ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O duminică frumoasă de toamnă în Heraklion

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Veți spune (poate pe bună dreptate) că am făcut o obsesie pentru Creta: toamna lui 2022 a marcat a patra noastră vizită pe insulă în tot atâția ani succesivi. Dar unele obsesii sunt bune, nu-i așa? ????

Totuși, de data asta n-a fost alegerea mea. Sau, în fine, a fost o alegere oarecum impusă. De către cine? De către cei de la Blue Air, care au anunțat în septembrie 2022 suspendarea tuturor zborurilor. Era pentru a doua oară (după pandemia din 2020) când nu reușeam să ajung în Cipru, așa cum îmi propusesem. Probabil că mă urmărește un blestem... ????

Cu lacrimi în ochi mi-am luat la revedere de la banii aruncați prin hublou Blue Airului (noroc că au fost puțini; prinsesem o ofertă pentru Larnaca de 2 bilete la preț de 1!), și m-am resemnat cu ideea că anul turistic 2022 se încheiase.

Dar, spre sfârșitul lui septembrie, Adrian se trezește vorbind: „Păi nu mai plecăm nicăieri?” „Unde să mai plecăm în octombrie?” replic eu nervoasă. „Undeva la mare, la plajă” , zice el. Și unde se mai poate face plajă în Europa în octombrie? În Creta, firește, numai că de data asta n-am prea avut noroc, vremea a fost schimbătoare, cu ceva ploicele, dar mai ales cu niște vântoase care te luau pe sus. ????

Pentru că în vizitele anterioare „bifasem” zonele Chania, Rethymno și Agios Nikolaos, de data asta am ales să „campăm” în apropiere de Heraklion, o opțiune care nu s-a dovedit prea inspirată - o să vă povestesc într-un alt review. Și cum singura interacțiune cu capitala Cretei o avuseserăm cu ocazia vizitei la excepționalul său Muzeu de Arheologie vezi impresii, am decis să dedicăm Heraklionului câteva ore bune, concentrându-ne pe zona veche a orașului.

Despre Heraklion/Iraklio știam că e, cu cei cca. 140.000 de locuitori ai săi, al cincilea cel mai populat oraș din Grecia, port important, centru universitar și deținător al celui mai mare aeroport de pe insulă, unde am aterizat și noi și de unde am închiriat o Toyota Yaris pentru întreaga perioadă (40 euro/zi). Numele orașului derivă probabil de la cel al fondatorului legendar al Jocurilor Olimpice - Idaean Herakles, dar în perioada venețiană s-a chemat Candia.

Fiind un oraș mare, e plin de blocuri tipic grecești, cu maxim 4-5 etaje zugrăvite în alb sau culori pastelate, unele din ele cu tencuiala cam scorojită. Din punct de vedere arhitectonic, prima impresie nu este, așadar, foarte încurajatoare dar, cu puțina documentare pe care avusesem timp să o fac înaintea plecării, îmi creionasem un traseu care să ne ducă spre cele mai relevante obiective turistice.

În plus, alesesem o zi de duminică pentru vizită, așa încât am avut din nou plăcuta ocazie de a-i vedea pe greci făcând ce știu ei mai bine - să se plimbe în pas domol împreună cu întreaga familie, să caște gura la vitrinele magazinelor, să mănânce înghețată și să bea un frappé la o terasă trăncănind nonstop, cu alte cuvinte să se simtă bine și să se distreze fără excese.

Îi ador! ????

Am purces cu mașinuța de la locul de cazare spre Heraklion, am intrat în oraș și am străbătut cap-coadă Leof. Eth. Antitaseos, o arteră lungă și lată, străjuită de copaci înalți și bloculețe de genul celor de care tocmai am aminitit, pentru a ajunge, pe malul mării, la port. În Epoca Bronzului, pe vremea când Knossos, cu al său palat vezi impresii aflat la mai puțin de 10 km de Heraklion era capitala insulei, aici acostau vasele încărcate cu mărfuri, și locul și-a păstrat funcția și importanța neîntrerupt de atunci, atât sub dominația sarazinilor, cât și în perioadele bizantină, venețiană și otomană.

