ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 17 MIN

Kefalonia de la nord la... est

TIPĂREȘTE URM de aici

Când mă pregăteam să dau la medicină, devenisem expertă în subiecte de sinteză. Mai ales la chimie. Gen „reacții organice catalizate de mangan” . Trebuia să ai în cap toată materia și să extragi informația necesară (totul într-un timp-record, desigur). Mda, sunt recunoscătoare, un folositor început de drum pentru un viitor medic...

Am acum un sentiment asemănător. Oare cum să structurez „materia” astfel încât ceea ce voi transmite la final să aibă eficiență maximă (în sensul de a fi util celui ce-ar dori să viziteze Kefalonia fără să știe mare lucru despre ea)?! Și în același timp să rezulte clar esența: cât de fabulos este acest loc, cât de binecuvântat a fost de zei!... Uf, greu!... Să scriu un articol despre plaje (sau 2 sau 3?!), altul despre orașe, altul despre peșteri, altul despre munți, mânăstiri sau mai știu eu ce?! S-o iau bătrânește, pe zile?! Hmm, am avut un traseu destul de brownian pe alocuri, într-o vacanță mai intervin și chestii neprevăzute... Bine, m-am hotărât: o iau pe regiuni, de la nord la sud; adică dacă te nimerești într-o zonă, să știi cam ce e de văzut pe-acolo. Cu ce am făcut noi, dar și cu ce am ratat. Sper să iasă ceva!...

Zona nordică

Am debarcat în Fiskardo cu puțin înaintea prânzului și planul inițial a fost să ne preumblăm un pic pe străduțe, să mâncăm la una din terasele cu vedere la mare și pe urmă să mergem mai departe spre cazarea din Assos.

Ne aminteam de Fiskardo ca de un loc absolut fermecător; acum 9 ani, petrecând câteva zile în Lefkada, am „sacrificat” și noi, ca mulți alții, o zi de plajă și bălăceală în favoarea croazierei celor 7 insule. Cu ocazia asta, aveam să poposim în micuțul port vreo oră jumate, suficient cât să ne foim un pic printre bolți de bougainvillea, să căscăm gurile pe la buticuri și să balotăm o musaca (da, da, țin minte exact ce am mâncat). Suficient cât să ne facem o idee și să dorim să revenim.

După mine, Fiskardo este al doilea cel mai frumos sat de pe insulă, după Assos. Dacă ar fi să organizez cândva un alt sejur în Kefalonia, aș adăsta în Fiskardo măcar 2 sau 3 zile – pentru atmosfera locului și pentru plajele superbe din jur. De data asta, tot vreo oră și ceva aveam să-i acordăm cochetului Fiskardo, deoarece pe Tati l-a pălit dintr-o dată dorul de ducă și n-a mai vrut să mâncăm aici. Iar eu nu mă contrez cu Tati pentru prostioare (îmi păstrez energia pentru chestii grele ????) !...

... Mda... Am ieșit din port; e un drum cu sens unic ce te scoate din localitate cât ai clipi, dacă asta îți dorești cu adevărat. Noi însă mai aveam treabă pe-acolo, așa că am cotit-o la stânga și am lăsat mașina un pic mai sus de stația de autobuz, într-o alveolă lungă, decupată pe marginea șoselei, în care mai erau și alte autoturisme (altfel, parcarea publică e undeva mai jos, în apropierea supermaketului, aveam s-o descoperim mai târziu).

Am luat-o apoi la pas în direcția golfului, pe lângă studiouri și locuințe private, în curând am ajuns în zona zero a localității, pe care mi-o aminteam de la precedenta noastră vizită, practic o piațetă ce se deschide în mare pe o parte, iar din cealaltă pleacă niște scări spre zona de sus a satului; am urcat pe ele, la capăt am întâlnit biserica și cimitirul, iar în apropiere școala dotată cu loc de joacă pentru copii.

Foarte, foarte frumos peste tot! Fiecare terasă, fiecare magazinaș, fiecare colțișor era împodobit cu tot felul de flori, cu ghivece colorate, cu fel de fel de brizbrizuri, care de care mai atrăgătoare! Un spectacol de culori, forme și parfumuri! Un loc pentru romantici de toate vârstele!

Am pășit pe micul dig ce înaintează în mare, am admirat bărci și bărcuțe, am privit cum vasul ce ne aduse din Lefkada tocmai părăsea portul, făcând cale întoarsă. Pe faleza care urmărește linia promontoriului sudic se aliniază câteva clădiri vechi cu balcoane minunate; nu se prezintă ele într-o stare prea grozavă, dar nu poți să nu le remarci alura impunătoare, de frumuseți din alte timpuri!

Se spune că Fiskardo (și într-o mai mică măsură, Assos) a suferit cel mai puțin de pe urma devastatorului cutremur din 1953 și știam că una dintre cele mai vechi clădiri, din fericire încă funcțională, ne aștepta nu departe: Hotel Panormos. Am căutat-o în mod special, văzusem niște fotografii faine (bănuiam că de pe terasa restaurantului fuseseră făcute). Cam bătea vântul pe-acolo, cârciuma nu părea deschisă, poate era prea devreme. Pe terasă am putut însă umbla în voie; totuși, n-am reușit să identific unghiul pe care-l căutam. Am făcut și eu niște poze, unele chiar drăguțe, o să v-arăt la final una din ele...

