ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

În Granada, alături de un român pe 2 Decembrie

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua incursiune în maldărul de file turistice al Granadei e musai să aibă un capitol aparte rezervat obiectivului care atrage, de fapt, turiștii. Și anume Alhambra.

Pe care o vezi din aproape toate zonele orașului, cocoțată mândră, cu aura de siguranță superioară pe care ți-o dă doar convingerea că ești” cea mai cea” dintre toate celelalte surate.

Adevărul e că te impresionează și nu îți poți lua mult timp ochii de la ea. Pășești pe străzile pietruite ale orașului, o privești, îți mai arunci ochii spre clădiri impozante și case idilice, dar instinctiv iarăși te uiți în sus. Să o cauți. Și ea e tot acolo, sigură că vraja ei te-a cuprins și pe tine, ca pe atâția alții, și nu mai e decât o chestiune de timp până îi vei bate la poartă.

Iar pentru a o cunoaște și pe interior, la ușa ei trebuie să te înființezi între orele 8.30 – 18 (la Palatul Nasrid doar până la 17) și să îți fii rezervat anterior, online, tichet. Că doar la marile personalități te duci programat, doar când te pot primi și nu de capul tău.

Zilnic pot fi primiți exact 6.600 de oaspeți și 300 persoane intră la Nasrid în intervalul de 30 minute prevăzut pe bilet (intrarea aici se face din jumătate în jumătate de oră) care achită diverse tarife, în funcție de preferința turului pus la dispoziție de administratori. Noi am ales intrarea generală, tarif 14 euro la care se adaugă o taxă de rezervare de 1,70 euro pentru achiziția online. Acest tip de intrare permite accesul în toate palatele și grădinile.

Ora de intrare trecută pe bilet contează doar pentru Nasrid și ai o toleranță de 29 de minute – dacă ai bilet de la 11:00 poți intra până la 11:29 după care sistemul blochează automat intrarea.

Recomandarea lui Daniel, ghidul nostru local, a fost să începem cu Alcazaba, cu o oră inainte de intrarea în Palacios Nazares (Nasrid), apoi grădinile și Generalife deoarece e mai scurt ca distanță de parcurs - toată vizita durează 3-4 ore.

Dacă intri în prima tură în Nasrid, la 8.30, luminile ce cad asupra orașului se văd splendid.

Referitor la achiziția biletelor, nu vă impacientați dacă nu mai sunt bilete online când intrați pe tickets. alhambra-patronato. es, site-ul oficial al instituției. Pe celelalte site-uri oferite de platformele de căutări veți fi direcționați spre tot felul de intermediari ce își vor pune comisioane foarte mari.

Iar în acest punct al articolului mă țin de promisiunea făcută lui Aurici, cea care nu a apucat să intre la Alhambra cu ocazia prezenței sale în Granada.

Ea, și toți ceilalți stați liniștiți, bilete se găsesc! Dacă nu ați reușit să le luați de acasă mai din vreme, intrați în seara dinaintea sau cât mai matinal în dimineața vizitei și le veți achiziționa la prețul real. Eu am făcut o simulare seara și am văzut că erau vreo 20 – am luat 2 bucăți - iar dimineața următoare erau peste 300 pe ziua respectivă.

Agențiile turistice și intermediarii le rezervă online cu mult timp înainte tocmai pentru a obține încasări frumușele de la cei care, odată ajunși acolo, plătesc pentru a nu rata Alhambra. În situația în care nu le vând, le pot returna cel mai târziu până la ora 0 a zilei pentru care efectuaseră rezervarea, în caz contrar conturile lor sunt debitate cu sumele biletelor reținute în prealabil.

Așadar, după miezul nopții nu dormiți și veți lua bilete la tariful normal! Apoi vă culcați liniștiți.

Gata cu detaliile administrative!

În detalii istorice nu o să intru prea mult, se pot găsi într-o mulțime de locuri, doar țin să vă spun că” alhambra” înseamnă culoarea roșie în arabă iar palatul a luat denumirea de la cromatica pământului pe care a fost construit. Există semne că se află poziționat peste ruinele unei așezări romane ridicată aici după descoperirea de importante zăcăminte aurifere.

Alhambra este locul în care regalitatea a înflorit atât sub influența maură, cât și după Reconquista, când a devenit curtea regală a monarhilor catolici Isabella și Ferdinand. Aici Cristofor Columb a venit la monarhi să ceară bani pentru a merge în Lumea Nouă.