Astăzi, prin pădurea de catarge se mai distinge o singură construcție veche - Fortăreața venețiană - Castello a Mare sau Rocca a Mare, cum i-au zis italienii, mai cunoscută însă sub numele turcesc Koules, de la Su Kulesi („turn de mare” ). Se crede că primul fort a fost ridicat aici de sarazini (sec. IX-X) și întărit două veacuri mai târziu de bizantini. Venețienii au fost însă cei care l-au adaptat noilor nevoi de apărare printr-un program ambițios votat de Senat în 1462 și pus în aplicare între 1523-1540, care a implicat demolarea turnului vechi și construirea de ziduri exterioare de aproape 9 m grosime în interiorul cărora, pe o structură cu două niveluri, se înșirau celulele închisorii, arsenalul, depozite, capela, încăperile garnizoanei. Koules se poate vizita zilnic, în afară de luni.

Noi însă am admirat fortăreața doar pe dinafară, grăbiți să „scăpăm” de mașină pentru a lua la pas orașul. Luându-ne după niște indicatoare, am ajuns la City Center Parking, un adăpost subteran pentru vehicule. Aici, un angajat a preluat mașina și a vârât-o în adâncurile pământului, după care s-a întors cu cheile. La plecare am prezentat bonul, ni s-a făcut calculul, am plătit și mașina ne-a fost adusă „la nas” . Preț 4,80 euro prima oră, 1 euro fiecare din orele următoare. Foarte eficient, deși cam scump... ????

Scăpați de griji, am pornit în explorare, prelingându-ne mai întâi pe țărm pentru a vedea unul dintre cele mai vechi edificii din oraș, Biserica Sf. Petru și Pavel, construită în stil gotic în sec. XII, în timpul primei ocupații venețiene, ca lăcaș catolic închinat inițial Sf. Petru din Aragon. În perioada ocupației otomane, a fost transformată în moschee. Este o construcție masivă dar extrem de simplă în interior, și în curtea sa am observat că se fac excavații.

De cealaltă parte a străzii se află Muzeul de Istorie a Cretei, pe care am intrat să-l vizităm - detalii într-un alt review. De pe calcanul unei parcări ne-a făcut cu mâna El Greco, celebrul pictor originar din Creta (fie din satul Fodele, fie chiar din Heraklion, nu se știe cu certitudine; mai important e faptul că numele său este afișat cu mare fală peste tot pe insulă în indicatoare spre muzeul care îi este consacrat sau în cele de străzi și piețe). Am intrat apoi pe strada 25 Avgoustou, una dintre principalele artere comerciale. La parterul clădirilor neoclasice se înșiră o mulțime de magazine cu suveniruri și terase unde localnicii se omeneau cu câte o cafeluță.

Ajungem în Piața Elephteriou Venizelou și admirăm, dându-i ocol, frumoasa Fântâna Leilor sau Morosini. Guvernatorul venețian Francesco Morosini a fost cel care a ordonat construcția sa în 1628 în scopul alimentării cu apă a orașului. Patru lei (simbolul Republicii Venețiene) o împodobesc în partea superioară, în timp ce la nivelul inferior decorațiunile redau scene din mitologia antică greacă.

De aici, pe strada Odos 1866, începe Piața Centrală, de fapt un bazar întins pe întrega lungime a unei străzi în care nu predomină produsele agro-alimentare, așa cum mă așteptam, ci articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie, suvenirurile etc. Prețuri relativ decente, însă nimic nu mă atrage în mod deosebit. Îmi place totuși atmosfera! ????

În capătul bazarului, în Piața Kornarou, ne așteaptă un vestigiu otoman: Fântâna (sebil) lui Hatzi Ibrahim Agha, un cetățean de vază care a dorit ca numele să-i fie păstrat în memoria localnicilor, motiv pentru care și-a cheltuit o bună parte din avere pentru ridicarea acestei fântâni publice. Construcția poligonală cu ferestre încadrate de arcade sub care se aflau robinetele din care curgea apa este datată 1776.

Mai veche cu peste două secole (1554) este alăturata Fântână Bembo, prima fântână cu apă curentă din oraș, construită din ordinul guvernatorului venețian al Heraklionului, Gianmatteo Bembo. Deasupra micului bazin dreptunghiular a fost sculptată statuia fără cap unui oficial roman din Ierapetra (oraș din sudul Cretei), în timp ce decorațiunile laterale înfățișează blazoane ale unor familii nobile venețiene.

