GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu a fost propriu-zis un sejur, ci am profitat ca sotia mea a fost acolo in interes de serviciu, si am locuit in apartamente inchiriate de firma. Prima oara am stat 5 zile in februarie 2009, iar a doua oara 2 saptamani in aprilie acelasi an. A doua oara am fost acompaniat si de baietelul meu de 3, 5 ani. In concluzie, unii munceau si altii se distrau.
Am locuit in cartierul Sternschanze, ocupat in majoritate de alte natii, mai ales de turci. Zona e cam murdara, si chiar intreg orasul e mult, in urma in privinta curateniei, fata de alte orase germane. Cica, de vina sunt strainii, care reprezinta o mare parte din populatia orasului.
Hamburg-ul are un specific cu totul diferit fata de orasele din sudul Germaniei, iar fata de acestea, este un oras cosmopolit, plin de viata, de turisti si de localnici de toate natiile. Este asezat pe malul Elbei, mai precis pe multiplele brate ale acestui fluviu si pe malurile lacurilor formate de acesta. Are peste 2200 de poduri si se spune ca are mai multe poduri decat Venetia si Amsterdam la un loc.
Despre vreme:
In februarie ningea sporadic, nu era zapada depusa pe jos, era foarte frig iar vantul era ucigator. Ca sa va faceti o impresie, nu eram in stare sa fac fotografii de frig si vant ce era, mai ales in port. Dupa ce scoteai manusile, iti inghetau instantaneu mainile. In aprilie am prins o vreme superba, nu a plouat nici macar o zi, in conditiile in care, spun localnicii, au mai multe zile cu ploaie decat cu soare. Oricum, in zona daca se depasesc 28 de grade se considera ca e canicula.
Despre transport:
Transferurile de la/catre aeroport le-am facut si cu metroul dar si cu taxiul. Practic, aeroportul este situat in mijlocul orasului, iar pana in centru am facut cu metroul 40 de minute. De la aeroport pana in centru te costa 20 de euro cu taxi si circa 3 euro cu metroul. Au o retea de metrou foarte extinsa, si recomand transportul cu acest mijloc, deoarece poti admira si peisajul si poti sa ajungi prin mai toate zonele orasului. La ei, metroul circula combinat, pe sub pamant, pe sub apa, pe la suprafata, suspendat etc. Problema ar fi cu preturile: cel mai ieftin tichet e cel de 1, 3 euro si cu care mergi doar vreo 3 statii. Cred ca de aceea au mare drag de biciclete, in afara de faptul ca fac miscare. Bicicleta e o solutie foarte atragatoare ca sa vizitezi orasul, deoarece au tot felul de facilitate pt. biciclisti. Traficul in oras mi s-a parut f. f. lejer: nici macar odata n-am vazut balamuc ca la noi, sau masini parcate pe strazi (cel mai mic tarif de parcare era de 1 euro/ora in cartierele marginase). De aceea nu prea parcheaza nimeni pe strada, iar politia nu are mila de cei care nu achita parcarea.
Obiective de vizitat
Fiind cu baietelul meu, nu am vazut prea multe (mai ales muzee), dar am bifat si noi cate ceva:
-Muzeul maritim – amenajat intr-o cladire cu 10 nivele. Foarte interesant dar iti trebuie o zi intreaga ca sa-l vezi pe-ndelete. Are tot ce vrei despre sectorul maritim si cred ca nu exista vas construit pe lumea asta care sa nu aiba macheta aici. Intrarea 10 euro/pers.
-Muzeul miniaturilor. A nu se rata, e superb: sute de trenulete si masinute electrice, orase, monumente, zone intregi din lume toate in miniatura, machete interactive, jocuri de lumini, locuri de joaca cu cinema pt. copii etc. Desi ai zice ca e pentru copii, ca adult nu te-nduri sa pleci. Atentie, chiar s-ar putea sa plecati cu greu daca mergeti cu copilul! Intrarea 10 euro/pers.
