ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: bucuresti
    ÎNSCRIS: 22.02.14
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    FEB-2014
    DURATA: 3 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    60.00%
    Către satisfăcător
    CADRUL NATURAL:
    80.00%
    Mai degrabă mulțumit
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    70.00%
    Satisfăcător

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    70.00%

    AUTORUL NU ar recomanda
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 20 MIN

    Avertizare de calatorie - Cuba

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cuba, tara paradis turistic, tara vacantelor minunate la care viseza orice muritor de rand, tara oamenilor veseli si primitori, tara celor mai bune cocktailuri, tara in care valorile morale sanatoase sunt cultivate de doctrina comunista, tara oamenilor saraci dar cinstiti, tara model de succes turistic etc., etc., etc. Va suna cunoscut? Daca da, continuati sa visati la aceasta tara si nu incercati sa va impliniti visul, va veti trezi intr-un cosmar.

    Am trait zeci de ani cu visul revolutiei, cu imaginea lui Che si a idealismului sau. Unul dintre putinele cantece care imi creau emotie era ”Hasta siempre comandante”, am citit zeci de lucrari despre revolutia cubaneza, despre Fidel si Che. Era in mentalul meu un capitol emotionant si inaltator.

    Dupa ce am calatorit in peste 20 de tari am gasit timp, in sfarsit, si pt. Cuba. Nu am fost interesat de plaje, peisaje sau all inclusive, ci mai mult sa vad cu ochii mei parte din cultura si istoria lor, despre care am citit atat, si, cel mai important, sa cunosc oamenii, cubanezii. Nutream un sentiment puternic de simpatie si compasiune fata de ei. Frati de-ai nostri comunisti, traind cu idealurile si suferintele pe care mi le aminteam din copilarie. Aveam o imagine idilica despre acestia. Eram convins ca voi intalni acelas tip de oameni ca si romanii de dinainte de revoluite, oameni saraci, relativ oprimati dar cu suflet bun, calzi si primitori. Drept urmare, mi-am lasat acasa „scutul” psihologic cu care ma dotez in calatoriile in zonele exotice, si am pornit cu inima deschisa pt. contactul cu populatia locala. Monumentala gresala.

    Pt. a trece direct in subiectul „cubanezii”, voi incepe cu sfarsitul si anume concluziile la care am ajuns in urma experientei traite, si apoi le voi argumenta cu exemple. Ca turist in Havana, intr-un tarziu, vei realiza ca esti o tinta sigura pt. o excrocherie continua executata de stat, angajatii de stat, smenarii de pe strada, vanzatori, intr-un cuvant de tot ce te inconjoara. Turistul este vazut de catre toti ca o prada. Am mai trait acest sentiment si in alte tari, dar in Cuba este de departe cel mai rau. Zona araba, asia de sud-est, centrul oraselor europene, alte insule din Caraibe sunt copilarie fata de nivelul si gradul de rafinament al excrocheriei de aici. Practic orice miscare faci este urmarita si speculata de un nr. necunoscut de persoane al caror unic scop este sa fure cat mai multi bani din buzunarul tau. Partea interesanta este ca uneori nici nu realizezi ca te fura, esti chiar fericit si incantat de ceea ce se intampla. Este foarte posibil sa nu realizezi niciodata ca ai fost excrocat si sa traiesti in continuare cu imaginea idilica despre cubanezi.

    Pt. a putea evita pe cat posibil sa fii o victima facila, am identificat cateva reguli de baza:

    1. NICIODATA sa nu considerati a fi de incredre un localnic, care vorbeste engleza. Repet, NICIODATA. Toti cei care vorbesc engleza sunt niste excroci in asertiunea literara a cuvintului. Sa nu aveti incredere 100% nici chiar in ceea ce va spun angajatii hotelurilor sau, socant pt. mine, ghizii. Odata ce iesi insa pe strada, orice localnic vorbitor de engleza este FARA EXCEPTIE un escroc care urmareste sa te insele in orice fel.

    2. Orice localnic, care iti zambeste si este amabil cu tine (uneori excesiv de amabil si chiar grijuliu) este deasemeni un escroc, NU EXISTA EXCEPTIE DE LA ACEASTA REGULA. Nici macar unul dintre cubanezii pe care i-am intalnit, si nu avea vre-un gand sa ma stoarca de bani, nu a schitat nici un zambet. Toti sunt tristi si abia daca te baga in seama, aceasta este valabil si pt. angajatii din hoteluri si restaurante.

    3. Orice localnic care intra in vorba cu tine pe strada sau in alte locuri este in MOD SIGUR un escroc. Nici un cubanez onest nu simte vre-o dorinta sa discute cu strainii si are o atitudine extrem de rece, chiar si cand vei cere o informatie vei primi raspunsuri extrem de reci.

    4. Nu purta haine sau accesorii gen camera foto, telefon, etc, care sa tradeze faptul ca ai niste venituri decente. Vei fi in mod sigur hartuit pe stada de numeroase personaje extrem de „amabile”. Poti diminua nr. acestora daca ai un look cat mai modest.

    5. NU CUMPARATI TRABUCURI din Cuba. Cele din magazinele oficiale sunt cam la fel de scumpe ca si in aeroporturile europene, cele ieftine de pe strada sunt 100% FAKE – NU EXISTA EXCEPTIE DE LA ACEASTA REGULA. Daca totusi vreti sa luati fake-urile de pe strada, nu dati mai mult de 40$/ cutie, le puteti scoate chiar si la 30$ - initial cer cam 80$

    6. Daca vreti sa cumparati suveniruri va recomand: sepci si basti revolutionare – 2-5 $/buc (cand iti cer 5 le scoti la 4), diferite produse din piele de oaie sau vita: portofele, genti, etc. (sunt din abundenta in pietele din Varadero) - le scoti cu cca. 20-30% mai ieftin decat pretul cerut initial, masinute artizanale din lemn (in Varadero) - 3-8 $ in functie de marime, rochite tricotate manual – 12-35$ (pe cele peste 20$, poti sa le reduci 20-30%). Cea mai buna achizitie- rom si lichioruri – preturile sunt asemanatoare peste tot – 17$- havana club 7ani 0,7l, 5-6$ havana club 3 ani 1l., 3$ havana club alb 0,5l. Lichioruri 3-4$/sticla de 0,7. La aceleasi preturi bune le gasiti si in aeroport la plecare, dar trebuie sa va carati cu ele pe avion. Vanzatoarele din aeroport vi le pun in pungi securizate si nu ai probleme daca le ai in bagajul de mana si mai trebuie sa faci un control bagaje in aeroportul de tranzit. Oficial nu poti trece granita cu mai mult de 2l/pers. In realitate nu intereseaza pe nimeni. Noi am bagat 4 sticle in bagajul de cala si am mai luat 6 din aeroport.

    7. Oriunde mergeti, bar, restaurant, etc., daca nu vedeti clar preturile afisate intrebati OBLIGATORIU inainte cat costa. Te citesc imediat ca esti turist si cand iti vine note de plata risti sa ai un soc.

    Contactul cu localnicii

    Odata ajuns pe strada in Havana, vei fi continuu hartuit de o multime de chipuri zambitoare, extrem de joviale, cu chef de vorba si exterm de dispusi sa te ajute sa te orientezi si sa gasesti locurile pe care le cauti sau care ar putea fi interesante pt. tine. Dialogul este sablon si poate incepe cu binecunoscutul Ola, sau taxi sau oferta de trubucuri, sau orice alt motiv pt. o abordare. Odata ce ai raspuns cu mai mult de un sec „no” sau un gest scurt din mana, esti mancat. Urmeaza intrebarea din ce tara esti, apoi daca esti prima data in Cuba si de cate zile esti sosit. Aceste interbari au un scop exterm de pragmatic si precis: odata ce i-ai spus tara, iti face evaluarea financiara (cu cat poate sa te arda si in ce categorie de pret te incadrezi), cu a doua intrebare iti evalueaza cunostintele referitoare la modul lor de operare, daca esti pt. prima data si in prima zi esti victima ideala si devine chiar si mai amabil, daca ai ceva experienta este mai retinut si nu chiar asa increzator in el. Urmeaza apoi oferta de taxi, trabucuri sau oferte mai elaborate gen spectacole, restaurante cu muzica live, etc. Preturile oferite sunt in fuctie de evaluarea facuta anterior.

