ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dubai
ÎNSCRIS: 13.05.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 8 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Granada - bijuteria magică a Andaluziei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Motto:
Dale limosna, mujer,
que no hay en la vida nada
como la pena de ser
ciego en Granada.
( Francisco de Asís de Icaza y Beña )

Acum, după ce am vizitat Granada, nu pot decât să fiu de acord cu poetul: dă-i de pomană, femeie, că nu e nimic mai trist în viață decât să fii orb in Granada.

N-o să vă plictisesc cu date istorice și chestii pe care le poate afla oricine întrebând pe nenea Gogu.

O să vă împărtășesc experiența mea, ce am șimțit eu descoperind Granada. Pentru mine a fost înainte de Granada și după Granada (before and after), orașul ăsta mi-a zguduit sufletul, ființa, într-un mod pe care nu-l pot explica în cuvinte. Cred că într-una sau mai multe vieți anterioare am trăit acolo.

Am ales sa zbor de la Madrid și bine-am făcut. La ieșirea din aeroportul minuscul pasagerii sunt preluați de autobuze Alsa care-i duc până în centru pentru 2.90 eur. Sunt mai multe stații, dacă spuneți șoferului la ce hotel mergeți, vă spune el unde să coborâți și cum să ajungeți la hotel.

Tren direct Madrid-Granada nu există. De fapt, în Granada nu ajunge acum nici un tren, căci se lucrează la calea ferată, vor să conecteze orașul la rețeaua de mare viteză (AVE). Trenul ajunge până la Antequera, la vreo 70km de Granada, unde pasagerii sunt preluați de autobuze care-i duc la gara din Granada. Orarul trenurilor este șincronizat cu cel al autobuzelor, nu trebuie să vă faceți griji ca stați prea mult în Antequera sau că nu prindeți trenul care pleacă din Antequera spre destinația dvs.

Cu mașina… nu recomand mașina în Granada. Orașul ăsta, pe cât este de frumos și de plin de istorie și magie, este coșmarul soferilor. Sunt zone în care ziua nu au voie decat riveranii, transportul public și alte categorii de vehicule autorizate, orașul vechi este un labirint de străduțe înguste, înguste (sunt locuri unde strada are 1.8m lățime), în pantă, cu sens unic și fără trotuare pentru pietoni și evident fără locuri de parcare. N-aș intra cu mașina în Granada nici să mă plătească cineva.

Transportul public este foarte bine pus la punct, se pot cumpara bilete și carduri de la automate în stații. Călătoria plătită cu cardul este cu vreo 35% mai ieftină decât plătită cash. Sunt microbuze care urcă în Albayzin, Sacromonte și Alhambra, iar cardul-portofel este valabil pe toate liniile din oraș, mai puțin către aeroport.

În Granada, ca și în Sevilla, există Free Walking Tours, organizate de diverse companii locale. Eu am ales la întâmplare Walk In Granada (i-am gasit pe tripadvisor) și-am fost foarte incântată. Puteți opta pentru ghid vorbitor de spaniolă sau de engleză.

Am nimerit o tipă faină de tot, Marta, care spunea grupului pe care-l însoțea “familia”. Am făcut cu ea turul monumentelor istorice, o plimbare și-o prezentare scurtă a principalelor monumente istorice din centrul Granadei, și turul Albayzinului, vechiul cartier musulman al Granadei. Ce-mi place mie la tipul asta de plimbări este faptul ca ghizii, localnici fiind, nu doar știu istoria locului și povesti pe care poate nu le găsiți pe net, dar pot recomanda locuri unde se manâncă bine și ieftin, locuri unde se pot face cumpărături și sunt deschiși să răspundă la întrebări de tot felul. Nouă ne-a spus că dacă vrem sa cumpărăm genți din piele, șalvari și alte chestii arăbești să nu mergem în Plaza Bib Rambla, că e scumpă, ci să mergem pe Cuesta de Gomerez, care urcă spre Alhambra, și găsim aceleași lucruri mai ieftine. Așa a fost, deși diferența nu era mare, 2 euro la nădragii pe care-I ochisem eu (până la urmă nu i-am mai luat).

Plimbându-mă cu ea și cu grupul, am descoperit alte locuri faine, cu atmosferă de bazar arab, Alcaiceria și Calle Caldereria Vieja.

