ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 9 zile
prieteni
29 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Circuit INDIA (VIll) – Fatehpur Sikri, orasul parasit

TIPĂREȘTE URM de aici

Plini de emotie si îmbracati care cu sari-uri, care cu costume indiene si barbatii cu o bluza kurta peste pantaloni plecam spre Agra pentru urmatoarea etapa din circuit, vizitarea Taj Mahal-ului. In program mai este prevazut si vizitarea orasului parasit Fatehpur Sikri.

Pe drum ne oprim la un magazin cu suveniruri si grup sanitar decent. E o idee interesanta sa ai un astfel de magazin: turstii au nevoie de grup sanitar iar dupa aceea viziteaza si magazinul de suveniruri si asa cresc vanzarile… am intalnit si varianta restaurant cu grup sanitar decent si magazin de suveniruri. Sunt si lucruri frumoase, hand made by India, multe figurine din lemn cu zeitati, textile. Locatia are o gradina mare, cu balansoar si multe flori, la ei e cald in noiembrie desi acum am vazut la tv ca in India e un val de frig neasteptat. Indienii stau bine si la capitolul umor, am descoperit un indicator de toaleta pentru femei tare nostim, pe perete e agatata o papusa imbracata în haine femeiesti si suplimentar mai scrie « she » desi deasupra scrie « ladies toilet », se pare ca unii mai confunda usile. Inauntru e curat si exista sapun lichid si hartie igienica.

Fatehpur Sikri

Marele Mughal Imparat Akbar a construit din gresie rosie acest oras Fatehpur Sikri în secolul al XVI-lea pentru a-i servi ca palat si capitala a regatului. La intrare e un panou cu indicatii in care suntem anuntati ca situl e deschis de la rasarit pana la apus, ca vehiculele si animalele nu au voie in cadrul monumentului, ca e interzis sa scrii pe peretii palatelor si ca turistii sunt rugati sa nu faca mizerie si sa nu lase mizerie in cadrul sitului istoric.

Akbar a urcat pe tron la varsta de 14 ani dupa moartea prematura a tatalui sau. Sub conducerea sa s-au dezvoltat si înflorit literatura, arta si arhitectura prin construirea a numeroase palate, prin amenajarea fortaretei Red Agra, o adevarata capodopera arhitecturala si pe care o vom vizita in a doua zi în Agra.

Akbar a construit un oras nou la Sikri unde traia un sfant sufist Salim Chishti a carui binecuvantare a cerut-o. Akbar drept multumire ca sfantul i-a prezis ca va avea 3 fii si cum prezicerea s-a îndeplinit, a hotarat sa construiasca un oras nou numit Fatehpur Sikri. Din cauza lipsei apei, dupa moartea împaratului Akbar orasul a fost parasit si astfel cladirile s-au pastrat într-o stare relativa buna.

Orasul e construit pe o suprafata de aproximativ 3,5 km lungime si 1,5 km latime, este înconjurat de un zid crenelat si cu 9 porti de intrare. Palatele din oras sunt construite dupa o arhitectura mogula cu elemente hinduse ce se regasesc în coloane, în structurile sculptate, în decoratiunile florale si decoratiunile perforate, fotografiile atasate rw-ului va prezinta frumusetea acestor decoratiuni regasite la multe palate hinduse vizitate.

Turul prin orasul locuit de împarat si suita lui ne-a dezvaluit urmatoarele:

• Palatul Divan-i Am – locul pentru audientele publice, este un spatiu deschis, înconjurat de coloane unde împaratul asculta plangerile curtenilor; în partea de vest a palatului statea împaratul cu suita lui.

• Palatul Divan-i Khas – pentru audiente private, afaceri de stat, diplomatice, religioase. Acest palat se remarca prin coloana centrala decorata în partea de sus în stil gujarati si colturile sunt decorate în acelasi stil. Deasupra coloanei centrale este construita o loja unde statea împaratul si acorda audientele, accesul se face prin doua culoare perpendiculare ce duc spre un alt culoar ce inconjoara peretii palatului si de acolo spre iesirea din palat.

• Pavilionul de astrologie Daulat Khana- aici a functionat trezoreria

• Palatul Panch Mahal –e un palat deschis prin care circula vantul, are 5 etaje, parterul e inclus, are 176 de coloane si fiecare etaj e mai mic ca cel precedent astfel ca parterul are 84 de coloane, etajul 1 are 56 de coloane, etajul 2 are 20 de coloane, etajul 3 are 12 coloane iar ultimul are doar 4 coloane si e un pavilion unde venea împaratul sa stea seara sau noaptea la lumina lunii pentru aer curat în timpul noptilor de vara. Aici veneau si femeile de la curtea regala tot pentru aer curat prin culoarul de la etajul 3 conectat cu haremul.

