ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 19 MIN

Călător prin țara mea. Merită să vezi. La Iași, într-o ureche

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Nenea web, pentru a pătrunde în atmosfera review-ului ce tocmai stă să-mi iasă din creere, te rog io, mult de tot, să postezi: https://www.youtube.com/watch?v=XXIhSp9lyF8

 

După cum vedeți sunt imperturbabil, indestructibil și, mai ales nesimțit !

N-o să mă dau bătut de faptul că review-urile-mi sunt citite de către din ce în ce mai puțină lume ba, mai mult, știți ceva: o să scriu și după ce m-o interzice @cornel, găsesc io o modalitate să-mi apară elucubrațiile aici! Așa să știți! :p

Acuma-i drept că am și starea de spirit necesară pentru a scrie, tocmai ce-am trăit un eveniment din viața (noastră) mea : făcui 28 de ani de când spusei ”Da! ”, clar și sincer, la ofițerul stării civile, din pitoreasca localitate Adjud.

Apoi, vreau să vă mai spui ceva, ce, poate, nu știați: din 28 în 28 de ani calendarul este identic, practic, dacă vă veți uita pe calendarul din 1990 o să vedeți că este absolut identic cu cel din 2018! Știați asta? Nu, vedeți că sunt și io bun la ceva?

După atâta timp trăit împreună am curaj să recunosc : Da, femeile sunt mult mai puternice, mai răbdătoare și mai înțelepte decât bărbații!

Opinii contrare?

Da, atunci, uite:

- Câți dintre bărbații de-aici, de pe sait, sunt în stare să-și facă de mâncare și altceva decât ouă bătute și salam, în caz de singurătate accidentală? Aveți voie să puneți și ceaiul, dar să recunoașteți atunci că,uneori, îl ardeți.

Mda, hai că sunt și mulți bărbați care nu-s chiar străini în bucătărie, printre care mă număr și io!

Bineee, vine a doua întrebare:

-Câți dintre bărbați știu să pună rufe la spălat?

Este că mult mai puțini decât ăia de-s în stare să înjghebeze ceva de crăpelniță.

Ei, aicea nu mă mai dau deștept, am vrut să-mi ajut nevasta și să pun rufe la spălat. Știam, din informații verificate, că rufele se spală, separat, alea albe de alea colorate. Dar, știați că sunt și detergenți de rufe albe și detergenți de rufe colorate?! Ei, am aflat și eu.

Deci, am îndesat rufele colorate în cuva mașinii. M-am uitat unde ținem noi detergentul, am luat ”Bonux-ul” cu măsura din cutie, lopățica aia mică și am deschis sertarul de detergent al mașinii. Stop, puneți pe ”pauză”! Îs trei locașuri. În care pui detergentul?! Mi-a fost frică să-ncerc metoda cu aruncatul monezii, așa că mi-am dat la temelia ambiției de-a fi bărbat și am pus mâna pe telefon. Da, știam că se duce surpriza de voiam să i-o fac Adrianei care, atunci când venea acasă, avea să vadă că am spălat rufele și le-am și întins în curte, la uscat.

Cu acest prilej am aflat că locașul mare din sertar este pentru detergent, că, în afară de asta, mai trebuie să pun o jumătate de măsură, direct, în cuvă. Și, mi-a zis Adriana, pentru că între rufele murdare se aflau și pantalonii cu care văruisem pomii, să pun și un păhărel de oțet, direct, în cuvă.

Apoi, să duc butonul ”selectare program” la poziția 4, se vor aprinde două leduri și, imediat după ce alea doo led-uri se semnalizează, apăs cu încredere pe butonul ”Start”.

Exact așa am făcut, am închis hubloul, am dus butonul de selectare pe poziția 4 și am așteptat să se aprindă cele două led-uri. Cred că, mai degrabă, s-a aprins Farul de la Constanța sau, ce știu eu, cel din Alexandria, din Egipt. LED-urile, canci, nicio treabă !

M-am uitat la tabloul electric, curent era. Ca să evit contemplația hubloului și-a panoului de control, precum blajinul fiu al vacii, am ales să-mi mai terfelesc o dată mândria:

-Nu s-a aprins nici dracu, dar-mi-te două leduri!

-Închide bine hubloul mașinii!

Buei, nene, ca să pornești o mașină de spălat trebuie să faci facultatea de Automatizări!

Am apăsat hubloul, s-a auzit un ”clanț! ” și, ce să vezi, s-au aprins blestematele alea de invenții ale lui Thomas Alva Edisson. Bine, el a inventat becul, nu LED, dar, nah, de frumusețea textului și pentru a-mi vedea, cu toții, erudiția, nu corectez!

Normal că n-am văzut niciun buton ”Start”, dar, deja era prea mult și pentru mine. Am apăsat pe toate butoanele, pe rând, apoi concomitent. Normal că s-au stins alea doo LED-uri. M-au luat toți dracii, ba chiar m-am gândit că blugii de văruisem cu ei nu erau așa de murdari, de fapt erau doar picături de var, așa cum se poartă blugii tăiați de ce nu s-ar purta și ăia văruiți?! Chiar așa, ce, numai Versace să dea tonul în modă?!

M-am liniștit, am înjurat zemos priceperea mea și tehnica modernă, mama s-a răsucit în mormânt (Iartă-mă, mama!), am deschis și închis hubloul, am auzit ”clanț”, s-au aprins LED-urile și, la o soartă și-un destin, am apăsat un buton pe care era o săgetuță. Da, bărbați din toată lumea, mașina a pornit! Acuma se-nvârte și eu o păzesc, jur că dacă se-oprește și nu poci scoate boarfele de dinăuntru o bat cu ciocanul!!!

