ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Gdańsk, Orașul renăscut din propria-i cenușă

TIPĂREȘTE URM de aici

Gdańsk a fost unul dintre orașele poloneze cele mai distruse în Al Doilea Război Mondial, fiind bombardat la începutul războiului de Armata Hitleristă cotropitoare, și, chiar mai mult, la sfârșitul lui, de Armata Roșie eliberatoare. Au fost multe discuții dacă să-l reconstruiască sau să termine buldozerele ce au început bombele.

Am stat în Gdańsk la Apartamenty Muzeum II Wojny Światowej două nopți, vezi impresii, am spus cum am ajuns acolo și câteva cuvinte despre oraș, așa că acum voi pleca direct la plimbare.

Era o dimineață răcoroasă de septembrie, când pe la ora 8 plecam de la Cazarea noastră pe traseul propus de acasă. Am trecul Podul Dylach și ne-am oprit în Piața Apărătorilor Poștei Poloneze unde se află Monumentul Apărătorilor Oficiului Poștal Polonez și Muzeul Poștei Poloneze ce comemorează participanții la apărarea Oficiului Poștal Polonez din Gdańsk de la 1 septembrie 1939. Monumentul este impresionant, un poștaș pe moarte, căruia Nike, zeița victoriei, îi înmânează o pușcă, scrisorile îi cad din tolba deschisă. Impresionantă este și povestea aflată în Muzeu: 53 de poștași polonezi ajutați de paznicul oficiului, soția și fetița lor de 10 ani, au rezistat o zi atacurilor trupelor germane net superioare numeric și mult mai bine înarmate. Toți apărătorii au murit în luptă sau au fost omorâți după ce au încetat lupta

De aici am mers la Biserica Sf. Brigida cunoscută prin Altarul Principal realizat în anul 2000, cel mai mare obiect sacru din chihlimbar din lume și ne-am continuat plimbarea până la Biserica Sf. Ecaterina aflată pe aceeași stradă, una dintre cele mai vechi biserici din Gdańsk, peste 800 de ani. Atenția mi-a fost atrasă de frumoasa Fațadă gotică, mai corect trei fațade, Biserica având trei nave, fiecare navă are fațada ei.

Am văzut, pozat în depărtare Turnul Jacek, turn hexagonal de apărare din fortificațiile Orașului Vechi de pe la anul 1400. Am mers apoi la Muzeul Chihlimbarului muzeu tânăr de nici 25 de ani ce prezintă istoria chihlimbarului și istoria meșteșugului chihlimbarului din Polonia. Funcționează într-o fostă moară de apă, Moara Mare, construită de teutoni. Nu l-am vizitat, era închis la acea oră matinală.

Lângă el este Piața Hevelius numită așa în memoria lui Jan Hevelius, berar faimos și astronom renumit, fondator al Topografiei lunare, descoperitor a zece constelații și a mai multor instrumente de cercetare. Gdańsk se mândrește cu el și i-a ridicat mai multe monumente, printre care Statuia Heweliusz aflată în această piață. Savantul, din broz în mărime naturală, verifică dacă Harta Cerului Nordic desenată pe peretele casei din fața lui în urmă cu câțiva ani este identică cu harta făcută de el pe la mijlocul secolului 17. În piață se află și Fontanna Heweliusza formată din câteva zeci de Duze aruncătoare de apă și o Perdea de apă iluminată seara. Lângă ea Cascada Morii Mari, Canalul pe care odinioară venea apa ce învârtea roata morii.

Aici se află și Conacul Breslei Morarilor azi Muzeul de Istorie Gdańsk o clădire cu două etaje din a doua jumătate a secolului 18 cu arcade neoclasice, cu frize decorative. În apropiere Vechea Primărie o clădire veche de peste 400 de ani care a suferit doar puține daune în timpul jefuirii și distrugerii orașului de către armata sovietică. Lângă ea este Biserica Sf. Iosif, devastată în 1945 când sovieticii eliberatori i-au dat foc, Biserica arzând împreună cu cei peste 100 de civili adăpostiți în ea.

