ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Eilat, fereastra Israelului la Marea Roşie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am ținut neapărat să scriu separat un articol despre oraşul Eilat deoarece atunci când ne-am hotărât să ne petrecem o minivacanță în această stațiune, nu am găsit pe sait informații care să mă ajute să-mi fac o impresie generală asupra locului. De aceea, am tras cu ochiul înainte de a pleca pe internet pe tot felul de saituri, inclusiv am consultat wiki, după întoarcerea de la faţa locului şi după informaţiile culese din materialele de promovare primite în aeroport, aflând desigur mult mai mult.

Ce este Eilat? Poziție geografică și câteva date tehnice de identificare

Eilat este orașul situat în cel mai sudic punct al Israelului şi reprezintă singura ieşire la Marea Roşie a Israelului prin golful Aqaba căruia isreaelienii îi spun, desigur, golful Eilat. De fapt, toată ieşirea Israelului la Marea Roşie are doar vreo 10 km, fiind asigurată de oraşul Eilat care ocupă unghiul drept din stânga golfului, învecinându-se cu Egiptul la vest în care se poate ajunge prin punctul de frontieră Taba şi cu Iordania la est, putându-se trece acolo prin punctul de frontieră Yitzhak Rabin. Peste golf, se zăreşte cu uşurinţă şi ţărmul Arabiei Saudite, altă ţară ocupantă a golfului Aqaba.

Este singurul port al Israelului la Marea Roşie, dar şi o staţiune balneoclimaterică cu o salinitate ridicată a aerului benefică în boli respiratorii şi de piele.

Eilat este un oraş de mărime medie, cu o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori permanenţi la care se adaugă alte mii de turişti ce-l aleg ca destinaţie de vacanţă, prepoderent de toamna până primăvara, verile fiind foarte fierbinţi şi uscate, frecvent cu peste 40℃ în termometre. Acesta se explică prin faptul că, dincolo de Eilat, spre inima Israelului, se întinde deşertul Negev, ţinutul cu munţi golaşi de culori şi forme uluitoare.

Povestea oraşului Eilat

Desigur că meleagurile acestea au fost populate de când cu lumea, zona fiind cunoscută din antichitate pentru minele de cupru din care se exploata metalul foarte apreciat. Dar, Eilatul modern are certificatul de naştere semnat în 1949, când, în perioada războiului arabo-israelian, guvernul proaspătului stat israelian a decis să trimită soldaţi pentru a-şi asigura prezenţa la Marea Roşie. Fiindcă nu existau drumuri, au fost trimise două unităţi ce s-au deplasat pe jos în marş, una de-a lungul graniţei cu Egiptul, cealaltă de-a lungul graniţei cu Iordania. La sosirea la mare, aceştia au vrut să se fotografieze bucuroşi cu steagul ţării, dar neavând niciun drapel cu ei, au desenat cu cerneală pe o bucată de pânză albă semnul cunoscut (hexagrama) şi l-au arborat triumfători. V-am spus asta pentru că am văzut în centrul oraşului un grup statuar reprezentativ, pe nume Um Rush Rush, la baza căruia era scrisă această poveste simplă, dar impresionantă.

Ce ar fi de făcut sau de văzut în Eilat şi împrejurimi

Dacă despre cum am ajuns acolo, am povestit deja aici, acum a venit rândul pentru a descrie un pic orașul și a spune ce se poate face pe acolo.

În opinia multora, Eilat înseamnă sporturi nautice, recifuri de corali, o viață de noapte trepidantă și mult soare, de fapt o excursie în Eilat este echivalentul unei escapade la soare, orașul fiind recunoscut pentru cele 360 zile ale sale de strălucire a astrului ceresc pe an.

Principalele atracții turistice din Eilat pot fi împărțite în două categorii de seamă: marea și deșertul, nemaivorbind de oraşul în sine care merită cel puţin o hoinăreală pe bulevarde şi străzi.