Deci, revin, câți dintre voi știți să spălați rufe, cu mașina? Ia, mâna sus! Unu, ... pauză, pauză, uite, unul e așa și-așa, mda, a lăsat, mâna jos. Aaa, ăla de știe lucrează la hotel, e cameristă! Și are un frate, soră de spital!

A treia și cea mai grea întrebare:

-Câți dintre bărbați știți să schimbați un copil?

De scutece, bre, nu altfel. Eu am schimbat copilul așa, de era să nenorocesc două familii. Bine că pe vremea aia nu era așa isterie cu idioții de se dau la copii, că, altfel... De fapt, cred că de-asta nici Luminița nu e copleșită de iubire când aduci vorba de tac-su, recte eu, o fi având memoria încă vie atunci când am ales alt copil din grupa de la grădi. În apărarea mea aduc faptul că plozii ăia, când îs mici, îs ca chinezii : toți seamănă-ntre ei ! De fapt, nici nu-s sigur c-am nimerit clasa ei ?!

Ei, aici e clar, nu cred că e vreun bărbat care să fi schimbat scutecul odraslei lui! Și nu de-un pișu', eu vorbesc de chestii serioase. Buei, am și-aici o dilemă, de unde Doamne iartă-mă iese dintr-un bebeluș, de trei kile atâta... mă-nțelegeți... Și, tu, ca bărbat, cât de tare pateu trebuie să ai să reziști la așa ceva?! Ei, uite că ele, femeile, rezistă! Da, dar cred că de-asta și se fac poezii doar cu ”Mama”.

Că, de-ar fi să facă cu ”Tata”, ar fi nasol :

”Tata meu este bărbat,

Seara-acasă vine beat.

Dacă scutecu-a schimbat,

În hepatită el a dat !”

Da, e clar, nu-s și nici voi fi vreun Eminescu, dar, cui îi pasă, nu vreau asta !

Culmea, este ciudat cum, eu, bărbat și polițist fiind, am cules oameni călcați de tren ( nu-i vreun Rembrandt peisajul, vă asigur) și n-am avut nici pe dracu'! Două sute de vodcă ”crudă” și nu-ți mai pasă, îl iei și pe Scaraoțchi de moț ! Dar, nici c-un kil de vodcă- n cap nu schimb ,de scutece, niciun copil din lume !

Deci, v-am lămurit? Femeile sunt mai tari decât noi și mai răbdătoare. A mea așteaptă de 28 de ani dar, ultimile analize de mi le-am făcut zic că încă n-are noroc, trebuie să mai aștepte pân' ce la numele meu va fi trecut ”decedat ”.

 

Acuma, gata, viu la subiectul review-ului.

Sâmbătă, vă spuneam, am sărbătorit ăia 28 de ani. N-am avut chef de musafiri, de petrecere sau de cine mai știe ce zbânțuială, fusesem, cu vreo trei săptămâni mai devreme și ni se luase.

Așa că am decis să facem o simplă excursie, de-o zi, undeva, unde să mergem doar noi doi, să bântuim și-atât!

Inițial m-am fixat pe trei orașe:Tulcea, că de mult vreau s-ajung în Deltă, Brașov, pentru că ne place mult, poate cel mai mult din țară și Iași. Ăsta, ultimul oraș ne-a venit așa, pentru că nu mai fusesem de prin 2010.

Ne-am urcat în mașină, fără să reușim să stabilim unde vrem. De la Mărășești pân'la Tișița sunt 4 km, distanță suficientă pentru a lua o hotărâre.

Tulcea a fost prima de-am renunțat la ea, era ora 8, ajungeam pe la 11, o excursie în Deltă ține măcar vreo 8 ore, ajungeam înapoi pe seară, trebuia să prindem bacul de la Galați, mneeah, rămâne pe al'dat '!

Atunci, amândoi am spus, într-un glas:”Brașov! ” și, fiin'că ajunsesem deja la Tișița, am făcut dreapta, spre Panciu, de unde, mai departe, ajungeam în frumosul municipiu.

Am mers vreo 6 km, am ajuns la intersecția spre Vidra și, atunci, i-am zis Adrianei:

-La Brașov mergem mai mereu, hai la Iași! Și, pentru că volanul era la mine, în deplinul meu exercițiu, am tras suficient de el pentru a-nscrie autoturismul pe drumul de înapoi, spre Tișița și, de-aici, mai departe, spre Iași.

Spuneam în titlul review-ului că, ”la Iași, într-o ureche”. Pentru că de ce spui asta? Nu, nu pentru că-s diliu și nu, nu mergeam la Iași pentru a mă interna la Socola! Acu' ceva timp am fostără la un hotel și ne-am bălăcit în pixcină. Nu sunt vreun înotător de record, dacă balta de fac baie în ea nu are așa de multă apă, apuc s-o beau până traversez deci, nu mor fără o oarecare zbatere. Atuncea, însă, în piscina de vă spuneam, mi-a intrat apă-n urechea stângă. Adică, din urechea stângă n-o mai vrut să iasă, neam!

Diminețile mă trezeam cu ea înfundată, dar, în câteva secunde, se ducea efectul ăla, supărător. De-aia nici nu m-am dus la un ORL-ist. La urma-urmei, cine mă-njura, stăteam cu partea stângă spre el și nu auzeam nimic!