Albayzinul e plin de aljibe, vechi cisterne de apă din vremea arabilor, săpate în pământ, multe dintre ele încă funcționale, cu apă potabilă și cișmea. Apa e destul de rece și foarte bună. Beți fără grijă.

Am urcat la Mirador de San Nicolas, care e un must see in Granada. Pe mine m-a lasat cu sentimente amestecate. Adică, panorama spre Alhambra e faina și mereu sunt cântăreti și e o atmosferă de petrecere, dar e foarte aglomerat. Sunt diverși artizani cu chestii de vânzare și puhoi de turiști. Am ajuns acolo de vreo 3 ori și nu știam cum să plec mai repede.

În Granada o să vedeți pe multe porți “Carmen de la… ”. Sunt numele proprietăților respective, Carmen provine din arabul qarm, care înseamnă grădină. Iar aceste Carmenes sunt case arabe, unele chiar au câteva sute de ani, construite fără prea multe fasoane arhitectonice, dar cu o mare atenție acordată grădinilor. Acum, multe sunt doar ornamentale, dar în vremea lui Boabdil grădinile așigurau necesarul de alimente al Granadei, făcând-o autosuficientă. Probabil a fost unul din motivele pentru care monarhii catolici au asediat-o opt luni și n-au reușit să o cucerească. Le-a fost predată de Boabdil la 2 ianuarie 1492.

Am intrat în Carmen de la Victoria, pe Cuesta del Chapiz, și parcă am intrat pe alt tărâm. Flori, bolți verzi, copaci, tufișuri și fântâni și, desigur, vedere spre Alhambra. Am înțeles ca se și mănâncă acolo, bun și relativ ieftin, dar eu n-am încercat.

Majoritatea caselor vechi din Albayzin au vedere spre Alhambra, fiind totuși mai jos decât castelul. Pe lângă faptul că Alhambra este absolut impresionantă văzută din depărtare, probabil așezarea caselor permitea sultanului să-și supravegheze usor nobilii.

Pe mine m-a fascinat priveliștea Alhambrei cât timp am stat acolo, mă atrăgea ca un magnet. Oriunde găseam un punct de unde se vedea castelul, stateam și-l priveam și nu mă mai dădeam plecată. Dar îmi plăcea să-l privesc singură, în liniște, de aia am fugit de la San Nicolas ???? Iar ce simțeam privind Alhambra e greu de descris, un amestec de încântare, de bucurie, de tristețe adâncă, de durere chiar, am avut momente când aproape am plâns privind-o, emoții și sentimente adânc ingropate voiau să iasă la suprafață.

De unde puteți contempla Alhambra în voie, în liniște și pace: de la Carmen de la Victoria, din Casa del Chapiz, din Palacio de los olvidados, din Museo Max Moreau, de la Mirador de San Miguel Alto, de la o cârciumă micuță de pe Camino de Sacromonte care nu mai știu cum se cheamă. Or mai fi și alte locuri, dar aici am fost eu și n-aș mai fi plecat.

În Albayzin, nu ratați o plimbare pe Carrera del Daro, o stradă îngustă pe malul râului, și pe Paseo de los Tristes, în prelungirea Carrerei del Daro, care acum numai tristă nu e  Sunt terase, sunt artiști ambulanți, se cântă și se râde. I-a rămas numele ăsta deoarece pe vremuri era drumul care ducea spre cimitir, străbătut de cortegii funerare și oameni triști.

Dacă sunteți amatori de ceai, intrați într-una din muuuuuuultele ceainării arabe (teterias) și încercați ceaiurile lor. Eu am sărit peste de data asta, dar promit să încerc data viitoare.

În serile de weekend, în plimbarile mele am intâlnit grupuri de băieți și fete “de despedida (de soltero/a) ”, adică la petrecerea burlacilor/burlăcițelor. Îmbrăcați/te la fel, cu tricouri cu inscripții haioase, umblau din cârciumă în cârciumă, luându-și adio de la viața de burlaci/burlăcițe. Nu știu cum se termină petrecerile astea, dar am văzut în câteva localuri anunțuri cum că aceste petreceri nu sunt permise.

