ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 10 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Havana:  file de poveste

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei:"Umple-ți ochii de minuni, trăiește precum o să mori în 10 secunde. Vezi lumea. Este cu mult mai fantastic decât orice vis realizat sau plătit în fabrici" – Ray Bradbury

Cam așa te simți când pășești pe acele meleaguri. Dar să începem cu începutul! Am zburat cu două companii low cost cu Wizz air până în Madrid și de-acolo cu Air Madrid până în Havana! Nu au fost condiții strălucite, dar au fost foarte ieftine. Viza ne-a obținut-o compania aeriană contra unei taxe de 40 de euro. Aceasta ne aștepta cuminte pe aeroportul din Madrid de unde puteam să o ridicăm si unde ne-a fost aplicată pe pașaport. Checkin-ul îl făcusem de acasă așa că am trecut repede de vamă. Doar că trebuia să completăm un formular online despre care cel de la agenție nu ne-a spus nimic. Nu era problemă că aveam net, doar că formularul era foarte alambicat si site-ul de Cuba nu mergea așa cum trebuie. Până la urmă cu ceva eforturi am reușit să-l completăm cu toții. Dar mai era un hop de trecut la urcarea în avion. Aici au trebuit să ne verifice viza, formularul, dar si asigurarea de călătorie, lucru destul de stresant, dar în fine. Ne-am îmbarcat și am zburat cu bine până la Havana. Acolo formalitățile au decurs rapid și am făcut primii pași prin oraș.

A doua zi dimineața am descoperit cu adevărat capitala Havana, un oraș de poveste. În inima Cubei se ascunde un oraș vibrant și plin de viață, o comoară culturală care te tele-portează în trecut, în mijlocul străzilor pline de culoare ale Havanei. Această capitală a Cubei este un amestec captivant de istorie bogată, muzică pasională și oameni călduroși care te întâmpină cu brațele deschise. O călătorie în Havana este ca un dans senzual pe străzile încărcate de istorie și mister. Un mix de comunism, întoarcere în timp, dar toate pe muzică caraibiană. Ceva senzațional, nemaiîntâlnit prin alte părți.

Havana te întâmpină cu arhitectura sa colonială, clădiri vopsite în culori pastelate, care reflectă farmecul său autentic. Fiecare stradă are propria poveste, fiecare clădire o istorie de spus. O plimbare prin cartierele istorice ale orașului te face să te simți ca și cum te-ai fi întors în timp.

Pe măsură ce soarele apune, străzile se animă. Muzica cubaneză, combinând ritmuri africane cu influențe spaniole, umple aerul. Fie că te afli într-un bar mic sau pe o terasă unde localnicii cântă și dansează, vei simți pulsul vibrant al muzicii cubaneze. Salsa, rumba și son cubano îți vor încânta urechile, iar picioarele tale nu vor putea rezista invitației la dans.

De dimineața până seara am cutreierat atât centru vechi parțial renovat, cât și cartierele mărginașe. Nu am vizitat mai nimic, doar am trăit în ritmul lor. Rom si bere de dimineața până seara, totul acompaniat cu muzică locala live. Săream efectiv dintr-un bar în altul.  

Ernest Hemingway este un adevărat erou local este omagiat la toate colțurile. Puțini sunt cei ce i-au citit celebra carte Bătrânul și marea, nici eu nu am citit-o încă, dar promit să remediez acest aspect, dar toți știu unde mânca, dar mai ales unde și ce bea acesta. Evident nu aveam cum să nu călcăm și noi pe urmele acestuia. La Bodeguita del Medio, unde se spune ca este locul de naștere al cockteil-ului Mojito am mâncat de prânz evident pe ritmuri cubaneze. Dar cel mai tare bar la care am și dansat a fost El Floridita, unde efectiv se stă la coadă la intrare. Acolo mereu este plin de turiști, de dimineața până seara, iar formațiile locale de muzică cubaneză se succed cu mare repeziciune, ca să cânte, dar în special să ne încânte. Am dansat acolo cu o gașcă de mexicani tare simpatici si m-am întreținut cu niște portughezi mai în vârstă care mi-au spus că limbile noastre sunt asemănătoare ei înțelegând foarte multe cuvinte din vocabularul nostru. Și evident am băut multe cockteiluri. ;-)

Barurile din Havana sunt o experiență în sine. Unele dintre ele sunt adevărate relicve, cu mobilier vintage și o atmosferă boemă. Altele sunt mai moderne, dar păstrează aceeași pasiune pentru cocktailuri tradiționale precum cuba libre, mojito și daiquiri. Barmani pricepuți îți vor încânta gusturile cu aromele intense ale romului cubanez.