Ei, sâmbătă dimineața n-a mai vrut să se desfunde!

Am plecat și-am adus mașina în poartă, am mers spre Tișița, ne-am întors, de auzit, tot nimic pe partea stângă. Bine, Adriana stătea în dreapta mea și, brusc, mi-am dat seama că-i bine și surd, când mă tolocăia la cap spuneam că n-aud! Partea bună, nu mai auzeam nici motorul, mi-am închipuit că merg cu mașină electrică, ce mai, o fos' bine !

UIte-așa, mai pe de-a surda, am făcut ce-am făcut, am călătorit și-am ajuns la Iași. Ne-am oprit și-n Vaslui, și la Podul Înalt și la Movila lui Burcel, dar, astea vor fi alte povești.

 

Ce să vezi în Iași

Cum adică, ce să vezi în Iași?!

Păi, trebuie s-ai timp și răbdare să vizitezi, așa, pe-ndelete Iași-ul! Adriana a făcut facultatea aici, eu câteva cursuri de perfecționare. Acum nu voiam decât să ne plimbăm, agale, fără vreo țintă precisă, doar să ne bucurăm ochii și alelalte simțuri.

Grădina Botanică ”Anastasie Fătu”

Să fiu al naibii de -o să stau să vă spun, ca la o documentare, ce și cum cu fiecare loc pe unde-am fost! Vă spun doar de trăirile noastre, fără nicio dată științifică!

Am găsit Grădina Botanică destul de aglomerată, ceea ce e bine, înseamnă că se caută și respectă frumosul și civilizația.

Am ajuns acolo pe la ora 13, era destul de aglomerat la intrare. Am plătit 10 lei pentru cele două bilete pentru adulți și am pășit, cutezători, înăuntru.

Aleile de la intrare erau străjuite de o mulțime de lalele înflorite, de-o multitudine de culori. Mirosea atât de frumos!

Am intrat în sere, ne-a amuzat un copil care-i cerea maică-sii s-o ducă (era o fetiță) să-i arate florile ”erbivore”. Era ceva mai mare decât o lalea mai hotărâtă, dar avea personalitate! Fetița, spui.

Ne-am plimbat îndelung prin Grădina Botanică, aleile te-mbiau la acest lucru. De fapt am fost ca-ntr-un parc, ceea ce și e !

Am văzut vreo două alaiuri de nuntă ce se fotografiau. Hm, e semn bun, ziua de 21 aprilie e bună pentru nunți, vă garantez, eu și Adriana ! Ba, la ieșire, am făcut loc unei mirese, ce intra și ea în parc, tot pentru fotografii. Era o fată frumoasă, cum frumoși sunt toți tinerii! Să aibă, toți de s-au însurat, casă de piatră!

Obosiți de atâta Grădină Botanică am fost de ne-am tras sufletul în parcul de peste drum, Parcul Expoziției. Aici am lins, la propriu, cea mai bună înghețată din oraș, după cum spunea reclama. A mea a fost cu pepene galben și portocale, a Adrianei cu ciocolată cu mentă și pepene galben. Chestie de gusturi, știu!

Bojdeuca lui Creangă

Trăiască Google Maps și Iphone 6s! Și abonamentul cu net nelimitat!

Am găsit ușor casa lui Creangă și am decis să facem o vizită marelui povestitor. Am găsit și loc de parcare în imediata apropiere a casei, ceea ce a fost cu atât mai bine!

Bojdeauca lui Creangă sărbătorea centenarul. În curtea, terasată, stăteau la umbră mai multe persoane. Am intrat și ne-am luat biletele de rigoare. 7 lei de persoană adultă. Eu n-ar fi trebuit să dau atât, mie mereu îmi spune Adi că sunt copil, că nu m-am maturizat! Hm, cred că m-a fentat casiera, nu?

Pentru mine a fost prima oară de-am ajuns acasă la Creangă. Am avut surpriza să constat că nu-i acasă, Creangă, spun, și-atunci un nene de ne-a zis că-i ghid, ne-a umilit biletele de le-am cumpărat cu banii mei, munciți și ne-a luat să-i borfăim casa omului.

Ne-a îndrugat, câte-n lună și-n stele iar noi am ascultat cu gura întredeschisă, precauți, deh, deși nu erau muște-n incintă!

Pe bune, ghidul care era pasionat, ne-a povestit multe lucruri interesante, explicându-ne cum, la bojdeuca din Mahalaua Țicăului și-a scris Creangă întreaga operă iar Eminescu s-a inspirat pentru ”Sara, pe deal ”.

Fără vreo urmă de ironie, chiar am fost emoționat, pozitiv, vreau să spun, pentru că, nu-i așa, Creangă este o personalitate a culturii noastre și am năpădit casa omului!

Mitropolia Iașilor

Da, știu că o să-mi scoateți vorbe că-s bisericos, deși, vă jur, nu-i așa! Dar, ca orice om, am și eu credința mea.

Hai să n-o mai dau în lamalou-ri, Catedrala din Iași este impresionantă! Întreg ansamblul de clădiri este! Și, cel mai important, este credibil, nu e fățărnicie, ca în alte situații de le-am văzut eu.

Probabil că mulți dintre cei ce scrieți și citiți pe-aici, pe acest sait, ați fost și-ați văzut Catedrala Mitropoliei Iași. Eu pot vorbi doar despre ce am simțit eu. Da, nu mi-e rușine s-o recunosc, am fost impresionat plăcut! Și este o măreție asemănătoare cu cea a Domului din Milano sau a Catedralei Sf. Stefan din Vienna. Le-am văzut pe amândouă și chiar știu ce spun.