-Corabia Rickmer Rickmers – situata in port, cu o vechime de 120 de ani, foarte frumoasa, cu restaurant. Merita vizitata. Intrarea 8 euro/pers.
-Vasul Cap San Diego – vas modern, situat in port, cu hotel si restaurant. Prafuit, murdar, intortocheat. Nu prea merita. Intrarea 8 euro/pers.
-Croaziera pe canalele din port – vezi docurile, santierele de reparatii, o gramada de vapoare de toate dimensiunile, panorama orasului vazuta de pe Elba. Nu merita 12 - 15 euro/pers cu sucuri si cafea incluse.
-Croaziera pe canalele din oras – super. Ne-a placut f. mult. Minim 15 euro/pers in functie de lungimea si timpul croazierei. Sunt vreo 4 variante, cea mai scurta tine vreo 2 ore.
-faleza (zona dintre Landungsbrucke si Baumwall) – f. frumos amenajata, vezi panorama Elbei si a intregului port, furnicarul de vapoare si de turisti, carciumioare si magazine pitoresti de suveniruri etc.
-tunelul Landungsbrucke – de fapt este format din 2 tuneluri paralele, vechi de 150 de ani, pe sub Elba. Ce are interesant, este accesul din fiecare capat: cate 4 lifturi pt. autoturisme si biciclisti si unul pt. pietoni.
-Bunkerul – o cladire din beton, foarte masiva, indestructibila, netencuita, nefinisata, cu pereti de 3-4 metri grosime, foarte urata, se viziteaza numai pe afara. A fost construita de Hitler fiind ultima dinntr-o serie de 8 cladiri (parca) construite prin toata Germania, ca sa reziste bombardamentelor aliatilor. A fost pastrata ca un simbol al razboiului.
-parcul de distractii – situat chiar in centrul orasului, atractiv, f. frumos, f. mare, dar se deschide numai in perioada sarbatorilor (noi am fost in perioada Pastelui Catolic). Ne-am dat in cateva masinarii pt. care iti trebuie curaj zdravan sa te urci, dar si cand am coborat ne cam tremurau picioarele. Aici trebuie sa aveti un buget serios pe masura tuturor atractiilor.
-catedrale: st. Michael (turnul are 120 de metri inaltime, are ceasul de catedrala cu cel mai mare diametru in europa, se poate urca pt. panorama orasului – 3 euro/pers. ), st. Nikolaus (bombardata si distrusa in razboi, a ramas numai turnul din ea si cativa pereti, pastrata ca simbol al razboiului / gratuit) etc.
-Rathaus (primaria) si zona comerciala de pe strada Marienbrucke – de fapt este un intreg cartier plin de magazine de calitate, cu preturi mari si chiar f. mari, daca nu aveti norocul sa va nimeriti in perioade de reduceri.
-Stadionul NordBank Arena al echipei SV Hamburg – daca vreti sa vedeti un stadion modern, cu muzeu, restaurant, magazin de suveniruri etc. – 8 euro/pers.
-Cartierul Altona - un gen de Cotroceni al lor, dar mult, mult mai frumos.
-Planetariumul – impresionant, instructiv, merita – 10 sau 12 euro/pers.
-Gradina Zoologica si Acvariumul – puteti vedea ce inseamna cu adevarat o gradina zoologica, foarte mare, foarte aerisita, fara custi sau gratii, cu multe chestii interactive, cu atractii pt. copii, cu animale salbatice care circula liber printre oameni! etc. Acvariumul este situat in interiorul gradinii zoologice, dar se plateste separat. Foarte frumos, merita vazut. Nu mai stiu cat a costat cu totul, dar e cam scump (parca vreo 25 euro/pers. ). Noi ne-a facut un localnic rezervare pe internet cu 2 saptamani inainte si am obtinut reducere la bilete. N-as fi crezut ca si la zoo se fac rezervari!