    Contrar a ceea ce se spune, cubanezii nu sunt saraci. Sunt mult mai instariti decat majoritatea celor din Rep. Dominicana sau Egipt (spre exemplu). Daca mergeti pe strada nu veti vedea decat foarte putini oameni prost imbracati, sau dintre cei pe chipul carora vezi intr-adevar saracia. Strazile, si Cuba in general, sunt destul de curate, casele ingrijite, departe de saracia care te izbeste in alte tari. Cubanezii insa sunt extrem de frustrati, au impresia ca ei sunt cei mai amariti de pe lume si toti turistii niste imbuibati, pe care ii urasc profund, si care trebuiesc arsi la buzunar. Se folosesc cu abilitate de legenda saraciei pt. a-ti inmuia sufletul si a obtine astfel beneficii.

    Ghizii

    Informatiile oferite de ghizi sunt exterm de seci, iti prezinta cladiri, ceva istorie, bla, bla, bla, nimic care sa te pregateasca pt. ce urmeaza odata ce ai ajuns in strada, nici macar o urma de avertizare, ba mai mult iti spun povestea cu trabucurile primite gartis ca o forma de plata catre muncitorii de la fabricile de trabucuri prin aceasta facilitand munca escrocilor care iti continua poveste pt. a te determina sa cumperi trabucuri din strada. Fiind intr-o tara comunista, iar ghizii fiind angajati de stat ai deplina incredere in sugestiile pe care ti le ofara referitor la restaurantele in care sa mergi sau magazinele din care sa faci cumparaturi. Aceasta este o alta excrocherie, ei au tot felul de relatii si comisioane de la acestia si vei fi indrumat fara exceptie catre cele mai ascumpe. Si in alte tari se practica sistemul, dar nu atat de agresiv ca si aici, mai ales ca se speculeaza increderea pe care ti-o da faptul ca e angajat al statului.

    Odata ce am facut introducerea teoretica voi trece la prezentarea catorva scene traite de noi in vizita in Cuba.

    Primul contact cu tara

    Aeroportul. Coboram din avion dupa mai mult de 10 ore de zbor, trecem fara probleme de control pasapoarte, ajungem la caruselul pt. bagaje. Usoara dezamagire, sunt doar doua linii transportoare pt. bagaje si 3 avioane mari, de cca. 400 de pasageri fiecare, aterizate intr-un interval destul de scurt. O banda pt. avionul de Caracas, o banda pt. cele de Toronto si Paris. Turistii dau navala la benzi, drept urmare inghesuiala. Cateva sute de suflete stransi unii in altii ca sardelele, cu ochii concentrati pe linia transportoare. 10-15 min. nici un bagaj nu catadicseste sa isi faca aparitia. Incepe sa fie foarte cald in sala si sa miroasa a transpiratie. La un moment dat se ivesc bagaje, toata lumea se agita si freamata de nerabdare. Dupa al 5-6 lea bagaj, pauza, nu mai vine nimic. Banda se invarte goala apoi urmatoarele 5 minute. Mai apar 5 bagaje, si tot asa in urmatoarea ora. Apoi nimic. Dupa inca 30 de min. se zvoneste ca bagajele de la cursa de Paris vor aparea pe cealalta linie tranportoare (afisata ca si Caracas) dar lucrul acesta nu scrie pe nici in afisaj, ba mai mult cursa de Paris dispare de pe ecran. Dupa inca 20-30 de min. incep in sfarsit sa vina bagalele. Rasuflam usurati.

    Hotelul Telegrafo din Havana

    Cu oarescare usurinta gasim agentul care trebuia sa ne intampine si ne arata microbuzul in care trebuie sa urcam. Ajungem a hotel, un hotel foarte bine cotat si chiar frumos. Dau jos bagajele din microbus, soferul nu era foarte interesat sa ma ajute, dar cand am trecut pe langa el ma privea insitent pt. bacsis. Nu i-am dat nimic. La intarea in hotel, Bell Boy-ul statea infipt in usa. Se uita cu sictir la noi, cum ne chinuiam cu bagajele, si catadicseste sa se dea din usa. Ne urmeaza cu mainile in buzunar pana la Front Desk. Aici un tip civilizat, cu o amabilitate rece profesionala, fara pic de zambet sau bine ati venit, ne face rapid check in-ul. Bell boy statea rastignit pe birou si ne privea cu acelas sictir profund. Luam bagajele, trecem pe langa el si urcam in camera. Camera ok, arata ca o femeie care a fost candva frumoasa, dar mai poseda inca, un farmec particular. In ciuda micilor probleme este un hotel in care te simti foarte bine (daca am timp voi scrie si despre el).

    Excursie cu ghid in Havana

    A doua zi dimineata avem inclus in program o excursie de o jumatate de zi prin Havana, cu ghid si autocar. Autocarul vine la timp, cu ghida si tot ce trebuie. Colecteaza turisti de la mai multe hoteluri, incepe turul si ni se povesteste cate ceva. Prima oprire faimoasa piata (imi scapa numele), cu imaginea lui Che pe fatada ministerului de interne. Ghida ne desarta din autocar si ne lasa 10 min. pt. fotografii. Totul OK. A doua oprire, fabrica de trabucuri. Nu vizitam fabrica ci suntem bagati in magazinul fabricii, de unde suntem indemnati sa cumparam trabucuri. Nimic despre modul de fabricare sau alte informatii, doar o trecere in revista a marcilor si ceva reclama gen: acest tip era preferat de Che, acesta de Churchil, etc. Preturile mari – cca. 10 $/bucata cele mari, 5 cele mici. Cumparam cateva pt. a le face cadou la revenirea in tara. Ghida ne recomanda sa facem comanda la ea pt. a nu sta dupa vanzatori, sic. Observ ca isi noteaza tot ce cumparam pe un biletel. Plictisit de pravalie ies afara. Peste drum o gasca de smenari ne asteptau sa ne vanda trabucuri (asa-zis furate din fabrica), chiar langa autocar. Iese si ghida cu ceilalti turisti. Smenarii incep asaltul. Ghida nu schiteaza nici un gest de averizare sau protectie. Se suie in autocar si asteapta ca smenarii sa-si faca bussinessul, abia cand acestia termina plecam.

    Ajungem in fata cladirii Capitoliului. Ghida ne spune cateva vorbe, dupa care ne invita sa coboram din autocar pt. a admira cladirea si a face fotografii. Obsev ca ea ramane in autocar. De cum am coborat un asalt ca la Plevna. 5-6 indigeni/turist sa-i vanda sepci, tricouri, trabucuri, sa-i deseneze portretul, ''floraresele'' inbracate in costume vesele, etc. Nevasta-mea face gresala sa-mi ceara sa-i fac o fotografie cu un grup de 4 ''florarese''. Execut comanda, desi banuiam ce ma asteapta. Nici nu am terminat de facut fotografia, ca ''floraresele'' sar ca nebunele pe mine sa le dat 20$ pt. sedinta foto. Le dau 5$ si, urmarit de corul lor de reprosuri ma refugiez in autocar profund iritat. Ghida ma vede si schiteaza un zambet usor vinovat. Bineinteles nu am apucat sa vad nimic din peisajul urban ce ne inconjura. Conform tipicului, dupa ce indigenii si-au terminat treaba, autocarul pleaca mai departe. Ghida ne spune intr-un tarziu ca ''floraresele '' sunt de fapt angajate ale primariei, platite pt. a da culoare orasului. Frumos, nu! Ulterior am aflat ca este binecunoscut ce se intampla atunci cand turistii coboara din autocar in fata Capitoliului, de aceea foarte putinii ghizi cat de cat seriosi, nu-si coboara niciodata turistii aici, ci le prezinta cladirea din masina.