Este o măreție care te inspiră și te lasă să-ți adunci gândurile în ceea ce privește relația ta cu viața de o trăiești. V-am spus, nu mă justific, n-ar fi nimeni în drept să-mi ceară asta, Mitropolia este pentru rugăciune! Știți că aici sunt Moaștele Sf. Parascheva. Uite, eu am fost și-n Serbia la mănăstirea unde s-a călugărit Sf. Parascheva, Svetla Petka, cum îi spun sîrbii. Mănăstirea aceea este micuță, dar, are un ce al ei, care te face să ajungi, spiritual, la o stare aparte.

Biserica Trei Ierarhi

A fost construită de Vasile Lupu, acel Gigi Becali al vremurilor de-atunci, între 1637-1639.

Eu am vizitat această biserică în mai multe rânduri. Aici au fost depuse, pe vremuri, Moaștele Sf. Parascheva.

”Trei Ierarhi” o vizitez ca pe obiectiv muzeal, cum cred că, mai degrabă, este.

Aici sunt mormintele lui Cuza-Vodă (spre indignarea celor din Ruginoasa, care l-ar vrea îngropat pe moșia lor), al lui Dimitrie Cantemir precum și ale lui Vasile Lupu și familiei sale.

Deși sâmbătă după-amiaza, nu era nimeni în interiorul bisericii, așa că ne-am plimbat prin curte și am pătruns în interior și ne-am uitat la picturi pe-ndelete.

Nu cred că ai putea s-ajungi la Iași și să nu vii să vezi această biserica.

După cum nu cred că ajungi la iași și nu ajungi la Palatul Culturii.

Palatul Culturii

Este clădirea simbol a Iașului, deși a fost construit relativ recent, între anii 1906-1925, pe locul unui fost palat domnesc.

În decursul timpului a avut diferite destinații, în principal cu rol administrativ și justiție.

Din 1955 aici au avut sediul mai multe instituții culturale iar în prezent se află Complexul Muzeal ”Moldova” cu patru muzee: cel de istorie, de Artă, de Etnografie și Folclor și cel al Tehnicii.

Palatul ar fi trebuit să aibă 365 de camere dar, în final, sunt numai 298. Hm, n-aș vrea să fiu cel care trebuie să facă curat în toate astea.

Normal, ca să intri în Palatul Culturii trebuie să treci pe lângă statuia lui Ștefan cel Mare.

Culmea este că, statuia, impozantă, se pare că nu l-ar reprezenta pe voievod ! Legenda este împărțită: se spune că, la momentul în care statuia a fost turnată, cel care a făcut-o, sculptorul francez Emmanuel Fremiet, n-ar fi respectat, întocmai, descrierea fizică a lui Ștefan cel Mare, astfel încât, l-a reprezentat pe domnitor cu barbă. Asta e legenda cea mai aproape de adevăr.

O altă legendă spune că, de fapt, statuia reprezintă un rege polon, statuile au fost greșit trimise, pe-a lui Ștefan în Polonia și pe-a polacului, la Iași.

Oricum, la momentul dezvelirii ei, la 5/17 iunie 1883, mulți din elita românească a vremii s-au scandalizat. Iorga s-a exprimat în acest sens, precum și ziariștii vremii, care au afirmat că, nereprezentându-l pe Ștefan cel Mare această statuie este lipsită de noblețe. Mihai Eminescu a scris ”Doină”, special pentru momentul dezvelirii dar a fost, la rându-i, dezamăgit că statuia nu-l reprezenta pe voievod.

Disputa a continuat, elita vremii, cum spuneam, a decis să sesizeze Parlamentul cu privire la statuia în cauză. Parlamentul României a făcut ceea ce știe el cel mai bine și-n ziua de azi:a ridicat din umeri și n-a dat nicio soluție.

Mă rog, Vodă Ștefan sau nu, statuia din fața Palatului Culturii de-l reprezintă este impozantă și frumoasă.

Casa Dosoftei

Este vis-a vis de Palatul Culturii, în imediata apropiere a Bisericii Sf. Neculai Domnesc. Și-a luat numele de la Dosoftei Barilă, mitropolit cărturar, adept al scrierilor în lb.română din secolul al XVII-lea.

Din anii 70, Muzeul ”Casa Dosoftei” adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii Române de la Iaşi. În Muzeu se află exponate unicat, precum „Cartea românească de învăţătură", considerată prima carte tipărită în limba română pe teritoriul Moldovei.

O altă exponată remarcabilă este o machetă de tiparniţă din timpul vieţii mitropolitului Dosoftei.

Biserica Sf. Neculai Domnesc

Lângă Palatul Culturii sau Casa Dosoftei, ori, dacă vreți, lângă Mall Palas, este o biserică. Este de rit ortodox si este construită de Ștefan cel Mare, în perioada 1491-1492.

Ulterior, la sfârșitul secolului al XIX-lea, între anii 1884-1904 a fost refăcută de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, prin demolare și reconstruire pe aceeași fundație și aproximativ în forma sa inițială, înlăturându-se adaosurile ulterioare.

Fiindcă era în imediata apropiere a Palatului Domnesc, aici au fost unși toți domnitorii Moldovei, motiv pentru care i s-a și adăugat ”Domnesc” pentru a fi deosebită de alte biserici cu același hram. Pentru o perioadă a fost și sediul Mitropoliei Moldovei.