Voi încerca să punctez, mai întâi, principalele activităţi legate de mare, fiindcă acestea par a fi cele mai importante:

-Plajele oraşului sunt, în cele mai multe cazuri, motivul pentru care turiştii caută Eilatul. Oraşul deţine cam pe un kilometru lungime plaje frumoase de nisip, nu prea late, dar cu toate facilităţile posibile în zona de nord, zona hotelurilor luxoase. Proprietarul vilei în care am avut cazarea ne-a spus că toate ar fi publice dar nu pot băga mâna în foc, căci nu am făcut plajă acolo, doar ne-am plimbat pe faleza din proximitatea lor. Fix în unghiul de 90°se află plaja 9 Beach, vecină cu mall-ul Hayam, considerat a fi inima din care pulsează viaţa în Eilat. Este, aşadar, o plajă centrală, publică, destul de aglomerată, amenajată cu de toate (inclusiv din loc în loc cu centre de salvamari), flancată numai de restaurante şi cafenele. Preţurile practicate aici sunt uniforme şi apar afişate pe panouri, voi ataşa o poză spre edificare. De acolo, spre graniţa cu Egiptul încep plajele din sud: Mosh, Dekel, Hof Meridien, întrerupte de zona portului, după care urmează cele mai titrate plaje ale Eilatului: Reef unde poţi înota alături de delfini într-o mică rezervaţie, Coral unde, după cum sugerează şi numele, scufundările şi snorkelingul sunt activităţi de bază pentru a cunoaşte fauna şi flora marină. Ar mai fi Migdalor, Ofir şi Princess care se întind lângă Observatorul Subacvatic, până la graniţa cu Egiptul. La fel, despre toate se spune că sunt publice, mai puţin Reef şi Coral care impun taxe pentru activităţile specifice. Mai multe info aici: touristisrael.com/eilat-beaches/16423

- Dolphin Reef este un loc special situat la jumătatea distanţei până la graniţa cu Egiptul, practic un complex, în care turistul are ocazia să vadă sau să facă lucruri deosebite. În primul rând poate face plajă şi baie şi, dincolo de această banală activitate în Eilat, turistul se poate bucura de scuba diving şi snorkeling dată fiind existenţa recifului special în care trăiesc multe specii de peşti şi corali. Treaba asta costă 69 NIS/persoană. Însă cea mai spectuculoasă activitate este înotul alături de delfinii care sunt locuitorii permanenţi ai recifului, deşi autorităţile spun că delfinii nu sunt ţinuţi în captivitate, sunt liberi să plece oricând, cred că sunt destul de domesticiţi. Snorkelingul alături de delfini scoate din buzunarul unui turist 290 NIS, iar scufundările cu delfinii 339 NIS/persoană. Totuşi, pentru cei mai puţin curajoşi sau neamatori de senzaţii tari, ar mai exista şi o grădină botanică cu trei piscine cu ape diferite în care se asigură spa şi alte activităţi pornind de la 165NIS/persoană. Pentru detalii: dolphinreef.co.il

- Observatorul Subacvatic este, cu certitudine, simbolul oraşului şi este considerat a fi cel mai mare de acest fel din Orientul Mijlociu. Acesta are forma uni turn și este înfipt în lumea fascinantă a coralilor relativ aproape de ţărm prin care se realizează introspecţia în lumea, celor care nu cuvântă” din adâncurile marine. Dar, acesta este doar piesa de bază a complexului, căci acolo există un adevărat parc marin format din diverse piscine şi bazine (cu broaşte ţestoase, rechini, pești exotici), acvarii felurite inclusiv de stridii, oceanarium, centru educaţional, magazine, restaurant, cafenea, etc. Există şi un vas cu fundul de sticlă, Coral 2000, cu care se fac croaziere pentru a putea admira reciful. Turnul observatorului, coboară” 12 metri sub apă şi, prin ferestrele sale, dezvăluie vizitatorilor o lume colorată şi fermecătoare, animată de peşti multicolori, de diferite forme şi mărimi, corali în diverse nuanţe. Activităţile în cadrul observatorului se desfăşoară pe ore, începând de la orele 10,30 până la 15,00, conform unui program pe care-l primeşti la intrare, care cuprinde vizionare de film în simulator, spectacol de cules perle, demonstrație de hrănit rechinii de către scafandru, etc. Vizita simplă costă 99 NIS/persoană, cine vrea şi la oceanarium mai pune încă 10 NIS, iar cine-şi doreşte o croazieră cu vasul galben mai scoate încă 35 NIS. Noi am plecat către observator după prânz, dar tot ne-am bucurat de trei ore minunate, ratând doar croaziera, în rest văzând tot. Am achitat cu cardul și într-o clipită aveam contul mai ușor cu 218 shekeli. Lumea coralilor este uimitoare şi spectacolul oferit de vieţuitoarele marine (organizatorii se laudă cu peste 800 specii) nu are egal, chiar dacă este recomandat în special copiilor, şi adulţii se pot bucura la fel de tare de lumea din adâncurile Mării Roşii. De altfel, şi pentru studenţii de la Universitatea din Eilat, lumea acvatică relevată de Observator constituie o bază serioasă de studiu. Pentru detalii: coralworld.co.il/en/about

