ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Larnaca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

“Motto”

Mai am un singur dor/Sa ma lasati sa zbor/ In adanca liniste a serii/Unde? Pe-un tarm pustiu, la marginea marii/Sa-mi fie nisipul fierbinte aproape/Si cerul mereu senin/Iar vreo doua, trei tinere sirene/Sa-mi umple intr-una, carafa cu vin. Si mai vreau ceva! Ceva greu de obtinut dar fain. Sa stergem din calendar anul 2020. Asa, doar ca s-ajung eu mai repede la mare. Am trimis azi peste tot petitii onlain. Eu, cred ca am sanse de reusita, ce ziceti fratilor? Doar traim pe meleagurile tuturor posibilitatilor”.

Amintiri

Acum, cand e jale pe planeta, scot din crevasele intortocheate ale memoriei, imagini ce m-au incantat in vremurile linistite si senine. Larnaca are o frumoasa faleza-bulevard, lunga de 2.5 Km, cat Champs-Elysees-ul parizian, in mjlocul careia sta infipt un fort teleportat din alte timpuri.

Cam la jumatatea falezei, in plina civilizatie informatica, poti sa te intorci in timp, cu patru secole, sa faci un mic popas medieval in fortul si muzeul din fortul Larnaca, construit de turci in anul 1625, la mai bine de un secol dupa ce Columb, Pizzaro si Cortez tocmai pusesera stapanire pe cateva insule americane nordice si pe intinse teritorii sudice, cu plaje de vis si mine aur si argint. Motivul invaziei, a fost mult probabil faptul ca Spania ducea lipsa de plaje insorite. :) Si mai ales ca “Trataul de la Tordesillas”, le dadea dreptul sfant ca toate teritoriile descoperite la Vest de meridianul 46, urmau să apartina Spaniei, iar teritoriile de la Est, Portugaliei.

Dar, vai, marinarii portughezi (printre care Columb si Magelan), au fost prea putin (cu tendinta spre deloc) sprijiniti de alesii cu sange albastru lusitani ci mai degraba de cuplul regal hispanic, Ferdinand de Aragon si Isabela de Castilia.

Dar, dupa ce englezii au zdrobit mareata “Armada” spaniola (1659) si au devenit “stapanii marilor”si ai unui viitor imperiu in formare, imperiu in care “soarele nu apunea niciodata”, acestia si-au indreptat privirea si spre alte teritorii, ca spre exemplu spre Malta si Cipru, care trec curand sub control britanic.

In fortul din Larnaca exista o sumedenie de metereze si tunuri. Si un muzeu. Unde gasesti obiecte de-ale celor care au cucerit cetatea, sabii si arme de foc din secolele XIV-XIX. Tunurile fortului stau inca indreptate, chiar si azi, dupa 4 secole, spre invadatorii ce trec, deasupra marii, prin fata lor. E vorba de zecile de mii de turisti ce aterizeraza sau decoleaza spre unul din cele 3 aeroporturi cipriote.

Un trecut zbuciumat

Poate ca Ciprul e insula care a avut cei mai multi stapani. Avand o asezare strategica in Mediterana si cele mai multe si vechi puturi cu apa dulce, mult necesare corabierilor, (si niste plaje minunate, as adauga) insula Cipru a fost invadata de mai multe puteri maritime sau militare. Cipru a fost colonizat de catre greci inca din mileniul al II-lea i. e. n., apoi a fost ocupat de imperiul Asirian, Egiptul antic, Imperiul Persan. In anul 333 i. e. n. el a fost ocupat de catre Alexandru Macedon, apoi de catre Imperiului Roman și Bizantin, califatele arabe, dinastia franceza Lusignan, Republica Venetiei, apoi, au urmat turcii. Otomanii au stapanit insula timp de peste trei secole, intre 1571 și 1878, an in care Ciprul a fost plasat sub administratie britanica, iar in anul 1914 a fost anexat oficial de catre Marea Britanie. Chiar daca este o republica independenta, inca si astazi Ciprul este impartit in doua parti: partea de nord apartine Turciei iar cea de sud, Greciei.

