ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Granada — un oras-cetate fabulos prin istorie si frumusete

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Excursia de o zi la Granada a fost printre cele mai solicitate de grupul de turisti romani, cazati in hotelul din Marbella in care am dormit, e mult spus, mai corect ar fi sa spun in care am avut depozitate bagajele in timpul sejurului pe Costa del Sol, tanand cont ca mai mult de 5-6 ore pe noapte nu am poposit in camera de hotel.

Costa del Sol are atat de multe obiective care ar trebui vizitate pe indelete, incat timpul nu mi-ar fi fost de ajuns nici poate pentru 3 saptamani intregi.

Autocarul plin de turisti romani a plecat la ora 7 dimineata din fata hotelului.

Abia se lumina de ziua. Cu o zi inainte fuseseram in Cordoba despre care am scris deja, asa incat aveam bateriile incarcate si eram pregatita sufleteste sa vad si sa simt frumusetea Granadei, despre care citisem.

Cand am achitat excursia ghidului nostru de limba romana, care ne-a preluat si de la aeroport, a romanca casatorita de peste 20 de ani cu un spaniol din Palma, ni s-a dat o fituica in care erau prezentate excursiile optionale, printre care si excursia din Granada, vorbindu-se despre Alhambra si orasul vechi, etc.

Eram pregatita asadar sa vad Granada cu celebra cetate si palatele maure din cadrul complexului Alhambra.

Orasul nu este foarte mare, nu are nici 1.000.000 de locuitori, dar este fabulos tocmai pentru ca a pastrat foarte mult si bine, zonele vechi si istorice Albayzin (Albaicin), Sacramento, Charterhouse sau cartierele Realejo, Cartuja, Bib-Rambla si Zaidin.

Orasul se afla la o altitudine de peste 700 de m. deasupra nivelului marii, deci din Marbella am tot urcat, spre poalele muntelui Sierra Nevada.

Orasul este asezat la confluenta raurilor Beiero, Darro si Genil.

Primii care au stabilit o colonie prin sec. V i. e. n au fost grecii si au numit-o Elibyrge, sub Roma s-a numit Hispania. Apoi in primele secole ale erei ns. a devenit Illiberius, avand moneda proprie. Nu au uitat nici vizigotii sa cucereasca orasul, dar dupa aceea, Imperiul Roman de Rasarit l-a mai stapanit un secol.

A urmat perioada superba, fascinanta - maura- Al Andaluz, adica Spania Maurilor. Maurii nu au distrus mostenirea romana, din contra au extins infrastructura, folosind constructiile pentru irigatii si culturi noi, in special citricele. Asa era pe la 710.

Evreii s-au stabilit la marginea orasului "Gamata", Granada evreilor si cu ajutorul lor fortele maure au inceput cucerirea care s-a terminat in 713. Conflictele civile din Califat au dus la distrugerea orasului pe la anul 1000. Pe la 1066 o gloata musulmana a rastignit pe conducatorul evreu Iosif Ibn Nagrela si a masacrat cca 4000 evrei. Se pare ca acela ar fi fost primul mare pogrom pe pamant european, dar nu a fost validat in acte, asa incat...

Din 1228 incepe dinastia Nasrid, cea mai indelungata dinastie musulmana in Peninsula Iberica. Nasrid s-a aliat cu Ferdinand al III-lea din Castilia avand legaturi comerciale cu centrele musulmane si arabe din Africa subsahariana si Magreb. Dar ciocniri au mai fost si in 1492, ultumul conducator musulman a predat controlul complet al Emiratului din Granada lui Ferdinand al II-lea si reginei Isabela I, Los reyes catolicos (monarhilor catolici).

Se pare ca acesta a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Granadei, caci in Decretul Alhambra s-a permis locuitorilor musulmani ai orasului sa-si continue credinta sub numele de mudejar.

Au urmat vremuri tulburi cu program de botezuri crestine fortate, asa incat multi musulmani au emigrat sau au devenit marronos iar evreii, catolici de origine evreiasca.