Tot cu Walk in Granada, dar cu alt ghid, am făcut și turul Sacromontelui, vechiul cartier țigănesc, cu case-peșteri (casas cuevas). Adică oamenii au locuit in peșteri săpate în deal, apoi au extins spațiul de locuit construind case moderne cu toate utilitățile la intrarea în aceste peșteri. Totuși, sunt încă peșteri relativ nemodernizate, fără apă curentă, dar cu electricitatea produsă de panouri fotovoltaice. Din ce spunea ghidul, dacă ajungi în Granada și vrei să stai o perioadă, te duci în Sacromonte și, dacă găsești o peșteră neocupată, te instalezi acolo, nu platești nimic, evident, și cand te-ai plictisit, iți iei catrafusele și pleci. Peștera rămâne liberă în așteptarea următorului ocupant.

La începutul acestui tur am avut o experiență neplăcută când ghidul a întrebat grupul de unde sunt originari țiganii și-o tanti din grup, spaniolă, a zis ca din România. I-am aruncat o privire ucigătoare și m-am gândit cât de puternice sunt prejudecățile și cât de mare ignoranța unora și mi-am ținut gura.

În Sacromonte am ajuns la Mirador de San Miguel Alto, un alt punct de belvedere care nu e pe traseele și hărțile turistice dar care mie mi-a plăcut tare mult. Se ajunge mai greu, e mult de mers pe jos, dar tocmai de aia e gol, e liniște și pace. Nu sunt turiști prea mulți, nu e muzică, nu sunt vânzători și artiști ambulanți, dar panorama spre Alhambra e chiar mai spectaculoasă decât la San Nicolas (e mai sus pe deal).

Am întrebat unde pot vedea un spectacol flamenco și ghizii m-au trimis la Cueva de Maria la Canastera, în Sacromonte. În Sacromonte, în aceste peșteri-restaurante, încă se poate vedea flamenco autentic, improvizat, transmis din generație în generație, nu studiat la conservator. Se dansează zambra, un stil mai putin cunoscut, întâlnit numai în Granada, cu puternice influențe arabe.

Recomand călduros papuci comozi, închiși, căci Albayzinul este pavat cu piatră de râu și, fiind UNESCO Heritage Site, nu poate fi modernizat și asfaltat, iar turul Sacromontelui se petrece mai mult pe coclauri, pe poteci.

Pe 3 mai in Granada se sarbatorește Ziua Crucii și în oraș se construiesc altare împodobite cu șaluri brodate, cu vase de cupru sau ceramică, cu flori și diverse obiecte decorative, oferite de membrii comunităților respective. În centrul altarului se află o cruce de flori. Undeva, în partea din față a ansamblului se găsește un măr care are înfiptă în el o foarfecă. Este un simbol, se adresează celor care ar vrea să critice altarul și-i poftește să-și țină criticile pentru ei. Foarfeca îl taie pe "dar" din fraza "este foarte frumoasă, dar... " și tot ce-ar veni după el. (Está mu bonica pero..., unde pero înseamnă "dar" și "măr" în dialectul granadin. De aici mărul tăiat). În jurul lor se încing petreceri, cu cântec și dans, iar primăria acordă premii celor mai frumoase altare.

Pentru că n-am știut de sărbătoare, fix pe 3 mai aveam planificată o excursie la Sevilla. Am vazut doar câteva cruci, din întâmplare, în plimbările pe care le-am făcut cu o zi înainte. Data viitoare când ajung în Granda, o să mă asigur că sunt acolo pe 3 mai.

M-am pierdut pe străduțele înguste din Albayzin de multe ori, că eu sunt genul: ia să văd strada asta unde duce. Dar cred că așa simți magia Granadei, pierzându-te de unul singur pe strădute, bând apa din aljibele vechi de 600 de ani, depășind limitele hărtilor turistice.

În ultima zi petrecută în Granada am luat trenulețul turistic, hop on-hop off (8 euro/adult/toată ziua), care m-a plimbat prin toată partea veche a orașului, am privit cu sufletul de data asta, m-am “scufundat” în energia și magia Granadei o dată în plus, mi-am luat rămas bun de la ea cu lacrimi în ochi, ca de la un om iubit, ca de la un prieten drag și i-am promis ca o să ne revedem. Căci o parte din sufletul meu a rămas acolo și trebuie să mă duc să o recuperez ????