Pozitia “navala” a Ciprului, (precum si cea a insulei Creta), in calea drumurilor tuturor navigatorilor, era un avantaj comercial, dar si un dezavantaj din punct de vedere militar. Insulele stateau in calea atat a celor ce doreau sa faca un comert cinstit cu ele, dar si a piratilor sau a unor imperii orgolioase ce doreau sa stapaneasca Mediterana.

Faleza din Larnaca

De la vechiul port (unde practic incepe faleza) si pana la fort, locuieste mai tot "middle-class"-ul orasului. In acesta zona mai modesta, chiar si hotelurile sunt doar de 2-3 stele. Aici am stat si eu la un hotel de 2 stele, Cactus Hotel. Dupa ce-ai trecut de fort insa, incepe o alta lume, faleza devine de lux, de "business class", e-o lume de 4 si 5 stele. E plin pe-aici de magazine, terase, cafenele, restaurante si hoteluri moderne, o superba promenade cu palmieri, un Mc. Donalds, un KFC, iar in capatul falezei, apare si un parc si un port cu sute de yahturi apartinand bogatilor lumii. Care vin in acest “paradis fiscal” (ale carui banci nu percep taxe nici la depunere si nici la retragere si, mai ales, care nu te-ntreaba niciodata de unde ai banii), ca sa scoata asaaa, cate o firmitura de vreo 10.000 de parai pentru shoping, cand mai au si ei cate o pauza de o zi-doua, intre un sejur de-o luna prin Baleare si-o croaziera de vis prin Pacific.

De ce-mi place mie Larnaca?

Pentru ca toata "viata" acestui oras se afla de-o parte si de alta a unei faleze lungi de cativa kilometri, ce separa partea nelocuita (marea si plaja), de partea locuita a orasului. Larnaca seamana c-un plic lung de cafea “Ness 3 intr-unul”. Adica nu! Chiar “4 sau 5 sau 6 intr-unul”.

Sa va explic.

Aeroportul e intr-un capat al plicului de Ness. De-acolo, poti ajunge si pe jos, la partea de inceput a falezei, adica in portul vechi. Din acest port si pana la fort, se afla cartierele orasului, adica puzderia de locuinte a cipriotilor. In aceasta zona, cand e maree joasa, imediat sub faleza, se dezgoleste o fasie lunga de plaja, unde poti sa te ”ultraviolezi” gratis. Aici apar si pescarii din oras, care incearca sa “mai prinda” cate un pranz gratis. Dar cand mareea e inalta, n-ai ce cauta pe-acolo. Odata ajuns insa la fort, totul se schimba. De la fort incolo, incepe o alta lume.

La fort, e pacat sa nu lasi cativa euro si sa nu te urci pe meterezele lui. De-acolo, daca te uiti inapoi, poti vedea partea mai modesta a falezei si a orasului, iar in partea opusa, in fata ta, vei vedea partea bogata a lui. E vorba de-un frumos bulevard cu palmieri, marginit pe-o parte de o plaja larga si frumos amenajata, pe care mareele n-o inunda. Pe plaja gasesti o multime de sezlonguri, umbrelute si… chiar si-o cafenea. Da, da! Inca nicaieri n-am mai vazut o atat de mare cafenea care sa fie asezata direct pe plaja. Pe marginea cealalta a bulevardului cu palmieri, apar hotelurile si magazinele de lux. In capat, cam dupa inca aproape un kilometru de promenada, apare si portul cel nou, cu yahturi moderne si-un parc frumos, unde poti sa-ti mai odihnesti varicele de la picioare, dupa o ora de mers non-stop, de la hotelul tau de 2 stele, (de langa portul vechi), in care ai fost cazat.