Am ajuns apoi la Podul Pâinii – Podul Iubirii ridicat peste Canalul Raduni pe la mijlocul secolului 14 ca Podul Pâinii, aici brutarii din zonă își vindeau produsele atunci scoase din cuptoare, devenit în urmă cu 12 ani Podul Iubirii. Am mers pe pod, ne-a părut rău că nu am avut un lacăt, am pozat împrejurimile care se vedeau bine și ne-am îndreptat spre Monumentul Regelui Ion III Sobieski turnat din bronz și fixat pe un soclu de gresie și am ajuns la Poarta de sus. Este una din Intrările în Orașul Vechi, masivă dar foarte frumoasă, cu parterul din blocuri de piatră gravate cu motive florale, iar la etaj cu o Friză heraldică cu Stemele Regatul Poloniei, Orașului Gdańsk și Prusiei Regale.

Am văzut Turnul Închisorii, astăzi Muzeul Reconstrucție și, lângă el, Casa Torturii, astăzi Muzeu și am ajuns la intersecția dintre Ulica Dluga și Targ Węglowy.

Aici se află Poarta de Aur și lipită ea Curtea Frăției Sf. George. Poarta ca un arc de triumf era în renovare dar am văzut Sculpturile alegorice, Coloanele ce o împodobesc iar Curtea Frăției construită în stil flamand la sfârșitul secolului 15 este astăzi sediul unei Filiale a Asociației Arhitecților Polonezi.

De aici începe Ulica Długa (Strada Lungă) , stradă pietonală pe care am plecat și noi. Împreună cu prelungirea ei Ulica Długi Targ (Strada Piața Lungă) formau Drumul Regal pe care începând de la mijlocul secolului 15 își făceau monarhii intrarea în oraș, azi principala rută turistică a orașului. Complet distrusă în 1945, reconstruită cu case mari, frumoase, multicolore, pavată cu dale de granit lustruit, este astăzi o mare atracție turistică. Aici se află și Primaria Principală, sediul Orașului Principal din secolul 14, o clădirea gotic-renascentistă cu temnițe și pasaje ascunse. Se poate vizita între orele 10 și 18 contra unei taxe de 18 zloți, noi, seniori, am plătit câte 12 zloți și am intrat în Primărie.

Am mers mai întâi la primul etaj la Camera Albă – Sala Mare de Veto, o sală mare vopsită în alb, are peste 150 de metri pătrați, una dintre cele mai frumoase săli renascentiste din Polonia cu tavanul din lemn pictat și pereții împodobiți cu tablourile unor regi polonezi. A fost Sală de Ședințe a Consiliului Orășenesc, Sală de Judecată (de Veto) , astăzi fiind Sală de Muzeu și de Evenimente. Am trecut prin Camera Roșie – Sala Marelui Sfat tapițată în roșu, cu tavanul format din 25 de picturi, printre care Apoteoza din Gdańsk, o panoramă a orașului pe un arc de triumf cu o mână divină ce ține turnul primăriei, protecția divină a orașului. Am pozat și Holul cu o frumoasă scără din lemn și de aici am mers la etajul 2, la Sala Departamentului Financiar și la alte săli. Am urcat pe scări solide protejate cu balustrade și plasă de sârmă în Turnul Primăriei înalt de peste 80 de metri, cea mai înaltă clădire istorică din Gdańsk ce oferă perspective largi asupra împrejurimilor. Din octombrie până în aprilie Turnul este închis. Am văzut, pozat împrejurimile, Ulica Dluga cu Porțile ei, Bazilica Sf. Maria, superbele case din vecinătate, diferit și viu colorate, cu acoperișuri roșii care, privite de la înălțime păreau din turtă dulce, de neratat!

Am mai privit, am mai pozat și am coborât pentru a ne continua plimbarea până la Centrul de Informare Turistică situat foarte aproape în Casa Schumannów locuință de familie de la mijlocul secolului 16, azi Sediul Societății Poloneze de Turism și Vizitare unde am găsit hărți, pliante și tineri amabili.

Tot aici am văzut niște case superbe, Curtea Artusa, o frumoasă casă azurie cu Fațada împodobită cu mai multe statui, Casa de Aur, albă cu basoreliefuri și statui pe Fațadă, Casa Fahrenheit, cu două Garguie, o „Broscuță” și-un „Gândac” casa unde s-a născut și a copilărit cunoscutul fizician. În Gdańsk preluarea apelor de pe acoperișuri se face prin „garguie” , jgheaburi, burlane scurte, de obicei reprezentând animale reale sau fantastice.