Nu este o clădire singulară, ci un complex de clădiri prin care rătăcești pe parcursul celor trei sau patru ore, în funcție de cadența pașilor sau ritmul în care vrei să te caști pe acolo. Găsești mai multe segmente ale complexului.

Noi am intrat prin Puerta de Bibrambla ori Bab Al-Ramla în arabă, o poartă veche, motiv de dispută politică locală la spre sfârșitul secolului al XIX-lea, din moment ce unii o doreau păstrată iar alții demolată. Cei din urmă au avut câștig de cauză la acel moment, însă, ulterior, poarta a fost declarată monument național și reașezată pe locul de odinioară, reasamblată din bucățile originale ce se păstraseră la muzeu.

În tradiția locală, această cale de acces se numea Arco de las Orejas pentru că reprezenta locul în care erau executați criminalii acuzați de oficialii statului, dar și o oprire obligatorie în procesiunile Corpus Christi în perioada barocului sau loc de intrare pe sub un imaginar și împodobit arc de triumf când aveau loc luptele de tauri.

Urcăm prin pădurea verde-ruginie și intrăm în universul arab. Primul obiectiv e Alcazaba, o fortăreață ce oferă priveliști spectaculoase asupra cartierului Albaicin, mai ales din Torre y Puerta de Armas, și asupra zidurilor impunătoare ale palatului, dacă privești din Torre del Cubo de la Alhambra.

Intrăm apoi în forma circulară ce adăpostea odinioară Palatul lui Carlos V, ne plimbăm ochii pe planșele și obiectele unei expoziții ce se vrea futuriste și din care eu nu înțeleg mare lucru, apoi ne aliniem la coadă pentru a intra la Nasrid în intervalul orar tipărit pe bilet.

Ei bine, dacă până aici te-ai putut mișca în voie, de acum trebuie să mergi cu valul. Pur și simplu, în șir indian, ești transportat pe holurile încântătorului palat, o oază de suflu putând avea doar dacă mai intri în vreuna din camerele acestuia. Și acelea mici și fără geamuri. Nu poți umbla decât prin cordoanele trasate de administratori și sub atenta supraveghere a acestora, un asemenea număr de personal de ordine neștiind dacă am mai văzut undeva.

Ca să faci o fotografie în care să apară o fântână, un detaliu arhitectonic sau soția ta fără o altă persoană surprinsă în cadru este aproape imposibil. Râmân aproape stupefiat să văd atâta lume și, mă repet, este iarnă, în afara sezonului turistic, plus pandemie... M-aș fi bucurat ca în 2 decembrie 2021 România întreagă să fi avut atâția turiști cât a avut Alhambra.

Palatul Nasrid este incredibil de detaliat, cu o istorie și o poveste în spatele fiecărei camere, iar Camera Ambasadorilor se detașează de toate cu cele peste 8.000 de bucăți de cedru prelucrat într-un model de stele care reprezintă cele șapte ceruri ale islamului.

Continuăm spre Generalife străbătând grădinile frumoase. Pentru mine, acest colț al complexului a reprezentat cel mai frumos loc. Poate și pentru că după ce o ploaie măruntă ne-a însoțit de azi dimineață, odată ajunși aici a ieșit soarele iar norii parcă se grăbeau să fugă din calea lui, ca nu carecumva razele acestuia să-i ardă sau topească iremediabil.

Dar cu siguranță mi-a rămas în suflet pentru imaginile din fața ochilor. Pentru ceea ce dintotdeauna asociez cu Spania. Pe care mereu mi-o închipuiam în tonuri de cer parțial înnorat și cu lumina soarelui răzbătând printre nori, copaci cu frunze galbene și un castel sau palat maroniu profilat undeva mai departe, pe un deal.

Pare paradoxal, dar pentru mine Spania nu înseamnă soare, Marea Mediterană, stațiunile de pe coastă sau orașele sale minunate. Veți regăsi poza reprezentativă, marcată ca atare.

Jos, la poalele dealului pe care este ridicată Alhambra, despărțită de acesta de râul Darro se află Carrera del Darro (Drumul de aur, în latină) clasată de cotidianul național El Pais în Top 10 al celor mai frumoase străzi din Spania. Și, clar, cea mai frumoasă din Granada.

