GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Periplu prin Filipine - a treia destinație - El Nido
După cele două nopți petrecute pe Darocotan a fost timpul să ne întoarcem la civilizție pe insula Palawan, și anume în orașul El Nido. Ajunși în jur de ora 13:00, ne-am îndreptat spre hotelul unde am fost cazați (The Nest Beach Resort, o să scriu un review separat) să ne lăsăm bagajele și apoi să o luăm la pas prin oraș.
Față de Coron, El Nido este ceva mai mare, arată ca un orășel propriu zis, cu mult mai multe locuri de cazare, opțiuni de luat masa multiple, și baruri care nu se închid la ora 22:00 ca în Coron. Aglomerație mare de turiști nu a fost, asta poate și pentru faptul că e începutul sezonului turistic, șansele de ploaie sunt ceva mai măricele la mijlocul lunii noiembrie, dar am avut noroc și vremea a fost superbă. Plaja din oraș nu e tocmai pentru relaxare, e mai mult port pentru bărcuțele care fac tururi, dar dacă vrei să stai la plajă, gasești câteva plaje foarte faine la distanțe acceptabile.
După atâtea zile în care am mâncat doar feluri locale de mâncare, ni s-a făcut poftă de ceva mai convențional și am găsit o pizzerie, Trattoria Altrove, cu pizza făcută pe vatră extrem de gustoasă. Pentru două pizza mari si două cola am plătit în jur de 14 $. După, am luat-o la plimbare pe străduțele aglomerate cu triciclete, privind diferitele baruri cu muzică live, magazinele de suveniruri și munții impresionanți care străjuiesc această micuță așezare.
Pentru a doua zi, am avut achiziționat tot prin intermediul aplicației KLOOK, turul A (20$/persoană). Turul A cuprinde următoarele destinații: Big Lagoon sau Small Lagoon, Hidden Lagoon, Shimizu Island, 7 Commando Beach și Coral Garden. Dacă dorești să vezi Big Lagoon care este după părerea mea cel mai impresionant obiectiv, trebuie achiziționat turul în avans cu câteva zile, deoarece numărul de vizitatori în acest loc este limitat de autorități. Noi am luat turul A înainte cu 3 zile, ținând cont că era la început de sezon turistic, dar în plin sezon e bine să îl iei cu cel puțin 7 zile înainte pentru a fi sigur că ai acces la Big Lagoon.
Am primit prin mail instrucțiunile cu locul în care trebuie să fim și i-am identificat rapid pe cei de la KLOOK care ne-au repartizat la una dintre bărci. Față de Coron, aici dacă doreai preluare de la hotel era nevoie să plătești o extra taxă, de asemenea tururile sunt ceva mai aglomerate. Am mai avut de plătit o taxă de sustenabilitate, cred că așa se numește, în valoare de 6$/persoană, și este valabilă 7 zile, pentru orice tur mai alegi și o extra taxă pentru Big Lagoon de 3$/persoană.
Așa că la ora 9, am pornit de pe plaja din El Nido și după 20 de minute, împreună cu alți 18 turiști și cu echipajul am ajuns la prima destinație: Seven Commando Beach. Numele vine de la o întâmplare din al Doilea Razboi Mondial, în care un comando format din 7 soldați a naufragiat aici.
Plaja este superbă, se află la baza unui munte, cu o linie de cocotieri ce se întinde de-a lungul ei, nisip superb. Față de plajele din Coron, se vede că acestea sunt mult mai populare, numărul de turiști e ceva mai mare, dar nu este aglomerat. Pe plajă se află câteva locuri în care poți să îți iei ceva răcoritoare, o bere rece sau o nucă de cocos. La unul dintre aceste locuri am văzut că aveau nucă de cocos cu rom, și am fost curios să încerc. Pentru aproximativ 1,5$ mi-a tăiat o nucă de cocos rece și mi-a înmânat o sticlă de rom să îmi pun după bunul plac, cât rom doresc. Ăsta da cocktail!