    Mergem mai departe. Autocarul ne lasa in apropiere de Plaza del Armas, urmand sa vizitam la picior parte din orasul vechi. Ajunsi in piata ghida ne face o scurta prezentare a cladirilor din vecinatate si ne indreapta spre Hotelul Santa Isabel, despre care ne spune ca este cel mai faimos din Havana. Ne baga in hotel si ne opreste la barul hotelului, unde ne indeamna sa ne luam cate ceva de baut: mojito, pinacolada. Initial nu luam mai nimic, dar daca vedem ca ea ne tine pe loc, ne plictisim si luam cate ceva. Preturile destul de mari, nu imi mai amintesc bine, dar cred ca era 10$ un mojito. Ca si la fabrica de trabucuri isi noteaza pe hartie cat am consumat. Realizez ca fata avea de indeplinit planul la stors bani extra de la turisti. Reamintesc, agentia la care lucra era de stat iar fabrica de trabucuri, Hotelul Santa Isabel si restaurantul pe care ni l-a indicat ulterior erau tot de stat. Dupa ce a vazut ca nu mai sunt sanse ca cineva sa mai comande ceva, desi nu ne terminasem bauturile, ne grabeste sa mergem mai departe. Ne mai plimba prin cateva piete si stradute, foarte frumoase dealtfel, apoi ne retragem spre autocar. In drumul spre autocar, ne spune ca daca vrem sa mancam ceva ne poate recomanda un restaurant foarte sigur si ne avertizeaza ca in Havana majoritatea restaurantelor si in special cele private au mari probleme privind siguranta alimentelor, de aceea trebuie sa fim foarte atenti si ca ar fi de preferat sa mancam numai aici pe toata durata sederii in Havana. Speriati, unii dintre noi acceptam oferta ei, daca nu ai incredere nici in ghid, atunci in cine? . Ne duce la un restaurant in apropiere de Piata Catedralei. Atmosfera frumoasa, mancare buna, muzica live. OK. Ghida de o amabiliatate debordanta, ne lasa la restaurant pe cei care vrem sa mancam si duce ceilalti turisti la autocar pt. a-i intoarce la hotelurile lor. Dupa aceea se intoarce cu autocar cu tot sa ne ia si pe noi. Eram incantati. Nota de plata pt. o portie de creveti, una de langusta si 2 beri – 53$ plus 10$ bacsis la lautari (contravaloarea unui CD). Am fost chiar incantati, dar, ulterior am aflat ca acelas meniu, la alte restaurante costa 30-35 $.

    Cand am plecat din Havana spre Varadero. Am fost dusi cu un alt autocar si alt ghid. Acesta un personaj ce parea mai OK, dar probabil planul de intepat turistul trebuia indeplinit. La jumatatea drumului ne-a oprit la un popas, o terasa unde puteam merge la toaleta si puteam bea ceva. Ne-a recomandat cu caldura pinacolada facuta acolo. In autocar eram doi romani, si vre-o 4-5 americani (acestia eram vorbitori de engleza), restul sud americani vorbitori de spaniola. Conform obiceiului ghidul a luat comenzile, majoritatea am cerut pinacolada. Erau doua feluri de pinacolada: simpla la 2,5$ (adica la pahar) si pinacolada max – 5$ (servita in ananas si ceva mai multa cantitativ fata de cea la pahar). La cei vorbitori de spaniola li s-a adus simpla, la cei vorbitori de engleza li s-a adus din oficiu Pinacolada Max, preturile fiind in consecinta. A fost intr-adevar f. buna si a meritat toti banii, dar gestul spune totusi ceva despre atitudine.

    La intoarcerea din Varadero cu un al treilea ghid, am oprit la un alt popas unde ghidul ne-a spus ca putem cumpara trabucuri garantat originale la cele mai mici preturi. Luasem toti tepe cu trabucuri fake, asa ca am zis sa luam totusi si unele originale la pret mai bun (4$ fata de 10$ la oficial). Am cumparat cateva. Cand am ajuns la magazinul din aeroport si le-am comparat cu aceleasi marci de acolo, nu prea semanau. Acum am dubii referitor la cele despre care ghidul ne-a garantat ca sunt originale (chiar ne-a aratat niste inscrisuri de pe spatele cutiei care chipurile certificau originea), dar la momentul cand le-am cumparat a fost foarte convingator.

    Escrocheriile de pe strada

    In Havana am ales hotelul Telegrafo, mai ales datorita locatiei. Acesta este stituat pe Paseo del Prado, plactic cel mai faimos bulevard din oras. Aceasta artera este granita dintre Havana Vieja (partea cea mai veche si faimoasa) si Havana Central (cel mai populat cartier, un fel de Ferentari mai colorat). Tot ceea ce citisem despre Havana spunea ca este o locatie extrem de sigura. Desi ghida, intr-un exces de sinceritate, ne-a avertizat ca sunt unele locuri in oras unde turistii pot cadea prada jafurilor, indoctrinat de acasa cu ideea ca sunt intr-o tara extrem de sigura si pe deasupra si comunista, am bantuit fata nici o teama prin ambele cartiere, chiar si la ore foarte tarzii. Din fericire nu am avut nici un incident de acest fel, dar acum ma consider norocos. Hava Vieja pare intr-adevar sigur, dar de cum treci strada in Havana Central lucrurile se schimba. Oricum escrocii si smenarii care populeaza H. Central isi au locul de munca in H. Vieja.

    In cele 2 zile pline in Havana, am batut cele doua cartiere in lung si in lat, fiind astfel permanent expus atacurilor indigenilor. Practic de aceea am venit in Cuba sa cunosc oamenii si sa le inteleg cultura.

    Ar lua foarte mult timp sa povestesc totul asa ca ma voi rezuma la cateva secvente mai relevante.

    In Havana dupa cum v-am spus la inceput, esti peste tot intampinat de figuri vesele si zambitoate cate intra in vorba cu tine. Cu multi dintre ei am intrat in vorba. Majoritatea vor sa-ti vanda trabucuri, ''garantat originale''. De remarcat ca toti cu care intri in vorba pretind ca au meserii extrem de respectabile: unul era profesor de salsa, alta era profesoara de scoala generala, unul agent de paza, altul era fiul unor proprietari de pensiune (casa particulario), profesor de istorie, etc. Aiurea, toti sunt niste escroci, dar te prinzi tarziu.

    La cei care vor sa te insele cu trabucuri fake am identificat cateva moduri de operare standard:

    -cel mai frecvent este ''hotul comunist'', am intalnit/studiat 6-7 cazuri. Scenariul este urmatorul: esti abordat conform tipicului: tara, prima vizita, etc., apoi ti se propune oarecum ferit, discret sa cumperi niste trabucuri furate direct de la fabrica. Individul iti explica cum ca sotia, o ruda sau un prieten lucreaza la fabrica si sustrage trabucuri de acolo, iar el te poate ajuta, dace esti interesat, sa cumperi de la respectiva persoana. Scena este bine lucrata, individul te trage deoparte chipurile ferit pt. a nu fi observat de politie intrucat e un mare risc pt. el. Te lasa sa astepti cateva minute, dupa care apare el sau altul cu cutia de super clasa pe care ti-o arata ferit. In cutie sunt deasemeni si nelipsitele timbre si sigilii care certifica autenticitatea (deasemeni niste facaturi). Iti spune ca acestea costa la oficial 300$, dar ca el ti le poate da cu 100. In realitate le lasa la 30-40$. Sunt atat de convingatori incat ricul sa ii crezi este foarte mare.

