ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JAN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

La Iași - o plimbare pietonală în capitala moldavă

TIPĂREȘTE URM de aici

Cei care nu au fost niciodată sau nu au fost de multă vreme la Iași, cred că ar trebui să-și înceapă vizita în capitala moldavă cu o plimbare pe fosta Ulița Mare, actualmente Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, zona pietonală.

Era 2 ianuarie 2023 când - fără o planificare prealabilă - am ajuns la Iași cu unicul scop de a revedea (eu), după mulți ani, "dulcele târg al Ieșilor". M-am lăsat condusă de mai tinerele mele rude, cu toții buni cunoscători ai orașului. N-aș putea spune cu exactitate unde anume am parcat. Pot spune doar că era o parcare cu plată, situată pe lângă Hotel Unirea, nu departe de Piața Unirii.

Piața Unirii - locul unde s-a încins prima oară Hora Unirii, în 1859, ne-a primit liniștită la orele dimineții, atunci când am ajuns noi acolo.

În mijlocul pieței aflată la intersecția a trei mari artere istorice (Bd. Ștefan cel Mare - fosta Ulița Mare, Str. Alexandru Lăpușneanu - fosta Ulița Sârbească și Str. Cuza Vodă - fosta Golia), Statuia lui Alexandru Ioan Cuza ne-a întâmpinat solemnă.

Monumentul din bronz, realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, dedicat primului domnitor al Principatelor Române Unite - Alexandru Ioan Cuza - a fost inaugurat la 27 mai 1912 în prezența regelui Carol I, a principilor Ferdinand și Carol, precum și a unei mari mulțimi de oficiali și de cetățeni ai orașului.

În grupul statuar de la baza soclului i-am identificat pe Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu și generalul Ioan Emanuel Florescu. Pe toate cele patru laturi ale soclului sunt amplasate coroane de bronz în interiorul cărora remarcăm plăci care amintesc momente importante din istoria noastră.

Piața Unirii este locul în care se întâlnesc ieșenii la sărbătorile naționale, la proteste, dar și pentru a admira, iarna, bradul de Crăciun. Grand Hotel Traian, Palatul Braunstein, Hotel Select, Hotel Continental și alte frumoase construcții de sfârșit de sec. XIX și început de sec. XX, cu decorațiunile lor, încântă și acum privirile.

Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, zona pietonală a orașului, avea să ne ofere cele mai multe atracții. Mai întâi trebuie să menționez că bradul de Crăciun din Piața Unirii nu a fost decât un preambul la Târgul de Crăciun amenajat în tot lungul bulevardului, până la Palatul Culturii. Mașinuțe, trenuleț, roata mare, Moș Crăciun, căsuța piticilor, mai mulți brazi, unii înalți, frumos împodobiți, dar și obișnuitele tarabe cu produse specifice unui târg stradal de Crăciun încă îi mai atrăgeau pe localnicii ieșiți la plimbare în cea de-a doua zi a anului.

Trecând pe lângă Centrul de Pelerinaj "Sfânta Parascheva" și Doxologia - Librăria Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, am ajuns deja în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, numită mai simplu Catedrala.

Catedrala Mitropolitană din Iași (care prăznuiește trei hramuri - Sf. Cuvioasă Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sf. Mucenic Gheorghe), inclusă pe Lista monumentelor istorice, sfințită în 1887, proiectată de Alexandru Orăscu și pictată de Gheorghe Tattarescu, adăpostește (din 1889) moaștele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, aduse de la Biserica "Sf. Trei Ierarhi". Acesta este locul în care, în fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, se adună mii de credincioși. Și atunci când am fost noi acolo, la început de ianuarie, coada la sfintele moaște se întindea până afară, în curte. Nu am rămas la această coadă, am dat ocol bisericii cu ziduri albe, cu cele patru turle amplasate la colțuri, apoi, prin intrarea vestică, am pătruns în interior pentru a admira pictura și icoanele catapetesmei executate de Gheorghe Tattarescu.

