GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Londra - un vis pe care il consideram adesea de neatins
Nefiind identici, perceptiile noastre sunt diferite. La varsta mea, mi se parea un miracol sa ajung la Londra. Aveam in minte totul la superlativ din toate punctele de vedere. Poate nu am avut compania potrivita cu firea mea, de aceea am perceput totul la rece, poate dur, dar si... din perspectiva handicapului de a nu vorbi limba engleza, decat minimum-minimorum, ce am invatat din multele filme subtitrate in romana (ceea ce consider a fi un real castig pentru noi, cei care nu am studiat in scoala aceasta limba)
Am fost gazduita de o familie de romani, de mult cetateni ai Marii Britanii, intr-o casa tipic englezeasca, lunga, impartita in locuinte cu un etaj si cu o curticica in spatele casei. Daca la strada nu sunt GARDURI, curtile sunt delimitate strict de acestea, de cele mai multe ori dublate de plante cataratoare. Motingam este un fost sat inglobat in Londra, unde, noaptea, vulpile se plimba pe strada nestingherite. Padurea nu este departe. Acolo am locuit.
Societatea engleza este absolut eterogena si, da. sunt reci. Acum nu ca as fi crezut ca vor fi comunicativi, sau ca se vor prezenta din proprie initiativa. Unii mi s-au parut ciudati, si n-am gasit explicatie. Noiembrie fiind, bineinteles ca eram imbracata de iarna, chiar daca erau in jur de 8 grade Celsius. Multi erau pe strada sau metrou in tricou, camasa cu maneca scurta si chiar pantaloni scurti (bermude). Si copiii sunt caliti imbracati fiind ca de vara tarzie. Mereu grabiti, mereu pe fuga, indiferent ca era la pranz ori seara, n-am simtit deloc acel "calm englezesc". Toate natiile pamantului sunt acolo, dar am vazut o singura femeie imbracata cu gust, aproape eleganta. Ce sa spun despre culorile hainelor lor? Geaca mea BLEU era de-a dreptul stridenta. Toate femeile poarta negru, maro, gri, cel mult bej. Daca ai vazut o persoana care casca sau tuseste fara sa puna mana la gura, e sigur ca e englez neaos. Gata, ca devine barfa.
Mijloacele de transport in comun sunt foarte eficiente, cu orarul bine pus la punct. De un timp nu se mai plateste la sofer ci iti procuri un card pe care il tot realimentezi si cu care circuli pe toate mijloacele de transport in comun: autobuz, tren, metrou. Nu exista controlori pe tren. Scanezi cardul la intrare pe peron, iar la iesire il scanezi din nou, pentru a se verifica plata calatoriei.
Am calatorit cu vestitul autobuz etajat la Greenwich, unde se construiesc blocuri de locuinte pentru saraci, ca la noi inainte de '89. N-am intrat in vreun magazin de lux, dar nu cred ca intra decat cei foarte bogati sau cei cu fite in cap din lumea larga.
Am prins o perioada fara vestita ceata londoneza, dar, nici nu iti dai seama ca e foarte umed. Deci e bine sa fii atent. Vremea se poate schimba de cateva ori pe zi de la soare la nor sau ploaie.
Tamisa nu e Sena, pentru ca fiind la estuar, e murdara, cu aluviuni. Zona turistica este pe malul ei langa vestitul Big Ben, Parlamentul fiind mangaiat de fluviu. Toate cladirile construite in timpul imperiului sunt maiestuase, impun respect, au o arhitectura deosebita, dar tot ce e construit mai recent este fara gust si strica ambianta imperiala. Modernismele au fost construite ca niste plombe printre dantelariile de alta data. O singura constructie voiam sa vizitez, dar era inchisa, catedrala in care s'a cununat Diana, Westminter Aabey.
Ochiul Londrei este o roata uriasa pe malul Tamisei construita de olandezi, pentru distractie, relaxare sau amuzament. Poate pentru adolescenti.
Mi-am imaginat vestitul Trafalgar Square un loc larg precum gradina de langa Luvru. Are o largime, dar nici vorba de ce-mi imaginam eu, iar Nelson se uita de foarte sus la noi, mai ceva ca Avram Iancu la Cluj. In schimb am nimerit acolo la un concert fain al unei orchestre simfonice. Toata zona era deja in haine de sarbatoare, vestind apropierea Craciunului.
Palatul regal l-am vazut de la distanta, deci n-am vazut schimbarea garzii, dar m-am fotografiat la adresa primului ministru (sic).
N-ati aflat de la mine decat o umila impresie, nu va pot spune nimic de cazare, mancare sau alte obiceiuri deosebite. Pentru mine Marocul ramane vizita vietii mele si, asta inainte de primavara araba.
Va imbratisez si sper sa ne intalnim la Predeal, imi doresc mult de tot.
dganea
Trimis de dganea in 26.12.14 10:22:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dganea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Reviewurile dv. sunt ca o carte bună pe care nu te înduri să o lași din mână. Astfel am citit majoritatea reviewurilor dv. și de aceea scriu acest ecou. Ați ales destinații interesante și aveți un stil frumos de a povesti.
