ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Londra în jurul Palatului Buckingham.

Ilustrație video-muzicală
~ Now and Forever ~


TIPĂREȘTE URM de aici

O altă etapă a vizitei noastre în capitala Angliei Londra, s-a desfăşurat în preajma Palatului Buckingham. Locul nu a fost greu de ales, având în vedere faima palatului, dar şi a faptului că el se află foarte aproape de Gara Victoria, punctul terminus al navetei noastre din Warlingham Londra, unde am fost cazaţi.

Aşadar am ieşit din gară prin latura de vest şi am urmat pe trotuar, strada Buckingham Palace, care duce la reşedinţa reginei. Lângă gară am întâlnit o inscripţie în asfalt, „right attention” (sau ceva asemănător), menită să informeze turiştii, că în Londra (Anglia) circulaţia se face pe dreapta.

Din această stradă am intrat la Palatul Buckingham, unde am rămas fascinaţi de somptuozitatea şi mulţimea obiectelor de artă văzute aici. De la măreţile săli de primire şi de bal la balustradele din bronz, de la tapiţeria din mătase la tablourile regilor şi reginelor Angliei, totul este impresionant.

Din păcate, fiind o vizită pe cont propriu şi neavând un ghid, nu am avut posibilitatea să aflăm şi unele amănunte istorice ale palatului, diferite de ceea ce am găsit pe internet.

Din acest loc, am ajuns la intrarea principală a palatului, unde prezenţa drapelului, indica că regina este acasă. Fiind într-o zi în care nu se făcea schimbul de gardă, am ratat această ocazie.

Şi chiar dacă era în program să se desfăşoare acest ritual, tot nu s-ar fi realizat, deoarece ploaia de care am avut parte ar fi împiedicat acest lucru. Am avut ocazia să vedem totuşi peste un an, ceva asemănător la castelul din Praga.

După ce am făcut câteva poze cu poarta de intrare la palat, ne-am deplasat vis-a-vis, unde am putut admira Memorialul Victoria. Ridicat de către regele George V în memoria reginei Victoria, memorialul este ornat cu statui tematice, iar în vârf tronează statuia reginei.

Un memorial asemănător dedicat soţului, se află în partea de sud a Parcului Kensington şi la capătul de nord al cartierului Albert, pe care l-am descris în review-ul anterior.

Prin Poarta Canada, am intrat în cel mai mic parc regal din Londra, Green Park, ne-am plimbat şi am dat de mâncare la drăgălaşele veveriţe. Am vizitat apoi Canada Memorial, ridicat în memoria ostaşilor canadieni, care au luptat alături de cei englezi în cele două războaie mondiale.

La întoarcerea din parc, am observat că zona din jurul Memorialului Victoria s-a aglomerat şi mulţi turişti se îndreptau din toate părţile spre poarta principală a palatului.

Ne-am alăturat şi noi grupurilor, iar între timp au sosit şi soldaţii din garda garda regală, care ne-au organizat, astfel încât să lăsăm un culoar de trecere între palat şi memorial.

La scurt timp a intrat în piaţă şi garda regală călare, ocazie cu care am văzut o primire de oaspeţi la palatul reginei.

După ce am asistat la ceremonia de primire, ne-am deplasat în cel mai mic, dar şi cel mai vechi parc regal din Londra, St James's Park. Situat foarte aproape de Palatul Buckingham, este un loc ideal de relaxare, atât pentru turişti cât şi pentru londonezi.

Parcul are numeroase alei ornate cu flori, bănci pentru odihnă, locuri de joacă pentru copii, dar şi toalete publice (ca de altfel în toate parcurile Londrei).

Pe mijlocul parcului se află un lac, unde pot fi admirate raţe şi gâşte laolaltă cu pelicani. De asemeni în parc sunt multe veveriţe, care nu se prea feresc de turişti şi stoluri de porumbei domestici.

Aici am avut ocazia să întâlnim cei mai îndrăzneţi porumbei, din câţi am văzut vreodată. Am făcut imprudenţa să desfacem sandwich-urile în faţa lor şi atât ne-a fost. Au tăbărât asupra noastră şi cu greu am scăpat de ei. Şi asta după ce ne-au lăsat fără cea mai mare parte din conţinutul pacheţelelor cu mâncare.