Asadar, in Larnaca, pe lungimea a 5-6 Km, ai un aeroport, lung, lung, cam de 3 sau 4 ori mai lung decat Otopeniul nostru, o faleza frumoasa, un fort, o plaja “super-amenajata” si multe spatii de cazare si mancare, pentru orice fel de buzunare. Plus zona de shoping. Cu alte cuvinte, in Larnaca, ai tot ce-ti doresti, pe un spatiu (relativ) restrans. Odata ajuns in acest oras, poate ca nu doresti sa circuli prea mult, poate ca nu doresti s-ajungi pe plaje mai vestite, precum e Nissi Beach sau cele de la Aya Nappa sau Protaras-Paralimni (cu toate ca e pacat sa nu treci si pe-acolo, autobuzul local te duce oriunde), asadar, poti ramane si-n oras pentru un sejur comod, pentru ca aici gasesti de toate.

Ce nu-mi place in Larnaca

Nu stiu ce sa zic, dar Ciprul e totusi o natiune matura care s-a scuturat de statutul de "colonie" britanica. Si, chiar daca a pastrat (precum e de-nteles) niste relatii comerciale avantajoase cu stapanul, ar putea sa mute macar volanul masinii din partea dreapta, pe stanga, (ca sa putem si noi inchiria o masina normala si sa batem insula, nu s-o facem doar in taxiuri) si in hoteluri, sa puna si ei prize “normale” de 220 de volti. Si pahare, farfurii, cutite si furculite. Ca sa nu mai fim nevoiti sa le cumparam din oras. OK! Sa lase la hotel cipriotii prizele englezesti, dar sa puna langa ele si prize internationale, ca sa poti si tu sa-ti incarci telefonul mobil sau tableta. Uneori imi vine sa ma-ntreb, daca nu cumva liderii insulei nu sunt cu totii “de dreapta” si au stabilit intr-o sedinta, ca daca aproape intreaga omenire tine furculita cu mana dreapta, loveste mingea de fotbal, mai ales cu piciorul drept, clanta de la usa e numai pe partea dreapta iar acele orologiului Big Ben sau chiar si Pamantul insusi se-nvarte numai spre dreapta, atunci de ce n-ar lasa si ei, volanul masinii, tot pe dreapta? :)

Si tousi, chiar daca are ciudateniile lui, Ciprul, merita sa fie vizitat, precum Egiptul, mcar o data in viata!

 

@Web, te rog “Palm Avenue” (Finikoudes Promenade), mersi! youtube


[fb]
---
Trimis de dorgo in 08.04.20 20:25:59
Validat / Publicat: 08.04.20 21:11:02
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU

VIZUALIZĂRI: 2321 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Sau la o cafea pe una din numeroasele terase de pe " Palm Avenue"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

zapacituPHONE
[08.04.20 21:53:48]
»

@dorgo:  

" Șezi mumos Bubicò, ia de te uită ce poze o pus dom' doftor" . ​ 

Șed blând și mă uit cu jiind... Derulez diascopul și ajung la porumbeii la nisip. În curând vor fi istorie pretutindeni, ca și pisicile și câinii de cartier...

2017,   amușin, îl gust, îl plimb spre cerul gurii, apoi îl dau pe gât. Bun și anul ăsta, bun. Mai scoate și mai toarnă doctore, paharul s-a golit,   e început de vrajbă, iar lumea s-a zărghit.

krisstinnaPHONE
[09.04.20 08:02:30]
»

@dorgo:  Nu pot spune că îmi place Larnaca, e un fel de Constanța (pentru mine), prefer Limassol de o mie de ori. ​​​​

Și cu toate astea, aș prefera acum să fiu acolo, izolată cu fața la mare ​​

​​Culmea e că m-am uitat recent pe pozele din Cipru și îmi este dor de aceasta insulă, de fapt dacă ar fi după mine aș merge an de an in Protaras și nu m-aș plictisi niciodată, e locul perfect pentru vacanțe estivale, in opinia mea.   La biserica Sf Lazar am ajuns fix la ora închiderii dar preotul ne-a permis totuși o scurta vizită și tare incantata am fost, și de gestul omului dar și de biserică.   Ți-am mai spus ca îmi place Cipru, tocmai pentru că e foarte aerisit și are toate ingredientele pentru o vacanța perfecta, chiar și șofatul este o aventură, nimic de speriat. Dacă nu vei încerca niciodată nu ai de unde să știi dacă poți sau nu

