ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2025
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2025
DURATA: 6 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Croazieră pe Tamisa – Londra văzută altfel

TIPĂREȘTE URM de aici

Am început vacanța noastră londoneză plutind, la propriu, pe apele Tamisei. După zilele lungi și intense petrecute pe munții Scoției, o croazieră în care să stăm pur și simplu pe scaun, legănați ușor de valuri, în timp ce Londra ni se desfășura înainte, ni s-a părut cea mai firească alegere.

Biletele le-am luat din țară, de pe GetYourGuide — un drum dus, de la Westminster la Greenwich, cu povestiri incluse, la 198 lei. Și cu libertatea de a anula până cu o zi înainte. Dar cine ar fi vrut să anuleze o așa promisiune de tihnă?

La ora 9:45 eram deja la Westminster Pier. Ne-am urcat pe puntea superioară, bucuroși că vremea ținea cu noi: câțiva nori se plimbau alene pe cer, dar nu amenințau cu ploaia. Londra ni se deschidea de pe apă altfel decât de pe trotuar. Clădirile vechi și zgârie-norii noi păreau să conviețuiască într-o armonie tăcută, iar agitația străzii dispăruse complet.

Privită de pe apă, Londra pare un alt oraș. Clădirile istorice și cele moderne se îmbrățișează firesc, iar vacarmul străzilor rămâne undeva departe, ca un zgomot uitat. Un membru al echipajului — nu ghid, ci un marinar cu povești în buzunar — a început să ne spună despre locurile pe lângă care treceam. Vorbea simplu, cu drag, și tocmai de aceea cu atât mai plăcut.

Tamisa, coloana vertebrală a Londrei, se lasă traversată de poduri cu istorii adânci. Și nu există loc mai potrivit să le descoperi decât de pe o ambarcațiune ce alunecă pe apele ei.

Poduri, povești și culori

Podurile Londrei sunt ca niște pagini răsfoite de râu, fiecare cu povestea lui.  

Am început cu Westminster Bridge, cel pictat în verde, culoarea Camerelor Comunelor. Ridicat în 1862 din fier și granit, împodobit cu decorațiuni gotice de același Charles Barry care a desenat Palatul Parlamentului, podul veghează neobosit asupra Big Ben-ului, ce își scutură clopotele către lume.

Podul oferă cele mai iconice fotografii cu Big Ben și Palatul Westminster — dacă reușești să „oprești” pentru o clipă mulțimea de turiști, artiști stradali și vânzători ambulanți. În apropiere se află și London Eye sau Acvariul din Londra.

Apoi, vaporul nostru a făcut un mic arc și ne-a purtat spre Lambeth Bridge, mai puțin celebru, dar cu farmecul său discret. Vopsit în roșu, parcă în legătură tainică cu Camera Lorzilor, el leagă povestea politică a orașului de cea a Palatului Lambeth.

Ne-am întors sub Westminster și am continuat călătoria trecând pe sub Waterloo Bridge, construit în mare parte de femei în vreme de război, de aici și porecla lui tandră — „Ladies Bridge” . De aici, privirea poate îmbrățișa întreaga Londră, cu cupola Catedralei St. Paul plutind aproape ireal. Pe maluri pulsează viața culturală: Southbank Centre, Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, cafenele, teatre, oameni.

Mai departe, am trecut pe sub Blackfriars Bridge, numit după mănăstirea dominicană din Evul Mediu („frații negri” ). Aici, gara Blackfriars are peroane chiar pe pod, deasupra Tamisei. Nu departe se află Tate Modern și Globe Theatre, iar puțin mai jos Millennium Bridge, elegantul pod pietonal care leagă St. Paul’s de Tate Modern. Cândva vibra prea tare sub pașii londonezilor nerăbdători, dar astăzi, după ajustări, e un loc poetic, unde îndrăgostiții și turiștii își opresc pașii și timpul.

Southwark Bridge a urmat discret, cu structura lui verde-galben, cel mai puțin folosit pod rutier al Londrei, iar apoi am ajuns la London Bridge, poate cel mai faimos în povești, dar mult mai sobru în realitate. Aici a existat un pod încă din timpul romanilor, vreme de peste 2000 de ani, și a fost multă vreme singurul loc de trecere peste Tamisa. Podul medieval avea case construite pe el, iar capetele decapitate ale trădătorilor erau expuse înspăimântător la intrare. Podul victorian a luat drumul Arizonei, lăsând Londra cu o variantă mai modernă și cu dragoni argintii ce marchează intrarea în City of London.