Am făcut câteva tururi şi în acest parc, apoi am ieşit prin partea de nord-est, în faţa impunătoarelor clădiri ale Ministerul Afacerilor Externe şi Commonwealth. În stânga clădirilor, într-o intrare ca într-un beci, se află muzeul Churcill War Rooms, camerele de razboi ale celebrului prim-ministru Winston Churcill, buncărul de unde se luau deciziile în cel de al doilea război mondial.

Între aceste clădiri din marmura albă, întâlnim o esplanadă, în care accesul se face pe nişte trepte mari tot din marmură. În capătul treptelor se află Robert Clive Memorial, în fapt o statuie a baronului Robert Clive, primul guvernator al Indiei, una din ţările membre ale Commonwealth-ului .

De la acest obiectiv, am intrat pe una din cele mai cunoscute străzi din Londra Downing Street, cu celebrul număr 10,unde se află sediul guvernului regal. De aici am luat-o pe strada Whitehall, înţesată de departamente şi ministere ale Angliei.

Din Whitehall am intrat pe altă stradă celebră (de fapt un bulevard), care duce la palatul Buckingham şi unde se desfăşoară numeroase ceremonii, cu ocazia unor evenimente deosebite. Strada cu suprafaţa căii de rulare de culoare roşie, se numeşte The Mall şi este închisă traficului în zilele de duminică şi de alte sărbători legale.

Intrarea am făcut-o printr-o frumoasă clădire Admiralty Arch, ridicată (aşa cum scrie pe frontispiciu) de regele Edward VII, în memoria mamei sale regina Victoria.

Clădirea Admiralty Arch, este strâns legată de evenimentele regale, nunţi, funeralii, încoronări, dar şi de alte ceremonii cum a fost cea de încheiere a Jocurilor Olimpice. Maratonul din Londra se desfaşoară pe acest bulevard, iar maratonul de la Olimpiadă a avut ca punct de plecare şi sosire tot aici.

Continuând traseul nostru, am luat-o în dreapta pe nişte străzi mai mici şi pe lângă parcul Waterloo Gardens, am întâlnit Crimeea War Memorial, un grup statuar ridicat în memoria celor căzuţi în asediul de la Sevastopol.

Tot aici se află şi statuia lui Sidney Herbert, Ministrul de Război din perioda războiului din Crimeea (vezi poza).

Pe una din placuţele din spatele memorialului este scris: În memoria celor 2152 ofițeri și soldați din brigada de polițiști care au căzut în timpul războiului cu rusii în 1854-1856. Ridicat de camarazii lor.

Nu departe de aici, am ajuns în altă stradă arhicunoscută, Picadilly, cu foarte multe magazine, terase, restaurante, baruri, dar şi un loc foarte aglomerat, cu turişti veniţi din toate colţurile lumii.

Punctul cel mai aglomerat este în intersecţia numită Picadilly Circus, unde se află şi staţia de metrou cu acelaşi nume.

În această intersecţie se găseşte o fântână memorial, care are o statuie nud a zeului grec Anteros, adesea confundat cu fratele său Eros, zeul iubirii. Foarte mulţi turişti, găsesc pe marginile fântânii un loc de odihnă, după mulţi km parcurşi pe străzile centrale ale Londrei.

Mi-au plăcut statuile vii date cu bronz, din Picadilly. Parcă mai discrete şi mai igenioase, decât cele văzute prin alte oraşe din Europa.

Un spectacol inedit la care am asistat în această piaţă, a fost cu un tip de vreo 30-35 de ani şi la vreo 130 kg, care cu bustul gol pe o ploaie rece de noiembrie, cerea îndurare de la trecători pentru câţiva bănuţi.

Tipul mi-a adus aminte de acei tuciurii (şi nu numai) de pe Champs Elysees din Paris, care speculând dragostea francezilor pentru animale, ţineau în zgardă câini sau pisici şi cerşeau în numele lor.