• Pavilionul cu pereti acoperiti cu sculpturi fine in piatra- are o particularitate, peretii contin culoare mici ce transmit soaptele dintr-un colt în altul pe diagonala

• In apropierea palatului Divan-i Am se gaseste un bazin cu apa numit Anup Talao, în mijlocul bazinului este un platou unde se tin concerte de muzica indiana, pe platou se ajunge mergând pe 4 pasarele înguste fara bara de sprijin.

Platoul mare din fata palatelor e pavat cu placi de gresie ce rezista si acum. Fatehpur Sikri a fost capitala regatului între anii 1571 si 1585 apoi capitala s-a mutat la Agra. Datorita frumusetii palatelor, Fatehpur Sikri a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Am parasit cu regret acest loc minunat dar ne îndreptam spre Agra, spre o alta minunatie a lumii.

În autobuz ghizii ne anunta cu regret ca la Taj Mahal e ceata si ca nu are rost sa mergem acum acolo pentru ca nu îl putem vedea în toata splendoarea lui. Ceata provine de la râul Yamuna ce curge prin spatele monumentului. Dezamagirea a fost completa când ni s-a comunicat ca a doua zi, vineri, monumentul e închis pentru rugaciune si de abia sâmbata dimineata vom vizita Taj Mahal.

Dar pentru a ne destinde, Barun ne propune sa mergem seara în Agra la un spectacol cu actori de la Bollywood sustinut de Ashokoswal Group, numit « Mohabbat the Taj: the saga of love », pretul putin cam piperat 50 de euro. Cam jumatate dintre noi au fost de acord, s-au strâns banii si s-au retinut biletele.

Pe drum spre Agra priveam pe fereastra la spectacolul vietii indiene, a indienilor de rând, magazine mici, amarâte, cladiri modeste motorete multe în trafic, regulile de circulatie sunt optionale pentru indieni si din pacate si pentru unii dintre noi de acasa, piata de legume e bogata.

Masa de prânz

Ne-am oprit la resortul Ganpati pentru masa de prânz. Gradina bine îngrijita ne încânta privirea, alei curate, flori, totul arata ca o mini gradina botanica. Vasele cu mâncare sunt asezate în sir indian (!), ne servim cu ce vrem si cât vrem, avem si friptura fara sos curry, deci se poate, desert o crema cu fructe. Pret standard 800 de rupii.

Ne îndreptam spre locul de cazare hotel Clark Shiraz din Agra. Ne asteapta o seara speciala cu un show cu muzica si dans indiene.

Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.

La multi ani, dragi AFA-isti! Un an bun cu calatorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 29.12.19 21:16:01
Validat / Publicat: 29.12.19 22:29:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 încaperarea în care poti sa soptesti într-un colt si sa auzi în alt colt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.12.19 22:28:37]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Fatehpur Sikri, AGRA" (nou-creată pe sait)

webmaster
[29.12.19 22:35:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adrianbogdan
[30.12.19 02:21:47]
»

La multi ani!

YolandaAUTOR REVIEW
[30.12.19 07:58:44]
»

@webmaster: multumesc web.

La multi ani cu sanatate si multe bucurii!

mprofeanu
[30.12.19 21:27:12]
»

@Yolanda: Frumoasă și această călătorie chiar dacă nu a mai fost cu elefantul, ..., o bucățică din întinsa Indie!

Frumoase poze, frumoase detalii!

Aceleași urări cu sănătate și excursii cât mai multe! La Mulți Ani!

mishu
[25.03.20 22:28:40]
»

@Yolanda: India este fermecatoare si misterioasa, si asta se vede si in poze, insa eu recunosc ca pentru mine India va ramane doar in poze si cuvinte, asa incat ma bucur de ceea ce am citit si vazut aici, felicitari, votat cu mare drag.

YolandaAUTOR REVIEW
[28.03.20 10:37:25]
»

@mishu: multumesc de vizita si apreciere. Realitatea zilelor noastre ne schimba prioritatile si modul de gândire.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, mishu, mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Fatehpur Sikri:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068175077438354 sec
    ecranul dvs: 1 x 1