Bucătăria cubaneză te va cuceri cu aromele sale distincte. Ropa Vieja, Moros y Cristianos și Tostones sunt doar câteva dintre delicatesele locale pe care trebuie să le încerci. Străduțele sunt pline de vânzători ambulanți care oferă gustări delicioase, de la empanadas la fructe proaspete. Am mâncat la mai multe localuri, dar unul ne-a atras atenția și anume unul denumit Bulgaria. Ne-am dus acolo cu sentimente prietenoase, dar patronul cu ceafă groasă a fost tare nesuferit și ne-a mai ars și la bani. În fine nu este totul roz.

Havana prinde viață pe timp de noapte într-un mod cu totul aparte. Cluburile de noapte se deschid, muzica devine mai intensă, iar dansul devine o formă de expresie liberă. Localnicii și turiștii se amestecă pe ringul de dans, creând o atmosferă plină de energie și bucurie. Fiecare pas de dans spune o poveste, iar ritmul inconfundabil al muzicii cubaneze te captivează într-o lume plină de pasiune.

Cu toate acestea, în ciuda farmecului său, Havana se confruntă și cu provocări zilnice. Lipsa cartelelor și a accesului la internet este o realitate cu care locuitorii se confruntă în mod constant. Aceasta creează oportunități pentru conversații autentice și interacțiuni umane, dar, în același timp, poate fi o provocare pentru turiști obișnuiți cu conectivitatea permanentă.

În Havana, vei observa și constrângerile economice care afectează unele aspecte ale vieții zilnice. Cu toate acestea, localnicii păstrează un spirit rezistent și o atitudine pozitivă. Fiecare zi este o oportunitate de a sărbători viața și de a împărtăși bucuria cu cei din jur.

Este penurie la foarte multe produse fie că este vorba de produse alimentare, de igienă, medicamente, benzină ori curent electric. Multe alimente se dau doar pe cartelă, pamperși la fel, există cozi la orice. Bezinăriile sunt mai mult de decor, benzina vine puțină și se dă repede. E drept că în Havana nu am asistat la pene de curent, dar în restul țării da.  

Din acest motiv oamenii se descurcă cum pot. Majoritatea sunt veseli și primitori, dar mai întâlnești și așa ziși bișnițari, care încearcă  să te păcălească. Tagma taximetriștilor este cea mai rea.

Dar ce am făcut noi acolo în cele trei zile în care am stat? Ei bine răspunsul este foarte simplu ne-am distrat. La Bodeguita del Medio, la Floridita, la Buena Vista Social Club, la vestitul hotel al mafiotilor Nacional de Cuba hotel am petrecut clipe memorabile. Evident că am vizitat tot centrul vechi cu al său Capitoliu renovat despre care se zice că este chiar mai mare decât cel de la Washington, dar am fost și pe celebrul bulevard Malencon și am ajuns și in zona de plajă, dar și prin cartierele mărginașe. Este o mare diferență între zonele turistice și cartierele mărginașe, un contrast teribil.

Nu aveam cum să ratăm o plimbare cu mașinile de epocă americane de prin anii” 60. Noi ne-am ales un Buick decapotabil roșu, pentru o plimbare de o oră prin zonele de interes ale capitalei Havana. Motorul și cutia de viteze erau schimbate în rest caroseria și exteriorul erau originale și păstrate într-o stare foarte bună. Ne-au cerut 60 de euro pentru o oră, dar am negociat până la prețul corect adică 30 de euro. Această plimbare cu o decapotabila de epocă este un must see dacă ajungi în capitala Havana.  

De vizitat aveam de ales între muzeul tutunului și muzeul romului. L-am ales firește pe al doilea, care era și cu degustare la final. Am asistat la întreg procesul de fabricație al romului și am aflat ca există 20 de sortimente. De la 20 usd până la câteva mii de dolari. Nouă ne-a plăcut romul de 5 ani Havana pe care l-am degustat zi de zi pe-acolo și am continuat tradiția și acasă.

Ultima seara am fost la clubul Buena Vista Social Club unde seară de seară este un spectacol al formației cu același nume. În prețul destul de piperat al biletului aveam inclus și trei feluri de mâncare, până la urmă am primit doar două, dar așa e pe acolo. A fost un spectacol frumos, un pic cam îmbătrânit pentru gustul meu, dar oricum tot un must see dacă ajungi în Havana. Acolo la finalul spectacolului am aflat cam ce turiști se mai perindă prin Havana  și am aflat cu surprindere două lucruri. Unul că românii erau majoritari, doar de data asta si doi că erau doar latini pe la mese. Spanioli, francezi, italieni, argentinieni ori columbieni. Interesant, nu! L a fiecare nație au interpretat câte o melodie reprezentativă. Ce credeți că au ales de la noi? Dragostea din Tei a lui O-Zone!