Ne-am continuat plimbarea, în spatele hotelului am dat de ruinele vechiului cimitir roman, bine semnalizate, frumos întreținute și beneficiind de explicații în greacă și engleză. Situl nu-i prea întins, dar merită scurta abatere de la traseu, măcar și pentru vederea grozavă ce se deschide de aici, către micuța plajă Zavalata, parțial umbrită de măslini și către șirul de studiouri colorate de dincolo de golf.

M-am înviorat brusc văzând plaja, mamă ce-ar fi mers o băiță!... Nu era mare problemă, căci aveam costumele de baie pe sub haine, doar papucii de apă erau în mașină (ne-am fi descurcat și fără – am apreciat rapid, studiind dintr-o privire granulația pietricelelor). Tati a strâmbat din nas, are el o problemă cu plajele din apropierea porturilor... În fine, am lăsat-o baltă, m-oi sătura de bălăceală zilele astea... Ne-am întors la mașină.

(Dacă ne-am fi continuat plimbarea pe șoseaua ce se strecoară printre cochetele studiouri din sudul satului, încă vreun km și ceva-doi, am fi ajuns la una din cele mai frumoase plaje de pe insulă, Foki. E și o peșteruță în apropiere, și o tavernă este, am văzut pe hartă... Unul din marile mele regrete privind Kefalonia este că am ratat Foki. Ce-nseamnă să mai chiulești de la lecții!...)

Am pornit-o deci către Assos, dar n-am mers mult. În următoarea localitate, aproape lipită de Fiskardo, am văzut indicator în dreapta: paralia Emplisi. Pesemne mâncat de remușcări, că-mi oprise elanul bălăcitor mai devreme, Tati zise: „O cotim?” Mie nu-mi treb’e mult să mă-ntărâți! Mai întrebi?!

Dacă paralia Foki a fost marea absentă a zilei, paralia Emplisi a fost marea revelație! După un drum scurt, dar îmbârligat, printre pini parfumați, de un verde-strălucitor incredibil, ne-am trezit în parcarea spațioasă (pământ bătătorit, nu cine știe ce, dar loc-gârlă). Ne-am luat harnașamentul (varianta soft) și-am pornit-o în direcția plajei.

Plaja – micuță, să zic vreo 50 m lungime, 10-15 lățime, pietricele albe, umbră subțire de la câțiva copaci. Apa – Dumnezeule!... Turcoaz-deschis, turcoaz-verzui, turcoaz-închis, turcoaz-indigo... Dungi și pete ce se întrepătrund într-un desen abstract ce-ți lasă o urmă adâncă în suflet, așa cum doar Natura-Artist știe s-o facă... Totul îmbrățișat de pereți albi de calcar stratificat, coafați de vegetație scundă. Un vis!... Am stat vreo oră acolo, mai mult în apa limpede și caldă, înotând alături de peștișori. Ne-am desprins cu greu, cel puțin eu.

Mi-a căzut cu tronc Emplisi asta!... Micuță cum e, dar are și cabină de schimb și o cantină alături, poți să-ți iei o apă, ceva. În plus, din acest punct pleacă mai multe trasee de drumeție prin toată peninsula, spre alte câteva plăjuțe, spre ruinele unei biserici și spre un tunel subteran folosit de artileria italiană în cel de-al doilea război mondial.

... Cam asta a fost, în ceea ce ne privește, cu extrema nordică a Kefaloniei. Evident, departe de a fi epuizat zona, sunt multe, multe alte puncte de interes! O să enumăr câteva: 1. Fiskardo – un mic muzeu etnografic chiar în piațetă (țin minte că am trecut pe lângă el, dar n-am avut chef să intrăm, pe urmă mi-a părut rău), iar pe promontoriul nordic – ruinele vechiului far venețian și cele ale unei basilici. 2. Plajele Foki, Xylokaravo și Kamini, pe țărmul estic. 3. Plajele Kimilia și Dafnoudi în nord, Nitzl (accesibilă doar de pe mare), Alaties și Jerusalem în vest. Și-or mai fi.

Partea estică (de la nord spre sud)

După o zi dedicată exclusiv fermecătorului Assos, ne-am trezit cu chef de hălăduială și am decis să începem cu țărmul răsăritean al insulei. De obicei stabilim câteva repere pe hartă și încercăm să atingem cât se poate dintre ele. Evident, nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg – ba apar din senin chestii de care n-am știut, ba altele neprevăzute (cum ar fi să constați că dintr-o dată plăcuțele de frână de pe spate ar necesita o urgentă refreșuire, deși le-ai schimbat cu un an în urmă; dar să nu anticipăm).