În curtea bisericii se mai află o porțiune din zidul cetății, cel construit pe vremea lui Ștefan cel Mare.

 

Bun, cam pe-aici am hălăduit noi prin Iași.

Normal, am intrat și în Mall Palas, dar mai mult pentru a ne răcori la un cola și aerul condiționat de rigoare.

Fiind o zi oarecum festivă, pentru noi, am decis ca, pentru că burticile noastre-și cereau dreptul, să ne oprim la una din terasele ce se aflau pe Str. Ștefan cel Mare, cea perpendiculară pe Palatul Culturii, să mâncăm, să bem și să ne veselim.

Pentru aceasta ne-am oprit la

Cârciuma Veche

Ha, a fost o inspirație deosebită, pe cuvânt !

Pe toată strada este deschisă numai circulația pietonală și au fost amplasate câteva terase, gen ca-n Piața Sfatului de la Brașov.

Terasa de la Cârciuma Veche este pe la jumătatea distanței, cumva prin dreptul sediului PSD Iași.

O mică problemă era faptul că, atunci când am dat să intrăm, nu erau mese libere. Am avut o privire cumva dezamăgită, care l-a convins pe unul dintre consumatori să ne facă semn să ne așezăm la masa lui.

-Eu, tocmai plec, ne-a spus el și-atunci am luat loc la masa respectivă.

La început, terasa nu atrage prin ceva anume, mobilier obișnuit, din lemn băițuit, un bar pe mijloc dar la care nu se servea nimic.

A venit o fată drăguță la masă care, între două zâmbete frumoase, ne-a adus două menu-uri și s-a îndepărtat. În continuare, terasa plină-ochi!

Fac o paranteză la faza cu fetele drăguțe.

Buei, oameni buni, eu am oglindă și mă văd în fiecare zi. Când spun ”fete frumoase” nu vreau să fiu neobrăzat. Mie nu mi-a zâmbit nicio femeie frumoasă, cu excepția Adrianei, pe care, da, eu o consider frumoasă și vă sfătuiesc să nu mă contraziceți! Și Adriana îmi zâmbește, dar, doar în zilele de salariu, nu vă așteptați la altceva!

Când ai un bar, restaurant, hotel, pensiune, fă bine și angajează-ți fete, femei, cu o prezență agreabilă. Nu pune vreo scorpie sau vreo ciufută, pentru că, clar, alungi clienții ! Nimeni nu vrea să crească bufnițe sau cucuvele, deși, ele, ca păsări, sunt utile! Acuma, orice femeie este frumoasă, dacă știe să se pună-n valoare. Nu sunt misogin, nu sunt, absolut deloc, vulgar, dar, dacă ești femeie și te porți șleampăt, cum vrei să atragi priviri admirative?

Revin la terasa -n cauză, fata de ne servea era chiar drăguță și amabilă, exact cum trebuie să fie un ospătar. Dar, fiindcă era multă lume,nu ne-a mai servit ea ci am fost serviți de un bărbat, cel care, ulterior, s-a dovedit a fi patronul!

Cel mai frumos este faptul că meniurile era scrise în ”lb. moldovenească”. Da, nu glumesc! O să vedeți poze și să-mi spuneți, sincer, dacă ați putea înțelege ceva, așa, la prima citire?

Este tare haios meniul.

Cel care ne-a servit ne-a recomandat o ciorbă de pasăre, apoi, la felul al doilea, Adriana a vrut ficăței de pui iar eu, pârjoale moldovenești.

Deși era foarte aglomerat, am fost serviți repede, n-am apucat să-mi beau paharul de Stella Artois, fără alcool, evident, iar Adriana pe cel de Staropramen, când, au sosit ciorbițele. Servite în străchini de lut, cu smântână și ardei iute, cu chifle de casă. Și, carnea nu era de pui de Avicola, sau, mă rog, nu din puii ăia, crescuți la foc automat. credeți-mă, sunt moldovean, gătesc în mod obișnuit, de la ciorbe și sarmale, pân'la paste, pizza și fructe de mare sau ce mai vreți voi. Ciorba era făcută cu pui crescuți la sol, amândoi am primit câte-o aripă mare, încărnată, oasele erau tari, așa cum le are o pasăre sănătoasă, crescută -n curte. Ciorba, bună-rău, nu rece, nici fierbinte ci, numai bună, gustoasă-gustoasă !

Eram convinși că ne-a fost foame , de-aia ni s-a părut atât de bună ciorba dar, încântați de perspectiva culinară de se-anunța, nu ne-am dat bătuți așa c-am așteptat și felul al doilea. Am primit un platou,imens, cu două pârjoale, garnitură de piure de cartofi, murături. Două pârjoale care cred că, însumat, aveau jumătate de kil de carne.

Eu, pe vremuri, prin 2008, aveam 126 de kile, acum am, undeva, la vreo 90. Vă jur că nu poți termina de mâncat o porție din aia,dacă ești normal și dacă nu vrei să bravezi!

Porția Adrianei era la fel de mare. Ne-am străduit, dar, n-am dovedit nici una dintre ele. Așa că, atunci când cel de ne-a servit ne-a-ntrebat dacă ne-a plăcut, am spus că da, dar, la privirea lui întrebătoare privind porțiile din farfurie abia ajunse la jumătate, am explicat că nu mai putem.

-Arunci, vi le pun la pachet, a hotărât el. Așa a fost, le-am primit în două caserole , puse, cu grijă, într-o sacoșă.