De prin sec. 16 moscheile au fost transformate in biserici crestine sau multe au fost distruse. Nemaifiind o perioada de conflicte majore Spania s-a angajat intr-o faza de explorare si colonizare pe glob. Sa nu-l uitam pe Cristofor Columb pretins a fi primul european care a pus piciorul in Lumea Noua. Resursele Americii au imbogatit coroana si tara permatand Isabellei I si lui Ferdinand al II-lea sa obtina realizari semnificative.

Si acum gata cu istoria, ce e mult strica...

Autocarul nostru, condus de un sofer tanar care s-a aratat foarte incantat de ghida noastra pentru aceasta excursie o romanca tanara si frumoasa, insa usor debusolata in zona aceea si cu putine cunostinte de istorie si cultura spaniola din pacate pentru grupul nostru de turisti, in fine zic, autocarul ne-a lasat dupa cca 2 ore si 30 de minute in parcarea din fata gradinilor Generalife ale complexului Alhambra, situat in Cerro del Sol.

Eu incerc sa povestesc numai si numai ce am vazut cu ochii mei si de aceea nu pot transmite repere geografice exacte.

Ghidul spaniol care ne-a preluat din fata portii gradinilor, un barbat de cca 50 de ani, foarte placut si instruit, ne-a dat fiecaruia castile de rigoare in care se auzea traducerea ghidei noastre si ne-a invitat sa purcedem la drum fara intarziere.

A tinut sa ne intrebe daca cunoastem sursa numelui orasului. Putini dintre noi am stiut ca numele vine de la fructul de rodie -in spaniola grenada, sau granada, care este un simbol al orasului, datorita multitudinii arborilor de rodii din zona.

Generalife este un palat de placere, cu gradina romantica, remarcabila pentru diversitatea de flori, plante si fantani. Generalife, adica gradina arhitectului, a fost loc de odihna a conducatorilor musulmani atunci cand au vrut sa se izoleze din viata oficiala de la Palat.

Ocupa pantele Cerro del Sol si vaile Genil si Darro. A intrat in Patrimoniul mondial UNESCO in 1984. Gradina a fost construita la jumatatea sec. 13 avand stil islamic specific Nasrid. Bineinteles ca nu s-a mai pastrat aspectul original, deoarece a suferit modificari si reconstituiri in perioada crestina.

Cladirile sunt austere si simple cu decoratii mici si delicate. Vegetatia este luxurianta. Intr-un lateral ne-am oprit pentru a asculta o legenda. Se pare ca sub trunghiul acelui copac, Mohamed Ibn Nasir ambitiosul musulman, care a domnit peste 40 de ani ar fi aflat ca sotia sa (a cata oare, sau poate era preferata?) il trada. Erau atunci 57 de familii bogate a caror barbati ar fi putut fi potentialii amanti ai sotiei sale si atunci se spune ca Nasrid a vrut sa dea o lectie "tradatorilor" si a dat ordin sa fie ucisi toti cei 57 de capi de familie musulmana. Asa spune legenda...

Gradinile sunt superbe, o oaza de vegetatie de exceptie, precum si mirosurile emanate.

Am vizitat apoi ruinele Alcazabei - fortareata, zona de aparare si alte resturi ale constructiei rezidentiale. Impresionante vederile asupra orasului de pe meterezele Alcazabei.

In grup compact ne-am deplasat spre o alta parte a complexului arhitectonic pe care Charles V l-a demolat pentru a isi construi propriul palat. Oricum, Alhambra actuala a suferit o multitudine de transformari dupa ce in timpul dominatiei franceze o parte a cetatii a fost aruncata in aer.

Urma acum sa vizitam celebra Curte cu Lei siCurtea Mirtului.

Surpriza mare si neplacuta...

Agentia nu facuse rezervare pentru aceasta zona a Alhambrei si pentru ca in incinta intra numai grupuri de maximum 30 de persoane si se viziteaza cca 30 de minute nu am avut acces. Turisti din intreaga lume se planifica cu luni inainte pentru aceasta vizita, insa noua ni s-a spus ca in ciuda faptului ca platisem excursia integral nu aveam rezervare pentru aceasta zona. Bineinteles ca reactia marii majoritati a grupului a fost de nemultumire generala. Oricum am avut un sentiment de frustrare accentuat. Eram ca un copil caruia i s-a aratat o jucarie pe care o dorea dar care nu i s-a dat.