Am văzut pe hartă câteva plaje al căror nume nu ne spunea mare lucru și am făcut un pic de research; ideea era să fie relativ ușor accesibile, să nu dăm de vreun drum din ăla cum sunt mari maeștri grecii câteodată – neasfaltat, cu pantă de 30-40°, te duci pe pietricele ca pe sanie și riști să te oprești fix în mijlocul mării.

Am văzut câteva poze drăguțe cu plaja Kakoghilos și am citit că drumul e ok, în plus că oferă vederi frumoase pentru că ultima porțiune urmărește linia țărmului. În mare, cam așa e. Din satul Vari se desprinde un drum îngust, dar destul de bine întreținut, ce străbate alte 2 mici localități, pe urmă un pinten de deal cu relief dramatic, plin de capre ce pasc (te miri și ce, că nu vezi fir de iarbă, doar vegetație plină de țepi). După câțiva kilometri ți se deschide priveliștea splendidă către albastrul pur al mării și către profilul ursuz, cenușiu, al insulei Itaca. Și o pustietate – Doamne!... Drumul nostru coboară de-aici în curbe largi și se termină fix în capătul plajei.

Vă reamintesc clasificarea plajelor (by Tati): plaje de privit și plaje de bălăcit. Kakoghilos nu-i nici una, nici alta, sau cel puțin n-am nimerit-o noi nicicum. Bine, poate puțin „de privit” , dar nu cât să justifice drumul până aici. Apa era verzui-negricioasă, probabil din cauza algelor, în rest plaja ar fi fost drăguță, cu pietricelele ei albe și dealul împădurit ce-i ține proptea în spate. Câteva bărci pescărești erau ancorate ici-colo, o casă de piatră în plan apropiat, încă una (cu boltă de viță, chiar se vedea ceva mișcare) în capătul îndepărtat. Și niște ruine. Am făcut câteva poze și ne-am întors, după ce am setat pe GPS următoarea destinație; (și) asta mi-a plăcut mult în Kefalonia, că prin mai toate pustietățile ai semnal la telefon și date mobile!

Următoarea se cheamă paralia Ag. Sofia și n-a fost deloc simplu de ajuns. În termeni de timp zic, altfel aplicația și-a făcut datoria și ne-a condus la marele fix. Pe scurt, am urcat dealul la loc, am mai mers câțiva kilometri spre sud pe șosea, iar în satul Komitata am cotit-o iar spre mare, am străbătut un alt deal serpentinos și am coborât spre plajă. Evident, iar capre, iar mare albastră, iar Itaca fumurie – foarte fain!... Totul ar fi fost perfect dacă n-ar fi început să se audă zgomotele alea ciudate la mașină... Tati a decis să coboare cu viteza melcului și eu n-am avut nimic împotrivă; mai mult timp pentru admirat peisajul.

Cu puțin înainte de a ajunge, se face în stânga un drum scurt, neasfaltat (arăta destul de ok totuși), ce cobora la plaja Chorgota. Nu ne-am dus până acolo, am pozat-o doar de sus – un golfuleț absolut superb! Cu siguranță ar fi meritat mai multă atenție, căci este unul din locurile în care s-a filmat celebra peliculă „Mandolina Căpitanului Correlis” . Informația asta am aflat-o ulterior.

Ag. Sofia ne-a plăcut mult, chiar am și rămas un pic la taverna de-alături, să bem o cafea și un suc de portocale și să ne jucăm cu mâțele. Frumușică și plaja, lungă și îngustă, apa curată și turcoaz, dar cam mari și neîmbietoare pietrele. În capăt sunt câteva construcții, unele funcționale, altele în stadiul de ruine.

Ne-am gândit că ar fi bine să rezolvăm problema cu mașina. Am căutat pe net și am găsit 2-3 service-uri auto în Argostoli (capitala insulei). Tati a sunat la unul din ele și au zis că da, pot să ne schimbe plăcuțele, nu au pe stoc, însă ar putea însă să aducă în maxim 24 de ore. Totuși, să venim, să vadă exact despre ce-i vorba. Asta însemna schimbare de plan, să părăsim țărmul estic, dar n-aveam încotro.

Drumul spre Argostoli trece însă prin Ag. Efimia și Sami, așa că am urcat iar dealul și am continuat spre sud, cu viteză redusă, să nu forțăm mașina. Din Neochori se desprinde altul până la plaja Giagana; am citit că plaja-i faină, dar drumul e horror, așa că nu ne-am aventurat. Curând, peisajul a început să se schimbe, mai puțină vegetație, au apărul culmile aride pe care se află un șir de eoliene, pot fi văzute din multe puncte ale insulei și chiar din Itaca.

Ag. Efimia e un sat măricel cuibărit într-un golf ascuțit, multă lume îl preferă ca bază, pentru că se pare că are de toate: studiouri, taverne, magazinașe. Are și o marină unde pot trage bărcile peste noapte sau în caz de vreme rea. Eram tare curioasă despre Ag. Efimia, așa că, după ce am oprit în vreo 2 locuri și l-am pozat de la înălțime, de pe șosea, am virat către mica localitate. Am lăsat mașina pe o străduță laterală și am coborât să facem câțiva pași.

