratuit la mai toate marile muzee ale metropolei devenite si ale intregii Planete, fapt care nu are egal – din cate stiu – in lume! Vreau sa cred ca este un mod placut si subtil de a-i face pe cetatenii britanici, in primul rand, sa cunoasca lumea, istoria glorioasa cu toate realizarile sale ale propriei tari, dar si toate lucrurile frumoase zamislite de locuitorii inzestrati ai Planetei, ridicandu-le nivelul de cultura.
Sigur ca de acest sistem beneficiaza – fara diferente – toti vizitatorii care nu pot decat sa multumeasca “Majestatii Sale” pentru gandul cel bun si sa aprecieze forta economica a Imperiului care isi poate permite sa faca astfel de gesturi!
Printre “MUST”-uri, ca sa ramanem in nota locala se inscriu: British Museum, V & A Museum (Victoria si Albert); Muzeul Portretului (Portrait Gallery); Muzeul de Arta (British Gallery), Wesminster Abbey, Westminster Cathedral, St Paul Cathedral, Parlamentul, Hyde Park, Palatul Buckingham, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Tower of London, etc. Toate sunt descrise cu lux de amanunte si date in pliantele fiecarui obiectiv si nu cred ca este locul de a le copia aici.
Mai interesante pentru vizitator sunt locurile si oamenii si unele dintre observatiile mele s-au referit (pe langa remarcile de mai sus), la:
-Imaginea ca lucrurile merg bine, sau cum ar trebui, fara preocupari “crispate” sau “comandamente speciale” din partea londonezilor.
-Ca ne referim la sistemul de transport; metro, autobuz fluvial, etc, totul vine la timp si cu grija pentru calatori;
-Accesul la obiectivele turistice, ghizii si volumul de informatii pus la dispozitie te fac sa te descurci fara dificultate aproape in orice zona;
-Problema gasirii celui mai potrivit mod de a te hrani este de asemena foarte usoara: de la supermarketuri, la piete si de la pub-uri la mici restaurante se gasesc de toate, pentru toate gusturile si toate buzunarele;
-Londra este un “Megalopolis”, o metropola cu adevarat de proportii planetare daca includem si zona metropolitana pana la cca 40-50 km de City, populata de toate “semintiile” si culorile Pamantului.
-Aspectul de caleidoscop de rase, culori si culturi, fara aspecte discriminatorii confera o lejeritate si acceptabilitate a traiului in comun, de a fi impreuna fara a deranja sau a fi deranjat, care te cucereste.
-Politetea pare a fi la ea acasa, fara ostentatie, cei in varsta sau cei cu probleme medicale fiind ajutati si/sau protejati in mod natural si cu placere;
-Foarte surprinzatoare mi s-a parut absenta aproape totala a preocuparilor londonezelor pentru articolele vestimentare si machiajul “la moda”. Este preferata tinuta “casual” si sport, aproape fara machiaj - indiferent de momentul zilei, renuntandu-se chiar si la manichiura. Comparativ cu grija deosebita a romancelor pentru acest domeniu, mi s-a parut chiar straniu contrariul londonez;
-O alta impresie deosebita o produce relaxarea cu care sunt tratate “cozile” la biletele de intrare la diferite manifestari expozitionale/muzee/teatre etc.
Am sta la o coada de peste 45 de minute pentru a intra la Westminster Abbey, pe o ploaie destul de deasa fara ca acest lucru sa enerveze pe cineva!
-Este cunoscuta pasiunea londonezilor pentryu verdeata, parcuri in general. Este foarte reconfortant sa te plimbi prin Hyde Park, de exemplu sau pe malurile Tamisei agale, prin ploaie, prin iarba de un verde ireal;
-Plimbarile, in general, mi se par mie, o ocazie foarte buna de a descoperi oameni si locuri noi, pe care le pierzi daca mergi cu metroul sau cu alte mijloace.
-A admira un colt de cladire de peste 100 de ani, pastrata neschimbata, o defilare a garzii calare langa Hyde Park, celebrele taxiuri londoneze sau imaginea politistilor cunoascuti din carti iti transfera un farmec aparte.
-O alta zona cu farmec o reprezinta Covent Garden, de fapt o “pata de culoare” grefata pe o piata in care gasesti pe langa produse de bacanie si gradinarit, artisti de tot felul de la cei stradali la celebra Opera de la Covent Garden;
-Complexul “Tower of London” reprezinta de asemenea o pagina de istorie impresionanta, utilizata cu maxima pricepere turistica de catre gazde. De la “Yeoman-ii” imbracati precum cei de pe sticlele celebrului gin “Beefeater” care servesc drept garzi ale complexului, la “Muzeul Bijuteriilor Coroanei Britanice”, impresionant atat prin grandoarea pieselor cat si prin valoarea lor dar si la Turnul propriu-zis care a fost mai degraba o fortareata decat o inchisoare, esti cucerit de grija pentru detaliile istorice cunoscute, in diferite variante din lecturile fiecaruia de acasa.
-Docurile londoneze de asemenea, au fost transformate intr-un loc foarte atragator, cu cheiuri largi si multe localuri in care poti lenevi sau lua o gustare privind Tamisa.
-La randul lor sunt inconjurate de un fel de varianta londoneza a “Defense”-ului parizian cu “zgarie-nori” de cele mai neasteptate forme arhitecturale.
Regretele se leaga de faptul ca timpul - totusi 9 zile – a trecut parca prea repede, ca au ramas multe lucruri de vazut precum: celebrul Big Ben - aflat in renovare pana in 2021, palatal Buckingham, care este deschis pentru vizitatori numai in lunile august/septembrie cand Regina nu este in palat, sau Castelul Hampden, resedinta glorioasei dinastii a Tudorilor.
Acestea si multe altele sunt motive in plus pentru a programa o noua vizita la Londra cat de curand si a recomanda destinatia si altora.
Trimis de Adela3107 in 24.10.19 13:50:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Adela3107); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Londra, LONDRA" (deja existentă pe sait)
===
”Locatia aleasa (prin Booking.com) pentru sejur a fost in suburbia Wimbledon
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
===
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 70&ridAnt=97413
@Adela3107:
”De la “Yeoman-ii” imbracati precum cei de pe sticlele celebrului gin “Beefeater” care servesc drept garzi ale complexului
Acu', dacă e să mă-ntrebi pe mine, mai degrabă ăia de la gin i-au copiat pe beef-eater-ii care patrulează prin interiorul palatului și pe când unii chiar fac de pază (nu aș fi prea curios să văd dacă ei sunt numai actori sau chiar știu pe bune să păzească acel obiectiv!), alții amuză turiștii în timp ce le prezintă istoria și legendele acestui minunat loc.
”Muzeul de Arta (British Gallery)
Asta e de fapt un hibrid, probabil, între British Museum și National Gallery. Așa cred, cel puțin, dar poate au reorganizat între timp pe vreunul dintre ele?!?
Oricum, stima și invidia amicală pentru un sejur plin și cât se poate de frumos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Londra pentru prima oara — scris în 23.08.23 de Ddanagh din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra altfel. Partea I — scris în 28.04.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra mea — scris în 30.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Londra, Londra si iar Londra! — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra in 5 zile — scris în 11.07.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2019 Londra 7 zile — scris în 16.06.19 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- May.2019 Londra, orașul plin de viață ❤️ — scris în 14.05.19 de Simona12345 din BISTRIţA - RECOMANDĂ