Într-adevăr, este splendidă, având de o parte clădiri vechi și restaurate, iar pe cealaltă albia râului de la care se ridică abrupt peretele Dealului Pelegrinilor, traducerea din arabă a Granadei, în vârful căreia stă simbolul orașului, palatul arab.

Luând-o la pas, de la Plaza Nueva în sus, circuli doar pe partea stângă pentru a avea posibilitatea ca în momentul trecerii microbuzelor de transport în comun să te lipești de ziduri sau, dacă ai puțin noroc, să intri sub poarta uneia dintre case. Fiindcă strada pietruită are o lățime cât să treacă acest mijloc de transport, iar dacă nu ești atent nici tu și nici șoferul, te pomenești cu o scaltoacă dată de oglinda laterală. Pe aici nu circulă decât microbuze, taxiuri, scutere și pietoni. Pe partea stângă, din loc în loc, ai acces pe ulițe și mai înguste, doar pietonale, spre inima Albaicinului.

Sunt convins că toamna și după ploaie, cu piatra udă, ca atunci când am străbătut-o noi, o găsești în cea mai frumoasă ipostază.

Undeva pe partea dreapta privirea ți se ridică pe peretele crem al Casei de las Chirimias, clădirea ce se zice că a introdus stilul baroc în Granada, și care are la etaj un punct de belvedere în care, pe vremuri, muzicienii cântau în vreme ce populația ocupa piațeta din jur cu ocazia diverselor manifestări. În secolul al XVII-lea esplanada din fața casei a fost transformată în principalul loc de agrement al Granadei, Paseo de la Puerta de Guadix Baja, ce avea ulterior, în secolul al XIX-lea să fie redenumit Paseo del Padre Manjon, mai cunoscut apoi ca Paseo de los Tristes, în directă conotație cu faptul că devenise traseul urmat de cei duși spre locurile de veci.

Paseo de los Tristes, devenit loc de cunoscută promenadă cu ale sale clădiri medievale, este, evident, cel mai frumos în perioada autumnală. Doar are în conținut” los tristes” ...

În continuare, cu fața la Alhambra, se întinde cartierul Axares, care înseamnă „sănătate și încântare” , numit și spitalul african, datorită frumuseții și climei temperate resimțite aici.

Dacă mai ai chef de plimbăreală și nu te dă gata oboseala după 6 ore vizitat, te preia Daniel, ghidul nostru local, și te duce în Sacromonte, cartierul grotelor ce pot fi vizitate (multe au fost transformate în baruri, discoteci sau săli de flamenco).

E cartierul țiganilor imigranți care s-au refugiat și și-au ridicat case acum 600 de ani. Din 4.500 de suflete ce au fost forțate să își părăsească locuințele afectate într-un an extrem de ploios, după 5 ani când li s-a permis de autorități reîntoarcerea au revenit doar vreo 1.500. Apoi casele goale au început să fie achiziționate la prețuri mici de adepții culturii hippie, atrași de stilul boem de viață, lipsit de electricitate, căldură sau apă.

În Sacromonte nu urcă niciun mijloc de transport în afara unei gunoiere trasă de o bicicletă, pentru colectarea gunoiului menajer. Cel reciclabil și-l duc oamenii mai jos, în oraș. Nu urcă nici poliția sau pompierii.

Recomand această drumeție prin Sacromonte, deoarece vă plimbați printre casele albe din fosta zonă musulmană și aveți parte de cele mai bune imagini la apus cu Granada (în special Alhambra) pe partea dreaptă și cu Munții Sierra Nevada, pe stânga, având vârfurile ninse în perioada trecerii noastre pe acolo.

Noi am avut în plus bonus, un curcubeu cum nu am mai văzut, culorile acestuia dansând, parcă, prin ceața ce acoperea imaginea munților. Parcă priveam cum se ridică aburii dintr-un imens vas iar în spatele acestuia se aflau neoane colorate în vreme ce priveam într-acolo de la Mirador de Mario Maya.

Coborâm prin Albaicin și regretăm că șederea noastră aici se apropie de final. Străduțele înguste de piatră, în pantă și mărginite de case albe sunt atât de drăguțe având apusul undeva departe, abia ghicit pe cerul roșiatic de deasupra lor, încât ai dori ca plimbarea să nu ia sfârșit. Culorile cerului sunt de-a dreptul senzaționale!

La îndemnul lui Daniel intrăm în Panaderia Maria, o brutărie de familie, de unde ne luăm patiserii de te lingi pe degete.