    -al doilea ca frecventa este ''cooperativa''. 5 cazuri intalnite/studiate. Este o escrocherie de care stiu absolut toti cubanezii, dar de care nu te avertizeaza nimeni. Aici gradul de elaborare creste si la care conlucreaza mai multi factori. Primul pas este ghidul, care te fezandeaza spunandu-ti ca muncitorii de la fabricile de trabucuri primesc ca remuneratie bani, dar si o cota de trabucuri (cam 2/zi am inteles). Cu aceasta informatie in minte ajungi pe strada, unde gasesti binevoitori deasemeni extrem de amabili, care iti explica cum ca muncitorii care primesc aceste trabucuri ca remuneratie, sunt membrii in niste cooperative care se ocupa cu vanzarea lor si unde poti obtine preturi mai bune decat in magazin. Deasemeni apar nelipsitele sigilii si timbre de siguranta. Pare deasemeni foarte credibil si in prima faza chiar ii crezi (am scapat doar pt. ca figura celei care mi-a livart prima data povestea nu mi-a inspirat incredere)

    -cel mai subtire este smenarul de la colt de strada, care iti ofera trabucuri ca la piata, bineinteles garantand Cohiba original, cu obisnuitele timbre si sigilii. Acelas tip de smenar iti poate oferi deasemeni cocaina sau canabis (nu stiu daca deasemenea false sau nu)

    O alta escrocherie este ''bodega cu muzicanti'' – 3 cazuri studiate. Pe strada esti abordat in stilul tipic: fata joviala, de unde esti, de cate zile, bla, bla bla. Urmeaza intrebarea daca nu vrei cumva sa mergi intr-un restaurant din zona veche unde are loc un festival Buena Vista Social Club, si este intrarea libera. Festivalul este obligatoriu prilejuit de o aniversare a unui membru al trupei sau un alt motiv. Ti se pare extrem de interesant, ritmuri cubaneze live, tareee... Ajungi la o bodega tip terasa in centrul vechi, unde o formatie imbracat ca si cei de la Buena Vista performeaza. Bineinteles ca nu cunosti pe nimeni de la Buena Vista asa ca ii crezi pe cuvant. Bei ceva, sau mananci ceva, bineinteles ca platesti si consumatia binevoitoruui care te-a adus acolo pt. ca asa se cade. Apoi vine nota de plata, in functie de cum li se pare lor te ard mai usor sau mai cu foc, depinde de ce noroc ai. Oricum platesti cam dublu fata cat ar trebui. De regula nici nu-ti dai seama de inselatorie si pleci fericit acasa povestind prietenilor ce frumos a fost.

    Miscandu-ma continuu in acea jungla urbana, venit in minte cu imaginea ideatica a poporului cubanez prieten, va dati seama ca era imposibil sa nu-mi iau tepe. Am evitat multe, dar doua le-am luat, una dintre ele extrem de elaborata.

    Prima a fost model ''bodega cu muzicanti”. Mergeam fara o tinta precisa pe stradutele din Havana Vieja cand auzim din dreapta spate o voce vesela feminina: rusia, rusia. Ne intoarcem si dam peste obisnuita fata zambitoare si jovoala, a unei negrese cam de varsta noastra. Parea o figura simpatica si i-am raspuns: nu rusia, romania. Aaa..., frig in tara voastra ne raspunde ea. Zic, da acum de regula e inghet in RO. Nu cred ca as rezista niciodata sa traiesc la asa frig continua ea amuzata. Urmeaza standardul abordarii: de cate zile sunteti in Havana. Fraier ii raspund: de doua zile. Ok, acum ea arunca nada. Nu vreti sa mergeti la un festival Buen Vista Social Club, este aici in apropiere, astazi este o zi speciala, aniversarea de 80 si nu stiu cati de ani a unuia dintre membrii si de aceea este intrarea libera, doar azi. Se ofera extrem de amabila sa ne conduca pana la locatia respectiva. O intrebam ce meserie are. Ne spune ca este profesoara de matematica si spaniola la o scoala generala., ca este divortata si are 2 copii. Ajungem la o terasa nu prea curata (un fel de bodega sateasca de la noi mutata in centrul Havanei Vieja) unde intr-adevar cantau niste muzicanti cu varsta inaintata, echipati asemanator cu Buena Vista. Doamna parea de-a casei. Se cunostea cu patroana localului si cu muzicantii. Ni-l indica pe cel aniversat, cu care ne indeamna sa facem si niste poze. Comand 2 mojito (pt. mine si pt. negresa) si 1 pinacolada (pt. sotie), apoi inca 2 mojito. Terasa cam goala, dar muzica si atmosfera buna. Negresa incepe sa ne arate poze cu copii ei, sotia cu ai nostrii. Discutam despre viata grea din Cuba, etc. La un moment dat incep sa-i cer informatii despre sistemul de invatamant (problema! , nu prea mai pricepe engleza mea) cu greu reuseste sa ne dea niste informatii basic. Deodata muzicantii tac si unul dintre ei se apropie de masa cu un CD cu muzica lor. Imi cere 12$ pe el. Ii spun ca nu-i pot da mai mult de 10 si, dupa vaicareli adanci accepta. Negresa il cheama pe aniversat sa ne scrie niste dedicatii pe coperta CD-ului. Dupa ce au incasat banii muzicantii dispar. Incep sa miros escrocheria si cer nota. Apare patroana cu nota; 44$. Raman socat. Indignat reusesc sa citesc doar pretul pt. un mojito, 8$ (la barul hotelului era 3$). Ma intorc spre negresa. Ma priveste nevinovata. Ii spun patronei ca e prea mult, la care foarte revoltata aceasta imi spune ceva in spaniola cum ca e pret de festival si cu asta basta. Nici nu am mai avut nervi sa verific de unde i-au dat ei cei 44$. Platim, ne ridicam si plecam.