Ne-am intors la autocarul care a preluat grupul din acelasi loc unde fuseseram lasati initial si ne-am indreptat spre cartierul Albaicin unde mergeam spre a lua masa de pranz.

Restaurantul era mare, curat, cu mese de 10-12 persoane. O formatie de muzica specific andaluza Orchestra Tuna Universitaria din Granada ne-a intampinat si ne-a incantat. Am cumparat un CD - 5 Eur - cu muzica cantata de acei tineri frumosi.

Mancarea, obisnuita supa de linte, friptura de porc cu cartofi si crema de zahar ars nu au fost cu nimic speciale, poate doar vinul rosu, usor dulce ne-a mai facut sa ne revenim. In restaurant mai era un grup de turisti, est-europeni.

De la restaurant am plecat per pedes... prin cartierul Albaicin spre Catedrala.

Cartierul este unul dintre centrele vechi ale Granadei, in partea de jos a orasului. Acest cartier a avut cea mai puternica dezvoltare in epoca Nasrid. Strazi inguste, dispuse intr-o retea complexa care se intinde din partea de sus San Nicolas la raul Darro si Calle Elvira situate in Plaza Nueva. Aici se afla locuintele traditionale "grenadine Carmen", constand dintr-o casa inconjurata de ziduri inalte dar care includ o mica livada sau gradina. Ca sa ne treaca supararea de la Curtea leilor am vizitat cartierul care din 1994 este patrimoniu UNESCO, cu ai sai pereti Zizi, Nasrid, turnurile de Alcazaba, biserica El Salvador - fosta moschee, si San Cristobal.

Ne-am indreptat apoi spre Catedrala. Aceasta a fost construita la inceputul sec. 16 de catre regii catolici peste Marea Moschee Nasrid, in stil gotic, dupa modelul Catedralei din Toledo, dar dupa 1529 proiectul s-a schimbat adoptandu-se esteticii Renasterii. Are 5 nave, in timp introducandu-se elemente baroce pa fatada principala. Dupa ce am cutreierat strazile Albacinului si am ajuns in fata catedralei am constatat ca aceasta era inchisa, fiind ora siestei pentru spanioli. Alta dezamagire... Fireste, alte discutii cu ghida pentru programarea defectuoasa a orelor de vizita. Am ocolit catedrala, am facut poze exterioare.

Pentru a ne mai linisti ghida ne-a propus o vizita scurta in cartierul Rib-Rambla. Pe stradutele mici si inguste se afla foarte multe restaurante si terase, dar cel mai important este bazarul arab (Acaiceria) care mi-a placut in mod deosebit.

Coborand pe stradute, am ajuns din nou in zona Catedralei de unde dupa discutii furtunoase cu ghida s-a hotarat sa purcedem la o scurta incursiune spre zona Sacramonte. Cartierul este situat pe extinderea dealului Albaicin si este locuit preponderent de Gitano. Locuintele trogloditilor sunt sapate in deal. Zona are reputatia centrului major de cantec si dans flamenco, inclusiv Gitana Zambra, un dans originar din Orientul Mijlociu. Toata zona Sacramonte este mediu protejat cultural pentru pastrarea formelor culturale Gitano.

Timpul se scursese si trebuia sa ne intoarcem "la baza".

Drumul de intoarcere a fost un remember al unei zile care nu s-a desfasurat conform graficului initial, dar care tocmai prin neprevazut si noutate a fost foarte frumos si deosebit de spectaculos.

Pentru Granada, sincer cred ca ar trebui o vizita de 2 zile. Este o asezare mult prea incarcata de istorie si cultura de viata adevarata, de spectaculozitate care trebuie explorata indeaproape.


[fb]
---
Trimis de amero in 01.04.12 12:28:44
Validat / Publicat: 01.04.12 14:08:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Malaga, Marbella, Ronda, Cordoba, Sevilla, Barcelona
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6703 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 grupul de turisti intrand in gradinile Generalife
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.04.12 12:56:11]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 13:23:27]
»

@webmaster: multumesc foarte mult ptr. colaborare si daca se poate o melodie adecvata

MCM
[01.04.12 14:26:40]
»

Felicitari pt rw, si vai mie Alt oras minunat, pe care este musai sa-l trec pe harta turistica a familiei. Unde or incapea atatea?