Apoi ne oprim la o bodegă tradițională de cartier, Aixa în Plaza Larga, pentru a cimenta relația de prietenie cu Daniel. Aixa e numele mamei ultimului conducător suprem al Alhambrei.

Întâlnim o atmosferă tipic spaniolă aici - adică gălăgioasă!! și pisici ce trec pe sub mesele consumatorilor. Acesta e spiritul local și cât mă bucur să îl împart cu Adriana și Daniel! E mai plăcut să interacționezi cu localnicii decât să bei o bere la terasele sau restaurantele turistice.

Iar din una se fac mai multe până ne depănăm din amintiri și facem proiecții pentru viitorul în care Daniel să aducă turiștii străini pe Via Transilvanica.

Pe 5 beri locale Alhambra (nici nu aveam cum comanda o alta aici) și o cafea ni se cere 9,80 euro, iar din partea casei am primit la fiecare comandă câte o farfurie cu de-ale gurii. Prima oară niște chiftele cu cartofi prăjiți, baghete și sos iar la a doua comandă crochete și salată de varză. Berea era servită la pahar de 200 ml.

Acum, în momentul în care scriu acest review, Adriana îmi transmite că pune de” un ceai de duminică” . Din experiență știu că e un ceai mai deosebit, adus de pe unde am umblat. Și vine completarea ei” adus din Granada” . Dacă vreți să descoperiți sumedenie de arome de ceai, mergeți pe Calle Caldereria Nueva, cunoscută ca strada magazinelor de ceai din Granada, și o să aveți impresia că vă aflați în bazarul din Marrakech. Sortimente de ceai despre care habar nu ai că există sau plante la care nici nu te gândeai că pot fi combinate pentru a da o aromă de neuitat.

Dar cum toate au un final, așa și etapa noastră destinată Granadei din sejurul andaluzian se apropie de capăt.

Am trăit clipe extrem de frumoase, încântătoare chiar dacă ne referim la cele petrecute alături de Daniel.

Granada atrage sumedenie de turiști prin ce are a le oferi. Pentru mulți reprezintă principalul punct de reper al existenței maurilor în Europa.

Pentru foarte mulți înseamnă Alhambra.

Pentru alții, mai puțini la număr, Granada e orașul spaniol cel mai dezvoltat al începutului de secol XX.

Iar și mai puțini știu că pe stadionul din Granada Cristiano Ronaldo și-a marcat singurul autogol din carieră...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 09.01.22 17:58:31
Validat / Publicat: 09.01.22 18:30:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 3304 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Grădinile Alhambrei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

valentinag
[10.01.22 14:30:07]
»

Mai complet de atat, nu cred ca se poate!

Marius 72AUTOR REVIEW
[10.01.22 14:52:35]
»

Ba cred că se poate! ????

Nu le-am văzut eu pe toate de pe acolo...

adso
[10.01.22 14:58:03]
»

@Marius 72: Vizita la Alhambra nu poate depăși, teoretic, o jumătate de zi - așa se vând biletele, până la 13 și după 13. Totuși, la ieșire nu verifică nimeni ora. Prin urmare, e mai bine de luat bilet de dimineață. Palatele Nasrid trebuie vizitate la oră exactă, iar de la Generalife ești dat afară la amiază. Însă nimeni nu te împiedică să vizitezi, în continuare, Alcazaba sau Palatul lui Carlos V - unde se poate sta în bună voie, fără să te întrebe nimeni de sănătate.

Vreau să spun că nu merită început cu Alcazaba. Deși eu așa am procedat, am urmat fix același traseu descris în rw - cel recomandat și de ghizi și de ghiduri, de altfel. Dar, dacă ar fi să revin, aș începe cu desertul: Generalife și Nasrid pe îndelete, apoi Alcazaba, Palatul lui Carlos V și restul - cât m-ar mai ține puterile (și cât m-ar lăsa foamea), fără presiunea timpului,

Alhambra este locul în care regalitatea a înflorit atât sub influența maură, cât și după Reconquista, când a devenit curtea regală a monarhilor catolici Isabella și Ferdinand. Aici Cristofor Columb a venit la monarhi să ceară bani pentru a merge în Lumea Nouă.