În incinta ansamblului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se află Biserica "Sf. Gheorghe" - Mitropolia Veche din Iași, construită în perioada 1761-1769 de mitropolitul Gavriil Callimachi. Cunoscut sub numele de Mitropolia Veche sau Catedrala Veche, lăcașul a fost Catedrală a Mitropoliei Moldovei până în 1887, când s-a sfințit noua catedrală. Nu era deschisă atunci când am fost noi acolo. În pridvor și în exterior, lângă zidul nordic al bisericii se află mormintele unor mitropoliți ai Moldovei (Gavriil Callimachi, Leon Gheucă, Iacov Stamate și Meletie Lefter), precum și ale altor personalități.

Nestingheriți de nimeni, am putut fotografia pridvorul deschis susţinut de stâlpi cu capiteluri corintice, vechile pietre funerare, precum și decorațiunile zidurilor. Pe peretele estic sunt reprezentate în mozaic scene din Paradis și aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, de la Patras (Grecia), în octombrie 1996. Mozaicul de pe boltă cuprinde patru scene: Crearea viețuitoarelor, Crearea omului, Căderea în păcat și Alungarea lui Adam din rai.

Din documentările ulterioare, am aflat că după terminarea noii catedrale, Catedrala Veche a devenit muzeu mitropolitan, aici fiind expuse mai multe artefacte bisericești cu valoare istorică. Din păcate, nu am putut vizita acest muzeu.

Vis-à-vis de Catedrala Mitropolitană, din Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, făcând un ocol pe Str. Ion C. Brătianu, privind dincolo de gard Parcul Teatrului aflat acum în reamenajare, am ajuns la Teatrul Național "Vasile Alecsandri", cel mai vechi teatru național din România, înființat în 1840 de Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. Frumoasa construcție proiectată de renumiți arhitecți vienezi, găzduiește în prezent și Opera Națională Română din Iași.

Cu prilejul aniversării a 140 de ani de la primul spectacol în limba română, în 1956, teatrul a primit numele marelui poet, dramaturg și om de cultură Vasile Alecsandri. Statuia bardului de la Mircești străjuiește în prezent intrarea.

Un panou informativ aflat vis-à-vis de Teatrul Național (sunt foarte multe panouri de acest gen în centrul istoric al orașului), în română, engleză și franceză, ne face cunoscut faptul că: "Într-o cochetă grădină de vară numită ' Pomul Verde' , acum dispărută, s-a înființat în 1876 o trupă profesionistă de teatru cu actori evrei, în limba idiș, considerată primul teatru evreiesc din lume. Înființată de poetul și dramaturgul Avram Goldfaden, trupa a făcut turnee în țară și în străinătate, funcționând ca o pepinieră pentru întreaga scenă a teatrului idiș din lume... Terasa ' Pomul Verde' a activat cu întreruperi până în 1971 când lasă locul Parcului Teatrului Național. "

Lângă Teatrul Național, pe partea opusă, a fost amplasat bustul lui Avram Goldfaden.

Ocolind Parcul Teatrului Național ascuns de prelatele șantierului în lucru, pe lângă Casa de Oaspeți "Sf. Nicolae"și Primăria Municipiului Iași, revenim în Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Primăria Municipiului Iași, cândva Palatul Roset-Roznovanu, este un monument de arhitectură construit în a doua jumătate a sec. XVIII, restaurat ulterior de mai multe ori. Până în 1891 când a fost vândută statului, clădirea era reședință a familiei Rosetti - Roznovanu, o puternică și influentă familie în arena politică a vremii. În timp, clădirea a îndeplinit mai multe roluri - reședință temporară a familiei regale, gazdă pentru sediile ministerelor refugiate de la București în Primul Război Mondial (regele Ferdinand I avându-și biroul în încăperea în care se află acum cabinetul primarului). În actuala sală de ședințe, în 1918, s-a întrunit Consiliul de Război al României. La parter a fost amenajat un spital civil al Misiunii Crucii Roșii Americane. Din 1944 palatul a devenit sediul Comitetului Orășenesc de Partid, apoi sediul Primăriei Iași.

În micul parc din fața primăriei pot fi văzute busturile unor foști primari ai orașului, precum și impresionanta statuie a regelui Ferdinand I.

