GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gdansk - va invit sa-l descoperiti
Anul acesta am ales pentru concediul de vara o destinatie mai putin atractiva pentru turistii romani, respectiv Polonia. Ne-am oprit asupra celor mai importante 3 orase, Cracovia (cu o excursie de 1 zi la Auschwitz), Varsovia si Gdansk.
M-am gandit sa va povestesc aici despre Gdansk pentru ca a fost poate surpriza cea mai placuta a acestei tari neasteptat de primitoare si pentru ca va recomand cu caldura sa-l vizitati.
Primul lucru pe care l-as mentiona: orasul vechi arata incredibil. Este prima impresie pe care am avut-o si care imi persista in minte si acum. Am avut cazare la o pensiune de unde, in cateva zeci de metri si trecand printr-un portal de piatra ajungeai pe malul apei (Motlawa), unde erai intampinat de o priveliste uluitoare, cladiri care aduc aminte de Amsterdam, ambarcatiuni colorate pe rau, restaurante animate pe promenada si tipete de pescarusi in aer. Asta e prima imagine care imi vine in minte acum cand ma gandesc la Gdansk.
Istoria orasului e una agitata, trecand de-a lungul vremii prin statutul de oras liber, dar si sub stapanire poloneza, prusaca si germana. La Westerplatte in 1949 trupele germane au atacat Polonia, eveniment considerat inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial. Nu am ajuns sa vedem monumentul. Data viitoare...
Gdansk gazduieste cea mai mare biserica de caramida din lume, Sf. Maria, cu dimensiuni intr-adevar impresionante, un ceas interesant si un turn care vazut de jos pare sa se prabuseasca peste tine. Interiorul nu e foarte spectaculos, raportat la ce am mai vazut prin Polonia, dar oricum merita vazut. Sunt mai multe biserici interesante in oras, din care imi vine in minte acum Sf. Ecaterina, in care am intrat si am fost uimiti de cum aratau peretii, ca sa aflam ulterior ca a trecut printr-un incendiu puternic acum doar cativa ani, care a lasat-o fara acoperis. De altfel sunt imagini de atunci care ruleaza permanent in biserica, insotite de un mic omagiu adus pompierilor care au intervenit atunci. (Acoperisul a fost refacut intre timp)
Strada cea mai pitoreasca a orasului se numeste Dluga (Strada lunga), marginita de o parte si de alta de cladiri incredibil de frumoase, in stil olandez. La un moment dat strada se largeste si se transforma in Piata Lunga, piata centrala a orasului, cu o statuie reprezentandu-l pe Neptun in centru, loc intesat de turisti si artisti stradali. Pentru o plimbare ceva mai linistita dar intr-un decor la fel de spectaculos recomand strada Mariacka, una din multele stradute care te conduc la catedrala Sf Maria. Aici toate casele au trepte la intrare si mai toate au in fata mici tarabe de bijuterii (de obicei de argint) cu chihlimbar (suntem intr-o zona renumita pentru asa ceva).
Gdansk e bineinteles cunoscut si datorita miscarii Solidaritea, am vizitat poarta 2 a santierului naval care a avut un rol atat de important in caderea comunismului in Polonia si Europa.
La cativa km de Gdansk se afla Sopot, statiune la Marea Baltica (da, apa e foarte rece). Se poate ajunge cu trenul SKM, un fel de metrou de suprafata care face legatura intre Gdansk, Sopot si Gdynia. Cele trei localitati sunt practic unite, formand o aglomerare urbana cunoscuta ca "tri-city". Sopot e o statiune foarte cocheta, renumita pentru spa-uri (din cate am auzit), cu o plaja foarte lata si un promontoriu de lemn care intra bine de tot in mare (unul din cele mai lungi din Europa). Peste tot piste de bicicleta, parcuri foarte frumos intretinute, curatenie si tarabe de inghetata (lody-foarte populara in Polonia se pare) si waffles. Apa e rece desi localnicii cred ca sunt mai rezistenti pentru ca am vazut si lume care facea baie.
Noi am avut doar 3 zile in Gdansk (din care o dimineata am fost la Sopot si o dupa-amiaza la un concert in Gdynia), mult prea putin pentru a vedea tot ce era de vazut. Din ce tineam sa vad si nu am apucat: muzeul celui de-al doilea Razboi Mondial, un muzeu nou deschis in martie 2017 (!), muzeul-vas SS Soldek, Westerplatte si poate o urcare in turnul Catedralei. Motivatia perfecta pentru a ne mai indrepta pasii catre acest oras minunat, cu o noua ocazie.
Trimis de annelise* in 08.07.17 16:26:54
- A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (annelise*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@annelise: Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 98&ridAnt=78975
====
”Am avut cazare la o pensiune...
Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.
Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.
În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)
Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)
@annelise: Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
Debutul Războiului-evident 1939... scuze pt. eroare
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Plimbare prin Sopot, pe țărmul sudic al Mării Baltice — scris în 03.09.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Gdańsk, Orașul renăscut din propria-i cenușă — scris în 27.08.23 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Bijuterie la malul mării Baltice — scris în 15.06.19 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Un oraș fermecător — scris în 28.08.17 de Alexandru17 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2016 GDANSK – port istoric la marea Baltică — scris în 29.08.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2007 Gdansk, o foarte convingatoare particica din Polonia — scris în 26.05.10 de adria din HUNEDOARA - RECOMANDĂ