După o oră petrecută pe 7 Commandos Beach, următoare destinație a fost Hidden Lagoon. Cum îi spune și numele, este o lagună, așa zis “secretă”. Din cauza stâncilor și a apei destul de mici, trebuie să cobori din barcă și să o iei prin apă vreo 200 de metri. Neaparat ai nevoi de ceva în picioare, deoarece stâncile sunt foarte tăioase, și pe lângă asta, e plin de diverși corali și arici de mare care îți pot strica vacanța dacă calci pe ei. Intrarea se face printr-o mică crăpătuă în stâncă, care te duce într-o lagună cu apă de aproximativ 1-1.5 m adâncime, și de jur împrejur doar stânci de 20-30 m înălțime, doar cerul se poate vedea. Depinde de sezon și de ora zilei timpul de așteptare pentru a intra în acest loc, noi am stat cam 10 minute să intrăm și am petrecut 15-20 minute înăuntru. Ghidul ne spunea, mai în glumă, mai în serios, că 45% e apă sărată din mare, 45% apă dulce prelinsă de pe stânci, și 10 % urină de la turiști. Sperăm totuși că a fost o glumă :).
După Hidden Lagoon, am poposit într-o grădină de corali pentru snorkeling în timp ce echipajul a pregătit masa pe barcă, meniul specific de care am vorbit și în celelalte tururi în Coron. Corali superbi, pești colorați, arici și pisici de mare, singurul regret e că nu am văzut și țestoase care sunt specifice Palawan-ului.
Sătui după masa copioasă, următorul obiectiv a fost Shimizu Island, o insuliță stâncoasă, cu o plajă superbă, imagine ce reprezintă arhipelagul Palawan. Am stat și aici aproximativ o oră, am băut o bere cumpărată de la localnicii care vin aici să vândă răcoritoare, și după am luat-o spre Big Lagoon, obiectivul principal. Însă pe drum, doi turiști irlandezi și-au dat seama că și-au uitat GoPro-ul și ne-am întors înapoi. Cum deja era după masă și nu mai erau turiști pe insulă, am observat cu vreo 7-8 șopârle imense, asemănătoare varanului, cu lungime de peste un metru. Sunt specifice acestor insule, și nu atacă, deci nu e nicio frică, dar dacă nu știi, pot fi destul de înfricoșătoare.
Cu această mică întârziere, am ajuns la Big Lagoon, care deja începea să se golească de turiști. Cum bărcile nu au voie să se apropie la mai mult de 400-500 metri, cea mai bună metodă de a ajunge în lagună și a o explora este să închiriezi un caiac. În schimbul sumei de 5$, am închiriat un caiac și am petrecut în jur de o ora jumătate în lagună. Cred că Big Lagoon din El Nido și Kayangan Lake din Coron au fost cele mai impresionante locuri din Filipine.
Intrarea în lagună se face printre două stânci care o străjuiesc cu o deschidere de 20-30 metri și pe o distanță de vreo 300 de metri. Apoi se deschide laguna, în toată splendoarea ei, cu stâncile pline de vegetație luxuriantă de pe margine, apă turcoaz-verzuie, liniște deplină. Cred că și faptul că era aproape de înserat, foarte puțini turiști, au făcut toată această experiență să fie magnifică. Cred că m-aș fi putut plimba o zi întreagă prin această lagună cu caiacul fără să mă plictisesc, doar privind minunațiile din fața ochilor. Dacă ajugeți în El Nido, neapărat e de vizitat acest loc.
Fiind ultimul obiectiv al turului, am ajuns pe plaja din El Nido când deja se însera. Am profitat de numeroasele oferte la cocktailuri la barurile de pe plajă, majoritatea au happy-hour între ora 12 și 20,1+1 la cocktailuri, la prețuri foarte decente (2-3$), am savurat un cocktail cu rom și ne-am dus spre hotel. Seara am petrecut-o la plimbare pe străzile orașului, și cina am luat-o la un pub pe nume El Nido Boutique Artcafe, cu muzică live și plin de turiști.