    A doua teapa a fost o lucrare de mare maestru. O varianta super imbunatatita a escrocheriei ''Cooperativa'', pe care am platit-o bineinteles pe masura. Iesim din hotel in ideea sa cumparam niste apa imbuteliata. O luam pe Paseo del Prado. Ca de obicei o gramada de indivizi ne intreaba joviali din ce tara suntem. Parcurgem mai putin de 200 m si un negru cu aspect simpatic si ca de obicei foarte jovilal ne prinde din urma si se ofera sa ne duca cu taxiul lui unde avem nevoie. Pune intrebarile standard: de unde suntem si de cat timp in Havana. Suntem destul de reci cu el dar ii spun totusi ca suntem din Romania, nu se da batut. Ne spune ca viata in Cuba e grea, ca el este profesor de salsa, chiar ne indica o locatie unde ar fi scoala unde tine cursuri si pt. straini (in caz ca suntem interesati), si ca in timpul liber este nevoit sa faca pe taximetristul. Ca este divortat si are doi copii si pt. a-i intretine trebuie neaparat sa mai faca niste bani din taximetrie. II refuzam rece serviciile, asa ca incepe sa fie sofisticat. Ne arata rapid un pasaport cu 3-4 vize de Danemarca (pe care bineinteles nu l-am verificat cu atentie) si ne spune ca el sta cam 2 luni/an in Europa, unde preda lectii de salsa si ca are o mare simpatie fata de europeni. Il rugam sa ne spuna de unde putem cumpara niste apa imbuteliata si ne conduce la o pravalie din apropiere de unde luam apa. Apoi dam sa ne intoarcem la hotel. Ne intreaba la ce hotel suntem cazati. Ii spunem Telegrafo (era foarte aproape). Foarte jovial ne spune ca in apropierea hotelului sunt doua locuri pe care ar trebui sa le vizitam: unul este Casa de la Musica (un fel de discoteca live la ei. Citisem despre aceasta si chiar voiam sa mergem) si altul este Cooperativa situata la cateva strazi departare de hotel, de unde putem cumpara trabucuri originale, livrandu-ne si povestea cu remuneratia primita in trabucuri. Despre Casa de la Musica ne spune ca azi au un program foarte special ce nu trebuie ratat, ba chiar ne da cateva sfaturi: sa lasam pasapoartele acasa, sa luam numai 20$ pt fiecare, pt. ca mai sunt hoti de buzunare si acesti bani ne vor fi suficienti pt. intrare si cateva bauturi. Despre Cooperativa, ne spune ca este foarte aproape si este deschisa o singura zi din luna, acea zi nimerindu-se chiar astazi, si ca daca vrem sa mergem, sa ne grabim ca inchide peste o ora. Ii cerem sa ne mai arate odata drumul spre Casa de la Musica si ne despartim. Surprinsi ca nu ne-a hartuit si nici nu ne-a cerut bani, il strigam si-i dam si un baton de Snickers sa-l dea copiilor. Pare foarte incantat si se departeaza vesel. Nu aveam nimic de facut in continuare asa ca mergem sa exploram Havana Central si sa identificam locatia Casa de la Musica. Dupa ce trecem de cateva intersectii suntem usor dezorientati. Din spate o voce joviala: hei romanilor ce faceti? Ne intoarcem si langa noi apare un tinerel mulatru ce radia de fericire. Aveam niste fete foarte mirate asa ca individul se explica: sunt agent de securitate la hotel la Telegrafo si va stiu de acolo. Capatam incredere in el. Zice: Astazi sunt foarte vesel, a fost zi de salariu, si ne arata niste bancnote intr-un portofel, unde vreti sa mergeti? Ii spunem ca vrem sa ajungem la Casa de la Music, ne arata directia, dupa care ne zice: daca tot sunteti aici nu vreti sa treceti si pe la Cooperativa? Poate cumparati niste trabucuri originale ieftine, si ii ajutam si pe oameni sa-si valorifice trabucurile. Acceptam. Se ofera sa ne conduca, dar ne spune ca trebuie sa ne grabim pt. ca inchide in curand. Pe drum este extrem de jovial, ne spune ca unchiul lui e colonel de politie si i-a aranjat sa se angajeze la hotel ca agent de securitate. Deasemeni ne asigura ca zone este foarte sigura (eram in Havana Central) intrucat pedepsele pt. infractiuni asupra strainilor sunt foarte mari (lucru adevarat) si ca pot ajunge cu usurinta la 30 de ani de inchisoare. Mai mut se arata foarte grijului cu noi pt. ca, zice el, voi fiind straini, daca vi se intampla ceva si eu voi fi tras la raspundere. Deja avem incredere in el 100%. Ne garanteaza ca trabucurile pe care le vom vedea sunt originale si nu vom avea surprize de genul primul rand trabucuri bune iar randul doi suluri de hartie sau trabucuri stricate. Ajungem la parterul unei case de pe una din stradute. Bate la usa. Ne spune ca americanii nu sunt acceptati sa cumpere de le Cooperativa dar noi nu vom avea probleme. Deschide un tip in varsta, ii explica ca suntem romani si ne lasa sa intram. Patrundem pe un hol mic, intr-o camara destul de mica dar curata, cu o masuta la mijloc, o canapea si niste fotolii. Pe masuta o stiva de cutii de trabucuri in majoritate Cohiba. Batranul ne arata o cutie de Cohoba pe care ne-o recomanda, ne da sa mirosim trabucurile, le lauda aroma. Apoi insira un nr. de personalitati care fumeaza diferite tipuri de trabucuri dintre cele pe care avea pe masa. Intreb pretul pt acea cutie de Cohiba. Imi spune ca in magazin este 400$ si mi le poate da cu 200. Ii spun ca nu sunt dispus sa dau atat de mult. Agentul de securitate ii spune in spaniola ca suntem clientii hotelului la care lucreaza el si ca il roaga sa ne faca cel mai bun pret posibil. Batranul scade la 160$. Pret minim. Il intreb ce imi poate da la 100 $ si imi arata o cutie de Monte Cristo. Agentul de securitate imi spune ca 100$ este un pret bun pt. ca in magazin sunt la pret dublu. Cum nu aveam nci o experienta referitoare la trabucuri iau de bun ce imi zice. Accept 100$ iar agentul mai negociaza pt. mine si un pachet de 3 trabucuri Cohiba, ca bonus. Simt ca as mai putea negocia cu 10-20$ mai jos dar nu vreau sa-l jignesc pe agent. Ma gandeam ca poate voi mai avea nevoie vreodata de serviciile lui. Imi pune pe cutie timbrele de siguranta si sigilile, pe ambele pachete. Agentul ma avertizeaza sa nu le mai deschid pana la iesirea din tara, ci sa le tin inchise cu timbrul intact pe ele pt. ca altfel risc sa am probleme la frontiera... Asa cum v-am spus era prima zi la Havana si habar nu aveam ce hotie este aici. Dupa ce facem dealul, agentul ne grabeste sa iesim pt. ca la usa asteapta niste mexicani sa cumpere si ei si se apropie ora de inchidere. Intr-adevar la usa erau cativa indivizi. La iesire foarte jovial si prietenos imi spune: acum ca eu te-am ajutat cu trabucurile, da-mi si mie un ciubuc. OK. Ii dau cu placere 2$. El radiaza de fericire si ne zice: 2$ reprezinta f. mult pt. mine, salariul meu lunar este de 100$, iti multumesc f. mult. Si ne despartim fericiti. In urmatoarele zile il caut pe agent prin tot hotelul, voiam sa ne dea cateva informatii. Nici urma de agent. Incep sa realizez ca totul a fost un teatru foarte bine pus la punct de cei doi indivizi care ne-au abordat pe strada. Trag totusi speranta ca trabucurile sunt originale. Intre timp mai capat ceva experienta cubaneza si chiar si in privinta calitatii trabucurilor. Dupa 3-4 zile verific trabucurile: sunt fake, din acelea care se pot lua de pe strada cu 30$. Asta e, am trait o noua experienta. Know how-ul se plateste scump.

    Am si evitat insa unele tentative de teapa. Dintre acestea o alta forma de cooperativa (tot in prima zi). Pe la Capitoliu ma abordeaza o batrana si imi livreaza povestea cu cooperativa. Nu prea ma convinge asa ca vine cu un argument surprinzator. Grijulie imi atrage atentia sa fiu foarte atent la hotii de buzunare si la talharii care te invita in casa sa cumperi trabucuri si apoi te jefuiesc. Ea imi garanteaza ca ceea ce vinde ea este absolut legal si autentic si ma invita sa mergem la un politist, aflat in mijlocul strazii, pt. a-mi garanta ca totul este ok si sa-mi dea trabucurile in prezenta lui. Ulterior am mai vazut-o pe batrana respectiva in zona si sunt 100% convins ca era tot o escrocherie la mijloc.

    Ar mai fi de povestit si depre alte lucruri din categoria experiente interesante. : taximetristii, muzee, Casa de la Music, escrocheria cu mamele care nu pot cumpara lapte pt. copii, etc. Daca sunteti interesati dati un semn.

    La Varadero am stat la Sol Sirenas Coral. Experienta traita de noi acolo o gasiti in rubrica dedicata acestui hotel. Review-ul se numeste O mizerie de hotel.

