GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mărțișor - Flori și zăpadă pe Muntele Grețeș (Izvorul Mureșului)
Articolul de față, elaborat în primele zile ale lunii martie, este cadoul pe care îl fac de Mărțișor cititoarelor călătoare împreună cu care Am Fost Acolo. Muntele este un pretext, dar frumusețea voastră și a florilor rămâne...
Muntele Grețeș se află imediat la sud-est de stațiunea turistică Izvorul Mureșului. Muntele are o formă de con turtit, destul de regulată, cu un diametru de circa 1 km. La poalele sale estice trece drumul european E578 (sau DN12) Miercurea Ciuc - Izvorul Mureșului - Gheorgheni, precum și calea ferată cu același parcurs (inclusiv cu un mic tunel). La poalele vestice, spre stațiune, zonă neîmpădurită, în vremurile ”bune” (ceaușiste) era amenajată un fel de pârtie de schi pe care se mai organizau și Serbările Zăpezii. Muntele este acoperit de pădure, predominând foioase (fag) și numai în partea nord-vestică (mai puțin însorită) predomină coniferele (molid).
Vestita stațiune a tineretului, Izvorul Mureșului, este acum o ruină. Rezistă câteva hoteluri aflate la drumul european. Stațiunea încearcă să renască prin investiții private, mai ales pensiuni. De câțiva ani, s-a contruit și o frumoasă mănăstire ortodoxă în partea de nord stațiunii. Din centrul stațiunii până în vârful muntelui, este circa 1Km în linie dreaptă. Diferența de nivel este de maxim 200 m.
Muntele Grețeș nu este marcat turistic. Ca să ajungeți în vârful muntelui puteți căuta un drum de tractor pornind din zona podului pe care calea ferată trece peste drumul european (partea sudică a stațiunii), sau, dacă nu, să încercați pe culoarul despădurit din partea sa vestică (pe Google Maps se vede foarte bine). De preferat o drumeție în circuit care să vă ocupe o jumătate de zi. Florile (în mod sigur și cu rarități botanice, vezi foto și video) se găsesc peste tot în zona împădurită.
Muntele Grețeș este format din calcare cristale, iar în zona șeii situată la sud de vârf găsiți urmele unei mici cariere. Tot din zona șeii, despădurită, puteți vedea până departe, impresionând la est abruptul Munților Hășmaș.
Dacă vă deplasați în liniște, aveți ocazia să vedeți căprioare (foto). Într-o rariște a pădurii, lângă un fel de izvor (mocirlă) este amenajat un scaun de vânătoare.
Videoclipul realizat de mine (youtube) redă patru momente de înflorire diferite, semnalizate ca atare, cu fotografii făcute pe parcursul unei luni (sfârșit martie - sfârșit aprilie): 1. Multă zăpadă și foarte puține flori; 2. Zăpadă și flori; 3. Flori și petice rare de zăpadă; 4. Zăpada a dispărut.
Trimis de Lucien in 05.03.17 10:14:46
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Lucien: [...]
1. Din câte înțeleg nu ți se pare potrivită această „alipire” a zonei Izvoru Mureșului la GHEORGHENI
Care ar fi în opinia ta o „soluție mai bună”?
a. alipirea la „Miercurea Ciuc”?
b. la o altă secțiune deja existentă pe sait? dacă da, care este aceasta?
c. crearea unei secțiuni noi dedicate IZVORULUI MUREȘULUI? Se justifică?
[...]
Mutat în rubrica "Descoperă Izvoru Mureșului și Muntele Grețeș, GHEORGHENI" (nou-creată pe sait)
@Admin: Am înțeles, așa voi proceda.
După părerea mea, dat fiind că Izvorul Mureșului este totuși o stațiune turistică cât de cât recunoscută (pe timpul lui Ceaușescu era foarte renumită printre studenți fiind feblețea lui Nicu Ceaușescu) ar merita o secțiune aparte. Cu impresiile mele, ar fi deocamdată 3 articole de calatorie și unul de cazare.
În zona Izvorului Mureșului care este situată exact la interfluviul dintre bazinele Oltului și Mureșului, străbătută de un drum european, numai cu unu-două hoteluri/restaurante, dar cu multe-multe pensiuni, se intersectează mai multe trasee turistice montane.
Spre sud (spre Miercurea Ciuc) în următoarea comună, Sândominic, sunt mai multe pensiuni și o pescărie (păstrăvărie?), iar în comunele următoare, Tomești și Cârța, sunt câteva obiective turistice de care mă voi ocupa în curând.
Spre nord (Gheorgheni) este comuna Voșlobeni cu peștera Șugo cu lilieci, și apoi satele Suseni, Joseni, Borzont cu multe ape minerale și pensiuni.
Presupun că pensiunile de la Izvorul Mureșului vor mai atrage turiști, iar noua mănăstire de aici va stârni interesul și altor turiști AFA.
@Lucien: Mulțumiri.
Până nu avem și rubrici de cazare (dedicate pensiunilor hotelurilor etc) nu prea obișnuim să creăm secțiuni noi...
În mom. actual consider că e suficientă crearea unei rubrici distincte dedicată obiectivelor de călătorie („atracții turistice”) din zona Izvoru Mureșului.
Rubrica a fost deja creată (vezi mai sus) și toate reviews-urile despre obiective din acest areal au fost mutate deja acolo.
@Lucien: Mulțumesc mult pentru o primăvară frumoasă.
Confirm: florile sunt Orchis morio (untu vacii, poroinic) !
@Zoazore: Mulțumesc și eu! Mă gândesc (mi se întâmplă uneori) că abundența acestor flori este datorată și substratului calcaros, ele fiind amintite și în alte zone calcaroase (de exemplu Cheile Vârghișului). Nu eram prea sigur de denumire dat fiind varietatea de culori și mai ales influența negativă a zăpezii.
@Lucien: Foarte frumos şi sensibil!
Mulțumesc, o primăvară frumoasă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2011 Izvorul Muresului, la poalele Hasmasului Mare — scris în 25.11.11 de cristi46 din PLOIESTI - RECOMANDĂ