Tot aici este și Fântâna Neptun de la începutul secolului 17 unde puternicul zeul turnat din bronz se sprijină pe o coloană din tuf negru privind apa ce curge într-un vas de marmură.

Am văzut apoi câteva din Porțile de Apă, căile de acces de pe apă în oraș, clădiri integrate în zidurile de apărare ale Orașului Principal, ce închid străzile perpendiculare pe Râul Motława. Prima întâlnită a fost Poarta Verde, de fapt un palat ce aparține manierismului olandez. Clădire ridicată din cărămidă olandeză mică, cu ornamente din piatră pe fațade și țiglă pe acoperișuri are la parter patru treceri de poartă. A urmat Poarta Borcan (Brama Stągiewna) numită așa datorită asemănării Turnului său cu un borcan. Borcanul dă și numele Podului Mobil de peste Râul Noua Motława și al Străzii ce pleacă de la Poartă spre oraș.

De aici am plecat spre Poarta Tarabelor de Pâine (Brama Chlebnicka) din Ulica Chlebnicka. Aici se aflau tarabele medievale unde se vindea pâine. Este cea mai veche poartă de apă din Gdańsk, o clădire în stil gotic, din cărămidă.

Am mers apoi la Poarta Sf. Maria (Brama Mariacka) construită în stil gotic în secolul 15, distrusă aproape în totalitate în 1945, reconstruită apoi cu cărămizi de la demolare. Am continuat plimbarea pe Ulica Mariacka, stradă de renume cu Galeria Asociației Artiștilor și Designerilor Polonezi, țesături uimitoare și articole de îmbrăcăminte tricotate, toate lucrate manual, bijuterii unice, contemporane, eșarfe cu design individual, rochii inventate de artiști în stiluri unice, șepci, pălării, genți de mână. Are Cafenele, Restaurante, Clubul Scriitorilor, Clubul Actorilor.

În apropiere, în Ulica Podkramarska 5, impresionanta Bazilică Sf. Maria, Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari clădiri de cult de cărămidă, domină Orașul cu zidurile și turnurile sale masive, puternice. Clădirea, un exemplu de arhitectură gotică din cărămidă, este impresionantă prin masivitate și imensitate, prin durata construcției, 159 de ani din 1343 până în 1502, prin dimensiuni, 105 metri lungime, 66 metri lățime, prin cele 37 de ferestre uriașe ce-i luminează interiorul. Programul de vizite se găsește pe bazylikamariacka.gdansk.pl. Aici sunt și detalii despre Turnul imens, 82 de metri, Punct de Belvedere la care se urcă pe o scară cu peste 400 de trepte. Nu am mai urcat, privisem de sus orașul din Turnul Primăriei. Interiorul Bisericii auster, alb, impresionează prin masivitatea celor 27 de stâlpi ce susțin magnifica boltă, prin cele 29 de capele și prin decorurile sale, inedit fiind Ceasul „Astronomic” realizat anii 1460 care, zilnic la ora 11:57, dă un Spectacol de Marionete.

Am continuat plimbarea trecând pe la Marea Armărie, o frumoasă clădire construită în stil manierist la începutul secolului 17. A fost reconstruită și a devenit Sediul Academiei de Arte Frumoase din Gdańsk.

De aici am ajuns la Fântâna celor Patru Cartiere, un pătrat împărțit în patru, simbolizând cele patru cartiere ale orașului istoric, cu câte un leu în fiecare colț. Jeturile sunt luminate noaptea în patru culori, noi Am Fost Acolo ziua. Lângă ea, Capela Regală, o capelă barocă, atipică prin poziționare la etajul clădirii.

Ne-am continuat plimbarea până în Ulica Długie Pobrzeże 23, la Poarta Sf. Duh (Brama Św. Ducha) construită în stil gotic în secolul 14 pentru apărarea Orașului. A fost transformată în locuințe și diverse alte spații în secolul 16 și distrusă aproape în totalitate în 1945. Poarta actuală, o clădire modestă cu două etaje și mansardă, a fost ridicată după fotografia unei picturi a vechii porți.

