GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hala Sultan Tekke și Lacul Sărat Larnaca
CĂLĂTORIA:
Anul trecut am fost la Hala Sultan Tekke, insa nu am putut intra, caci era inchis. Acum am învățat din greșeli si am pornit dimineața. Ne-am îmbarcat pe un autocar local care ducea pe șoseaua de langa HST, fiind ajutați seara trecută de un angajat al firmei de transport, care ne-a vazut cum ne holbam la program si, extrem de amabil ne-a întrebat unde vrem sa ajungem. Este si o linie care te duce exact la moschee, însă pe aia am ratat-o, asa ca am luat prima linie. Linia, după ce a trecut pe lângă Plaja Makenzy si aeroport, ne-a plasat lângă Lacul Sărat.
De la "stația" de autobuz am pornit pe jos, de-a lungul lacului. Lacul Sărat Larnaca este o rămășiță a Mării Mediterane, despărțită de ea de un cordon gros de nisip acumulat acolo, ca si limanele de pe Litoral (ex:Techirghiol, Sinoe).
Lacul servește ca loc de odihnă pentru flamingo, care vin aici din Africa. Noi am avut posibilitatea sa vedem un stol pe lac, alături de o mică oaste de pelicani. După 10-15 minute de mers pe jos am și ajuns de la autostradă la moschee.
SCURTĂ ISTORIE ȘI INFORMAȚII:
hala Sultan Tekke este o moschee pe malul Lacului Sărat Larnaca, străjuit de palmieri, cactuși și alte plante subtropicale si tropical-exotice. Lăcașul de cult este alcătuit din:cupolă, minaret, o casă și un loc unde se află vestigii antice, plus o grădină cu izvor frumoasă. Cred că in moschee nu se mai oficiază "slujbe", deoarece femeile puteau intra fără să trebuiască să își acopere părul. La fel este și Catedrala Ayia Sofia din Constantinopol (Istanbul), care, după asediul otoman din 1453 a devenit moschee, iar azi este muzeu. Bine, acum d-nul Erdoğan vrea s-o facă din nou moschee, însă sa trecem peste... HST este al patrulea cel mai important loc de pelerinaj pentru musulmani din lume, după Mecca, Medina și Ierusalim. Dar oare de ce este așa de importantă această mică geamie pentru islamici, care se află fix aici, la malul unui mic lac, într-un mic oraș si pe o mică insulă. Pentru că aici se poate observa sicriul lui Umm Haram, mama vitregă a marelui profet Mahomed.
MARCUMÂNDRU LA HALA SULTAN TEKKE:
Am intrat in față la HST, însă acum era plină de turiști. Chiar si o furgonetă cu înghețată a parcat lângă geamie, să înduplece turiștii. Am intrat pe usa din gard si am coborât niste trepte pana la poarta principală. Acolo a venit un domn, îmbrăcat in straie musulmane și cu turban și a indicat celor cu pantaloni scurți să ia o haină gri, "de derviș" care să acopere picioarele. Langa poarta erau doua case, din care in una erau cativa bătrâni care iti serveau mâncare. Inainte sa ma îndrept spre geamie, am văzut, la o mică răscruce de poteci, unde era un indicator care arată către lac. Indica niște vestigii antice. Am coborât sub moschee si acolo am vazut un zid de piatră, încorporat în fundația casei. După ce am făcut fotografii, ne-am îndreptat către moschee.
Bineînțeles, la intrare ne-am scos pantofii, cum este indicat acolo, sub supravegherea atentă a unui turc cu turban, care nu vorbea limbi străine. Ca fiecare moschee, și aceasta este acoperită cu inscripții arabe si cu un strat gros și fin de covoare. Prima sală este moscheea propriu-zisă, unde s-ar oficia "slujbe", cu o scară mică care duce într-o cabină deschisă pe perete, de acolo predica imamul. Astfel de construcții se mai pot vedea chiar si in Oradea mea Dragă, in bisericile romano-catolice și reformate. Moscheea are si un etaj:secțiunea femeilor:in islam, femeile si bărbații se roagă in secțiuni diferite ale geamiei, care nu trebuie să fie neapărat un etaj. In Famagusta de exemplu, partea femeilor era tot jos, însă străjuită de un gard rectangular, verde de lemn, prin care vezi doar din apropiere și prin care trece doar lumina și sunetul. Moscheea are un raft de cărți cu manuscrise si cărți islamice. In spatele moscheei se află o mică odaie unde se află un sicriu deschis și întunecat, al mamei vitrege Umm Haram. Sicriul este izolat de un gard colorat cu pietre prețioase.
Am făcut o mulțime de fotografii prin HST, și dacă Pasul 1.3 va merge repede, le veți putea vedea pe majoritatea. Până acasă am mers pe jos, prin plajele Makenzy și Phinikoudes.
Trimis de Marcumandru in 25.04.19 16:55:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU. A mai fost în/la: Gazimağusa, Limassol, Dekelia, Blazer Residence
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Cu drag prin împrejurimile Larnacăi — scris în 09.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 „Vechituri” din Larnaca — scris în 05.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 O surpriză plăcută: Larnaca — scris în 03.12.23 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Dupa 3 ani — scris în 18.06.19 de valileau din FUNDULEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Plimbare prin Finikoudes și la Catedrala Sf. Lazăr — scris în 22.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Dupa cinci luni in Cipru — scris în 24.04.18 de viorelgeorgescu din BUZAU - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Larnaca - dezvoltare turistica ampla intr-o localitate simpla — scris în 06.04.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