Frumoasa excursie si frumos povestita. Cat a costat? 75 e? Si cat ati petrecut, efectiv, vizitand orasul, avand in vedere ca 5 ore ati fost pe drum?

Larissa
[01.04.12 14:57:32]
»

amero, felicitări pentru review, documentat și bine scris! Am admirat și pozele, redau frumusețea locurilor!

webmaster13
[01.04.12 15:27:29]
»

Sper sa placa melodia atasata, se poate sterge/schimba!

ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 15:33:24]
»

@MCM: multumesc ptr. apreciere.

da, toate excursiile in Costa del Sol au fost superincarcate.

ca timp, in oras am petrecut cca. 9 ore, de aceea am scris la final ca trebuie dupa opinia mea cel putin 2 zile ptr. a bate Granada in liniste, la pas.

este intradevar o destinatie de exceptie.

le_maitre
[01.04.12 15:37:04]
»

Nici nu apucai bine sa cetesc: Granada, ca m-am si instalat cum se cuvine la "vorbitor" cu tigara electronica asezata tacticos intr-o mana si cu scroll-ul mouse-lui in cealalta zicand... aici e de mine! Abia dupa ce am terminat de citit titlul am zis sa vad si cin' l-a scris, am vazut carevasazica si, apoi, pana a debuta lectura, am pus pariu ca era deja selectat mini-ghid.

Intr-adevar, un pariu castigat, o impresie scrisa de parca ai fi fost ieri, avand atatea detalii si doar dupa o zi de preumblari!

Ca sa iau un copyright minuscul de la @MCM (sper sa nu se supere ) iar trebuie sa regandesc vacantele pe urmatorul cincinal, ca n-apuc sa termin Europa asta ever, uff!

Photo-urile sunt expresive si iti multumim pentru ca ai impartasit un nou "place to go" cu noi (deja nu mai am zile de concediu sa stau si sa nu fac nimic pe urmatorii 2 anisori, planurile incepand sa fie in constructie).

Mai vreem!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 15:37:43]
»

@webmaster13: multumesc f. mult. melodia este excelenta

ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 15:49:46]
»

@le_maitre:

maitre recunosc ca desi au trecut mai bine de 5 luni, imaginile imi sunt vii, stii eu sunt in faza in care nu imi permit sa "uit" foarte repede ceea ce mi-a placut in mod deosebit.

Voi, cei mai tineri, mai aveti timp sa vizitati o data si inca data locuri care v-au placut.

Da, excursiile din Costa del Sol au fost, dincolo de micile inconvenientem, deosebite pentru mine. Mi-a placut mult Andaluzia are o foarte mare incarcatura istorica si culturala, sau poate sunt eu aplicata spre acea cultura...

Iti multumesc pentru aprecieri si sigura nu vei regreta o vizita in Andaluzia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 15:53:00]
»

@larissa2012:

multumesc ptr. aprecieri.

iti recomand cu... caldura destinatia, insa daca se poate sa faci excursia pe cont propriu si neaparat cu bilete retinute ptr. vizitarea intregului ansamblu Alhambra

MCM
[01.04.12 16:01:09]
»

@le_maitre: Suparare? who? me? neee, never!

Asa-i ca-i fain? Bravo amero! Ce bine ar fi daca am trai in Finlanda. Am putea sa ne luam 1 an concediu platit (da, da, asa este la ei, va povestesc in urmatoarele rws) si sa ne plimbam.

ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 16:01:23]
»

@MCM: scuze, am uitat, da a fost cea mai scumpa excursie si asta datorita faptului ca biletul de intrare in zona Alhambra este la un pret ridicat.

75 Eur am platit intreaga excursie de o zi la Granada.

MCM
[01.04.12 16:05:57]
»

@webmaster:

o idee pentru melodie

http://www.youtube.com/watch? v=yBhRB_lLyaw&feature=related

Draga amero, ce zici?

ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 16:31:35]
»

@MCM: multumesc, daca poate web..... sa comita...

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[01.04.12 17:12:06]
»

Amelia, ce invidie (iar... sanatoasa, cum se zice pe aici) !!! Pe langa Barcelona, triunghiul de aur Granada - Córdoba - Sevilla ramane una dintre marile mele restante de aici. Foarte frumoasa descriere, iar pozele nu fac altceva decat sa confirme ramasitele maure in Peninsula. Felicitari, mi-a placut mult!

ameroAUTOR REVIEW
[01.04.12 17:33:26]
»

@alinapopi: multumesc.

trebuie neaparat sa mergi pe Costa del Sol, cand ai un week end liber macar.

eu am fost incantata si poate anul viitor reeditez excursia

Costi
[01.04.12 20:33:14]
»

@amero

Agentia nu facuse rezervare pentru aceasta zona a Alhambrei si pentru ca in incinta intra numai grupuri de maximum 30 de persoane si se viziteaza cca 30 de minute nu am avut acces.

În primul rând, îmi pare rău că ai pierdut cea mai frumoasă parte a Alhambrei, eu cred că aş fi strâns-o de gât pe ghidă pentru asta.

Dar adevărul este puţin diferit. Întrucât am fost anul trecut şi eu la Granada, pot să te lămuresc cum stau lucrurile. Generalife este de fapt o parte din obiectivul turistic cunoscut îndeobşte sub numele de Alhambra. Eventual, se întâlneşte destul de des şi referirea: Alhambra şi Generalife.

Pentru că acest obiectiv este foarte solicitat, o parte a lui, cea mai frumoasă, dar şi cea mai aglomerată, Palatul Nazrid, are un regim special. Dar nu este vorba de o rezervare specială, ci doar de un truc, menit să evite aglomeraţia. Pe biletele de intrare este prevăzută o anumită oră de intrare în Palatul Nazrid. Poţi intra aici doar în intervalul de 30 de minute începând cu ora scrisă pe bilet. Deci 30 de minute nu se referă la durata vizitei ci, repet, la intervalul de timp în care poţi intra în acest palat.

Dacă ai ratat intervalul, cei de la intrare nu te mai lasă în ruptul capului să intri şi pierzi tot ce e mai frumos din Alhambra.

Deci vina nu este a agenţiei, oricare ar fi ea, pentru că odată rezervate biletele, acestea includ şi programarea la Palatul Nazrid. Aici a fost o minciună grosolană a ghidei, care poartă singură întreaga vină. Ea avea biletele şi ea trebuia să ştie la ce oră este intrarea în Palatul Nazrid. Probabil că nu a ştiut cum e procedura, a întârziat şi a aflat cum stau lucrurile de la ghidul local. Asta explică şi de ce aţi urmat traseul în sens invers faţă de sensul în care se parcurge el de către grupuri, când Generalife este lăsat la urmă, tocmai pentru a nu se rata intrarea la Palatul Nazrid.

Şi eu am făcut acestă excursie (vezi impresii) prin intermediul unei agenţii, dar, din fericire, nu am beneficiat de ghid român, pentru că, ducându-ne la începutul lunii februarie, singurii români din hotelul Las Palomas din Torremolinos eram eu şi soţia mea. Toate cele patru excursii (Sevilia, Granada, Cordoba, Gibraltar) le-am făcut cu grupuri mixte, cu ghid local, vorbitor de cel puţin patru limbi străine: engleză, franceză, italiană şi germană. La Alhambra ne-a preluat un alt ghid (de fapt, doi, unul cu care am mers şi noi, care vorbea în franceză şi italiană) şi altul de engleză şi germană.

Noi am început mai întâi cu vizitarea oraşului (bineînţeles şi catedrala) şi apoi am mers la Alhambra, dar ghidul ne-a repetat de nenumărate ori să fim la autocar strict la ora stabilită pentru a merge la Alhambra (ne lăsase ceva timp liber), pentru că acesta nu poate să aştepte mai mult, tocmai datorită orei fixe de intrare la Palatul Nazrid. Chiar ajunsesem să ne plictisim de cât de des a repetat acest lucru, dar ştia el ce ştia...