​​

dorgoAUTOR REVIEW
[09.04.20 08:21:46]
»

@zapacitu:  Da, cam asa e,   nu mai avem ce scrie, ce fotografia,   ce posta, ce comenta, dar fi pe pace, potol vom avea, ca doar noi am inventat mamaliga (si italienii polenta). Daca mai tine insa mult nasoleala,   avionul nostru turistic va ateriza fortat pe-o tarla. Parca-l vad pe comandor cum iese din cocpit spasit si lanseaza un apel tuturor : " Attention please! Stimati pasageri, am ramas fara combustibil, nu-i deloc o gluma, stiu, e oribil, de-aceea, fac apel la toti posesorii de brichete sau la cei care-ati reusit sa dositi la ceching cate-o sticla de palinca sau horinca de prune. Pe bune! "        

dorgoAUTOR REVIEW
[09.04.20 08:35:07]
»

@krisstinna:  " Și cu toate astea, aș prefera acum să fiu acolo, izolată cu fața la mare" . Si eu gandesc la fel, as prefera sa fiu acolo pe plaja aia modesta de sub dig, cu fata la mare (acum sunt cu fata la perete), sa am prizele lor aiurea-n camera de hotel, sa fie volanul chiar si pe mijloc, etc, etc. Eu n-am avut curajul sa-ncerc sa conduc pe " invers" caci autobuzul local m-a dus si la Nissi beach si-n Protaras-Paralimni. Langa biserica St. Lazarus, am vazut si o piata locala de legume si fructe foarte colorata, in care, era o vanzatoare care vorbea romaneste.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONE
[09.04.20 09:11:51]
»

@dorgo:  Off... Învârtiși cuțitu-n rană, colega... Fix peste o săptămână era cât pe ce să mă revăd cu Finikudes, Sf. Lazăr & Co!... Covidu' naibii!

dorgoAUTOR REVIEW
[09.04.20 10:55:55]
»

@crismis:  Cred ca anul asta " stam acasa" . Turismul e primul si cel  mai puternic afectat dintre toate domeniile societatii.

​Oricat de optimisti am vrea sa fim, (din pacate) sunt probleme mai importante decat concediile noastre prin tari de 4-5 stele, cu mare, cu soare. Cred ca vreo 2-3 ani, (ar fi bine sa n-am dreptate) dupa stingerea pandemiei, ne vom gandi mai ales, cum sa trecem mai repede peste problemele economice ce vor apare in fiecare familie si de-abia apoi, ne vom mai gandi la Grecia, Cipru, Corsica sau Baleare.      

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisPHONE
[09.04.20 11:05:35]
»

@dorgo:  Mă tem că ai dreptate

Nicu
[09.04.20 11:07:46]
»

@ dorgo

Ati spus asa ca nu mai avem ce scrie si scriem din amintiri, ca nu mai avem ce poza etc.   Eu am fost anu asta si in Larnaca si Aya Napa si in Protaras si in toate astea am avut si cazare, asa ca am ce scrie, trebuie doar sa vreau.

Eu am doua destinatii preferate Cipru si Malta, in ultimi ani am fost de cateva ori in ambele, am si scris ceva despre ce am facut pe acolo.

Foarte multi nu concep sa mearga de doua ori in acelasi loc, dimpotriva eu ma tot duc in acelasi loc, aceeasi tara si vad ca nu e rau. Defect de varsta, poate nu am dreptate  dar la 65+ gandesti altfel.