Și apoi, ca un final de simfonie, Tower Bridge ni s-a deschis în toată splendoarea. Basculant și suspendat, ridicat între 1886 și 1894, împletește tehnologia cu turnurile sale neogotice, armonizându-se cu Turnul Londrei din apropiere. Podul își deschide brațele pentru vapoarele mari, iar noi am trecut pe sub el cu un soi de emoție copilărească.

Dincolo de Tower Bridge nu mai sunt mari poduri, dar malurile își păstrează farmecul.

Am zărit HMS Belfast, crucișătorul din Al Doilea Război Mondial transformat în muzeu, City Hall, cu arhitectura lui futuristă, și The Shard, cel mai înalt zgârie-nori din UK.

Spre Greenwich, printre „plajele” Londrei

La reflux, malurile își dezvăluie mici „plaje” de nisip și pietriș, ca niște secrete date în vileag pentru câteva ore.

Pe lângă Tate Modern, la reflux, apare Bankside Beach, un petec de nisip și pietriș unde localnicii fac picnicuri, se plimbă desculți sau caută cioburi și mărunțiș aduse de râu — „mudlarking” , cum îi spun ei.

În anii ’30, exista chiar o plajă artificială lângă Tower of London, special amenajată de către Lordul Primar al Londrei, care a adus tone de nisip.  A fost gândită ca un loc unde copiii londonezi, în special cei săraci, să poată avea o „zi la mare” , fără să plece din oraș. Plaja a devenit extrem de populară în anii ’30 și a continuat să fie folosită și după război. În anii ‘70 a fost închisă din motive de sănătate publică (calitatea apei și siguranța).

Și in dreptul  Greenwich sau Wapping la reflux apar mici fâșii de pietriș și nisip. Localnicii și pasionații de „mudlarking” coboară acolo pentru a căuta fragmente de ceramică, țărmuri de sticlă sau monede.

Am ajuns la Greenwich fără să ne dăm seama cum a trecut timpul. Croaziera a fost exact ce ne trebuia: o Londră liniștită, privită de pe apă, cu istorie și povești la fiecare cot al fluviului. Ne-a plăcut atât de mult, încât după ce am vizitat Greenwich ne-am întors tot cu vaporașul, lăsând Tamisa să ne mai legene o dată printre poduri și povești.

 

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd, până în 1.8.25, o versiune cu MULT mai puține reclame
  • Ați dori o versiune COMPLET fără reclame? — va fi posibil, în viitor — pentru aprox 8-9 lei / lună

[fb]
---
Trimis de Mika in 08.07.25 15:52:58
Validat / Publicat: 08.07.25 17:03:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE

VIZUALIZĂRI: 122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Tower Bridge
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mprofeanuPHONE
[08.07.25 17:27:36]
»

@Mika: Frumoasă plimbare pe Tamisa și pe sub podurile ei! Mi-a plăcut descrierea lor! Și malurile arată bine, sunt atâtea de văzut! Ați prins și o vreme ce a ținut cu voi! De reținut!

Dragoș_MDPHONE
[08.07.25 18:29:59]
»

@Mika: confirm și eu: e păcat să ajungi la Londra și să nu faci o plimbare cu vaporașul pe Tamisa.

Am revăzut cu ochii minții ce văzusem și eu cu 14 ani în urmă. Doar că eu am avut-o inclusă în cardul turistic (London pass).

The Shard încă era în construcție, iar roata mare se chema London eye...

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[08.07.25 20:28:25]
»

@Dragoș_MD: Se cheamă și acum London Eye, așa cum am scris și eu în review. La fotografii se pare ca eram cu gândul la James Bond. Londra merita revăzută, mai ales daca au trecut deja 14 ani. Eu sper ca mai merg, ca mai am multe de vazut.

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[08.07.25 20:30:31]
»

@mprofeanu: Mulțumesc! Da, am prins vreme bună pentru Londra și, oricum, mult mai bună decat în Scoția. Dar, după ce am plecat s- a făcut mult mai cald, deci se poate și mai bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Londra:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.060394048690796 sec
    ecranul dvs: 1 x 1