În ceea ce priveşte oraşul în sine, nu trebuie ratate:

-Zona de promenadă din Eilat cuprinde alei largi, frumos amenajate, pe faleză şi nu numai, unde turiştii se pot plimba admirând felurite sculpturi, creaţii ale artiștilor israelieni. Există patru sectoare: promenada de nord, care începe din zona istorică a „drapelului desenat cu cerneală”, unde turiștii pot afla informații turistice despre Eilat și se termină în Bazaar. În Bazaar se găseşte o piață cu multe standuri deschise zilnic de dimineaţă până seara, cu excepţia Sabatului şi alături Centrul de Informaţii Turistice. Promenada de est începe de la podul din zona maritimă și se termină la Hotelul Herod, unde se află un parc pentru activități sportive în aer liber, disponibile gratuit. Promenada parcului cu patinoar are un pod pietonal care se întinde de la hotelul King Solomon până la centrul comercial cu patinoar. Promenada de sud se află pe plaja Coral Beach unde se pot face plimbări de-a lungul coastei de sud. În afara acestei promenade situată peste mână pentru cei cazaţi în centru, am experimentat celelalte promenade pe care este o plăcere să te plimbi atât ziua, dar mai ales seara.

-Fântâna muzicală din inima Eilatului este o atracţie relativ nouă, construită doar de câţiva ani şi se pare că este singura din Israel. Ocupă o suprafață de peste 1.500 mp, are 350 jeturi de apă care ajung la o înălțime de aproximativ 30 m și are aproximativ 400 de leduri colorate. Chiar când să ne declarăm dezamăgiţi că nu văzuserăm nicio mişcare pe-acolo, în cea de-a doua seară am asistat la un spectacol audiovizual magnific. Iniţial, am crezut că e vorba de vreun concert, apoi apropiindu-ne, văzând jeturile colorate ce erau aruncate în văzduh în ritmul muzicii, ne-am dat seama că nimeriserăm în mijlocul show-ului. Lângă fântână, se întâlneşte Skatepark, un loc în care iubitorii şi practicanţii de skateboarding se pot, exprima” liber. Acest parc cuprinde piste profesioniste și inovatoare pentru cascadorii, create la standarde internaționale. Dacă eu nu prea pot înţelege acest sport care mi se pare destul de solicitant, dificil şi periculos chiar, ceilalţi privitori de pe margine erau extaziaţi de cei câţiva copii ce-şi arătau talentul în a se mişca şi roti pe skate. În altă seară, în Skatepark am găsit ceva pe sufletul nostru: un concert rock dat de nişte tineri artişti locali foarte buni care i-au determinat pe toţi spectatorii să intre în atmosferă şi să dea din cap şi plete. În acelaşi timp, alţi artişti specializaţi în graffiti exersau culorile din spray-uri pe un perete.

-Muzeul din Eilat şi Galeriile de Artă se află lângă fântâna muzicală şi conţin săli de expoziţie cu privire la istoria oraşului şi la activitatea de creaţie a artiştilor din zonă. Mulţi dintre aceştia provin din toată lumea şi s-au stabilit în Eilat atraşi de potenţialul oraşului. Aproape de intrarea în muzeu am remarcat expusă o ancoră uriaşă despre care am crezut că e vreo operă de artă a vreunuia dintre artişti, dar era una autentică, de fapt provenind de la primul vas acostat în noul port comercial din Eilat deschis în 1947.

-Pista modernă de biciclete, existentă în întreg oraşul ca o reţea, încurajează mersul pe bicicletă care a devenit tot mai atractiv și provocator, grație climei perfecte pe tot parcursul anului în Eilat și peisajului spectaculos al deșertului.