Am revenit pe The Mall şi în 10 minute am ajuns la următorul obiectiv turistic, Trafalgar Square, imensa piaţă cu multe statui şi fantâni arteziene, locul unde au loc unele demonstraţii politice, sau mari adunări publice, cum ar fi cele cu ocazia sărbătoririi Anului Nou.

În mijlocul pieţei tronează Columna lui Nelson, ”păzita” la bază de statuile a patru lei. A fost ridicată în memoria amiralului Nelson, conducătorul flotei navale regale, învingătoare în batălia de la Trafalgar contra coaliţiei franco-spaniole.

De la piaţa Trafalgar am luat-o înapoi pe Whitehall şi în 10 minute am ajuns la Westminster Bridge, unul ditre cele mai cunoscute poduri peste râul Tamisa. După ce am urcat podul şi am admirat vasele care circulau pe râu, a trebuit să coborâm şi să cautăm o toaletă publică.

Chiar aproape de capătul podului, am găsit ceea ce căutam şi contra a 50 pence am rezolvat problema. Aveam să aflu după aceea, că în Londra toate toaletele publice accesul este gratis, mai puţin cea din Westminster, fapt pentru care municipalitatea a fost criticată.

Eu am reuşit „performanţa”să găsesc din prima, singura toaletă publică contra cost din Londra.

Am vizitat apoi din exterior Palace of Westminster, locul unde-şi exercită atribuţiile parlamentul englez şi tot în această clădire, unul din cele mai vizitate şi fotografiate turnuri din cele trei ale palatului, poreclit Big Ben datorită clopotului imens din interior.

Am vizitat apoi tot din exterior Westminster Abey, un reper istoric excepţional al Marii Britanii. Aproape toţi monarhii Angliei au fost încoronaţi sau înmormântaţi aici. Deasemeni cele mai multe ceremonii regale, legate de nunţi, botezuri s-au petrecut în acest loc.

În periplul nostru pe străzile Londrei, am observat mulţi tineri care aveau prins pe piept, un trandafir cu o fundiţă albastră şi nu înţelegeam semnificaţia. Ajunşi la catedrala Wesminster Abey, am observat aceeaşi trandafiri cu fundiţe albastre, puşi pe morminte şi atunci am înţeles. Cu puţin timp în urmă, aici avusese loc o comemorare.

Deorece începuse să se însereze şi oboseala începuse să-şi spună cuvântul, nu am mai putut să vizităm decât St Margaret's Church, o altă biserică în care regăsim o parte din istoria Angliei.

Numită şi biserica Camerei Comunelor, aici sunt înmormântaţi foşti parlamentari, dar şi alte personalităţi ale Angliei. Deasemeni biserica este cunoscută ca, locul unde s-a oficiat căsătoria religioasă a fostului Prim-ministru, Wiston Churchill.

Acestea au fost obiectivele vizitate în zona şi preajma Palatului Regal al Marii Britanii, într-o zi ploiasă de noiembrie. Au urmat altele în zone la fel de interesante şi frumoase, despre care voi povesti intr-un viitor review.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 21.04.13 08:14:17
Validat / Publicat: 21.04.13 10:41:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Kensington, Wimbledon, Chelsea, Financial City, Warlingham
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6428 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD
[21.04.13 11:40:54]
»

@traian. leuca: Bun articol, dar are nevoie de câteva corecții:

- pozele P21 și P23 nu reprezintă podul Wesminster, ci unul dintre podurile gemene Golden Jubilee, care au fost adăugate de o parte și alta a podului feroviar Hungerford Bridge, pentru a permite desfășurarea pe acestea a traficului pietonal, pentru a ușura accesul de pe malul nordic al Tamisei (gara Charing Cross) spre London Eye. Podul Westminster este ceva mai la sud, următorul în amonte față de cele din pozele menționate și face legătura între Westminster Palace (big Ben) și Prefectură sau Gara Waterloo, ceva mai departe. Se poate vedea acest lucru în harta Google sau pe Wikimapia.

- hai să vedem:

Prin Poarta Canada, am intrat în cel mai mic parc regal din Londra, Green Park

... ne-am deplasat în cel mai mic, dar şi cel mai vechi parc regal din Londra, St James's Park.

până la urmă, unde e adevărul? Din Wikipedia (sau de pe saitul lor oficial), aflăm că dintre cele două, Green Park e cel mai mic (19 ha, față de 23 ale St. James's).