La plecare am prins o ploaie torențială și taximetriști au devenit cam nesimțiți și au început să ase arunce la bani. Nu am plecat de-acolo până nu le-am negociat la toți prețul corect adică 10 usd, oricum o grămadă de bani pentru ei. Noi am plecat ultimii. Am ajuns la hotel și am plătit cei 10 usd în moneda lor pesos cubanez. Taximetristul s-a enervat și a aruncat banii pe jos spunând că vrea 15 că așa ne-am înțeles. I-am aruncat banii iar în mașină și am plecat. Soția mi-a spus că iar i-a aruncat pe jos. I-am spus să fie sănătos. Era cam amenințător, dar cu mine nu-i merge. Ăsta a fost de altfel singurul incident neplăcut cu un localnic.

Am mai mers și cu tuc-tuc uri locale galbene, dar și cu niște mașini din anii 30 conduse de o familie de ruși foarte simpatici. Nu am crezut vreodată că o să pot alătura aceste două cuvinte rus-simpatic, dar mai există și excepții.

Am făcut o plimbare și cu autobuzul turistic hop off care ne-a dus în zona lor de plajă, dar și prin cartierele mărginașe. Am acoperit cam tot ce era de văzut prin Havana, mai putin așa zisele obiective turistice gen catedrala ori fortul. A fost o vizită mai mult pe distracție.  

Rom, salsa, sex! Dar unde-i sexul!? Evident în pantaloni aș putea spune, dar nu o fac. Trebuie să mergeți personal acolo, ca să simțiți atmosfera unică în lume, părerea mea. Mai sunt țari comuniste, mai sunt țări încremenite în timp, mai sunt țări în zona Caraibiană cu muzică și dans, dar nu cred că mai există o țară care să le conțină pe toate trei!

Havana este un oraș în care trecutul și prezentul se împletesc într-o armonie de neuitat. De la străzile sale istorice la barurile animate și viața de noapte plină de energie, Havana îți oferă o călătorie plină de descoperiri și trăiri intense. Este un loc în care muzica, dansul și culorile se unesc pentru a crea o experiență autentică și memorabilă.   Una peste alta Cuba în general și Havana în mod special nu este de vizitat este de simțit și de trăit!

P.S.Daca vreți sa vedeți povestea în imagini urmăriți video-ul de sus!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 31.01.24 15:08:44
Validat / Publicat: 31.01.24 16:54:05
INFO ADIȚIONALE
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Argentina, Bahamas, Brazilia, Chile, China, Dubai, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Republica Dominicană, Rusia, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda

VIZUALIZĂRI: 931 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 plimbare prin oraș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

calincheitaPHONE
[31.01.24 17:25:02]
»

Nu ați găsit o " Jineteras" 😁?

De ceva timp urmăresc 2 vlogeri, Cristi și Ralu, care tocmai ce prezintă pe YouTube Havana nefardată, cu bune și rele. Într-adevăr, e o altă lume. În opinia mea nu e pentru oricine și vă felicit că aveți " stomacul " să patrulați pe acolo.

robertAUTOR REVIEW
[31.01.24 17:49:56]
»

@calincheita: chiar am căutat pe google să văd ce e aia o jineteras. Eu nu am cautat și nu am găsit, dar alții din grupul nostru doar asta au căutat. Ce au găsit ei stiu mai bine.

După ce am patrulat prin toată Africa, Cuba mi se pare parfum de femeie, așa că nu-mi trebuie stomac tare, ca să patrulez pe-acolo!

Sunt multi vlogeri, multe păreri fiecare si-o expune din punctul lui de vedere. Chiar înainte să plec în Cuba citisem un articol pe acest site, în care ni se prezenta cât de hoț este poporul cubanez și în câte modalități ne pot fura ori păcăli. Eu personal nu sunt de acord cu această abordare. Eu am convingerea că în esență omul este bun, dar la fiecare popor în parte sunt si uscaturi mai multe sau mai putine. Cuba din acest punct de vedere mi s-a părut foarte asemănatoare cu România și aici închei.

Tuturor le spun uitați-va, cititi, dar cel mai bine mergeți și vedeți cu ochii vostrii!

Mulțumesc mult pentru vizită și comentariu!

ANILUPHONE
[01.02.24 08:41:03]
»

@robert: Frumoasă, plăcută și inedită aventura asta prin Havana!!!

Plimbările prin oraș cu toate mijloacele locale, de la tuc-tuc... taxi... busul turistic... la decapotabila de epocă, sunt foarte tari...