Drăguț și fotogenic locul, într-adevăr! Satul se concentrează în capătul golfului, pe latura sudică sunt spații de cazare, iar pe cea nordică portul și un șir nesfârșit de taverne. Când ne-am întors, am dat întâmplător de sediul unei agenții de închiriat mașini, în fața căruia stătea o bătrânică. Tati a intrat în vorbă cu dânsa, rupea binișor în engleză, ne-a confirmat că da, singurele service-uri auto sunt în Argostoli și ne-a dat un nume, „the best of all” : Mihalatos. Să mergem cu încredere, din partea dumisale. Ok... L-am căutat pe hartă pe nenea Mihalatos, l-am găsit, am sunat: veniți, cum nu?! , avem plăcuțe de frână pentru toate tipurile de mașini, vă așteptăm azi până în 17 (de preferat mai devreme, dacă vreți să rezolvăm tot azi).

Se apropia masa de prânz, dar parcă era prea devreme totuși. Am văzut un indicator care zicea că până în Sami nu mai erau decât vreo 8 km, hai în Sami și-om mânca. Șoseaua urmărește linia țărmului, cu minime abateri spre câteva plăjuțe drăguțe, reunite sub numele generic de Ag. Paraskevi. Nu ne-am oprit, am zis c-om veni în altă zi, dar nu s-a mai nimerit.

Până în Sami am traversat Karavomilos, ne-a plăcut ce-am văzut din mersul mașinii. O stațiune drăguță, cu o biserică impunătoare, multe studiouri, câteva taverne, un lăcușor și o plajă cu pietricele (lacul și plaja poartă același nume; pe-astea nu le-am văzut decât pe hartă). Pe Sami l-am găsit toropit de căldură, puținii turiști erau toți aciuați pe la umbra teraselor. Am ales și noi, cam la întâmplare, una din ele și a fost foarte bine (dar despre asta povestim altădată).

Sami este unul din porturile principale ale insulei, de unde se pleacă spre Itaca, Astakos sau Lefkada. Așa că Sami avea să fie ultimul petec de pământ kefalonian văzut înainte de a ne îmbarca pentru Itaca, dar și 2 zile mai târziu, înainte de a părăsi definitiv bioparcul natural Kefalonia-Itaca (deoarece ferry Itaca-Astakos face mai întâi un ocol în Sami, abia pe urmă o cotește spre continent).

Am avut legătură spre Itaca după-amiază, pe la 5, așa că am beneficiat de încă jumătate de zi, pe care am decis s-o petrecem în zona Sami. Știți cum e în vacanță: oricât timp ai avea, tot mai rămâne ceva de făcut... Noi lăsaserăm deliberat cele 2 peșteri din apropiere și superba plajă Antisami.

Vremea începuse să devină capricioasă de câteva zile, dar ploaia mai mult ne amenințase decât să se concretizeze (exceptând repriza vijelioasă din dimineața precedentă, pe muntele Ainos, ce-i drept la 1700 m altitudine, în condițiile în care toată valea de sub noi, din vecinătatea mării, era însorită). Ne-am trezit sub un cer parțial acoperit, dar nu l-am luat în seamă, ne-am văzut de drum. Veneam din sud-vest, din zona Trapezaki și a trebuit să traversăm ceva munticei ca să ajungem din nou pe partea răsăriteană a insulei. Cele 2 peșteri nu-s departe una de alta, am ales absolut la nimereală să începem cu peștera Drogarati.

Sunt indicatoare la tot pasul, nu-i nicio problemă să nimerești. Pe ultimii 2-3 km ne-am luat la întrecere cu un autocar pe care n-am reușit defel să-l depășim și, după ce am parcat, am alergat efectiv până la casa de bilete, încercând a lua fața grupului (cehi, parcă). Mai ales că începuseră să se adune niște nori plumburii într-un colț de cer... Biletul - 4 euro de căciulă adultă/3 pentru copii sau seniori.

Drogarati Cave este, pe scurt, o gaură uriașă garnisită din belșug cu tot felul de formațiuni „peșteroase” : stalagtite, stalagmite, coloane, cortine, mici iazuri. Multe de o finețe greu de imaginat, de parcă un copil (că numai copiii și Dumnezeu știu moșmondi cu atâta migală!) s-ar fi jucat cu nisipul ud, pe țărm de mare!... Și câte culori!... Greu de descris în cuvinte, voi lăsa fotografiile să vă povestească ele mai bine. Peștera are un circuit de vizitare bine stabilit, se coboară pe o parte și se urcă pe alta. Și e atâta spațiu acolo, încât claustrofobii n-au de ce să teamă. Merită!

Am alergat și când am ieșit, dar din alt motiv: încă nu începuse ploaia, era doar problemă de minute/secunde, dovadă că primele picături ne-au prins chiar când deschideam portierele. Merită menționate cafeneaua și taverna din vecinătate, precum și magazinul de suveniruri, noi nu le-am mai vizitat, dintr-un motiv evident.