Surprinzător pentru mine a fost faptul că am descoperit undeva, plasată în iarbă, la marginea bulevardului, Capsula Timpului (2008-2058) - "Prima Capsulă a Timpului din cultura română". Conform informațiilor de pe plăcuță "A fost sigilată la data de 6 octombrie 2008, ziua în care orașul Iași a împlinit 600 de ani. Capsula păstrează pentru o jumătate de veac, mesajele culturii, credinței și ale cetății Iașului. Capsula va fi deschisă la 6 octombrie 2058 de către copiii născuți în ziua sigilării. "

Continuându-ne plimbarea pe artera pietonală, spre Palatul Culturii, nu putem trece nepăsători pe lângă cel mai frumos edificiu din oraș - Biserica "Sfinții Trei Ierarhi". Nu voi intra în amănunte pentru că despre Biserica "Sfinții Trei Ierahi" - Iași, acest giuvaer al lumii ortodoxe, am scris deja câteva rânduri.

Până a ajunge la Palatul Culturii, înainte de a traversa, remarcăm tot pe partea dreaptă a bulevardului Școala Primară "Gheorghe Asachi". În fața școlii se află Statuia lui Gheorghe Asachi - personalitate complexă, îndrumător și animator al vieții artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova și inițiatorul învățământului în limba română în Moldova. Lucrarea realizată în marmură de sculptorul Ion Georgescu, dezvelită în 1890, a fost amplasată inițial (până la realizarea statuii lui Vasile Alecsandri) în fața Teatrului Național. Cu ocazia strămutării, în cripta de la baza soclului au fost depuse osemintele lui Gheorghe Asachi și ale soției sale. Pe placa de marmură de pe soclu este inscripționat: "Primului învățetor, Gheorghe Asaki, școalele românești recunoscătore".

Pas după pas, mai oprindu-ne, mai fotografiind și mai admirând câte ceva, iată, ne apropiem de Palatul Culturii, unul dintre cele mai emblematice edificii din Iași! Din păcate, lumina soarelui care bătea dinspre spatele palatului, nu ne-a permis cele mai frumoase imagini. După o mică abatere (și chiar vizită) la Biserica "Sfântul Nicolae Domnesc" ctitorită de Ștefan cel Mare în 1491-1492, dar refăcută din temelii în perioada 1884-1904 de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, paraclis metropolitan aflat sub administrarea Mănăstirii "Sfinții Trei Ierarhi", am admirat fugitiv Casa Dosoftei sau "Casa cu Arcade" construită în 1677. Această casă a găzduit a doua tiparniță din Moldova și pe mitropolitul Dosoftei care a rămas în istorie ca fiind primul ierarh care a tradus în limba română cărți religioase, militând pentru folosirea limbii române în instituțiile de cult. În prezent Casa Dosoftei este secție de literatură veche a Muzeului Literaturii Române din Iași. Muzeul era închis la vremea trecerii noastre pe acolo, dar am putut admira și fotografia în voie Statuia mitropolitului Dosoftei, lucrare în bronz realizată în 1975 de sculptorul ieșean Iftimie Bârleanu.

O privire aruncată în lungul străzii, dincolo de Casa Dosoftei, ne dezvăluie Hotelul Moldova și un mare centru comercial, precum și Casa Pătrată, un edificiu comunist, fostul sediu al Comitetului Central al PCR - Iași, astăzi sediu al Consiliului Judeţean şi al Prefecturii.

Fiind zi de sărbătoare - 2 ianuarie 2023 - toate muzeele erau închise. Se înțelege de ce, de astă dată nu am vizitat Palatul Culturii, un alt edificiu emblematic al orașului Iași. Construit în perioada 1906-1925 pe locul fostului palat domnesc din curtea medievală a Moldovei, clădirea a fost inițial Palat Administrativ și de Justiție. Abia în 1955 a devenit sediu al unor instituții culturale, astăzi adăpostind Complexul Muzeal Național "Moldova" care include Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu". Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare amplasată în fața intrării în palat, marchează începutul vechii străzi principale a orașului, Ulița Mare. În spațiul larg din fața statuii am remarcat cu plăcută surprindere, pe asfalt, conturate hotarele României în mijlocul cărora era înscrisă cea mai dragă urare a românilor în zi de sărbătoare: "La mulți ani! " De asemenea, în fața unor bănci, mai aproape de stradă, era marcat codul prin intermediul căruia puteai afla mai multe amănunte despre monumentele din Iași.

