GRAD SATISFACȚIE
Ghadames cu mândrie poartă denumirea de ˝Perla Deşertului˝, foarte puţin cunoscut la noi, este una dintre cele mai vechi aşezări presahariene, şi un excepţional exemplu de arhitectură tradiţională bazată pe divizarea pe verticală a funcţiilor sale. Oraşul este împânzit de o reţea de alei boltite şi de o reţea de terase interconectate la etajele superioare ale locuinţelor.
In antichitate localitatea era cunoscută cu numele de Cydamae, un oraş fortificat aliat al Romei întemeiat de către Cornelius Balbus după înfrângera triburilor locale în anul 19 BC
Azi este o aşezare relariv mică amplasată intr-o oază lângă o plantaţie de palmieri în partea de sud vest a Libiei, care nu mai păstrează nici un edificiu din epoca romană, însă arhitectura locală este una cu totul specială în lanţul de aşezări ce se intind în nordul Saharei din Libia până în Mauritania.
Cu o amprentă de formă circulară, oraşul istoric Ghadames este format dintr-un conglomerat de case ale căror ziduri formează un sistem de apărare natural şi care în mod oarecum rudimentar încorporează ici şi colo porţi de access sau bastioane.
Celula de bază a acestui oraş fortificat, locuinţa domestică, are minimum două nivele. Accesul la aceasta se face în general printr-o singură intrare de cele mai multe ori aceasta coboară în subsol după un mic hol către o încăpere rectangulară in general cu scop de depozitare a bunurilor, la capătul căreia se găseşte o scară care duce spre o încăpere mult mai spaţioasă aflată la un nivel superior. Din nivelul inferior există acces către reţeaua de alei boltite care împânzeşte intreg oraşul. Încăperile superioare sunt cele care preiau funcţia de camere de zii şi de dormit, din acestea se ajunge la etajele superioare care sunt de cele mai multe ori terase în aer liber.
Fascinant la acest oraş este împărţirea pe sexe, sus pe terasele de pe acoperişul caselor este lumea femeilor, jos printre aleile boltite şi umbroase este universul bărbaţilor.
Frumuseţea Ghadamesului constă în faptul că de-a lungul timpului nimic nu a alterat eleganţa simplă chiar spartană a surprinzătoarei arhitecturi locale, zidurile din cărămizi de lut, ornamentate ici şi colo cu grinzi din lemn şi pigmentate discret cu nişe cu decoraţii din gips par neschimbate de sute de ani, iar pentru turistul dornic de inedit descoperire acestei aşezări sahariene nu poate să reprezinte decăt un moment memorabil.
Sursa: UNESCO/CLT/WHC
Trimis de webmaster in 01.03.14 20:45:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: Da, "pentru turistul dornic de inedit descoperirea acestei aşezări sahariene nu poate să reprezinte decăt un moment memorabil". Dar cât de memorabil ar fi momentul dacă am avea şi şansa de a vedea aceste locuri atât de îndepărtate şi atât de deosebite prin cultura lor?
Foarte interesant articol şi foarte sugestiv filmul ataşat! Mulţumim!
@iulianic: este foarte probabil ca în viitorul apropiat Libia să intre in circuitul turistic internaţional, la fel ca şi vecina ei de la vest, Tunisia, iar despre aceasta din urmă se poate spune că a devenit o destinaţie oarecum facilă pentru un turist cu adevărat motivat... aşa precum dumneavoastră...
Mă bucur că v-a plăcut acest articol, ecoul dumneavoastră mă motivează ca aceste articole să nu fie ultimele, incă mă documentez despre regiunea muntoasă Tadrart Acacus încă un obiectiv libian inscris pe lista UNESCO.
@webmaster: Toate aceste destinaţii mai puţin cunoscute, mai puţin explorate de turiştii obişnuiţi, de la noi, mă interesează cu adevărat chiar dacă nu voi putea ajunge acolo prea curând. Aşteptăm şi ne bucurăm de orice alte noutăţi! Mulţumim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)