Prețul a fost după cum urmează : două ciorbe de găină, cu ardei și smântână, o porție de ficăței cu mămăliguță și brânză de burduf (rețeta proprie a restaurantului), o porție de pârjoale moldovenești,cu garnitură de cartofi piure și murături,chifle, o bere ”Staropramen” și două de ”Stella Artois”, astea două fără alcool, preț final 118 lei. Am lăsat 140 și am dat să plecăm dar, patronul ne-a rugat să așteptăm un pic. A venit și ne-a adus un album de CD-uri cu muzica ce se cântă în acel restaurant. Am plecat extrem de mulțumiți și plăcut impresionați. Recomand cu căldură!

 

Am plecat din Iași pe la ora 19,00 și am venit spre casă agale. Șoseaua era liberă, abia spre Tecuci ce s-a mai aglomerat, drumul ne-a priit.

Eu, în continuare, toată ziua n-am auzit c-o ureche, dar, asta nu m-a-mpiedicat să mă simt bine!

Abia a doua zi am redevenit stereo, dar Adrianei încă îi plăcuse ziua de ieri și nu m-a atacat cu cicăleala. Ce vreți, are și ea dreptate, de 28 de ani mă suportă, legal, că, înainte de ”Da! ” -ul respectiv, am mai plictisit-o 5 ani.

Altfel, rog web sa-ncheie cu: https://www.youtube.com/watch?v=rymUSbYQjw8

Și, astfel, terminai. Haidi, pa!

 


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 26.04.18 13:30:00
Validat / Publicat: 26.04.18 17:55:47

VIZUALIZĂRI: 2149 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Grădina Botanică Iași - cireș japonez
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.04.18 17:56:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu, și la final).

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.18 18:12:44]
»

@webmasterX: Am văzut, mulțumesc!

nickro
[26.04.18 18:51:41]
»

Sa fiti sanatosi si sa sarbatoriti fericiti si la urmatorii 28!

Nu e de joaca cu masina de spalat, trebuie lasata pe mana profesionistelor!

Sa gandim pozitiv, tot raul spre bine! In situatia in care reuseai s-o pornesti din prima, cu dexteritate de maestru spalator! Pai nu venea, ulterior, doamna, cu idea ca, daca tot te pricepi asa de bine, sa speli dumneata, de-acum incolo, urmatorii 28!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[26.04.18 19:07:53]
»

@nickro: Ha, n-ai înțeles, dacă nu puteam să pornesc troaca aia mă punea să spăl de mână! Ori, in cei trei ani de Scoală militară și un an jumate de armată am spălat la mână de m-a găsit Benga!

Apoi, era o chestie de mândrie bărbătească: adică mă “face”-un Whirlpool pe mine?! Io, care dacă m-puc să ascut un cuțit îmi mai rămân piese de trei?! Ha, asta-i peste poate!!!

Oricum, mersi c-ai venit pe-aici, o iau ca pe-o -ncurajare pentru mine!

Zoazore
[26.04.18 20:47:25]
»

@Yersinia pestis: Bre, nene polițistule, iaca, nimerii pă urmili lu' alde matale șî-n dulșili târg al Ieșilor!

Mă pusăi pi urmili voastri p-în Grădina Botanică, să văz dacă după 28 de ani ești cuviincios cu Adriana, o țîi frumoșăl di mână și nu stuchi pi ulițî.

Mi-o fo plăcut pă chisti tăt, da la Cârciuma Veche mi-or plăacut tăti: uoamini, locuri, bucati, meniu, dar, mai aler patronul și gestul lui frumos!

Ghini, câ barem ai prișeput cumu-i cu ghilitul la mașînî!

Casă de piatră și-ncă mulți ani frumoși și fericiți împreună!

Pușcașu Marin
[26.04.18 20:51:39]
»

@Yersinia pestis: In primul rand iti doresc, de fapt va doresc inca multi ani santosi impreuna.

In al doilea rand... e nashpa. Noroc ca m-am obisnuit cu stilul tau haios, ca altfel ma simteam subestimat. Pe mine unul nu m-ai nimerit cu cele trei intrebari. Ma iau la-ntrecere cu femeile (ma laud si io umpik... daca n-o fac eu, cine s-o faca?) si-n plus de intrebarile tale mai stiu si sa tai cu flexul si sa folosesc bormasina cu percutie .

Si-n ultimul rand ai spus ca orice femeie e frumoasa daca stie sa se puna in valoare. Da-mi voie sa te contrazic. Eu as spune ca orice femeie e frumoasa. Si-atat. E prost barbatul care nu stie sa gaseasca ce-are frumos o femeie. Parerea mea.

S-auzim de bine.

krisstinna
[26.04.18 20:52:49]
»

@Yersinia pestis: Mulți ani fericiti! Să aveți parte de iubire și înțelegere!

N-am fost la Iași, încă, îmi doresc tare mult și sper că voi reuși intr-o bună zi.

Poți scrie separat despre restaurante, sunt mult mai ușor de găsit pe site la rubrica “unde mâncăm in Iași”. Când îți arde buza de sete sau foame cauți mai rapid, astfel vei veni in ajutor cuiva flămând. Foarte interesant meniul, foarte amuzant.

Vă salut pe amândoi, plimbări multe și vacanțe frumoase vă doresc!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.04.18 22:06:29]
»

@Yersinia pestis:

… nu cred că e vreun bărbat care să fi schimbat scutecul odraslei lui! Și nu de-un pișu', eu vorbesc de chestii serioase.