Pentru următoarea zi, planul a fost să închiriem un scuter și să explorăm plajele. Așa că dimineața, după micul dejun, am ieșit din hotel și lângă erau casele unor localnici cu care am discutat cu o zi înainte pentru închirierea unui scuter. Scutere se găsesc la tot pasul, la localnici, sunt și destule firme și agenții care se ocupă cu asta, deci nu ar trebui sa fie o problemă.
Așa că pentru suma de 8$ am avut la dispoziție întreaga zi un scuter Honda. Cel de la care l-am luat mi-a spus că are 1 L de benzină inclus, și daca doresc pot sa iau de la el benzină în schimbul sumei de 1$/litru. Cu 3 L de benzină în rezervor, am lua-o spre prima plajă cu care doream să începem turul, Nacpan Beach.
Drumul principal de pe insulă este într-o stare destul de bună, dar drumurile secundare nu sunt asfaltate, deci trebuie avută mare grijă. De asemenea, grijă la circulație, nu e foarte aglomerat, dar întâlnești destule mașini și scutere și trebuie avut grijă la depășiri mai ales. Știind că drumul spre Nacpan ne va lua cel puțin 40-45 de minute, nu ne-am mai uitat la GPS și am luat-o tot înainte. Privind satele și câmpurile de orez, am uitat cum a trecut timpul și la un moment dat ne-am dat seama că trecusem bine de intersecția care ducea spre Nacpan. Uitându-mă pe hartă, am văzut că în apropiere se află Duli Beach și am zis că dacă tot suntem acolo, să o trecem pe listă.
De la drumul principal, se ia pe un drum secundar de pământ, în stare destul de proastă, se trece printr-un sat, unde trebuia să facem dreapta, dar noi am facut stânga și am ajuns în alt sat în care o întreagă clasă de copii sub 10 ani a venit să ne vadă și să dea mâna cu noi :)
După această mică abatere de la drum am ajuns la Duli Beach. Pentru a-ți lăsa scuterul lângă plajă, este o mică “parcare”, cu taxă de 0.2$. Plaja Duli este o plajă lungă, aproximativ 2 km, cu valuri mari, numai bună pentru surf. Există un mic bar și un stand pentru închiriat plăci de surf precum și instructori la cerere. Am savurat o bere, și am privit surferii pe valurile destul de mari care se formau (undeva la 3-4 m), și după am luat-o din loc pe același drum spre Nacpan. Dacă vrei surf, aceasta este plaja potrivită.
După un drum de aproximativ 20 de minute, am ajuns spre Nacpan. Înainte de a intra spre plajă, este o mică ”barieră” unde trebuie să plătești o taxă de 2$/persoană pentru accesul pe plajă (din ce scria pe chitanță, taxa e valabilă 7 zile). Aici parcarea la scuter a fost gratis, așa că am luat-o spre plajă. Nacpan este una din cele mai celebre plaje din El Nido, și pe bună dreptate.
Lungă de aproximativ 2-3 km, cu o linie de cocotieri pe toată lungimea, apă turcoaz, valuri nu foarte mari, e locul perfect pentru o zi de plajă. Există și multe terase, localnici care vând nuci de cocos și rom, locuri în care să stai și să savurezi o bere. Aici am băut cea mai bună Pina Colada, făcută în fața noastră. Adică spărgeau nuca de cocos, după care o rădeau, storceau siropul și il puneau direct în cocktail. Gustul perfect! Plaja este populată de turiști, dar ce puțin în perioada în care am fost noi nu era aglomerată. În plin sezon, din ce am văzut în poze, poate ajunge destul de aglomerată.
După Nacpan, am luat-o înspre sud, spre Lio Beach. Dar înainte ne-am oprit la un restaurant aflat pe drumul principal dintre aceste două plaje, care l-am găsit pe tripadvisor ca fiind numărul 1 la mâncare tradițională, Tambok’s. Aici am mâncat o supă de legume specifică locului (mai mult legume fierte la un loc) și un pește (nu știu ce era) la aproximativ 1 kg, făcut la cuptor cu legume înăuntru si foarte gustos. Pentru două persoane, am plătit pe mâncare și o bere + un frapee, în jur de 20$, un pic peste media restaurantelor din El Nido, dar a meritat.