Larnaca 

Acolo cred ca se ajunge undeva in strainatate din Romania cel mai usor  direct pe plaja si la tarif bun indiferent de sezon, ajungi in aeroport si la max 30 minute cu autobuzul esti in centru pe plaja si doar cu 1,5 euro autobuzul. Daca vrei mai departe gen Protaras se poate tot cu autobuzul si tot cu max 1,5euro nu cu taxi. Taxi Larnaca - Protaras aprox 50 euro. Am scris recent cum am ajuns ultima data in zonele alea.

Sa vad tot ce vreau nu se poate, nici nu mai am timp, sa mai schimb si sa merg si in destinatii de genul... Honolulu... nema parale.

Luna asta e totusi cu iesire sau iesiri, pana acum am fost de doua ori o data la Penny si o data la Lidl, la ambele am stat la coada ca eram la program.   Ultimul are si reclama cu  oferte de turism mai nou in reclama aia sunt doar destinatii din Romania,   lumea nu le mai ia sa le rasfoiasca  nici pe alea.

Sunt modest ma multumesc si cu Larnaca sau numai cu Larnaca, suna arogant la prima vedere, sau nu suna?

Altii sunt la fel de modesti se multumesc doar cu... Thassos.   Da dar pana acolo faci prea mult timp, mai nou este sau corect  spus POATE  va fi si avion dar tot greu ajungi fiinca pana la plaja mai faci cateva ore.

Larnaca ramane pe lista,   lista viitoare... Viitorul suna bine.

zapacituPHONE
[09.04.20 11:16:59]
»

@Nicu:  

Și după ce se termină tolba cu amintiri, sunt bune și " expozeurile" la market, la ghenă, la pus capcane prin subsoluri și alte asemenea, după zicala geto-danubiano-pontică : " De dorul fragilor, sunt bune și cozile" ... la Lidl, Penny etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[09.04.20 18:29:30]
»

@Nicu:  Ziceai ca :

" Ultimul (Lidl) are si reclama cu  oferte de turism mai nou in reclama aia sunt doar destinatii din Romania,   lumea nu le mai ia sa le rasfoiasca  nici pe alea. "

E aceasi situatie si cu noi, cei care avem mult material turistic in fata si n-avem chef sa scriem. De ce? Pentru ca deocamdata nu vedem rostul unei calatorii,   prezentul e blocat si viitorul e incert. De obicei omul scrie despre ceva practic, care va avea aplicatie in viitor. Noi scriem acum din amintiri,     ca sa treaca mai usor perioada asta de izolare. Un sait ca AFA, care iti da ocazia sa-ti scrii impresiile turistice si sa mai pui si poze frumoase, acum, e-un adevarat medicament. Iar cand mai intervin si comentariile prietenilor, incepe si terapia de grup cu acel medicament.

Prevad (daca starea asta prin care trecem) se va prelungi, si hotelurile si restaurantele raman inchise, ca pe sait va mai ramane activa doar rubrica de (foste) calatorii, care ar trebui  " lungita" un pic.

zapacituPHONE
[09.04.20 18:58:40]
»

@dorgo:  

Touchè! Neuronii să rămână activi, cu bătaie cât mai lungă  în memoria afectivă (evocate posibile călătorii din copilărie și epoca pubertății cu locuri și fapte marcante),   pe hărți mentale bine definite care să țină alzheimer-ul la distanță.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nicu
[27.07.20 14:26:09]
»

@zapacitu:  

Si mistoul e  cateodata pus pe AFA, poate ai vazut (sau poate nu) ca la ultimele reviewuri am solicitat sa fie votat ce scriu doar cu +1 sau minus 1 asa ca ​ce ai scris nu e valabil in cazul de fata... ca scriu pentru voturi.   De dorul fragilor, sunt bune și cozile"...

Tolba cu amintiri nu se termina nici o data. ​​​

Puteai totusi sa votezi cu... minus. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, dorgo, Nicu, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Larnaca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060354948043823 sec
    ecranul dvs: 1 x 1