===


[fb]
---
Trimis de cami_dxb in 15.06.17 20:47:12
Validat / Publicat: 15.06.17 22:27:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Murcia, Sevilla, Castilla, Madrid

VIZUALIZĂRI: 4179 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cami_dxb); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 De la Mirador San Nicolas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran [15.06.17 22:58:47] »

Am vizitat Granada acum doi ani si mi-a lasat o impresie extraordinara. Atat de extraordinara, ca n-am putut face un review despre ea

Si am aflat ca taxiul este foarte ieftin

Vacante frumoase mai departe.

Carmen Ion [15.06.17 23:30:10] »

@cami_dxb: Minunat ai surprins atmosfera acestui oraș fascinant, care m-a cucerit nu numai cu Alhambra, Albaizin sau Sacromonte, cu catedrala și miradorurile, ci și cu trandafirii care îți bucură ochii la fiecare pas, cu splendidele azulejos ce decorează casele și patiourile, cu atmosfera relaxată și prietenoasă de la micile terase unde localnicii se adună seara la un pahar de ceva dar mai ales pentru a sta la taclale.

Doamne, ce mult le place să vorbească și să râdă, să se bucure de viață!

Felicitări pentru review!

cristina47* [16.06.17 00:18:09] »

Excelent articolul!

Cel mai comod, este sa te deplasezi de la Madrid, in Granada cu autocarele ALSA. In jur de 6 ore. Costa sub 50 de euros.

Mie mi-e efectiv frica de caldura din Andalucia. Cred ca cea mai frumoasa perioada este primavara.

cami_dxb [16.06.17 07:03:53] »

@Radu Tudoran: Da, este cuvântul potrivit: extraordinară. Nu m-am dat deloc cu taxiul, m-am descurcat mergând pe jos și cu transportul în comun.

cami_dxb [16.06.17 07:07:36] »

@Carmen Ion: Am uitat să menționez trandafirii, deși au fost primii care mi-au atras atenția. Și iasomie, care era înflorită când am fost eu. Iar andaluzii sunt oameni calzi și prietenoși, veseli și vorbăreți.

Mulțumesc pentru apreciere.

cami_dxb [16.06.17 07:10:44] »

@cristina47: Mulțumesc pentru apreciere. Am studiat și varianta autocarelor, dar alea 6 ore de drum mi s-au părut o veșnicie. Avionul a fost 110 eur dus-întors, ambele zboruri la prânz, cele de dimineața devreme sau seara târziu erau considerabil mai ieftine.

webmaster39 [16.06.17 08:29:23] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

cami_dxb [16.06.17 08:36:36] »

@webmaster39: Mulțumesc, webmaster.

krisstinna [16.06.17 08:37:24] »

@cami_dxb: Bună Cami

Te-ai ținut de cuvânt, ți-ai rupt din timp și ai scris. Mă bucur să te citesc, foarte frumoasă Granada descrisă de tine, frumoase și pozele.

Ți-am spus că nu am ajuns încă în Spania, în Dubai nici atât, poate într-un viitor apropiat, cine poate ști

Despre Sevilla nu ne povestești un pic? Mă plimb și eu virtual dacă altfel nu se poate

Te salut cu drag, sper să ne revedem sănătoase într-o bună zi.

Felicitări și mulți pupici

cami_dxb [16.06.17 08:41:30] »

@krisstinna: Sigur că m-am ținut de cuvânt. Nu e vorba de rupt din timp, dar nu prea îi place mie să scriu. O să-mi fac curaj și-o să mai scriu.

webmaster [16.06.17 08:53:11] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

diana2015 [16.06.17 10:38:35] »

@cami_dxb: Waw, foarte frumos scris

in copilarie eram pasionata de filatelie (am si acum albumele) si am niste timbre extraordinare cu imagini din Granada mi-am promis ca atunci cand ma fac mare o sa ajung acolo sa vad live acele peisaje. Mare m-am facut dar... inca n-am ajuns... oricum nu-i timpul pierdut

Cu acest articol mi-ai readus acea dorinta de a vizita Granada

Superb, votat cu tot dragul

ANILU [16.06.17 12:16:43] »

@cami_dxb: Foarte frumoasă plimbare transformată într-un minighid, căruia eu i-am acordat SB-ul binemeritat.

Mă bucur că ai reuşit să ne scrii şi nouă pe unde te-ai plimbat.

