EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O mică trecere prin capitala Moldovei
După un drum destul de lung de la București, ajungem la Iași. Poate vom prinde și noi autostrada Moldovei, sau măcar copiii noștri.
Prima dată voiam să ne cazăm dar nu am reușit (vezi review aici ).
Într-un final ne cazăm aici (vezi impresii).
Fiind o cazare intermediară, încercăm să profităm din plin de timpul scurt rămas. Plecăm de la cazare pe la 16-17:00 și mergem spre Mall Palas unde știam că este o mare parcare. Tariful era de câțiva lei pe oră. Lejer.
____
ZONA PALAS
Recunosc că Iașiul nu prea l-am vizitat. Cel mai recent am fost aici acum 6-8 ani... Ceva de genul.
Zona Palas nu era atât de animată și nu era așa de amenajată. Sper să nu greșesc dar așa rețin. Acum era un furnicar de oameni. Plin de terase, totul animat, parcă ușor cam prea aglomerat pentru gusturile mele dae hei... Este capitala Moldovei, nu?
De departe cel mai impunător este Palatul Culturii. Cumva un contrast puternic între nou (modermism - mall-ul) și vechi (Palatul).
"Palatul Culturii din Iași este o clădire emblematică, construită în perioada 1906-1925, în perimetrul fostei Curți Domnești medievale moldovenești, pe locul fostului Palat Domensc.
Clădirea este înscrisă în lista monumentelor istorice. Edificiul a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție. În anul 1955, destinația clădirii este schimbată într-una culturală, devenind gazda unor importante instituții culturale din Iași.
Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național “Moldova” , ce cuprinde: Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei si Tehnicii “Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare – Restaurare a Patrimonului Cultural (1975). "
Sursa: www.peri.ro
Felul în care zona este amenajată pare divin. Nici nu știu cum să pot descrie în cuvinte. Serios. Încerc dar pun și poze ca să puteți constata singuri.
Gazonul din față este tuns milimetric. Direct peluză. Zona este plină de terase și tarabe cu diverse chestii de ronțăit. Copiii zburdă prin iarbă, fără oprire. Urcăm scările spre Palat. Sus sunt postate niște bănci imense de plastic. Tot sus vedem un ansamblu de oglinzi care se pot învârti. Zona de sus de lângă palat este ceva mai liniștită comparativ cu zona de lângă mall.
O luăm la pas pe lângă Palat. În spatele lui era amenajat un centru de vaccinare tip drive-thru. Era gol... Nu am văzut nici o mașină trecând.
____
PIETONALA DE LA CATEDRALĂ
Traversăm de la palat și ajungem la pietonala dinspre Catedrala din Iași. Fix cum începe, găsim 2 polițiști comunitari pe cai. Animalele sunt foarte disciplinate și prietenoase. Polițiștii nu se supără dacă stai pentru poze, dim contră. Admirăm cu drag caii, apoi mergem mai departe. Toată zona este amenajată cu tarabe care vând... de toate. Haine, dulciuri, colaci, etc. Tot ce vrei și ce nu vrei.
Trecem de primărie și ajungem la Catedrală. Este formată o mică coadă la intrarea în sfântul lăcaș dar totul merge repede! Curtea este aproape goală deci poți sta fără griji pentru a te reculege.
"Actuala Catedrală mitropolitană este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV) şi biserica Stratenia (sec. XVII).
Actul de naştere al edificiului este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826), însă piatra de temelie şi construcţia propriu-zisă se datorează râvnei şi ostenelilor mitropolitului Veniamin Costachi. Lucrările au început în anul 1833. Arhitecţii vienezi Johann şi Gustav Freiwald au adoptat pentru noua biserică stilul neoclasic, întâlnit şi la alte biserici monumentale din ţări europene. S-a lucrat intens până în anul 1841, dar în 1842 mitropolitul Veniamin a fost silit să se retragă din scaun şi lucrările au fost întrerupte.
Sfinţirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost o sărbătoare pentru întreaga naţiune. Familia primului rege al României, Carol I, şi-a legat numele de acest sfânt lăcaş prin donaţii de mare preţ, fiind pictată în tabloul votiv de la intrare.
Odor de sfinţenie, izvor de speranţă şi mângâiere sufletească, moaştele Sf. Cuv. Parascheva, aduse aici de la Mănăstirea „Trei Ierarhi” în anul 1889, sunt un dar de mare preţ pentru clerici şi credincioşi. Astăzi, alături de acestea, în Catedrală se află şi o parte din moaştele Sf. M. Mc. Gheorghe. "
Sursa: catedralamitropolitanaiasi. mmb.ro
Încercăm să dăm o fugă la Grădina Botanică dar lipsa locurilor de parcare ne-a făcut să abandonăm. Zona este ticsită de mașini!
____
CONCLUZII
Iașiul este un loc minunat. Ar trebui cel puțin o săptămână pentru a parcurge măcar cele mai importante obiective din el. Cu siguranță vom reveni aici, ori de câte ori vom putea.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 23.06.21 23:03:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Repere istorice împrăștiate prin Iași — scris în 29.02.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Baia turcească — scris în 19.10.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Bănci în formă de carte în Iași — scris în 17.07.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Poiana cu Schit — scris în 27.09.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei / a doua parte — scris în 30.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei- prima parte — scris în 29.05.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 La Iași - o plimbare pietonală în capitala moldavă — scris în 24.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