Hmm... Unde mergem acum, pe ploaie?! Păi și pozele alea pe care speram să le fac la Melissani, cu razele de soare căzând drept din înaltul cerului, așa cum văzusem eu în spațiul virtual?!... Îl înnebunisem pe Tati: „La Melissani trebuie mers la prânz, când soarele luminează lacul la maxim!” Prânz era, dar soare?!... Of, Doamne, Doamne, cu ce ți-am greșit?!... Tati m-a liniștit: „Toată lumea are poze cu soarele la Melissani, tu o să ai cu ploaia!” Chiar așa!

Că tot ne era în drum, ne-am abătut un pic spre Old Vlachata. Sincer, mă fascinează tot ce amintește cuvântul „vlah” . Și dacă mai e și vechi, cu atât mai mult... Citisem despre locul ăsta, văzusem câteva fotografii și am sperat să-l includem în circuitul nostru. Un sat distrus în mare parte de cutremurul din 1953, după care a fost părăsit, un sat-fantomă. Am mai văzut unul în Turcia acum 2 ani, m-a impresionat teribil!... Am ajuns până în dreptul vechii biserici, am pozat câteva ruine, apoi ne-am întors. Dacă ar fi fost vreme bună, cu siguranță ne-am fi preumblat pe străduțe, printre ziduri dărâmate și amintiri uitate...

Până am ajuns la Melissani, ploaia aproape că s-a oprit. Am plătit cei 6 euroi (4, dacă am fi fost copii sau pensionari), apoi ne-am înscris pe culoarul de vizitare. Melissani este o peșteră inundată al cărui plafon s-a prăbușit parțial; rezultatul e de-a dreptul spectaculos: o groapă de formă aproximativ cilindrică, adâncă de 20-30 m, pe fundul căreia se află un lac de un albastru-verzui-turcoaz. Vizita se face cu ajutorul unor bărci (cu capacitate de 10-12 persoane) conduse de gondolieri și durează 10-15 minute, incluzând și galeria auxiliară, acoperită, colorată în superbe nuanțe roșiatice.

În ciuda norilor și a picurilor răzleți, am avut parte de spectacol și culori incredibile! Chiar așa, cine mai are poze cu peștera Melissani pe ploaie?! Momentul culminant a fost când, în grota acoperită (cu o acustică aparte), gondolierul nostru s-a îndreptat fix spre mine: „Now we’ll sing a song!” „Me?! What song?” Și-a început: „Un elefant... se legăna... pe o pânză de păianjen...” Jur că așa a fost! Am intrat în joc, am cântat împreună și frumos a fost că și ceilalți au încercat să ne țină isonul, chiar dacă nu știau cuvintele și nu înțelegeau nimic! Priceless! ... Nenea gondolierul și-a meritat tips-ul! La plecare, am defilat pe lângă o coadă incredibilă, se pare că cehii de la Drogarati ne urmăriseră! :)

... Mai aveam câteva ore bune până la ferry; hai și la plaja Antisamos, măcar să vedem despre ce-i vorba. Sau, mă rog... cine a zis că dacă plouă nu poți face o baie pe cinste?! Drumul se face din Sami, dincolo de port și faleza sudică, urcă un deal (pe care-i și un sit arheologic; poate data viitoare), apoi îl coboară. Prima întâlnire cu plaja o ai în vârful dealului, pe șosea, unde se află un punct de belvedere. Ce să zic?! Spectacol! Kefalonia asta e un spectacol mereu diferit, de la nord la sud și de la est la vest! 10 insule într-una singură! Când am zis că am întâlnit toate tipurile de plaje în Kefalonia, că nimic nu ne mai poate surprinde – iaca Antisamos! O sprânceană alburie lungă și îngustă, înconjurată de blânde culmi împădurite; plus nuanțele de turcoaz ale mării – imaginați-vă numa’!

Am ajuns încă pe ploaie, am lăsat mașina în parcarea amenajată, ne-am strecurat printre rânduri ordonate de șezonguri până la țărm. Am admirat și am pozat în voie, degradeul de turcoaz era puțin estompat, dar încă minunat... În spate se află o mâncătorie uriașă, în mare parte acoperită, ne-am îndreptat și noi într-acolo și cu greu am găsit o masă liberă. Am scanat meniul cu telefonul (da, da! citisem că Antisami e o plajă avangardistă!), dar oferta de mâncare nu prea ne-a coafat (cam fast food, așa), în schimb am comandat câte o bere.

Când eram pe la jumătatea halbei, brusc s-a oprit ploaia, apoi au început să se destrame norii. Ocazie perfectă pentru a ne muta pe șezlonguri (nu se plătesc!), chiar dacă ici-colo erau ude! Am găsit loc în primul rând, desigur! :) În curând, soarele avea să se instaureze stăpân absolut pe bolta albastră, punctată doar ici-colo cu norișori alburii. Iar marea... Doamne, marea!... Ce culori, ce sclipiri, ce bucurie!... Mă imaginez deseori acolo, în apele cristaline și calde, înotând cu bancurile de peștișori, mai mici și mai mari... Din păcate, fericirea-i limitată în timp (din fericire, și nefericirea). Când s-a făcut ora, ne-am schimbat chiloții uzi cu haine uscate, ne-am întors în Sami și-am mâncat, apoi am „decolat” spre Itaca...