Țineam minte că nu ar fi venit aici (Columb), ci la Santa Fe, în apropiere de oraș (către vest); există acolo și un muzeu, intitulat Institute of America. M-am uitat și pe Wikipedia, acolo mi se confirmă:

Data de 2 ianuarie 1492 (s-au făcut, de curând, 530 de ani!) a cuceririi Granadei este disputată: de exemplu, Columb a primit contractul său pentru un viceregat în nou-descoperitele părți ale Indiei mult mai târziu în acel an, contract care a fost semnat în câmpul de luptă Santa Fe, unde regii catolici așteptau cucerirea.

Marius 72AUTOR REVIEW
[10.01.22 15:35:49]
»

@adso: Nu intru în polemică, însă am prezentat informațiile primite de la Daniel.

Și se prea poate ca exprimarea mea să fi lăsat de dorit astfel încât să nu fie înțeleasă.

În timpul redactării articolului nici nu m-am gândit să scriu că Cristofor Columb a venit la Granada să ceară bani. Eu m-am referit prin acel” aici” la curtea regală, pentru că despre aceasta vorbeam în fraza anterioară.

Nu iau informațiile de pe net când scriu ci mă bazez, în principal, pe cele preluate la fața locului din explicații, pliante, diverse plăci comemorative sau discuții avute la fața locului. Uneori, dacă simt nevoia de completare folosesc și surse ajutătoare dar încerc, pe cât posibil, să mă limitez de ele și să încerc să îmi personalizez review-ul.

De altfel, în centrul Granadei, în Plaza Isabel la Catolica este ridicată statuia ce îl reprezintă pe navigator în genunchi, în fața reginei. Pentru a-i cere bani și permisiunea de a pleca sau de a-i mulțumi, depinde de interpretarea fiecăruia.

Nu neg ceea ce ai scris tu și nu combat nici sursa informațiilor tale, însă sensul explicației mele a fost altul.

Toate cele bune! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adso
[10.01.22 15:44:38]
»

@Marius 72: Păi tot de la fața locului am luat și eu informațiile. Atât că am ajuns și în Santa Fe, deci din alt loc

Oricum, sunt doar vreo 10 km până acolo. Cred că acum e aceeași municipalitate, nu sunt sigur. Atât că nu e Alhambra.

În altă ordine: informațiile primite de la ghizi sunt, de cele mai multe ori, informații de pe net la mâna a doua. Am verificat adesea, în practică, afirmația asta

Și scuze dacă v-am supărat, nu asta intenționam. Chiar vă urmăresc cu plăcere, în general, iar seria asta în special.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msnd
[10.01.22 21:04:20]
»

Am vizitat și eu Alhambra, dar mai de mult, în toamna lui 2011, cu ocazia unui sejur în Benalmadena. Deși am scris mai multe articole despre acea perioadă, nu îmi aduc aminte dece nu am scris ceva despre Granada și principalul său obiectiv.

Excursia a fost pe cont propriu, fără un ghid. Biletele au fost cumpărate on-line, încă de la plecarea din țară. Știam că în ultimele zile erau puține șanse de a le găsi.

Noi am început cu Generalife, am continuat cu o lungă plimbare prin parc, pe la mormântul inițial al regilor catolici, baia arabă și, dacă îmi adic bine aminte, Palatul lui Iusuf. Apoi, la ora fixată, au urmat Palatele Nasrid, dacă tin minte erau considerate a fi 3, dar Fântâna Leilor era demontată, în renovare. A urmat palatul lui Carol al V-lea și în final Alcazaba.

Ce m-a făcut să scriu acest ecou este faptul că, în timpul aceluiași sejur, cu ocazia vizitei la Cordoba (vezi impresii), în grădina Fortăreței Regilor Creștini am remarcat un grup statuar în care, clar pentru mine; Cristofor Columb discută cu Isabela de Castilia și Fernando de Aragon. Acun, după cele scrise aici, mai sus, nu îmi mai este clar dacă navigatorul cere bani, sau dă raportul despre ce a făvut în ultima călătorie.

O seară bună!

adsoPHONE
[11.01.22 00:19:34]
»

@msnd: Grupul statuar de la Cordoba e ridicat in amintirea altui eveniment: prima intalnire dintre Columb si Regii Catolici, din 1486.

Columb s-a adresat intai Regelui Portugaliei pentru a-i finanta expeditia catre Indii. A parasit Lisabona in 1485, indreptandu-se catre curtea Spaniei. Care nu avea un loc fix, era cand ici, cand colo (regatele spaniole erau unite de curand, iar Ferdinand si Isabella inca lucrau la consolidarea acestei uniuni).