- Spui că:

De la acest obiectiv, am intrat pe una din cele mai cunoscute străzi din Londra Downing Street, cu celebrul număr 10, unde se află sediul guvernului regal.

doar de curiozitate - cum ați reușit să treceți de poarta asta și de pază?!? Pentru conformitate - Downing street e o stradă închisă (cu garduri și porți metalice) circulației publice. Cam cum era Bd. Primăverii din București în ultimii ani ai domniei lui Ceaușescu...

- în Trafalgar square, în afara monumentului amiralului Nelson, cred că merită amintite și cele ale regelui Carol I și a regelui George al VI-lea, aflate în aceeași piață, la mică distanță de acesta, precum și frumoasa fântână din fața National Gallery (despre care sper că vei vorbi în viitorul articol).

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.04.13 12:59:48]
»

@Dragos: Mulţumesc pentru apreciere!

Cel mai mic parc regal este intr-adevăr Green Parc. St James's Park este cel mai vechi. Din grabă am trecut " cel mai mic" la amândouă. Nu am intrat pe Downing street, doar am vizionat-o din apropiere.

Obiectivele vizitate în 2010 le-am descris din aduceri aminte şi unele amănunte s-au mai şters din memorie. Nefiind membru AFA, nu am avut nimic notat ca să mă ajute la un eventual review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[21.04.13 13:35:56]
»

@traian.leuca: nici eu nu mi-am notat nimic (cu excepția numelor tablourilor din National Gallery, unde nu e voie să faci poze), dar pe măsură ce scriu despre locuri vizitate, obișnuiesc să am deschise alături google maps și wikipedia pentru reîmprospătarea amintirilor și pentru „detalii tehnice/istorice”, pe ici-colo, pe unde e musai nevoie. Că la ce note aveam la școală la istorie, sigur n-aș mai scrie nimic pe-aici... Ia aceste vorbe ca pe niște sfaturi, nu ca pe critici (nici nu s-au dorit a fi).

PS inscripția de pe trotuare, la trecerile de pietoni, este „Look right!” (sau chiar „Look left!”, dacă ești pe o stradă cu sens unic pe care se circulă invers decât „normal”.) Astea, împreună cu „Mind the gap” de la metrou sunt „emblemele” Marii Britanii. de exemplu, aici sau aici.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.04.13 13:55:24]
»

@Dragos: Mulţumesc pentru sfaturi!

La metrou am întâlnit şi inscripţia "Keep right".

TraianS
[21.04.13 16:17:29]
»

@traian. leuca:

În periplul nostru pe străzile Londrei, am observat mulţi tineri care aveau prins pe piept, un trandafir cu o fundiţă albastră şi nu înţelegeam semnificaţia. Ajunşi la catedrala Wesminster Abey, am observat aceeaşi trandafiri cu fundiţe albastre, puşi pe morminte şi atunci am înţeles. Cu puţin timp în urmă, aici avusese loc o comemorare.

Cred ca e vorba de maci. E vorba de o traditie in memoria eroilor cazuti pe campul de lupta. Vezi si acest articol: en.wikipedia.org/wiki/Remembrance_poppy.

Probabil ca ati prins Rememberance Sunday - care are loc in a doua Duminica din Noiembrie, cea mai apropiata de 11 Noiembrie - ziua armistitiului din primul razboi mondial.

In Westminster Abbey se afla si mormantul soldatului necunoscut.

Macii... sunt de la o poezie - "In Flanders Fields", despre o batalie foarte sangeroasa intr-un camp cu maci. Toate oficialitatile poarta cate un mac la butoniera in perioada acestor ceremonii de amintire a soldatilor picati la datorie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.04.13 17:40:56]
»

@TraianS: Mulţumesc! Acum m-am lămurit pe deplin.

webmaster13
[21.04.13 22:29:06]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.04.13 22:36:54]
»

@webmaster13: Mulţumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
traian.leuca
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Londra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067521095275879 sec
    ecranul dvs: 1 x 1