De aici am mers în Ulica Szeroka 67/68, la Macaraua (Żuraw) , exemplar unic de macara portuară medievală în Europa, o Macara – Poartă din cărămidă, cea mai mare poartă de apă din Gdańsk, un important Turn de Apărare. Este o clădire gotică, cu două Turnuri de Colț și între ele Clădirea Macaralei. În secolul 17 clădirea și-a pierdut rolul militar, au început să apară apartamente, a scăzut și rolul macaralei. În 1945 construcția din lemn și mecanismul de ridicare au ars dar au fost reconstruite iar Macaraua a fost transformată în Muzeu.

Pe site-ul nmm.pl se găsesc datele de contact, programul de vizită, prețul biletelor și alte informații despre Muzeu, detalii pot fi văzute la Macheta Macaralei expusă lângă Muzeu.

Am părăsit Macaraua continuând plimbarea pe la Poarta Sf. Ioan (Brama Świętojańska) , o clădire gotică, modestă, cu rol de apărare în secolul 15, reconstruită în ultimii ani 1970 cu aspectul de azi, gazdă pentru Grand Hostel. Am mers apoi la Biserica de Sf. Ioan, clădire gotică, tipică pentru Gdańsk. Este o Biserică mare, peste 1.000 de metri pătrați, cu pereții din cărămidă, ferestre mari, alungite, cu un Turn terminat cu o Turelă zveltă. În Interior se remarcă Altarul Sf. Ioan Botezătorul cu un Retablu imens, 12 metri înălțime, împodobit cu basoreliefuri și statui, mi-au atras atenția Basorelieful „Învierea lui Hristos” aflat pe ultimul nivel și Sculptura „Pelicanul hrănindu-și puii cu propriul sânge” , în vezi impresii am spus câteva cuvinte despre semnificația acestuia.

Continuând plimbarea am ajuns în Piața Świętopełk cel Mare, cu Monumentul lui Świętopełk al II-lea cel Mare, Ducele de Gdańsk din bronz, înalt de peste doi metri și jumătate prezentând „Actul ce acorda Drepturi de oraș pentru Gdańsk” . Pe o latură a Pieței Bazilica Sf. Nicolae construită în stil gotic de-a lungul a 140 de ani începând de la mijlocul secolului 14, distrusă și jefuită de mai multe ori, reconstruită de fiecare dată, dar este printre puținele clădiri din Gdańsk care nu a fost distrusă în 1945.

De ce?!?! A fost cruțată de soldații sovietici pentru că preotul de atunci a invitat soldații armatei de eliberare veniți să o jefuiască și incendieze în subsolul Bisericii. Subsolul bine aprovizionat cu tării i-a primit bine, soldații uitând de ce veniseră la Biserică spune o poveste. Mai sunt și alte povești dar mie mi-a plăcut aceasta și mi s-a părut mai specifică Armatei Roșii.

De aici am plecat spre Piața Dominicanilor unde am găsit Hala Piața Comercianților Dominicani, o clădirea înaltă, mare de peste 4.500 metri pătrați, cu etaj și subsol, construită în ultimii ani ai secolului 19 într-un amestec de stiluri arhitecturale, o clădirea dreptunghiulară din cărămidă roșie, cu Turnuri și Turnulețe. Este o piață cu de toate inclusiv fructe și legume. Am cumpărat câte ceva și am plecat spre Podul Kamieniarski pentru a trece Râul Motlawa în Insula Olowianka.

Aici am văzut sediul Muzeului Maritim Național, trei din fostele Grânare din Ołowianka unde sunt amenajate expoziții permanente cu tematică maritimă, muzeu ce are mai multe filiale, printre care și Macaraua pe care o văzusem cu puțin timp înainte.

Foarte aproape, Filarmonica Baltică Poloneză „Frederic Chopin” , imensă, nu am reușit să o pozez în totalitate. De la începutul secolului 21 funcționează în clădirile reconstruite și adaptate ale fostei centrale termice și electrice din oraș ridicate în stil neogotic la sfârșitul secolului 19. Impresionează nu numai prin mărime ci și prin Fațada din cărămidă decorată cu Rozete și Frontoane, Turnuri și Turnulețe. Are o Sală de Concerte cu 1.000 de locuri, Sala de Cameră (Jazz) cu peste 200 de locuri, echipate cu sisteme de lumini și sunet de ultimă generație, două săli Polivalente, un Foaier, chiar și un Hotel. În Foaier Fryderyk Chopin, Bust de bronz, întâmpină spectatorii, iar în fața ei o Fântână Arteziană cu tuburi metalice, o orgă ce răcorește aerul și privitorii ce se opresc acolo.