Mai sunt multe de văzut și de făcut pe țărmul estic al Kefaloniei... Mai sunt mici plaje idilice accesibile doar de pe mare, mai e sătucul Poros, pe care noi l-am tranzitat doar; cu siguranță ar fi meritat mai multă atenție!... Și din care se poate pleca spre Peloponez (Kilini). Și mai e Skala, taman în sud; de aceea o s-o atașăm postării următoare.

(va continua)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 05.11.21 17:39:57
Validat / Publicat: 05.11.21 19:42:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 6158 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Culorile mării în apropiere de Plaja Emplisi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64400 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.11.21 19:44:46]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

==

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[05.11.21 20:01:30]
»

@webmaster: Mulțumesc mult!

Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.11.21 21:54:41]
»

@crismis: Minunat!!!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[05.11.21 21:57:40]
»

@Carmen Ion: Mulțam frumos!

krisstinnaPHONE
[05.11.21 22:03:19]
»

@crismis: La Antisamos am plătit 20 euro setul de șezlonguri, am mâncat la taverna aia, șezlongurile din rândul de lângă taverna erau gratuite, adică trebuia să consumi ceva.

Era foarte, foarte aglomerat, parcarea aia uriașă era plină când am fost noi, in Iulie.

Ceea ce e de menționat in mod special, această plajă este plină de albine Eu știam, citisem de TripAdvisor dar nu am spus nimănui nimic, altfel nu ar mai fi mers nimeni acolo. Si m-am răzbunat un pic pe ei deoarece m-au dus așa departe, in Kefalonia

A fost cea mai interesantă experiența din viața mea, nu puteai mânca sau bea absolut nimic, in secunda următoare erai invadat de albine

Si la masa am ars hârtii in scrumiere, ca să putem mânca. Mâncarea a fost delicioasa, caracatița și calamarii excelenți, porțiile generoase.

In schimb, pot afirma că a fost o apă excelenta, limpede, caldă, se adâncea foarte repede, pietroaiele erau incredibil de frumoase. Mie mi-a plăcut mult.

Plaja cu albine, așa au denumit-o prietenii noștri, a fost pe locul patru in clasamentul grupului nostru, am fost 29 de persoane

Felicitări pentru articole și vacanța, mă bucur că te-a încântat Kefalonia.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[06.11.21 07:03:30]
»

Mi-ai adus aminte de propria-mi vacanţă în Kefalonia, o insulă care mie mi-a plăcut foarte mult atunci când am bătut-o pe unde am putut. Kefalonia este o insulă mare şi complexă, are atâtea locuri de văzut că îţi trebuie o bună prioritizare a obiectivelor sale sau multe zile de vacanţă pentru hălăduială.

Plaja Emplisi e superbă, de fapt toate plajele acestea mai micuţe ale insulei, cuibărite în golfuri, sunt minunate. Nu mai vorbim de cele mai renumite care au dus departe faima Kefaloniei.

Văd din pozele tale că Agia Efimia, puternic afectată anul trecut în septembrie de furtuni şi inundaţii, şi-a revenit bine.

Aştept următoarele articole, aşa îmi place să citesc despre locurile în care am fost şi eu, dar şi despre altele în care n-am apucat să ajung, iar Kefalonia mi-a rămas la suflet în mod special.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.21 08:50:15]
»

29 de persoane?!! Ai mai zis tu pe undeva că ați fost gașcă mare, dar 29?!! Mi se strânge inima de stres doar când mă gândesc! Cum v-ați sincronizat? Cum v-ați pus de acord unde să mâncați, ce traseu să alegeți?! Noi suntem 2 și tot mai apar mici divergențe din când în când. Iar când avem și copiii cu noi... În fine...

Mă miram eu să fie șezlongurile moca la Antisamos... O plajă așa de faină, așa de bine organizată, șezlonguri și umbrele de calitate... Noi am văzut anunțul ăla cu "Free", ce-i drept era atașat șezlongurilor din ultimul rând , ne-am luat berulele și-am tăiat-o spre buza mării. Nu ne-a-ntrebat nimeni nimic ulterior, poate pentru că ne-au văzut halbele goale pe măsuță sau poate că din cauza ploii, oricum ziua de plajă era compromisă... Nici viespi/albine nu erau (așa cum citisem și eu). Iar apă da, minunată!!! Una peste alta, cred că nu puteam să nimerim mai bine la Antisamos!

Și da, ne-a plăcut mult de tot Kefalonia! Pentru diversitatea peisajului, pentru studiouri și taverne de calitate, pentru surprizele frumoase întâlnite la fiecare pas! Are așa, un aer de autenticitate amestecat cu rafinament... Ne-a plăcut și Itaca, atât cât am văzut (mi-a părut rău că nu i-am acordat mai mult timp); un fel de rudă de la țară a Kefaloniei. Foarte relaxante amândouă, nouă așa ni s-au părut... Spre deosebire de balamucul din Zakynthos...