-Zbor cu balonul (daca nu e vant) – nu e chiar un zbor, nacela e ancorata cu un troliu si balonul se ridica pe la 400-500 de metri, timp de 15 minute, de unde vezi panorama orasului. 15 euro/pers
-Obiceiuri pascale – niste cunostinte ne-au dus intr-un satuc la vreo 20 de km de Hamburg, unde pe malul Elbei a fost pregatita o gramada de lemne de circa 15-20 de metri inaltime, si careia i s-a dat foc la lasarea serii. Nu pot sa va spun ce spectacol a fost, cand s-a ridicat o flacara de vreo 30 de metri iar noi a trebuit sa ne retragem la vreo 200 de metri din cauza caldurii. Si totul asezonat cu carnaciori si riuri de bere. Era lume ca la urs, cred ca peste 5000 de persoane, mai mult decat se strange la un meci de la noi. De altfel, pe toata campia se vedeau zeci de focuri facute pt. sarbatorirea Invierii Domnului. Se spune, ca este singura zi din an in care Germaniei nu-i pasa de poluare. Sa nu va mire daca veti vedea la ei de Paste oua vopsite atarnate in copaci si ciocolate si bomboane ascunse prin gradina ca sa le gaseasca copii!
-Parcuri imense, cu multi copaci – un astfel de parc in care am fost si noi (unde este situat Planetariumul) e chiar o padure maricica, desi se afla in mijlocul orasului
Despre mancare:
-nu ratati micile restaurante cu specific turcesc, grecesc sau portughez unde se mananca foarte bine si la preturi rezonabile; patronii si personalul chiar sunt din tarile respective. Sunt restaurante de toate felurile, dar numai la acestea ne placea noua sa mergem (in ordinea prezentata mai sus). Bucataria germana n-am incercat-o dar am auzit ca n-am pierdut nimic. Berea este scumpa (3 euro o halba).
Recomandare:
Nu va sfiiti sa vorbiti romaneste in public. La cate natii sunt in Hamburg, nu se sinchiseste nimeni de asta. Ba chiar, unde lucreaza f. multi romani in zona, puteti avea norocul sa obtineti reduceri importante de la acestia. Noi am obtinut reduceri, fara sa fi solicitat, pt. croaziera in port, in mai multe locuri in parcul de distractii si chiar intr-un hipermarket o casiera ne-a facut cadou o jucarie pt. baietel.
Ar mai fi multe de spus, dar si asa am scris f. mult.
In concluzie, Hamburg-ul merita vizitat.
Trimis de vini in 15.10.09 16:17:44
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vini); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pt. Michirec
Imi pare rau, dar nu am astfel de informatii! Stand in apartamente inchiriate de firma, nu m-am interesat de tarife de cazare prin oras. Nu stiu nici macar cat era chiria acolo unde stateam.
Intr-adevar, un review "adevarat" si foarte util. Ma bucur ca ti-a placut Gradina Zoologica, si noi am ramas cu o impresie placuta. Ce mai merita facut in Hamburg atunci cand vremea permite: o croaziera prin port si pe canale si o croaziera pe lacul Alster. Singurul minus ar fi ca majoritatea acestor croaziere sunt comentate doar in limba germana, si-atunci mai mult deduci cam despre ce este vorba, din reactiile celorlalti
pentru mine acest oras este legat de numele celor de la Beatles , asa ca :
http://www.trilulilu.ro/doridor/b6e219b6741a09
Beatles sa fie atunci...
vini, am atasat propunerea muzicala a lui Cristian. Daca ai alta propunere, astept un ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Hamburg in alb si negru — scris în 13.06.19 de Milka1000 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jun.2018 O zi în Hamburg - Germania — scris în 23.08.18 de Mihai18 din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 10 zile in Hamburg si imprejurimi — scris în 05.08.17 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Hamburg - The gateway to the world — scris în 23.11.16 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Hamburg, port de îmbarcare — scris în 07.10.15 de andraz din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Hamburg – un oraş foarte plăcut — scris în 30.07.13 de ccalin10 din CARACAL - RECOMANDĂ
- Apr.2009 Muzeul miniaturilor - cum sa redevenim copii! — scris în 16.03.10 de vini din BUCURESTI - RECOMANDĂ