Acum vreo 30 de ani (când nu existau la noi scutece de astea speciale, de unică folosință) un fost coleg de serviciu, om mare, voinic, la bustul gol, își ținea în brațe fetița de numai câteva luni. Și… "de unde Doamne iartă-mă iese dintr-un bebeluș, de trei kile atâta... mă-nțelegeți... " Ei, bine, mai pe scurt, omul s-a pomenit dintr-odată plin de "mă-nțelegeți" pe tot burdihanul lui mare și gras. Așa noroc, mai rar! N-a fost o plăcere, dar a trebuit s-o îndure. Așa că - mai vrând, mai nevrând - uneori pot face și bărbații pe mămicile grijulii.

În altă ordine de idei, mulțumim pentru modul savuros în care ne-ai fost ghid prin Iași!

Și încă într-o altă ordine de idei,

Eu, în continuare, toată ziua n-am auzit c-o ureche, dar, asta nu m-a-mpiedicat să mă simt bine!

Foarte bine că te-ai simțit bine. Felicitări amândurora cu ocazia aniversării!

Eu zic să treci totuși pe la un ORL-ist. Crede-mă, că știu ce spun. De la apa pătrunsă în ureche, fără să-ți dai seama, se poate ajunge la afecțiuni grave ale timpanului și auzului. Nu detaliez.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.18 07:14:06]
»

@Zoazore: Sărut mâna pentru urări, același lucru urez și eu tuturor!

Iași este un oraș frumos, ceea ce așteptam să fie. N-am mai pus foto din Copou sau de la Ciric, și-așa am lungit reviewul dincolo de limita de bun simț.

‘Aide, măi Zoa, cum să fac gesturi necuviincioase, așa mă știi tu pe mine, cu cravata-n ciorbă?!

Iar poveste cu mașina de spălat chiar e reală, panourile astea digitale îl au pe Sarsailă, doar ca să strice frumusețe de porniri romantice. Mă refer la dorința de-a face ceva pentru ‘ăl de lângă tine că, altminteri, ce poa’ să fie romantic în a spăla boarfe?!

Iar pentru faza cu copilul e ca-n bancul când el vine-acas’ iar soția îi spune, cu un ton tragic:

-Dragă, copilul nu e al nostru, așa să știi!

El:

-Cum ai putut să-mi faci asta?

- Nu EU am făcut-o, TU ai adus alt copil de la grădiniță!!!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.18 07:20:55]
»

@ghisor: Dar sunt sigur că n-ai schimbat scutece, altcumva decât accidental!

Și eu folosesc flexul și bormașina cu percuție! Noroc că am prieteni de știu să dreagă ce fac eu, cu abilitățile mele!

Dar, da, la bucătărie mă bag, de fapt, chiar îmi place! Păi, cum crezi c-ajunsesem la 126 de kile?

Oricum, nouă, bărbaților, ne e mai bine lângă femei decât singuri, cum nici lor nu le displace să aibă omul lor!

Mulțumesc pentru urări, aceleași gânduri vă adresez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[27.04.18 07:23:13]
»

@Yersinia pestis: Ti-am mai spus că ești balsam pentru suflet, mă rog scrierile tale...

Sunt într-o sală de așteptare și nu pot să râd, dar m-am amuzat!

La Iași am ajuns doar atunci la 10 ani după ce am urcat treptele alea multe ale lui Ștefan. Nu am amintiri din Iași, eram totuși un copil...

Iar tu ne-ai prezentat obiectivele principale din oraș.

Cât privește femeia sau bărbatul... întotdeauna am zis că femeia este mai puternică, mai rezistentă și mai răbdătoare, asta am constatat după multele situații trăite până acum, dar trebuie să recunosc că sunt și "bune de gură "

Să fiți fericiți și sănătoși încă 28 de ani cel puțin, iar noi să citim poveștile tale din călătorii.

Toate cele bune.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.18 07:29:05]
»

@krisstinna: Musai s-ajungi la Iași, n-o să regreți!

Mi s-a părut c-aș trage de timp dacă aș face un articol despre crășma unde-am balotat, tot reviewul ăsta, așa lung și plictisitor, a vrut să fie despre o simplă ieșire, nu am căderea să recomand eu ceva, cuiva!

Ca om obișnuit cu crâșmele, eram convins că mâncarea era bună pentru că era aglomerat. Și la celelalte terase era lume dar, nu ca aici! Flerul ne-a asigurat o masă bună, plăcută.

Carnetul cu meniul avea mai multe pagini, toate pe stilul de l-ai văzut, a fost o surpriză completă când l-am deschis și nu-nțelegeam ce scria?!

Iar servirea a fost ireproșabilă, după cum spuneam.

Mulțumesc de urări, gânduri bune din partea-mi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.18 07:34:16]
»

@iulianic: Nu se pune exemplul tău, ăla e caz de necesitate! Orice bărbat va avea reacția firească de a da bir cu fugiții în asemenea caz! ????????????

Ne putem murdări până-n albul ochilor de ulei, motorină, benzină dar nu vom mârâi nimic! În caz de scutece, pa, io am plecat!

Nu m-am dus la niciun ORL-ist, am fost la Farmacie și-am luat un spray. După vreo două zile de folosire mi-am revenit, sunt ca nou! Mmm, hai să spun că în plenitudinea auditivă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.18 07:40:16]
»

@ANILU: Uraaa, e cineva care să-mi dea dreptate! Chiar dacă e femeie! ????