Hai, că iar m-au furat amintirile! Mulțam că ai trecut pe-aici și... abia aștept să mai citesc ceva impresii din vacanța voastră!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.21 09:04:13]
»

@irinad: Mulțumesc pentru vizită și cuvintele tale frumoase!

Nu cred că poate să nu te vrăjească Emplisi, e un mic colț de paradis! Contrastul coloristic, limpezimea apei peștii măricei care înoată până aproape de mal... N-aș mai fi plecat!...

Am citit și eu despre ravagiile pe care Medicane le-a produs Insulelor Ionice anul trecut, am văzut și poze. Nimic nu se mai cunoaște acum, totul a fost refăcut ca nou. Asta nu-i de mirare, cunoscând stilul grecilor de a face turism...

Da, am zis că 10 zile or fi de ajuns pentru Kefalonia, dar uite că n-au fost! De obicei zicem: "Dacă am mai fi avut măcar o zi!... " De data asta ne-ar mai fi trebuit 3 sau 4 zile, pe puțin. Pe un grup de fb dedicat Kefaloniei sunt persoane îndrăgostite de insulă, care vin de ani buni numai aici și declară că de fiecare dată mai descoperă câte ceva. Poate o să mai ajungem și noi cândva, cine știe?! În general mă feresc să revin în locuri în care am mai fost, de obicei a doua impresie nu prea poate s-o depășească pe prima. Dar uite, cu Lefkada nu s-a-ntâmplat așa, a doua oară am găsit-o și mai fascinantă decât prima... Divaghez... Zi frumoasă, pupici!

elenaadinaPHONE
[06.11.21 09:52:00]
»

Ești o norocoasă!

Iată diferența între un circuit cu autocarul și mersul cu mașina pe cont propriu, la care se mai adaugă și harul de a scrie și a transmite informațiile!

Eu am rămas cu autocarul și mai puțin cu harul... ????????

Deși am văzut o parte din peisajele din Kefalonia pe geamul autocarului văzând pozele tale ma întreb dacă a fost aceeași insula!

Bravo, te aplaud! ????????????

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[06.11.21 09:59:41]
»

@elenaadina: Mulțumesc! Am fost și noi în excursii organizate de alții, nu prea multe, dar am fost. Cappadocia și Creta (în aprilie, pentru siturile arheologice) au fost de vis; dar după ultima aventură de acest fel (Turcia, de Revelion), când am nimerit niște ghizi imposibili, am zis pas. De ciudă, în vara următoare ne-am organizat și am vizitat pe cont propriu coasta de vest a Turciei, ceea ce iarăși a fost o experiență memorabilă.

Nu, Grecia cu autocarul nu! E simplu de organizat pe cont propriu, găsești pensiuni și hoteluri pentru toate buzunarele, grecii sunt ospitalieri, iar mâncatul la tavernele tradiționale este o experiență în sine, de care noi am căpătat dependență. Plus că documentarea și organizarea vacanței mă face s-o trăiesc încă o dată, în avans! Și încă o dată o retrăiesc atunci când scriu despre ea!

elenaadinaPHONE
[06.11.21 10:03:12]
»

@crismis: Te înțeleg foarte bine și sunt în același asentiment! Doar ca trebuie sa-mi fac curaj sa ies din țară pe distante mai lungi...nu doar pina în Bulgaria! ????????

MaraMuraPHONE
[06.11.21 15:51:25]
»

Pe cât de mult m-a încântat articolul si apoi fotografiile, pe atât de mult mă încântă acel promițător "va urma"...

Ce amintiri, ce vacanță frumoasă! Felicitări si... la mai multe! Amintiri, vacanțe si articole, toate frumoase! ☺️

krisstinnaPHONE
[06.11.21 20:43:46]
»

@crismis:

Stresul a fost la putere, da’ doar la mine

Ei sunt altfel, au hotărât in februarie că toată lumea merge in Kefalo și nu am putut să-i fac să renunțe la idee, am adus argumente dar nu m-au ascultat

Nu aveam programul ferry, nu găseam cazare, nu aveam certitudinea că la vamă va fi ok, prețurile uriașe de pe insulă-comparativ cu zona continentală, lipsa obiectivelor turistice de pe insulă și, cel mai important: nu puteam ajunge repede acasă, la părinți.

Și da, s-a adeverit, trebuia să plec dar au avut grijă copiii de bunici, până la întoarcerea noastră.

In schimb, am avut o convenție, fiecare face ce vrea, pe insulă. Dar de cele mai multe ori eram “turmă” , mai cu seamă seara.

Cea mai ușoară sarcină mi-a revenit, a trebuit să caut obiective turistice și să le comunic pe grup, cine dorea ne urma. De ce zic ușoară? Păi… Kefalo are doar plaje fără număr, o peștera, o mănăstire și o grotă, multe cârciumi. Ce naiba să organizez? Ce să selectez? Ce, eram in Creta? Nuuu, Kefalo e doar culoare, stânci, mare, pietre și nisip. Nici excursii pe apă n-am făcut, de-asta am suferit cel mai tare. In Itaca am mai fost, nu avea rost să merg iar. Și dacă închiriam o barcă nu aveam unde merge

Simplu!