Prima intalnire dintre Columb si Regii Catolici a fost la Cordoba, in 1486. Au urmat multi ani de negocieri si promisiuni, pana in 1492:

In the April 1492 "Capitulation of Santa Fe", King Ferdinand and Queen Isabella promised Columbus that if he succeeded he would be given the rank of Admiral of the Ocean Sea and appointed Viceroy and Governor of all the new lands he might claim for Spain.

Marius 72AUTOR REVIEW
[11.01.22 11:30:11]
»

@adso: Articolul meu era departe de a ajunge la dezbateri istorice, cu argumente pro sau contra.

Dar, uite așa, ajungem să învățăm - sau unii să își reamintească - noțiuni de cultură generală... ????

Dragii mei, luați-l doar ca o povestioară, semn al trecerii mele pe acele meleaguri!

Deja, când mă gândesc la cât mai am de scris, mă ia cu năduf!

Că vor fi luate la purecat zicerile mele... ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72AUTOR REVIEW
[11.01.22 11:41:37]
»

@adso: Nu sunt supărat! ????

Doar că, probabil datorită exprimării mele, am lăsat loc de interpretare.

Criticile sunt constructive!! Mă ajută și pe mine!

Și mă bucur să aflu că am trezit interesul cuiva cu polologhiile mele astea lungi!

Sper să nu plictisesc...

Marius 72AUTOR REVIEW
[11.01.22 11:45:57]
»

@msnd: Și eu îmi organizez excursiile singur. Mergem doar pe cont propriu. Și doar eu cu soția. Cât mă mai suportă... Pentru că o supun unui marș!! ????

msnd
[11.01.22 12:01:19]
»

@adso:

Mulțumesc pentru precizări. Episodul cu Portugalia îl știam, dar nu am știut că au durat atât de mult negocierile su regii Spaniei.

O zi bună!

adsoPHONE
[11.01.22 13:51:11]
»

@Marius 72: Sa stiti ca nu am intentionat niciun moment sa dau lectii de istorie. Cu atat mai putin sa critic ceva!

Eu voiam, de fapt, sa punctez ordinea optima de vizitare a obiectivelor din Alhambra - din punctul meu de vedere, bineinteles. Din pacate, fix asta a ramas nebagat in seama.

In rest, neintelegerile ivite m-au determinat si pe mine sa (re) citesc chestii. Sunt genul ala pacatos care, daca nu intelege ce vede, mai bine nu face deplasarea . De asta nu ma las (aproape) niciodata pe baza ghizilor, sau ii verific dupa.

Si tot numai pe cont propriu circulam. Si tot teama ca, la un moment dat, sotia va spune pas o am si eu

Marius 72AUTOR REVIEW
[11.01.22 14:43:21]
»

@adso: Vom merge amândoi! ????????

Aurici
[11.01.22 16:20:47]
»

Dacă nu ați reușit să le luați de acasă mai din vreme, intrați în seara dinaintea sau cât mai matinal în dimineața vizitei și le veți achiziționa la prețul real

Păi crezi că nu am făcut asta? Așa impresie ți-am făcut eu ție? Nu am reușit să luăm bilete de acasă și nu am vrut să dăm banii aceia, dar la fața locului am încercat de mai multe ori pe saitul oficial, numai că n-am avut noroc. Am încercat și fiind la Sevilla și la Malaga pentru că nu conta de unde lăsam programul baltă, dacă am fi reușit.

Ce-i drept, nu cred că știam de returnarea biletelor de către agenții, deci ne-ai dat o super informație, dar noi am încercat tot timpul, fiind acolo, sperând într-un preț mai omenesc, de ultim moment.

Ghinionul nostru cred că a fost perioada. Am fost fix de Paște și cred că mulți turiști au profitat de zilele acelea. Data viitoare nu mai pierd deloc timp acasă și sper să rezolv la fața locului. Pentru că vreau și eu neapărat să ajung.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[11.01.22 18:04:13]
»

@Aurici: Părerea mea referitoare la organizare este una foarte bună!

Lasă că nici eu nu am luat de acasă bilete la Alcazar în Sevilla. Și nici când am ajuns în Andaluzia, că doar erau... Însă s-au terminat cu două zile inainte...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Aurici, Marius 72, msnd, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Granada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067649126052856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1