    Desi sejurul nu a fost nici pe departe ceea ce am fi asteptat de la o vacanta, reprezinta o experienta extrem de interesanta. La momentul cand am inceput sa realizez golania care ma inconjura in acea tara, Cuba, am simtit un sentiment acut si violent de frustrare si revolta. Acum, odata ajuns acasa, privesc mai relaxat, dar cubanezii vor ramane pt. multa vreme drept cel mai fatarnic si mincinos popor pe care l-am intalnit in numeroasele mele calatorii. Acestia reprezinata tipologia ''omului nou '' sculptat cu secera si ciocanul, de care sa ne rugam sa ne fereasca Dumnezeu. Politically correct ar trebui sa spun ca in Cuba ar fi si oameni de treaba, dar daca acestia exista nu au curajul sa te averizeze despre ce se intampla. Doar vre-o cateva persoane dintre zecile pe care le-am intalnit, am avut senzatia ca sunt cat de cat oneste. Dupa cateva zile in care absolut toate informatiile pe care le primeam erau fie false, fie trunchiate in mod voit, am fost absolut surprins sa primesc o informatie corecta de la un angajat al hotelului din Varadero, si anume unde pot gasi o piata de suveniruri cu preturi decente. Am discutat deasemeni intamplator cu o cubaneza despre experientele traite in Havana. Mi-a spus ca imi da dreptate si se simte foarte rusinata de ceea ce se intampla, dar ca in Varadero nu e chiar asa (avea dreptate in mare masura), a motivat insa ca saracia ii impinge pe oameni la acest comportament, i-am explicat ca este o scuza facila dar nu corecta. Va repet in realitate nu sunt atat de saraci precum pretind.

    Traiesc sentimentul ca si revolutia cubaneza, cu al ei Che Guevara, nu se deosebeste cu nimic de trabucurile Cohiba fake, o vrajeala extrem de bine elaborata cu scopul de a vinde un produs fake.

    Viva el Capitalismo!!!


    [fb]
    ---
    Trimis de mihai n* in 23.02.14 22:54:39
    Validat / Publicat: 23.02.14 23:58:59
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARAIBE.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 27664 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    71 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihai n*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P14 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 82748 PMA (din 71 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol - pg. 1 / 3

    71 ecouri scrise, până acum

    se afișează ecourile [1 - 30] din total 71
    Kyandra
    [24.02.14 00:26:24]
    »

    Wow... o experienta naucitoare, as putea spune. Mi-ai taiat tot elanul de a merge la Varadero. O experienta oarecum similara, desi nu la acelasi grad de intensitate, am trait in 2007 in Tunisia, unde fiecare incetca sa-ti vanda cate ceva, argintul berber fiind arama cromata si lantul de aur de 18k luat din duty free din aeroport (cu marcajele de rigoare) un mare fake... Foarte intetesant articolul!

    webmaster
    [24.02.14 07:17:57]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Costi
    [24.02.14 09:40:46]
    »

    @mihai n:

    Cuba, tara paradis turistic, tara vacantelor minunate la care viseza orice muritor de rand, tara oamenilor veseli si primitori, tara celor mai bune cocktailuri, tara in care valorile morale sanatoase sunt cultivate de doctrina comunista, tara oamenilor saraci dar cinstiti, tara model de succes turistic etc., etc., etc. Va suna cunoscut?

    Nu, nu-mi sună cunoscut, deși am trăit ceva timp în "epoca comunistă".

    De când doctrina comunistă cultivă valorile morale sănătoase?

    Sper că nu consideri drept "valori morale sănătoase" delațiunea, lenea, minciuna, pentru că acestea erau valorile "morale" pe care, dincolo de vorbele fără fond ale propagandei, le cultiva comunismul ...

    E clar, ai trăit într-o confuzie totală privind regimul comunist, motiv pentru care te-ai întors din Cuba cu atâtea nemulțumiri, frustrări și deziluzii.

    Bieții cubanezi, sunt și ei oameni ca toți oamenii, nici mai mult, nici mai puțin hoți și escroci decât celelalte neamuri de pe pământ.

    Ai căzut dintr-o extremă în alta, din lipsă de informații...

    Oricum însă, așa-zisa revoluție cubaneză, cu Guevara, care nici măcar nu era cubanez, nu a fost decât un episod din marele export sovietic de revoluție socialistă, care a durat de la sfârșitul războiului, până la căderea regimului comunist de la Moscova. Totul, pe pielea latino-americanilor, dar cu ajutor "frățesc" din partea statelor socialiste. România a contribuit din plin la asta, îmi aduc aminte că "revoluționarii" din Nicaragua aveau în dotare pistoale-mitralieră fabricate la Cugir.

    Sper că totuși aspectele negative despre care ai vorbit (și care, așa cum recunoști, de altfel, se întâlnesc peste tot unde este vorba de turism) nu te-au împiedicat să vezi și partea frumoasă a lucrurilor. Așa că eu aștept să ne vorbești și despre asta!

    iccata
    [24.02.14 10:38:25]
    »

    Un superbonus din partea mea pentru un articol uluitor.

    Mie mi se pare absolut necesar ca fiecare sa prezinte locurile vizitate exact asa cum le-a perceput, fie ca i-au placut, fie ca l-au dezamagit. Sunt multi care scriu numai la "superlativ", motiv pentru care consider utile si astfel de informatii care, din punctul meu de vedere, aduc un echilibru in impresiile generale pe care si le fac cititorii despre anumite destinatii.

    Ne place sau nu, e bine ca articolele scrise/citite sa reflecte si realitatea perceputa la momentul respectiv... sigur exista si parti frumoase, dar daca nu au fost gasite atunci... mai bine lipsa...

    Felicitari si pentru excursie, si pentru impresii!

    alinaro
    [24.02.14 11:04:47]
    »

    @mihai n: Buna dimineata. In primul rand vreau sa-ti zic ca te-am citit cu mare interes. Cuba este o destinatie la care ma gandesc de mult si unde sper sa ajung intr-un viitor un foarte indepartat. Am trait si eu experienta cu "agentul de la hotel", in Tunis, si l-am abandonat pe drum, l-am lasat strigand in urma noastra "madame, madame".

    Pe de alta parte, sunt de acord si cu Costi, si cu Iccata. Evident ca este important ca fiecare sa povesteasca propia experienta prin filtrul personal. Eu aici sunt poate mai subiectiva, sau nu stiu cum sa zic, mintea mea are o capacítate extraordinara de a pastra aproape numai momentele si lucrurile frumoase. Sau poate ochii mintii mele vad altfel. Ne-ai dat sfaturi de care se poate tine cont, iti multumim pentru asta; insa eu am un chef teribil de a cunoaste Havana, de a ma apropia mai mult de cultura lor (aici am cunoscut cativa cubanezi de-a lungul timpului), cu trabucuri false sau nu, cu idee de jecmaneala sau nu.

    Mai povesteste-ne, sunt convinsa ca ai si alte impresii in desaga.

    O zi/saptamana frumoasa!

    Rodel
    [24.02.14 11:21:11]
    »

    Foarte util acest review. Cuba nu face parte din planurile mele de vacanță, dar nu se știe niciodată. Oricum, percepția mea despre Cuba a fost total diferită de ceea ce ai prezentat în review.

    dianabzs
    [24.02.14 16:06:08]
    »

    subscriu la ce-a spus colegul rodel.

    aveam o reprezenare idilica despre acesta tara si oamenii ei, cum ca, in ciuda saraciei si a frustrarilor cotidiene pot sa vada frumusetea vietii, sa zambeasca, sa danseze. insa nu stiam ca acele zambete erau, de fapt, false.

    pentru mine impresiile tale au fost ca un dus rece.

    oricat de frumoasa ar fi o tara, daca oamenii nu sunt "frumosi", nu ma mai simt atrasa.

    sau chiar daca as ajunge vreodata in astfel de locuri, macar sa stiu si sa-mi dozez asteptarile.

    si pentru asta iti multumesc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Michaell
    [24.02.14 16:11:20]
    »

    @mihai n: In anii 70/80 nu era altfel nici pe litoralul romanesc. Strainii erau jegmeniti si furati mai rau decit ce-ai patit tu in Cuba.

    mihai n*AUTOR REVIEW
    [25.02.14 09:11:04]
    »

    Am scris aceasta recenzie nu pt. ca as fi fost brusc lovit de vre-un talent literar, ci pt. ca am fost nepregatit si socat de realitatea intalnita in Cuba . De fiecare data cand plec in calatorie incerc sa caut cat mai multe informatii referitoare la zona in care urmeaza sa ajung.