Sigur ți-ar plăcea Iași-ul, e un oraș tare frumos. Și-ai avea și ce să vezi, în plus de ce-am scris eu mai sunt o grămadă delocuri de vizitat: lacul Ciric, Parcul Copou, nu știu câte muzee și mănăstiri. Plus magazine, mall-uri dar și, mie-mi plac mult, anticariate.

Uite, dacă o s-aveți posibilitatea, convinge-ți soțul și bateți drumul până-n Moldova, sigur o să vă placă!

Mulțumesc pentru aprecieri, cum îți mai spuneam, oricui îi place să fie lăudat! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
CATAAS
[27.04.18 08:44:41]
»

@Yersinia pestis: Ce idee bună de a scrie despre Iași! Am citit articolul pe nerăsuflate, pentru că e vorba de Iași, orașul meu de suflet, orașul studenției mele!

În plus planific o vizită cât e curând în Iași, și eram în dubii: să merg sau nu în grădina botanică? După ce am vizionat pozele, zic cu siguranță, da! Îmi voi face timp pentru grădină și sere, deși le vizitez a nu știu câta oară!

RoxanaGRS
[27.04.18 10:48:20]
»

Un superbonus de la mine (de la o ieșeancă, se putea altfel...) M-am distrat pe cinste cu pățaniile tale cu mașina de spălat. Eu cred că al meu soț s-ar descurca cu a noastră mașină de spălat, dar cred că nu e așa bengoasă ca a ta, adică n-are atâtea butoane ca să aibă în ce să se încurce .

La mulți ani, să fiți sănătoși și fericiți împreună!

Mă bucur că v-ați simțit bine la Iași. Cârciuma aia e foarte faină într-adevăr. Seara au muzică cu formație.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.18 11:33:44]
»

@RoxanaGRS: sărut mâna, mulțumesc de laude și pentru urări!

Mie chiar mi-a plăcut Iași-ul, este un oraș splendid! De aia-l recomand oricui, merită văzut dar numai cu atitudine de moldovean! Iași nu poate fi vizitat pe “ repede-nnainte “ ar fi o impietate! Pentru acest oraș trebuie să vii cu atitudinea pozitivă, cea în care graba nu-și are locul! Astfel vă veți bucura de acest minunat locșor al Moldovei!

Hei, nici eu n-am vreo fabrică nucleară doar că nu am dat, niciodată, atenție chestiei cu rufele! De-aia avui surprize!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.04.18 11:38:39]
»

@CATAAS: Mă bucur că am putut să te conving să alegi Iași și, implicit, Grădina Botanică!

Cred că este prima ta vizită pe la mine, bine ai venit! Mă bucur de musafiri noi, dacă mai ai răbdare să citești și altele, sper să te simți bine!

Acordă-mi circumstanțe, ceea ce ți se vor părea greșeli gramaticale ia-le drept licențe, te rog!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
roth
[28.04.18 11:02:25]
»

@Yersinia pestis:

Buna treaba cu plimbarea aniversara, acum eu am o dilema fiindca si eu fac tot 28 de ani fac dar mai la toamna, asta cu calendarul o stiam dar sa inteleg ca plimbarea trebuie sa fie musai la Iasi? pot si in alta parte...

Sa fiti sanatosi, sa faceti vacante frumoase.

Pozele sunt tare frumoase, am recunoscut cateva locatii pe unde am ajuns si eu asa mai in fuga dar am fost acolo.

Zoazore
[28.04.18 14:07:57]
»

@roth: Eu m-as plimba cu balonul la 28 de ani! Ei? ce zici?

roth
[28.04.18 15:58:34]
»

@Zoazore: Fata eu da, insa pe Cri poate cu unul de la Mec prin parc, altfel nu cred ca am sanse.

Da ma gandesc, ideea de a serba fiecare an e faina, eu nu am tinut decat primul si al-25-lea... pana acum

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[28.04.18 15:59:46]
»

@webmasterX: Sanchi, m-ai mințit, nu apare niciun video la final! Dacă în viitorii 42 de ani nu modifici, te reclam!

elviramvio
[29.04.18 07:42:47]
»

@Yersinia pestis:

Am început bine ziua, păcat că nu e luni să-mi meargă bine săptămâna!

Eu zic să-ți faci schițe cu butoanele și sertărașele mașinii. Și Doamne feri să schimbi marca, ar fi jale ????

Și la câți mai mulți ani împreună! Pentru 39 îți dau sfaturi...

Despre Iași nu pot spune nimic, sunt cam 10 ani cred de când n-am mai călcat pe acolo.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[29.04.18 18:29:15]
»

@roth: Ei, găsiți voi locații unde să vă faceți de cap! Până la urmă poți sărbători și fracționat:27 de ani, 5 luni și 14 zile, ce-are-a face, ideea e să ne bucurăm de viață!

Dar, dacă ajungeți la Iași, să mergeți la Cârciuma Veche, e bengos!

Ei, așa, Iași are multe locuri frumoase, nu știu eu să fac poze frumoase după cum ar merita !

Mulțumesc de urări !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[29.04.18 18:32:59]
»

@elviramvio: Stai liniștită că, eu, de scris, mai scriu! Dacă sunt factor generator de bună-dispoziție, cu atât mai bine, înseamnă că o să am mai mulți cititori!

Iași și zona de lângă merită o vizită, e tare frumos acolo!

Și, cum tu scrii mai bine decât mine și mai documentat, chiar cred că ar ieși niște review-uri interesante!

Hai, ai fost tu cu balonul, nu vii până-n Iași?!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, CATAAS, elviramvio, iulianic, nickro, Pușcașu Marin, roth, RoxanaGRS, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10674285888672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1