Probabil ghida româncă era la prima vizită acolo şi nu a citit cu atenţie indicaţiile (deşi era suficient să citească ce scria pe bilete). Mi se pare însă mizerabil (dar tipic românesc) să dai vina pe alţii. Mă întreb câtă spaniolă ştia ...

Am mai citit şi alte lucruri asemănătoare, de aceea am fost foate fericiţi când am constatat că touroperatorul român ne lăsase de izbelişte în sejurul nostru pe Costa del Sol. Pentru că de asemenea servicii, mai bine lipsă...

Dacă ai fi avut ocazia să citeşti review-urile mele din acest sejur, poate ai fi putut să previi o astfel de întâmplare foarte neplăcută. În cel despre Alhambra chiar am făcut câteva sublinieri foarte importante.

Celor interesaţi de Alhambra, inclusiv celor care doresc să ajungă pe cont propriu, le recomand să citească review-ul de la adresa de mai sus, inclusiv răspunsul mai amplu pe care l-am dat întrebărilor unui user.

ameroAUTOR REVIEW
[02.04.12 09:12:09]
»

multumesc Costi ptr. precizari si da, ti-am citit rew. care au fost chiar selectate ca minighid

nu era cazul in cadrul rew. meu sa dezvolt problema ghidei, dar daca ai sesizat, la inceputul rew. am scris despre ghida romanca care era "usor debusolata".

da, au fost momente penibile cand multi dintre turisti au fost destul de agresivi, i s-a facut reclamatie oficiala, dar cred ca a fost premeditata povestea cu vizita in Alhambra si a fost o "manarie" impreuna cu touroperatorul spaniol, iar noua nu ni s-au dat biletele in mana in asa fel incat sa remarcam "ora" exacta a intrarii in "obiectiv".

poate daca as fi fost singura as fi recunoscut ca m-au socotit neinstruita ptr. acea destinatie, dar era un grup intreg, aproape 38 de persoane.

oricum, am mai spus ca aceste excursii trebuie facute pe cont propriu si imi pare rau ca nu mi-am rezervat prin viator vizita la Alhambra, dar comoditatea si-a spus cuvantul.

poate data viitoare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[02.04.12 10:12:34]
»

@amero:

luîndu-mă cu vorba, cu acest lung ecou al meu, am uitat şi să-ţi acord votul, lucru constatat abia acum, dar am reparat scăparea.

Spui că nu era cazul să dezvolţi problema ghidei...

Dimpotrivă, eu cred că este necesar să se spună aceste lucruri, pentru ca alţii să fie preveniţi de ce li se poate întâmpla.

Modul mizerabil în care agenţiile româneşti înţeleg să-şi facă datoria, într-un dispreţ total faţă de clienţi cred că este unic. Profitând de buna-credinţă a turiştilor, ajung la nişte practici incredibile.

Aşa că reacţia trebuie să fie pe măsură.

Cândva, am avut şi eu o experienţă tristă cu o "ghidă".

La întoarcere, tot grupul a făcut reclamaţii, la tot felul de "foruri", dar nu am primit nici măcar un răspuns de complezenţă.

A fost momentul în care am decis să-mi organizez singur excursiile.

Din păcate, ofertele pentru seniori nu se pot valorifica decât prin intermediul agenţiilor româneşti, dar şi în acest caz, interacţiunea noastră a fost, în cele două sejururi din Spania petrecute prin acest program, redusă la strictul necesar. În rest, am preferat agenţiile spaniole, despre care nu pot să spun decât vorbe bune.

Culmea este că, în loc ca lucrurile să se îndrepte spre mai bine, în cazul agenţiilor româneşti lucrurile merg din ce în ce mai rău.

Ceva asemănător cu ceea ce ţi s-a întâmplat, am citit aici.

Cine ştie, poate era aceeaşi "ghidă"...

Îţi urez să ai parte de acum încolo numai de vacanţe reuşite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[02.04.12 23:02:15]
»

@Aurelia,

Iata si de la mine un vot, alaturi de sincere felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, alinaro, amero, Costi, le_maitre, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Granada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075144052505493 sec
    ecranul dvs: 1 x 1