Parcurgem strada Averof și ne întoarcem spre Plateia Eleftherias (Piața Libertății) pentru a vedea bustul scriitorului Nikos Kazantzakis, și el cretan la origine și obiect de mândrie locală. Vizavi de acesta se înalță Poarta venețiană a Sf. Gheorghe, construită în 1626. În această porțiune a pieței se află și Monumentul soldatului necunoscut, dar ceea ce dă farmec locului nu este - în opinia mea - acesta, ci aglomerația de cafenele, plăcintării și localuri fast food, luate cu asalt de cretani. Spațiu este însă, slavă Domnului! suficient pentru ca cei mici să poată zburda în voie iar bătrâneii să se odihnească pe bănci. Interesant e modul cum s-a reușit aici integrarea elementelor moderne într-un decor vechi de secole, zona fiind în perioada venețiană loc de antrenament pentru soldați.

Revenim la Fântâna Morosini și vizavi de aceasta descoperim Biserica Sf. Marcu, construită în 1239 în onoarea patronului spiritual al Veneției. Arcadele tipic venețiene sunt singurul element arhitectonic ce amintește de trecutul și destinația sa inițială, căci în prezent clădirea nu mai are funcții religioase, ci adăpostește Galeria Municipală de Artă. Biserica a servit drept loc de înmormântare pentru mulți venețieni nobili dar după cucerirea otomană a fost transformată în moschee și turnul a fost distrus și ridicat în locul său un minaret, demolat și el după eliberarea Cretei.

La o aruncătură de băț de biserică se află cea mai importantă construcție venețiană din Creta (sau cel puțin așa consideră experții), Loggia, datorată aceluiași neobosit Morosini. Ridicată între 1626-1628 după modelul logiilor din patria-mamă, a funcționat drept loc de întâlnire pentru oficialitățile orașului, otomanii transformând-o în trezorerie. E, fără îndoială, impunătoare, are parter și etaj, iar prin arcade se poate pătrunde în curtea interioară. În spate sunt birourile prefecturii.

Continuăm plimbarea și ajungem la ultimul punct de pe ordinea turistică a zilei: Biserica Sf. Titus, ridicată la rang de catedrală în anul 2013. Actuala clădire masivă din capătul unei piețe înconjurată de terase și umbrită de palmieri datează din 1869 ca moschee, fiind refăcută ca biserică în 1925, însă povestea sa e mult mai veche. Ea începe în sec. X, când scaunul episcopal al Cretei a fost mutat de la Gordyn la Chandax/Candia/Heraklion și s-a construit cea dintâi catedrală, închinată apostolului Titus, primului episcop al Cretei. Craniul său se păstrează și acum într-o raclă din argint în biserică. De-a lungul secolelor, lăcașul religios a fost distrus de cutremure și incendii și reconstruit de multe ori. Pereții nu sunt pictați, însă s-au păstrat mai multe icoane vechi și valoroase.

De aici ne îndreptăm spre parcarea unde ne-am lăsat mașina închiriată. Suntem mulțumiți: am petrecut o dimineață plăcută în capitala Cretei, alternând vizitele la obiective cu pauze pentru savurarea unei înghețate și a câte unui frappé. Fără grabă, așa, ca localnicii. ????

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un oraș relativ banal ca aspect, cu multe clădiri neîngrijite, însă cu un centru vechi interesant


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Centrul plin de terase, foarte animat într-o dimineață de duminică

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 21.02.23 10:58:27
Validat / Publicat: 21.02.23 12:41:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2800 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Strada 25 Avgoustou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[21.02.23 12:57:10]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[21.02.23 13:11:14]
»

@Carmen Ion: În Heraklion am fost de trei ori: 2006, 2012, 2015. Dintr-un magazin de suveniruri am cumpărat un disc Phaistos pe care nu l-am găsit la locaţia respectivă. Îl am pe o măsuţă cu amintiri şi privindu-mi îmi aduc aminte de Cnossos, Agios Nikolaos, insula leproşilor Spinalonga, Chania, Rethymno, Gortys, Matala şi... de tot ce am văzut şi ne-a bucurat. Recunosc că nu m-am plimbat ca tine prin Heraklion ( deşi parcă recunosc fântâna otomană) aşa că sunt foarte bine venite completările şi pozele, mai ales că trecând anii, imaginile s-au estompat.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.23 13:33:11]
»

@webmaster: Mulțumesc foarte mult

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.23 13:45:50]
»

@Michi: Eu cumpărasem un magnet cu discul din Phaistos în 2019 de la magazinul Muzeului de Arheologie din Heraklion. În 2022 am cumpărat un alt magnet, cu Loggia venețiana, din Piața centrală.

Heraklion are câteva vestigii interesante, dar nu se compară - după părerea mea - în privința farmecului cu Rethymno și mai ales cu Chania. E un oraș mare, preponderent cu blocuri cam neîngrijite, și fără plajă proprie. În schimb, e o urbe dinamică, plină de tineri, și într-o zi de duminică fiind, ne-am bucurat de ambianța sa foarte animată.