-În fine, o altă atracţie majoră a oraşului o reprezintă posibilitatea de a face cumpărături mai ieftine, Eilatul fiind declarat, încă din anul 1985, zonă liberă de taxe. În afara pleiadei de magazine înşiruite de-o parte a promenadelor de nord şi est, în Eilat există trei mall-uri: Hayam pe care l-am tot pomenit, considerat punctul zero al oraşului, Ice Mall şi Big Mall în zona de nord, a hotelurilor luxoase. În Ice Mall există un patinoar funcţional toată perioada anului, astfel că în zilele toride, cine vrea să se răcorească va trage o tură prin complexul comercial pentru a „îngheţa” puţin în plină arşiţă, înăuntru temperatura scăzând până la o constantă de -7°C. Shopping-ul este, deci, o altă activitate considerată a fi specifică Eilatului, fiindcă iartă buzunarele de valoarea TVA, adică de 17% din prețul mărfurilor.

Aș mai menționa faptul că în mijlocul orașului Eilat, fix lângă muzeu și mall, se află un aeroport, în care, inițial, am crezut că acolo vom ajunge și noi. Apoi, după ce m-am informat mai bine, am aflat că acesta operează doar curse interne, cursele internaționale fiind apanajul celui militar, cunoscut drept OVDA, situat la aproximativ 60 km nord. Este destul de ciudat în timp ce trândăveşti pe șezlong să vezi avioane mai mici sau mai mari trecînd atât de aproape de plajă spre aeroport, că ai senazația că „pică” pe tine. Nici zgomotul făcut și praful ridicat de aeronavele în plin proces de decolare nu sunt de neglijat, ai impresia că s-au iscat furtuni din senin și urlă vântul ca turbatul. În curând, după ce noul și modernul aeroport construit la 15 km în afara orașului, va deveni operabil și va prelua cursele interne și internaționale de la OVDA, acesta nu va mai avea obiectul muncii.

Orașul Eilat, după cum am văzut pe un panou mare din centru, este înfrățit cu alte 14 orașe din lume, din păcate, niciunul din România.

Aflat la marginea deșertului Arava, ca parte din mai marele Negev, spre surprinderea tuturor, Eilat nu este un oraș arid și uscat. Asta datorită irigațiilor moderne în care am văzut că sunt specialiști (la o emisiune „România, te iubesc! ” cu vreo lună în urmă), sistemul de irigații funcționând, ca toată rețeaua urbană, cu apa desalinizată ce provine de la singura stație de acest fel din Israel, cea din Eilat.

Un alt aspect pozitiv ar fi că orașul beneficiază de wi-fi gratuit, neparolat, peste tot: pe plajă, pe stradă, în autobuze, așa încât conectarea cu restul lumii este simplă și fără costuri.

Subiectul transportului în comun în oraș l-am mai atins în articolul general, acesta este asigurat de firma Egged și se efectuează, în general, la ore fixe, la interval de o oră către sud și mai des în celelalte zone. De asemenea, compania operează și curse mai lungi, către capitală și alte orașe mari ale țării. Autobuzele moderne, de culoare verde, au șoferi amabili la care se plătesc biletele direct. Pentru alte detalii: egged.co.il

Un alt subiect demn de interes ar fi restaurantele, fiindcă întotdeauna în orice oraș e nevoie de astfel de locuri de luat masa. Din fericire, în Eilat există o puzderie, de la cele de cartier, fără pretenții, la altele fițoase situate la primul rând pe faleză. Unele își făceau reclamă agresivă, altele aveau deja vad și clienți, cert este că nu se moare de foame, existând variante mai scumpe sau mai ieftine, dar, în niciun caz, nu foarte ieftine.

Principalele activităţi în afara Eilatului sunt legate, în primul rând, de ce s-ar putea face/vedea în deșert, în apropierea orașului, în al doilea rând fiind vorba de excursiile opționale în care se poate merge atât în Israel, cât și în vecinele Iordania și Egipt. Noi am ales o excursie la Ierusalim și alta la Petra, în Iordania, (care, oricum, nu s-a mai făcut), însă m-am documentat și pentru cele în zonă. Vă puteţi alege destinaţia dorită consultând: touristisrael.com

În proximitea oraşului, variantele de excursii opţionale ar fi:

-Parcul în care pot fi observate păsările călătoare se află la o aruncătură de băț de Eilat, acolo putând fi admirate o mulțime de zburătoare care vin aici, că doar e o țară caldă, să petreacă pe timpul anotimpului rece din alte țări sau sunt, pur și simplu, în tranzit către Africa. Regretul meu uriaș este că acolo aș fi putut vedea flamingo, rezervația fiind recunoscută a găzdui delicatele păsări roz.