Amânând pentru o dată viitoare vizita la Palas Mall - acest veritabil oraș în inima orașului, oferind o splendidă belvedere pentru Palatul Culturii, înzestrat cu magazine, restaurante şi cafenele, cu săli de evenimente, cu parc și cu o mare parcare subterană - ne-am îndreptat spre Grădina Publică Palas situată în spatele Palatului Culturii. Coborând treptele dintre fântânile în cascadă (acum, în ianuarie, fără apă), ajutați și de lumina soarelui care învăluia palatul, am putut admira și fotografia mult mai bine clădirea-monument istoric. Patinoarul Palace Ice amenajat la baza dealului era locul cel mai animat din zonă. O mulțime de copii și tineri se delectau pe gheață sau își așteptau rândul la intrare. M-au impresionat doi copii mici care se jucau în zăpada artificială colectată la întreținerea patinoarului. M-am întrebat dacă văzuseră până atunci, în scurta lor viață, o zăpadă adevarată. Eu, de doi ani, nu am mai văzut-o.

De aici, de la Grădina Publica Palas, am luat-o pe drumul de întoarcere. Același pentru că având de ales între o masă de prânz la Palas Mall și o alta la Restaurant-pizzerie "Mamma Mia", sorții au fost de partea restaurantului din Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 10-12, Pizzeria "Mamma Mia".

Până a ajunge acolo, pe partea stângă a bulevardului, remarcăm Biblioteca Județeană "Gheorghe Asachi", iar în fața ei un misterios loc denumit de localnici La Cub. Am rămas în urma micului grup cu care venisem la Iași pentru că am vrut să mă dumiresc ce este cu acest cub. Un panou informativ pe care l-am fotografiat și pe care l-am mai studiat acasă, spune că în anii ' 80, la sistematizarea urbanistică a fostei Ulițe Mari, astăzi Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, la escavații, au fost descoperite vestigii ale unor vechi edificii ecleziastice moldave. S-a propus retragerea frontului de blocuri și acoperirea ruinelor cu beton pentru transformarea zonei subterane în muzeu, aceasta primind lumină naturală prin intermediul unui luminator în formă de cub. Proiectul nu a fost realizat, dar structura cubică a rămas, dând micii piațete un nume. În prezent, în subteran se află cea mai dinamică zonă de baruri și cluburi din oraș. De acolo se pot vedea - parțial - aceste vestigii. Neavând timp, eu nu am coborât. Am văzut doar ceea ce se putea vedea de la capătul de sus al scărilor.

Cam atât am văzut noi în plimbarea de o jumătate de zi în cea mai veche, dar și cea mai frumoasă parte a orașului Iași. Știu că mai sunt încă multe de văzut, dar sper că viitorul va fi de partea noastră și ne va oferi și alte ocazii.

După o frugală masă de prânz, revenind la mașină, ne-am îndreptat spre Copou în intenția de a vizita Grădina Botanică "Anastasie Fătu" - Iași. Mai înainte de a ajunge acolo, cu toate că știam că Muzeul "Ion Creangă" - Bojdeuca din Țicău, primul muzeu literar din România (inaugurat la 15 aprilie 1918) este în renovare, ne-am abătut și pe Str. Simion Bărnuţiu, nr. 4, să vedem bojdeuca măcar pe dinafară.