Mulțumesc mult pentru vizita, ecou și vot.

DOINITA
[21.02.23 16:39:58]
»

Frumoase amintiri trezite! In Creta am fost de 3 ori si de fiecare data am poposit putin in Heraklion, pentru ca acolo ajungea vaporul. De fiecare data am mers cu masina proprie in burta vaporului, dar orasul l-am vizitat doar prima data. Atunci am facut plimbarea la pas prin oras, am ajuns in piata, la fortareata si la mormantul lui Kazantzakis, la Knosos...

Mi-a facut mare placere sa citesc despre locuri calcate si mai ales descrise atat de frumos!

Vacante frumoase!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.23 17:06:50]
»

@DOINITA: Mulțumesc mult pentru aprecieri și urări și mă bucur că ți-am trezit amintiri plăcute.

elenaadinaPHONE
[21.02.23 19:02:51]
»

@Carmen Ion:

Felicitări pentru articol și vacanța frumoasă!

Mă bucur că până la urmă chiar dacă nu a fost să fie Cipru, v-ați încărcat bateriile intr-o destinație dragă sufletului, Creta!

mprofeanuPHONE
[21.02.23 21:10:37]
»

@Carmen Ion: Mă bucur pentru că ați ajuns pentru a patra oară în Creta! Și mie mi-a plăcut foarte mult, cred că creează dependență! Am recunoscut în articolul tău atât de multe obiective turistice pe care le-am văzut în Heraklion. Am fost și eu acolo în toamna anului 2021. Ai dreptate, centrul vechi este deosebit, mi-au plăcut muzeele... în rest nu prea ai ce să vezi...

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.23 21:28:36]
»

@elenaadina: Mulțumesc mult pentru aprecieri și vot.

A fost o săptămână nu prea bine pregătită dinainte din cauza timpului scurt avut la dispoziție înaintea plecării, dar m-am mai documentat la fața locului.

Așa încât am reușit până la urmă să văd o grămadă de locuri noi, căci în ciuda celor trei vizite anterioare, îmi rămăseseră multe restanțe.

Și să nu crezi cumva că am epuizat tot ce era de văzut și făcut în Creta...

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[21.02.23 21:35:53]
»

@mprofeanu: Ai dreptate, Creta creează dependență. Deși, din moment ce ești conștient de asta, se mai poate numi dependență?!!

Ți-am citit cu interes seria de reviewuri dedicate Cretei. Te-am felicitat atunci și o fac și acum pentru tenacitatea cu care ai bifat atât de multe obiective într-un răstimp relativ scurt. Pe noi ne "împiedică " dragostea de plajă și baie în mare, care ne consuma o bună parte din timpul pe care l-am putea aloca vizitelor.

Dar sper să fiu iertata pentru această plăcere nevinovată...

Mulțumesc mult pentru vizita, ecou și vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel
[22.02.23 17:57:52]
»

De Heraklion mă leagă în primul rând amintirea Fortăreței Venețiene, căreia i-am dedicat cea mai mare a timpului petrecut în oraș, în detrimentul restului pe care l-am vizitat cam pe fugă. Cum din vara acesata vor fi chartere Sibiu-Creta, s-ar putea să mai ajung acolo, dacă alte destinații nu mă vor ademeni.

Felicitări pentru acest articol și pozele postate!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[22.02.23 18:15:43]
»

@Rodel :. Mulțumesc mult pentru vizita, ecou și vot și îți urez să ajungi din nou în Creta

ilee
[26.02.23 13:12:08]
»

Compania greaca Aegean a introdus de cateva luni zbor direct Bucuresti-Larnaca. E adevarat ca nu sunt curse zilnice, dar poti gasi date ok de zbor. Eu ochisem o oferta buna, plecare cu Aegean si intoarcere cu Animawings (de care sincer nu auzisem pana acum, dar care am inteles ca este o companie romaneasca la care Aegean este actionar majoritar). Ne-am tot gandit si sucit pana am pierdut oferta, dar urmaresc in continuare pt ca nu se stie cand mai apare ceva convenabil

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[26.02.23 13:14:36]
»

@ilee: Mulțumesc pentru informații. Pe Larnaca zboară și Wizz, dar prețurile mi se par uriașe

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, DOINITA, elenaadina, ilee, Michi, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Heraklion și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091056108474731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1