    Acelas lucru l-am facut si pt. aceasta destinatie, dar majoritatea covarsitoare a aprecierilor erau laudative. Foarte putine avertizari.

    Cred ca rolul site-urilor de tipul AFA este , in principal ,de a ne avertiza unii pe altii in privinta lucrurilor pe care nu le aflam de la agentii de turism sau din ghidurile de calatorie.

    Personal, acesta este motivul pt. care folosesc pt. documentare mai ales aceste surse si mai putin ghidurile si brosurile, care de obicei iti prezinta destinatia intr-o lumina cat mai atragatoare (mai ales din motive comerciale).

    Rodel
    [25.02.14 10:06:25]
    »

    @mihai n: Ai perfectă dreptate: review-urile trebuie să prezinte impresiile noastre. Bineînțeles că ele sunt și subiective.

    TraianS
    [25.02.14 10:07:41]
    »

    @mihai n: Nu incarci si ceva poze? Nu prea sunt pe Cuba.

    ... sau urmeaza la reviewurile pozitive?

    Foarte util articol.

    cdiana
    [25.02.14 21:46:46]
    »

    Pana sa citesc impresiile tale, imi imaginam Cuba ca un loc minunat. Nu stiu de ce. Nu am "studiat" prea mult, nici nu am visat sa ajung acolo vreodata. Dar asa asociam, cu un mic paradis...

    Acum, dupa ce am citit povestioara ta, aproape ca nu-mi vine sa cred ca realitatea se afla la polul opus a ceea ce credeam eu.

    Bine sau rau, urat sau frumos, eu o consider o experienta de viata din care (cu siguranta) ati ramas si cu amintiri placute si sunt convinsa ca, in ciuda aspectelor negative intalnite, sunteti fericiti ca Ati Fost Acolo!

    Iti multumesc pentru impresii, e clar ca trebuie sa ne informam foooooarte bine inainte de a alege o destinatie de vacanta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihai n*AUTOR REVIEW
    [25.02.14 22:12:19]
    »

    La cererea ''publicului'' am postat si fotografii . Traian a observat corect, nu prea erau fotografii utile pe site. Ce am pus eu sunt fotografii din Havana, care asa cum v-am zis nu este urata, este chiar un oras interesant dpdv arhitectonic si istoric. Atentie insa la aspectele despre care am scris mai sus. Avertizat de ceea ce vei gasi acolo, cred ca ar putea fi o experienta interesanta (cu conditia ca, pana cand veti pleca in calatorie, indigenii sa nu inventeze ceva si mai si). Si jungla arata fermecator in fotografii. Zona Varadero si drumul pana acolo nu m-au impresionat cine stie ce, asa ca nu am foto si de acolo.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihai n*AUTOR REVIEW
    [25.02.14 22:37:56]
    »

    @Kyandra: In Vradero escrocii nu sunt atat de multi si nici atat de insitenti ca si in Havana, dar zona nu m-a impresionat in mod deosebit iar serviciile turistice sunt de slaba calitate.

    Exista si cateva resorturi bune, dar sunt putine, (cred ca vre-o 5 cu totul) si apartin unor companii straine (cred ca in majoritate canadiene) dar sunt contractate de agentiile foarte mari din occident. Daca prinzi asa ceva e OK.

    Daca prinzi la un hotel apartinand statului cubanez, e loterie grea. Noi am prins loz necastigator. Cred ca si unele recenzii de pe internet referitoare la acestea sunt escrocherii tipic cubaneze. Unele dintre ele au ratinguri f. bune, dar cand ajungi acolo poti da peste un dezastru.

    Din ce am vizitat noi, insulele din sudul Thailandei au un cadru natural intr-adevar minunat iar ca si servicii turistice (plus plaje si zone frumosase) Rep. Dominicana este regina AI.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    f_costache
    [03.03.14 17:20:24]
    »

    Ups!

    Pe 25 Martie plec în Varadero. Articolul tău m-a trezit ca un duş rece. Până să il citesc aveam o parere bună (optimist din fire), citisem şi alte review-uri şi nu găsisem între rândurile lor experienţe asemănătoare cu ale tale.

    Sunt conştient că tot ceea ce trăim la un moment şi povestim, celor care sunt interesaţi să ne audă, sunt impresii SUBIECTIVE.

    Am fost acum ceva vreme in India şi impresiile de călătorie au fost în contradicţie totală cu ceea ce citisem înainte de a pleca şi cu ideea de "Indie" pe care o văzusem pe Discovery & Co.

    Am plecat in India cu ideea că e o ţară săracă şi murdară, cu imaginea „mentală” a saracului care cerşeşte la colţul străzii, uitând poate de filmele din copilărie care mai scăpau la Televiziunea Naţională unde actorii interpretau oameni normali, de statute sociale diferite, inclusiv oameni bogaţi.

    Acolo am aflat că India este mult mult peste dezvoltarea pe care o avem în momentul de faţă in România, privită la modul general. E adevarat că există indieni săraci, dar nu e cu mult mai putin adevărat că există şi indieni bogaţi.

    Revenind la Cuba, cu toate că articolul tău mi-a dat fiori, sunt o persoană care nu dă înapoi la provocări. E bine să le încerci pe toate.

    Sper ca articolul tău să îmi regleze nivelul de aşteptări şi la întoarcerea acasă să am puterea să postez impresiile (subiective) ca să pot ajuta şi alţi Români în programarea călătoriilor.

    Am totuşi o întrebare pentru tine, dacă eşti amabil.

    Ai făcut referire în articolele tale la anumite sume în dolari (USD). Te rog să imi spui dacă foloseai chiar USD sau ai transformat într-o valuta uşor de înteles. Nu ai folosit CUC? Cum te-ai descurcat cu moneda locală, ai schimbat în Aeroport, la banca sau... ?

    Îţi multumesc anticipat dacă îţi găseşti timp să îmi răspunzi.

    Rodel
    [03.03.14 18:49:22]
    »

    @f_costache: Ar fi bine să ne împărtășești impresiile tale din India.

    mihai n*AUTOR REVIEW
    [04.03.14 00:25:07]
    »

    @f_costache: Salut Costache. In Cuba nu poti folosi decat CUC. 1 CUC =1 dolar SUA. In magazine sau pe strada nu vei gasi afisat insa pretul in modul (ca exemplu): 7 CUC ci 7$. Pt, CUC se foloseste simbolul $. Uneori poti face rost de CUP - pesos moneda nationala, CUC este pesos convertibil.

    Cind schimbi CUC in CUP, insa, iesi mai mereu in pierdere: daca vinzi 1 CUC primesti 20 CUP, daca cumperi CUC platesi 25 CUP, asa ca te-as sfatui sa nu cumperi CUP decat daca nu iti accepta plata in CUC. Noua ni s-a intamplat o singura data cand am fost la o expozitie internationala de carte si nu au acceptat sa platim biletul in CUC ci a trebuit sa schimbam in CUP la o pravalie din apropiere.

    Despre schimbul valutar este indicat sa ai euro si nu dolar SUA. La USD iti dau o penalizare la schimbul valutar. Nu stiu cat, pt. ca am avut numai euro, dar pe internet gasesti toate informatiile referitoare la schimbul in USD.

    La euro, cursul la aeroport sau la banca este 1,31 CUC / 1 EURO. Problema e ca uneori trebuie sa pierzi timpul la coada (daca ai timp e OK). Poti schimba mult mai comod la hotel, la receptie sau (pt. hotelurile care au asa ceva) la ghiseul de schimb valutar din hotel, dar aici 1 euro il schimbi pt. cca. 1,28 CUC.