Am trecut pe la Amber Sky, Roata Panoramică ce urcă la 50 de metri și oferă vederi asupra împrejurimilor, am mers mai departe la Inscripția „GDAŃSK” (Napis „GDAŃSK” ) , de doar 5 ani, 15 metri lungime, un simbol pentru eroicul oraș. Platforma pe care sunt așezate literele era plină de copii care se jucau, pozau sau erau pozați, priveau. Am privit și noi, am pozat și ne-am continuat plimbarea pe Insulă.

Am ajuns la Podul mobil (Kładka zwodzona) ce leagă Insula de Digul Lung (Długie Pobrzeże) , pod pietonal și pentru biciclete, basculant peste Râul Motława.

Am intrat pe pod, mai multe poze, am căutat obiectivele văzute pe Insulă și în Oraș și am plecat spre cazarea noastră dar am făcut o pauză mai mare, trecuseră mai mult de 10 ore de când începusem plimbarea, pentru detalii vezi impresii, ajungând la apartament după circa 12 ore.

A fost o zi lungă, plină de frumuseți și noutăți, obositoare dar deconectantă, un circuit pe care îl recomand celor ce stau o zi în Gdańsk, dar merită făcut în două zile. Cum a renăscut Orașul am văzut în plimbarea mea, revăd acum în pozele făcute și vă invit să vedeți pozele și apoi să vedeți Gdańsk la el acasă. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un oraș deosebit, reconstruit în mare parte, cu Orașul Vechi cu multe Porți de Apă, am vizitat 9, căi de acces de pe apă în oraș, clădiri integrate în zidurile de apărare, ce închid străzile perpendiculare pe Râul Motława. Urcați în Turnul Primăriei pentru priveliști deosebite asupra orașului.

Are superbe clădiri din perioada Ligii Hanseatice, multicolore ce par de turtă dulce, aflate pe Strada Lungă dar și pe străzile paralele cu aceasta. Are Catedrale, Piețe, Clădiri deosebite vechi sau noi, punți mobile peste râu. Mergeți pentru priveliști frumoase și în Insula Olowianka aflată foarte aproape de Orașul Vechi.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Un oraș viu, cu muzee, străzi pietonale, parcuri, restaurante, cafenele, cu modalități de plimbare cu vaporașul...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 27.08.23 16:37:18
Validat / Publicat: 27.08.23 20:06:00
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 673 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Gdańsk, Pomnik Króla Jana III Sobieskiego - Monumentul regelui Ian III Sobieski
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.08.23 23:36:05]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.08.23 07:09:12]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

doinafil
[29.08.23 12:30:22]
»

Mi-a plăcut tare mult și acest articol, este plin de informații utile, de fotografii cu explicații clare despre imagine, așa cum ne-ai obișnuit!

Gdansk-ul are clădiri superbe! Mi-a plăcut - în mod special - clădirea „Moara veche” , azi muzeul chihlimbarului, Biserica Sf. Ecaterina, clădirile vechii Primării și a celei Principale, cu interioarele ei minunate (plafoanele și scara de lemn a marelui hol), dar și panoramele făcute caselor (ce par, într-adevăr, din turtă dulce) din turnul Primăriei Principale!

Am înțeles - din excursia făcută de anoi anul trecut (și) în Polonia, că și orașul Cracovia a avut aceeași soartă, că aproape toată a fost distrusă în cel de-al doilea război și - apoi - reconstruită! Nu-i puțin lucru să renaști din cenușă! Pentru asta mă înclin în fața celor ce au refăcut orașele!

Felicitări pentru tot ce am citit și văzut!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[29.08.23 15:09:16]
»

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou! Pentru mine Polonia a fost o revelație, cum și-a reconstruit ea orașele după cel de-al doilea razboi mondial, a fost bombardată la dublu, de nemți și apoi de sovietici. Când vedeam pozele cu orașele în ruină și apoi reconstruite nu îmi venea să cred despre acest miracol polonez.

Așa s-a întâmplat și cu Varșovia, sper să merg până la capăt și să scriu despre tot ce am vizitat în cele trei săptămâni cât am stat acolo. Cu mare drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gdansk si imprejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073421955108643 sec
    ecranul dvs: 1 x 1