Căsuța cu două odăi, în care a locuit Ion Creangă din 1872, când a fost răspopit și până la moartea sa, unde au fost așternute pe hârtie nemuritoarele sale povești și amintiri, căsuța în care marele povestitor l-a primit pe bunul său prieten Mihai Eminescu, de la începutul anului 2022 se află în restaurare. Și va mai fi până în 2024.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.01.23 14:07:46
Validat / Publicat: 24.01.23 15:15:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1911 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Iași - Bojdeuca din Țicău în renovare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.01.23 17:12:23]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adsoPHONE
[25.01.23 11:09:07]
»

@iulianic: Felicitări pentru plimbare și pentru articol!

Piața Unirii - locul unde s-a încins prima oară Hora Unirii, în 1859, ne-a primit liniștită la orele dimineții, atunci când am ajuns noi acolo.

Locul unde s-a jucat acea Horă a Unirii nu mai există. Adică... e parcarea din fața Cinematografului Victoria, cumva în afara Pieței Unirii din ziua de azi (dincolo de linia de tramvai).

Catedrala Mitropolitană din Iași [...] sfințită în 1887, proiectată de Alexandru Orăscu

Meritul lui Orăscu este recunoscut, dar el doar a reconfigurat și consolidat o construcție mai veche cu 50 de ani, proiectată de arhitecții vienezi Gustav Freiwald și Bucher. Prima sfințire a fost în 1839, iar catedrala arăta fix ca cea pe care o cunoaștem, doar că între cele patru turnuri era o uriașă cupolă. În Muzeul Mitropolitan se poate vedea o fotografie cu acea cupolă, e spectaculoasă. Aceasta s-a prăbușit în 1857, făcând și victime. Catedrala a fost abandonată, apoi consolidată 30 de ani mai târziu, cu fonduri donate de Regele Carol I, considerat a fi al doilea ctitor. Tablorile votive reprezintă patru personaje: doi principi și doi mitropoliți, câte o pereche pentru fiecare zidire (1839, respectiv 1887).

Din documentările ulterioare, am aflat că după terminarea noii catedrale, Catedrala Veche a devenit muzeu mitropolitan, aici fiind expuse mai multe artefacte bisericești cu valoare istorică. Din păcate, nu am putut vizita acest muzeu.

Muzeul Mitropolitan este SUB Catedrala Mitropolitană (cea „nouă” ). Catedrala Veche este biserică, în care înca se slujește, programul slujbelor fiind afișat în pridvor.

am ajuns la Teatrul Național "Vasile Alecsandri", cel mai vechi teatru național din România, înființat în 1840 de Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu.

Nu acesta este teatrul de la 1840. Acela era undeva în Copou și a ars către sfârșitul sec. XIX. Actuala clădire datează din ultimul deceniu al anilor 1800.

structura cubică a rămas, dând micii piațete un nume. În prezent, în subteran se află cea mai dinamică zonă de baruri și cluburi din oraș.

Ei, da, asta a fost intenția. Dar nu prea a ieșit. Erau acolo două baruri, dar sunt demult închise. E bine că nu ați coborât: zona e dinamică, dar nu așa cum v-ați gândi .

Am scris și eu despre Bd. Ștefan cel Mare: vezi impresii

iulianicAUTOR REVIEW
[26.01.23 11:17:22]
»

@adso: Recunosc, nu am făcut o documentare prealabilă vizitei mele la Iași. Când am plecat spre capitala Moldovei nu știam ce urmează să văd sau să revăd (pentru că nu mai fusesem la Iași de mulți ani).

Atunci când vin completări la ceea ce scriu eu, nu pot decât să mă bucur. Am spus întotdeauna că cei mai buni cunoscători ai unui loc sunt cei care își duc traiul de zi cu zi în acel loc și - în plus - sunt preocupați cât de cât de ceea ce se află în jurul lor.

În afară de asta, interesul meu - ca și al foarte multora dintre vechii membri AFA - este în scădere în legătură cu ceea ce văd și cu ceea ce scriu. Sunt conștientă că cei care vor o documentare adevărată, științifică, privind orașul Iași, nu o vor căuta în articolul meu sau al oricui altcuiva care a scris pe AFA. Pe AFA se scrie tot mai puțin și se citește și mai puțin.

P. S. Am văzut și am citit articolul tău la vremea potrivită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077561140060425 sec
    ecranul dvs: 1 x 1