    Asa cum am mai spus, in Varadero comportamentul ''bisnitarilor'' nu este atat de agresiv ca in Havana. dar si acolo am avut cateva surprize: salvamarul de pe plaja hotelului ne-a aboradat si el pt. a ne vinde trabucuri, tipul de la ghiseul unde schinbam prosoapele de plaja avea de fiecare data propuneri pt. noi: o data a vrut sa ne vanda niste excursii pe care le organiza el personal, altadata s-a oferit sa ne furnizeze trabucuri (a venit chiar si cu o poveste pe care bineinteles dupa cateva zile o uitase si anume: in urma cu 2 sapt. avusese 2 romani clenti, care au cumparat 4-5 cutii de cohiba pe care urmau sa le vanda cu 200 euro cutia la intoarcere in Romania, deci superbusiness (aiurea...)), in ultima zi a venit cu o super oferta la CD-uri cu muzica Cubaneza - 2 CUC/ CD MP3.

    Daca mai ai nevoie de alte informatii, nu ezita.

    adri-nico
    [07.03.14 00:59:50]
    »

    un review citit doar pe jumatate. de cind sint eu pe site-ul asta nu am gasit ceva mai instructiv. las si pentru miine seara o parte caci azi mi-am facut plinul cu alte articole.

    felicitari!

    Mihai1972
    [09.04.14 10:28:30]
    »

    Buna

    Am citit in diagonala review ul, si sincer feedback ul meu este unul amestecat .

    Imi pare rau sa vad ca cineva isi "ocupa" vacanta cu studiul modului de operare al smenarilor... in acelasi timp, informatiile sunt utile dar nu difera cu nimic mai mult decit comportamente din alte tari arabe, indonezia, philipine...

    Am calatorit in peste 65 de tari, si sincer dincolo de aprecierea pt bunavointa de a face cunoscut celor mai putin avizati a ce se intimpla in anumite locuri, m-a amuzat teribil articolul.

    Fiecare loc trebuie luat asa cum este. Il iei la pachet: oameni, locuri, istorie, societate. Nu poti sa separi doar ceea ce vrei: vreau paradis paradis exotic dar nu vreau comportamentul oamenilor... sunt multe de discutat pe aceasta tema. Pt cei care vor asta nu au decit sa se inchida intr un resort INSIPID de 5* ultrallinclusiv in Turcia.

    2 zile in Havana + sejur in "Republica Varadero" nu inseamna Cuba, decit timp in avion petrecut degeaba.

    Voi merge in Cuba 17 zile In iunie-iulie. 8 zile un tur + 9 zile in republica varadero.

    In cele 8 zile vom vizita 3/4 din Cuba. Am gasit pe internet un ghid local cu masina, un buick din 1950 transformat (ce mod mai superb de a cunoaste o tara decit sa te amesteci cu localnicii), vom sta la pensiuni ale localnicilor, impreuna cu ei, vom minca la ei, ii vom cunoaste.

    Baiatul care imi va fi ghid este deja "verificat", el mai oferindu si serviciile si unor austrieci si romani in toamna.

    Deci, sa fim pozitivi. Totul va fi bine!

    alinaro
    [09.04.14 10:57:08]
    »

    @Mihai1972: Excelent. Cand te intorci, musai sa ne povestesti, poate asa hotarasc si eu urmatoarea mare calatorie (ma gandesc de ceva timp la Cuba).

    Vacanta frumoasa sa aveti!

    adri-nico
    [09.04.14 11:04:12]
    »

    calatorie frumoasa si cu multe peripetii!!! (ca sa nu fie insipida).

    foarte buna ideea cu ghidul local. pina sa citesc partea cu verificarea lui pe pielea altor turisti, deja rinjeam p'acilea.

    asteptam impresii luuuuuungi si savuroase.

    Mihai1972
    [09.04.14 11:05:56]
    »

    @alinaro: Nu prea scriu. Prefer FB dar tinem legatura

    Mihai1972
    [09.04.14 11:12:58]
    »

    @adri-nico: Adri, eu intotdeauna iau partea pozitiva. Nu las ca un bell boy sa mi strice vacanta pt ca nu mi a zimbit.

    Mihai1972
    [09.04.14 11:14:59]
    »

    @alinaro: Ghidul l am gasit dintr o necesitate. Cind am vazut smenariile (apropo de Cuba) agentiilor de turism din RO, mi am zis: gata! nu se poate sa ma las jefuit Am cautat pe net, am gasit vreo 7-8 ghizi, am facut un beauty contest in urma unor lungi emailuri si l am ales pe Darien. Tipul este cercetator la Insitutul de Geografie Tropicala din Havana, iar pt rotunjirea veniturilor face si pe ghidul.

    8 nopti voi sta la homestays, un fe de pensiuni cu margarete din RO si 9 zile in Varadero... stiu, Varadero sucks, e turistic, all inclusive... bleah dar n am avut alta varianta

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    f_costache
    [09.04.14 11:19:16]
    »

    Am fost şi eu acolo ...

    M-am întors de câteva zile, încă mai trag să îmi reglez fusul orar. Mi-am propus ca serile să îmi scriu impresiile şi să vi le trimit. Până acum nu am reuşit însă...

    Când o să-mi recapat suflul, o sa vin cu info noi pentru voi.

    Ca să nu vă ţin pe jăratic trebuie să vă spun ca mie unu’ mi-a plăcut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Mihai1972
    [09.04.14 11:25:56]
    »

    @f_costache: Normal! Si noua ne va placea Cit ati reusit sa vedeti din Cuba? Noi vom merge Havana, Cionfuegos, Trinidad, Santa Clara, Pinar del Rio, Vinales si 2 parcuri nationale.

    adri-nico
    [09.04.14 11:26:41]
    »

    @Mihai1972: Apropos de stricat vacanta, am pus un review din Bulgaria, de la un hotel de 4 stele si comentariile mele au fost mai spre negativ, referitor la servicii si masa. Cineva care a citit si mi-a vazut pozele mi-a scris ceva de genul "pai in poze pari destul de fericita. ineamna ca nu e adevarat ceea ce ai scris despre nemultumiri". Si am raspuns ca doar nu era sa imi stric vacanta din cauza unei receprionere indolente si a meniului sarac. Tot am gasit eu o brinza si rosii de mincare... asa ca mi-am facut vacanta fruomoasa.

    Si sa nu ne lasi fara impresii ca te dam afara de pe site. O sa facem revolutie, daca pui impresii doar pe FB. Te exmatriculam de aici. )

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Mihai1972
    [09.04.14 11:31:11]
    »

    @adri-nico: Super tare chestia cu "Tot am gasit eu o brinza si rosii de mincare... asa ca mi-am facut vacanta fruomoasa. " Bravo!

    Ce sa zic, ca atunci cind am fost in indonezia-Bali si cind incercau localnicii la casa de schimb sa ma fure sa mi stric vacanta? NO WAY!

    Stii ce faceau? Afisau cursuri mai bune decit la hotel ca sa atraga turisti si puneau conditia sa ti dea doar bancnote locale mici ca sa fie teancul gros. Deschideau sertarul si incepeau sa numere. In timp de numarau "scapau" in sertar din mina bancnotele numarate... deci te trezeai cu 3/4 din ele. M a amuzat teribil, am inceput sa ma joc cu ei si sa i atrag eu in cursa. Pe unii ii puneam sa mi renumere banii, si atunci ma dadeau afara

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    adri-nico
    [09.04.14 11:34:34]
    »

    @Mihai1972: Ce tareeee! Unde gasesc impresiile despre care faci referire? : D

    Mihai1972
    [09.04.14 11:35:19]
    »

    @adri-nico: NU SCRIU dar vad ca ma atragi in curse... cred ca tu ai fost in Cuba deja

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Adi Shanti, adri-nico, alinaro, cdiana, cian, dianabzs, f_costache, gosabucur, in.sandale, Kyandra, Michaell, mihai n*, mohr, pingo_doce, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Havana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062845945358276 sec
    ecranul dvs: 1 x 1