Mi-au plăcut foarte mult pozele, ai surprins foarte bine imagini cu peisaje extraordinare... natură verde... flori, multe flori... oameni pe stradă, femei îmbrăcate tradiţional, artişti stradali... pisici negre... şi am văzut că ai avut şi întâlnire de gradul III

Foarte mult mi-a plăcut.

Aştept să ne mai scrii despre locurile pe unde te-ai plimbat.

La bună revedere.

doinafil [16.06.17 13:22:06] »

Şi mie mi-a plăcut tare mult review-ul tău! Are dreptate draga noastră "Zoazore" când ni-l recomandă ca fiind scris "cu suflet de o sufletistă".

Am fost şi eu în Granada acum vreo şapte sau opt ani, cu o excursie cumpărată, printr-o agenţie, de la Costa del Sol. Ţinta era să vizităm Alhambra, care m-a impresionat cum puţine locuri au reuşit s-o facă! Îşi merită, cu prisosinţă, locul în "patrimoniul universal".

Tu nu ne-ai spus aici, în acest articol, dacă ai vizitat Alhambra sau nu. (poate ai făcut-o mai de demult şi nu ştiu eu).

Referitor la:

ghidul a întrebat grupul de unde sunt originari țiganii și-o tanti din grup, spaniolă, a zis ca din România. I-am aruncat o privire ucigătoare și m-am gândit cât de puternice sunt prejudecățile și cât de mare ignoranța unora și mi-am ținut gura. ,

eu nu mi-aş fi ţinut gura şi i-aş răspuns imediat ghidului, (şi implicit ar fi auzit şi tanti spaniola), că ei îşi au rădăcinile în India. De acolo au migrat în toată lumea.

Era o informaţie care "închidea gura" celor cu prejudecăţi,

care gândeau ca acea tanti, şi care le îmbogăţeau cunoştinţele de cultură generală.

Aşa, tăcând, n-ai făcut decât să-i faci să creadă că sunt originari din România.

Sper să nu te superi că am scris ce-aş fi făcut eu, şi să-ţi rămână în gând doar faptul că am votat cu bucurie pozele şi ce ai scris, că mi-ai reamintit despre locurile frumoase văzute din Granada şi că mi-aş dori să văd şi eu locurile despre care tu ai scris.

Să ai un week-end aşa cum ţi-l doreşti!

cami_dxb [16.06.17 15:59:46] »

@doinafil: Am răspuns eu că țiganii sunt originari din India înainte să deschidă tanti aia gura și mă auzise. De aia am considerat că e mai bine să tac, să nu ajungem într-o situație neplăcută. Faptul că mi-ai spus ce ai fi făcut tu într-o situație similară nu e motiv de supărare pentru mine

Cum puteam să mă duc în Granada și să nu vizitez Alhambra? Dar va avea un review separat.

Mulțumesc pentru apreciere.

@ANILU: Mulțumesc pentru aprecieri

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil [16.06.17 16:26:00] »

Ei, daaaaa, în situaţia aia nu m-aş mai fi angajat nici eu într-o dispută nedorită, cu un om de calitate îndoielnică.

Se spune că nu trebuie "să te pui" cu prostu' că te "dovedeşte" cu încăpăţânarea lui. (Cel mai deştept cedează, îl lasă să creadă că are dreptate).

Înseamnă că tanti aia a făcut-o din răutate şi ignoranţă, "calităţi" surori.

Mă bucur că ai văzut Alhambra, este o bijuterie arhitectonică.

Îţi urez să revezi acele locuri, aşa cum îţi doreşti!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster26 [16.06.17 18:06:47] »

Autoarea a dorit să încarce și un film propriu, îl puteți vedea la finalul review-ului!

cami_dxb [16.06.17 18:10:09] »

@webmaster26: Mulțumesc

Dan&Ema [17.06.17 10:17:02] »

@cami_dxb:

Foarte bun articolul tau. Un bun ghid pentru aceasta informatie cu multe informatii utile.

Mi-au placut in poze rezervoarele lor mari si fatadele de cladiri decorate.

Felicitari si drumuri faine peste tot!

cami_dxb [17.06.17 18:34:21] »

@Dan&Ema: Multumesc pentru aprecieri

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, cami_dxb, Dan&Ema, diana2015, doinafil, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Granada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095277786254883 sec
    ecranul dvs: 1 x 1