Referitor la dificulatea dv. de a comunica folosind limba engleză și eu am acest dezavantaj și uneori mi-a fost tare greu pe unde am călătorit. Faptul că înainte de a începe drumețiile europene (la volan), am învățat câte ceva din limba lui Shakespeare, aceasta a însemnat cel mult 5% din din cât mi-ar fi trebuit.
Ce să fac? În anii mei de scoală, limba engleză nu era recomandată. Mulți ani mai târziu și din motive profesionale am învățat limba franceză până la nivel de dialog. Când am început să călătoresc, mi-am dat seama cât de restrânsă este comunicarea în limba franceză în majoritatea țărilor europene. Dacă doriți, intrați pe situl usercard-ul meu și veți observa că am vizitat 18 orase din 9 țări europene. Ei bine, exceptând Franța și Belgia, extrem de puțini vorbitori de limbă franceză am întâlnit. Chiar și la hoteluri de 4-5 stele nu se vorbea limba franceză, excepție făcând hotelurile Voronez din Brno și Diplomat din Praga. In Salonic, la hotelul Mediterranean Palace - 5 stele (am scris un review) se foloseau numai limbile engleză și germană. Pe timpul cât am fost cazat la acest hotel, a fost o defecțiune la aerul condiționat pe întreg etajul și nu am putut să mă înțeleg cu recepționerul. Am plecat supărat și acesta a observat. Ca să respecte blazonul hotelului, au adus un interpret de limbă franceză cu care m-am înțeles bine și care la finalul discuției mi-a spus că și-a lăsat numărul de telefon la recepție, în caz de necesitate.
Înainte să închei, vă spun o întâmplare nostimă. Eram în Brussels și am avut nevoie să întreb unde este cea mai apropiată stație de metrou. Am căutat cu privirea și am ales o persoană de sex feminin care nu părea grăbită. Am spus soției „Hai să întrebăm pe doamna care vine” Ce credeți ? Ne-a răspuns în limba română. Era româncă. Am întrebat-o, după ce ne-a recunoscut că suntem români și mi-a răspuns că m-a auzit vorbind cu soția.
C,est tout.
Au revoir Madame et a bientout
@Mihai18: Buna seara si La Multi Ani!
Azi am chef de citit si am luat-o... langa pe cimpie! Am ajus la acest articol si sint de aceeasi parere cu autoarea, pe care o felicit pentru felul in care si-a expus povestea.
Cit despre tine, citind acest ecou, am realizat ca nu ai 18 ani asa cum am crezut (fara sa verific in caseta) si mi-am permis sa te tutuiesc.
Sper ca imi acepti scuzele si lipsa pronumelui de politete.
@adri-nico:
Sărut mâna. Da, sunt Mihai 18 dar nu mai am 18 ani, rezultă și din caseta tehnică.
În primul rând, îți urez La mulți ani.
Te cunosc de mult timp, din fotografiile postate la întâlnirile AFA cât și din reviewuri, în mare parte citite de mine.
Ai activitate îndelungată pe AFA și știți regulile de comunicare. Modul de adresare între noi este la pers. 2-a singular. Cândva chiar mi s-a și atras atenția să folosesc acest mod de adresare.
Îți mulțumesc pentru politețea de a-mi cere scuze prin ecoul recent, dar nu trebuie să-ți faci griji. Categoric nu m-a deranjat, nici măcar n-am sesizat. Sunt la curent cu reviewurile tale, mi-a plăcut mult cel din Rep. Dominicană și cred că nu greșesc denumirea destinației, dar mai bine îi spun America Centrală. Să glumesc puțin, știu că la întâlnirea AFA de la Cinciș, în una din acele zile, Admin te-a desemnat șef de grup într-o miniexcursie și ai lăsat să se înțeleagă că nu ți-a fost ușor, din cînd în când să-i numeri dacă sunt toți. Gata cu atâta vorbă.
Să ne citim cu bine.
@Mihai18: Multumesc de raspuns!
Ai fost la Cincis sau ai citit in articol? Poate ne vom vedea vreodata "face to face" (nu stiu cum se scrie in franceza... ).
Poate mai fac un serial cu Dominicana peste vreo 4 luni. Daca vom fi sanatosi si vom ajunge din nou pe tarimul de vis.
Sanatate si calatorii frumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Londra pentru prima oara — scris în 23.08.23 de Ddanagh din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra altfel. Partea I — scris în 28.04.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Londra mea — scris în 30.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Londra, Londra si iar Londra! — scris în 26.12.22 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra, in iunie, pe ploaie — scris în 24.10.19 de Adela3107 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Londra in 5 zile — scris în 11.07.19 de mariana07 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2019 Londra 7 zile — scris în 16.06.19 de scoty din RO - RECOMANDĂ