Dar, cu decapotabila sunteți de acolo, ca niște vip-uri... mai ales Laura... este wow...

Felicitări pentru tot... articol, poze și filmulețe! Mi-a plăcut!

Mika
[01.02.24 09:22:30]
»

@robert: Superb! imi doresc să merg in Cuba, este pe listă de mult timp, dar incă nu s-au aliniat astrele. Frumos tare și o atmosferă pe gustul meu. Erai cam fericit la poza 43!

calincheitaPHONE
[01.02.24 10:14:38]
»

@robert: Vă mulțumesc și eu pentru ocazia de a vedea Cuba prin ochii dumneavoastră. O plimbare prin Havana cu o mașină de epocă, roșie, decapotabilă cred că e pe lista scurtă a oricărui turist să zicem care a ieșit din zona de confort a turistului clasic și a pășit mai departe pentru a-și îmbogăți substanțial tolba cu amintiri. Fotografiile sunt grozave și parcă arată puțin și din sufletul dumneavoastră . Privindu-le am simțit un vibe special, pe care nu l-am mai experimentat citind impresii pe acest site. Multumesc și pentru asta 💛 !

robertAUTOR REVIEW
[01.02.24 15:41:07]
»

@ANILU: mulțumesc frumos pentru vizita si comentariu! într-adevăr a fost o tura faina în care ne-am simtit foarte bine si ne-am facut si noi prieteni oameni deosebiți. Cuba cum am mai spus trebuie să o traiesti cu toată ființa ta!

Toate bune și vouă!

P. S. Într-adevăr a mea sotie știe să pozeze, nu ca mine|! ; -)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[01.02.24 15:45:15]
»

@Mika: dacă îti place atmosfera neapărat sa faci tot posibilul sa mergi. Asta până nu se strică, până nu apare McDonalds!

Poza 43, chiar m-am uitat la care faci referire. Ce să faci si io ca băieții, asta cu toate că erau cam ațoase doamnele!

Multumesc mult pentru vizita si comentariu și fie ca visele să ți se împlinească.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[01.02.24 15:48:03]
»

@calincheita: Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase! Mă înclin!

Rodel
[01.02.24 18:55:49]
»

Știu că ești îndrăgostit de Africa, dar acum văd că și Cuba se numără printre favoritele tale. Este o destinație ce se înscrie printre cele exotice, o lume altfel, pe care ai surprins-o în ceea ce are ea esențial. Felicitări pentru review, poze!

doinafil
[01.02.24 22:08:32]
»

Havana cred că este o lume aparte, săracă și - totuși - veselă! Oamenii ăștia știu să se bucure de tot ce le oferă viața!

Mi-aș dori și eu să ajung pe acolo, daaaar îmi este frică de distanțele prea lungi cu avionulDe ce Habar n-am!

Se vede că v-ați relaxat, că v-ați bucurat de o vacanță fără stresul nevoii de a vizita cât mai multe locuri într-un timp scurt! 👍

Nu știu dacă peste tot este murdărie pe stradă, ca-n P21 , bănuiesc că numai pe la periferia orașului!

Mi-au plăcut pozele P43 și P44👍Se pare că și ție ți-a plăcut! , dar și poza P48! Pe cine mângâia Laura, că n-am recunoscut personajul?

Mi-a mai plăcut și P57, în care stai „de vorbă” cu Ernest Hemingway! Știai că a avut 3 copii, dintre care unul a fost transgender?!

Felicitări pentru articol și poze!!! 👋și...

robertAUTOR REVIEW
[02.02.24 09:50:11]
»

@Rodel: într-adevăr știi foarte bine că sunt îndrăgostit de Africa, dar mai am un continent preferat și anume America de Sud. E drept că repectiva Cuba se află în Anerica Centrală, dar este o țară atipică, unde m-am simțit foarte bine.

Mă bucur ca ți-a plăcut articolul meu, dar și pozele expuse! Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[02.02.24 09:56:54]
»

@doinafil: într-adevăr este o țară săracă, o țară comunistă situată sub un crunt embargou, dar totuși cu oameni veseli. Probabil s-au adaptat la lipsuri și încearcă și ei să se bucure de viață așa cum pot. Evident că au speranțe, evident că vor o viață mai bună, mulți dintre ei tânjesc la America, iar aproape fiecare familie are pe cineva acolo.

Murdărie este clădiri vechi neîngrijite lăsate în paragină sunt... nici nu ar putea fi altfel.

Noi ne-am simțit bine acolo, dar nu le invidiez viața lor!

Referitor la Laura cred că cel mai bine ar fi să o întrebi direct! ; -)

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, calincheita, doinafil, Mika, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Havana:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.076287031173706 sec
  ecranul dvs: 1 x 1