Așa că după ce am terminat cu masa, am luat-o spre Lio Beach. Plaja se află chiar în apropierea aeroportului, e locul perfect dacă dorești să faci și plane-spotting. Lio Beach se vede că este mult mai modernă și amenajată, este o plajă lată, cu mulți cocotieri, iar în spatele acestora sunt diferite restaurante, baruri și resorturi. De asemenea se găsesc și șezlonguri de închiriat, leagăne și hamace prinse de cocotieri, e locul perfect dacă îți doreși o zi în care să stai doar la soare.
Am lăsat Lio Beach, și am plecat spre ultima destinație a zilei, celebră pentru cele mai frumoase apusuri din El Nido, Las Cabanas Beach. Această plajă se află în sudul orașului, la ieșire, deci e nevoie să străbați orașul pentru a ajunge acolo. Am fost îndrumați de un polițist să parcăm scuterul întru-un loc special amenajat și am luat-o spre plajă. Intrarea se face printr-un complex de magazine și diferite restaurante, un mini-mall în aer liber, inclusiv Mc Donalds și diferite bănci, o zonă nou construită.
Las Cabanas Beach este o plajă mai micuță, mai intimă și perfectă pentru apusuri. Fiind o plajă destul de îngustă, în spatele ei se ridică un munte, iar în mare la o distanță de vreo 700-800 de metri se află Depeldet Island, o formațiune stâncoasă, înaltă. Legătura între aceste două puncte este făcută de o tiroliană, deci pentru amatorii de senzații tari e un must. Despre apusul în acest loc, las pozele să vorbească, este absolut superb, greu de descris în cuvinte.
Fiind deja noapte, am dus scuterul înapoi la proprietar. Menționez că pe drum l-am mai alimentat cu 2 litri de benzina, găsești în orice sat câteva tarabe în fața caselor localnicilor care vând benzină la prețul de 1$/L.
Ultima seara în El Nido am petrecut-o plimbându-ne pe străduțe și luând masa într-un loc pe nume Happines Beach Bar, cu preparate vegane, pregătindu-ne spre ultima destinație a Arhipelagului Filipine, și anume nou deschisa insulă Boracay.
Trimis de cata2106 in 10.01.20 12:21:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@cata2106: Super poze și aventură!
Eu cred că povestea cu urina nu e doar abureală
Beai bere cu alcool? Și Pina Colada? Nu era poliție pe acolo?
Felicitari pentru vacanță!
@krisstinna: Mersi mult!
Eu totuși sper ca procentul e mai mic de 10% ????.
In apărarea mea, am fost doi șoferi pe scuter????
@cata2106: Ești amuzant, nu trebuie să te “aperi”, in vacanță mai facem și “nebunii”
@cata2106: Ce minunatii ati vazut voi. Va invidiez, dar in sensul bun al cuvantului!
Fondul sonor ataşat se poate şterge sau se poate inlocuii!
@adrianaglogo: Da, chiar sunt minunății în adevăratul sens al cuvântului.
@cata2106: La fel de frumos, cu poze superbe. Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Periplu prin Filipine - a doua destinație - Darocotan Island — scris în 02.01.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Periplu prin Filipine - prima destinație Coron — scris în 18.12.19 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Filipine pe cont propriu, partea a doua — scris în 26.01.19 de dan39 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Filipine pe cont propriu — scris în 25.01.19 de dan39 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Descopera Manila — scris în 05.02.17 de geop din BUCURESTI - nu recomandă
- Aug.2007 Manila. Makati City si despre Fortul Santiago — scris în 20.07.10 de mariarosa din TARGU MURES - RECOMANDĂ
- May.1995 Spiritul insular si sindromul izolarii — scris în 13.08.14 de Albinoium din BUCUREșTI - RECOMANDĂ