GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
![](/images/printer_off_32.png)
IEUD - comuna situata in MM, pe valea IZEI, intre Sighet, Viseu si Borsa. poate constitui pentru orice drumet prin tinuturi de legenda Maramuresene, o destinatie de vacanta, sau doar un popas pentru a cunoaste simplitatea traiului intrun colt de rai, cu oameni simpi saraci, dar demi, mindri de a fi stapinii locului si de departe tare ospitalieri.
Atestat documentar inca din anul 1365, IEUDUL iti prezinta bijuteriile sale arhitecurale de o rara frumusete. BISERICA din
Deal-a BALCULUI, BISERICA DIN SES-construita in 1717, ambele din lemn. Manasrirea din Ieud, si de ce nu BISERICA ORTODOXA din Ieud o alta bijuterie arhitectonica a locurlior. Trebuie stiut ca BISERICA DIN DEAL e inscrisa in patrimoniul UNESCO, ca una din cele mai vechi biserici din lemn. mai pot adauga expozia de culoare si veselie a ulitelor satului in zi de sarbatoare, cind de la mic la mare toti is imbracati in straie populare de ai impresia ca aici s-a nascut vesnicia.
La capitolul cazare Ieudul nu o duce rau. sa nu va asteptai la conditii de lux, pensiunile ofera conditii decente, la nivel de 2 margarete. nu vreau sa fac reclama, ca sa nu se inteleaga gresit, cunosc pensiunea Chindris o recomand cu caldura, veti fi tratati ca un vechi si apropiat prieten, de parca abia de citeva zile nu v-ati mai vazut.
Conditiile de servit masa excelente, cu bucate la cerere, sau traditionale loculi. gazda se ofera ghid daca aveti nevoie. preturi acceptabile.
Trimis de titzian in 06.09.10 15:34:20
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (titzian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am intrebat un localnic cat costa o poarta traditionala maramureseana in zile de azi, raspunsul a fost 50.000 roni deci nu este de mirare ca sunt din ce in ce mai rare!
O alta curiozitate in zona sunt acei pari ramificati din unele curti in care atarna tot felul de cratite pentru gatit, raspunsul este ca deoarece bucatariile traditionale din gospodariile maramuresene erau deseori folosite si drept camere de zi si dormitor, nu prea mai era spatiul pentru dulapuri in care sa fie depozitate acele ustensile, asa ca erau puse la pastrare in varful acelor pari, in plus daca pe cel mai inalt par era o cratita rosie, insemna ca in acea gospodarie este o fata de maritat !
Aviz parintilor de feciori!!!
Pentru cei ce aleg sa "descopere Ieudul" ("acasa" mea), le recomand ca dupa ce vad satul sa mearga tot inainte, sa treaca prin Plopsor, sa mai mearga putin dupa ce se termina casele si sa se minuneze apoi de cat de frumos si salbatic devine peisajul. Iar daca aveti un gratar cu voi, e locul perfect sa va opriti, pe malul raului, si sa va pregatiti ceva de mancare.
In alta ordine de idei, sa nu va asteptati totusi sa mai gasiti la Ieud un sat traditional maramuresean, in toata puterea cuvantului. Ultimii 10 ani l-au schimbat enorm! In fiecare familie exista cel putin un membru plecat la munca in afara (in altele raman acasa doar nevasta si batranii, pe cand sotul si copiii se intorc doar de sarbatori). Asta inseamna ca ei vin cu bani multi, pe care au ales sa-i "bage" in case mari care, de multe ori au luat locul celor vechi, de lemn. S-au facut trotuare, frumos pavate cu dale, asa ca oamenii nu mai umbla pe mijlocul drumului, cum au facut-o atata timp, mai ales ca pe-acolo acum se-ntrec o gramada de masini de Italia sau de Spania. O alta consecinta a muncii in strainatate cu vacante in tara este ca acum, ca e luni, ca e miercuri sau sambata, sunt si cate 4 nunti pe zi: lumea vine sa "se ia" tot acasa, si cum nu sunt suficiente restaurante in zona au ajuns la ciudatenia de care va spuneam.
Tinerii se imbraca doar de sarbatori cu haine traditionale, si nici atunci nu o fac toti. In rest, se imbraca exact ca noi, cei care traim "la oras". Am fost dezamagita de schimbare...
Acu cativa ani bunica unei verisoare incerca sa intelegea de ce, la fabrica, nu se saluta cu toata lumea. "Cum poti tre (trece) ase pa langa ei fara sa dzici Laudam pa Isus? ". Aceeasi intrebare mi-am pus-o eu acu o luna la Ieud, cand am auzit salutul asta de la cel mult 5 batrane, care insa nu si-au mai facut curaj sa ma intrebe si "a cui sunt", chestie absolut obligatorie acu cativa ani.
In fine, ideea e ca merita sa mergeti la Ieud, eu cred (si sper) ca o sa va placa, dar nu va asteptati sa aveti sentimentul ca ati ajuns intr-un loc unde timpul a stat pe loc. Intrati la Biserica din Deal, unde se spune ca a fost gasit primul document scris in limba romana (Codicele de la Ieud), pe drum opriti si la un mini-muzeu al taranului unde veti vedea cum aratau casele pana nu demult (cred ca am pus poze pe site de aici), aruncati un ochi si la case, dar fiti realisti. Oamenii astia au fost prea mult timp "normali", au facut prea mult timp "ce trebuia", asa ca acum au inceput sa faca si "ce vor" si asta e vizibil la tot pasul. Cred ca asta e si raspunsul pentru Cristian, apropo de portile maramuresene: ei le-au avut o viata si acum vor altceva. In multe cazuri, ar da ca nuca-n perete, puse in fata unei case moderne. Desi am si un contra-exemplu in familie, un verisor care si-a ridicat "ditai vila", cu acoperis "pe rotund", ultima moda in zona, dar si-a comandat si o poarta traditionala de lemn, cu 60.000 de roni...
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Ieud și împrejurimile» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Biserica de lemn Ieud Deal - monument UNESCO — scris în 10.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Sus in deal e-o… biserica, biserica Ieud Deal — scris în 23.11.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