Sigur că se mai iscau mici discuții dar îi linisteam imediat, aducandu-le aminte in ce situație eram eu, spunându-le că in afară de moarte totul se poate rezolva. Suntem prieteni de peste 10 ani, fiecare in parte a dorit o evadare, o “devirusare” , gustul dulce al libertății a fost deliciul vacanței grecești, savoarea a fost dată de lipsa restricțiilor de pe ferry, de pe insulă, parcă ne teleportasem in timp.

Să știi că m-am gândit la voi, când eram pe plaja Vatsa și pe plaja Eleni. Nu știu dacă ați ajuns la ele dar sunt fabuloase, total diferite una de alta, sper să găsesc timp să scriu pentru că mi se pare foarte important ca cei care merg in Kefalo să afle cât mai multe detalii, să nu fie dezamăgiți.

Și, m-am gândit iar la voi când am ajuns la ultima plajă grecească vizitată anul acesta, Epanomi, cred că v-ar plăcea, eu am fost de-a dreptul încântată cu toate că n-am avut pietre, plante sau stânci (favoritele mele).

Vă salut cu drag

Marius 72PHONE
[07.11.21 16:46:01]
»

Zilele trecute am terminat de citit "Idila căpitanului Corelli", o carte ce mi-a plăcut foarte mult.

Am observat că ai pomenit și tu ecranizarea, dar pare că diferă puțin ca nume.

Bineînțeles că m-am documentat - în timp ce o citeam - despre Kefalonia, astfel cum fac în cazul tuturor cărților.

Unele locuri în care se desfășoară acțiunea romanelor mă atrag atât de tare încât viitorul sejur acolo îl fac. Așa am ajuns în Scoția și Cornwall.

În carte citisem despre cutremurul pomenit de tine, despre avântul ulterior al turismului avându-i pionieri pe nemtoaicele dornice de aventuri în compania frumosilor greci mediteraneeni și englezii reintorsi la locurile pe care le ocupasera vremelnic în razboi.

Era pomenita și Itaca, și măslinii dar și sărăcia insulei. Alături de descrierea frumuseții acesteia.

Iar o altă descriere ai făcut-o tu. Se pare că e de mers într-acolo...

Felicitări pentru articol!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[07.11.21 17:01:34]
»

@Marius 72: Mda, am tradus mot a mot din engleză: Captain' s Correli Mandolin. Sincer, n-am văzut încă pelicula, deși am aflat de ea prima dată acum aproape 15 ani, când am vizitat Zakynthos.

Ce să zic?!... Kefalonia era de mult pe lista noastră, la pachet cu Itaca, desigur. Văzuserăm toate celelalte Insule Ionice și cu asta am zis ca ne terminăm periplul în zonă. Aiurea! Abia ni s-a deschis apetitul!

Cutremurul din 1953 (de fapt, a fost vorba de 3 cutremure care s-au succedat într-un interval de câteva zile) a fost un adevărat dezastru local, au fost puse la pământ peste 90% din vechile clădiri, pur și simplu totul a trebuit reconstruit de la capăt. În Argostoli am nimerit într-un muzeaș dedicat acestui eveniment, în care am văzut sumedenie de fotografii și am urmărit un documentar foarte concludent. De aceea, puținele clădiri ante-cutremur se remarcă azi de la o poștă, cu influența lor venețiana, dar multe sunt deteriorate.

Kefalonia ne-a încântat foarte mult, pur și simplu emană relaxare și un oarece rafinament. Itaca, sora ei mai mică, e mult mai autentică și mai rurală, dar la fel de frumoasă. Sunt fericită că am ajuns acolo și - cine știe?! - poate o să revenim într-o zi!...

(O să caut filmul, neapărat! ????)

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[07.11.21 17:03:46]
»

@MaraMura: Mulțumesc frumos!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[07.11.21 17:10:46]
»

@krisstinna: Să știi că n-am ajuns la niciuna din plajele enumerate de tine! Am avut o tentativă la Ag. Eleni, am străbătut cea mai mare parte din drum, dar când am văzut ce înclinație avea ultima pantă!... Bine, nu doar asta a fost, ci faptul că era deja târziu și ne puseserăm în cap să vedem și Petani și mai făceam cel puțin o oră pe drum, până la Assos...

Sigur că mai erau multe de văzut și de făcut, dar na, niciodată nu le poți acoperi pe toate!... E bine și cât a fost. (Pentru Itaca de-aș mai fi avut măcar o zi sau 2!...)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72PHONE
[07.11.21 17:11:42]
»

@crismis: Într-adevăr, în carte apare mandolina, iar căpitanul Corelli era un maestru în cântatul la acest instrument.

Fiind un roman, poți presupune că a sedus o grecoaica superbă cu talentul lui...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elenaadina, irinad, MaraMura, Marius 72
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kefalonia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097381114959717 sec
    ecranul dvs: 1 x 1