-Timna Park este locul în care oamenii au descoperit cuprul și au început să-l exploateze în mine, și locul în care natura s-a jucat cu deșertul și muntele, făcând din acestea adevărate sculpturi de invidiat.

-Canionul roșu, rezervația naturală din deșertul Arava, foarte aproape de Eilat, oferă un spectacol de imagini și cărări de drumeție, roșul fiind nuanța predominantă a stâncilor din jur. Am citit că potecile nu au au grad de dificultate ridicat, putând fi parcurse de către oricine în maximum 75 minute.

-Craterul Ramon se află la câteva zeci de kilometri de Eilat în deșertul Negev și oferă peisaje rupte parcă de pe lună, așa se laudă fotografiile care l-au surprins. Se fac excursii zilnice organizate până acolo, deloc scumpe, poarta de intrare fiind orașul Mitzpe Ramon, spre care văzuserăm indicatoare din drumul de la aeroport.

-Fermele din jurul Eilatului (în deșert) reprezintă, iarăși, atracții majore, acestea fiind ba de cămile unde turistul are ocazia să facă o plimbare călare pe animalele docile și să vadă cum trăiesc beduinii în deșert, ba de legume, ba de fructe în care se cultivă pomelo și curmale. Ca o curiozitate, printre ferme, există și crame unde vedetă este Vinul Deșertului.

Pentru a gusta din culturile locale, cel mai potrivit ar fi de vizitat un kibbutz, adică un loc unde agricultura sfidează natura, fiindcă aici se obțin culturi de pomelo și curmale, neavând nicio sursă de apă, cel mai cunoscut și primitor fiind kibbutzul Elifaz, spre care se fac excursii zilnic.

Nu am atins tot, pentru că e imposibil, dar pentru a vă completa imaginea sau a căuta fix ce vă doriți, puteți consulta: eilat.city/en

Concluzii

Cu peisajele uimitoare din deșert, plajele magice și viața marină subacvatică incredibilă, Eilat are pretenția că este stațiunea numărul unu din Israel. Oamenii sunt destinși și predispuși imediat la distracție, nu de puține ori am văzut pe stradă cum pe lângă vreun instrumentalist/cântăreț de ocazie, oameni cu voie bună de pretutindeni au început să cânte și să danseze pe ritmul unor melodii celebre. De asemenea, în centru, se dădeau adevărate demonstrații de gimnastică aerobică cu instructor specializat și doamne de toate vârstele membre ale unui club din oraș la care se alăturau turiste dormice de mișcare pe muzică.

Cu siguranţă, aici nu e loc de plictiseală, Eilatul având inclusiv viață de noapte activă. Cerul însorit, vremea caldă pe tot parcursul anului, apa limpede și activitățile atractive fac din Eilat locul ideal pentru o o aventură specială. Pentru noi, Eilat poate fi, așadar, o escapadă de iarnă pe cinste!

 

Vă rog, atașați următorul videoclip: youtube


[fb]
---
Trimis de irinad in 07.12.18 06:58:39
Validat / Publicat: 07.12.18 08:49:55
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU

VIZUALIZĂRI: 3663 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 De la acest pod peste laguna din Eilat începe promenada de est
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.12.18 07:39:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[07.12.18 08:07:23]
»

@webmasterX: Mulţumesc!

webmaster
[07.12.18 10:10:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DOINITA
[07.12.18 11:30:48]
»

Nici nu ai zice ca acolo, in acea tara mereu rasuna zgomotul armeleor. Foarte frumos si tihnit acel loc.

Citit si votat cu placere!

irinadAUTOR REVIEW
[07.12.18 14:29:39]
»

@webmaster: Mulțumesc foarte mult, sunt onorată!

irinadAUTOR REVIEW
[07.12.18 14:37:35]
»

@DOINITA: Da, când vezi mare, palmieri, soare, plajă, linişte te gândeşti că e imposibil să fie o zonă cu potential risc, dar când vezi tineri: băieți şi fete înarmați, cu mitraliera pe umăr sau genunchi, te trezeşti la realitate. Te înfioară vederea unor scene cu arme, dar acolo e doar o normalitate.

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou şi vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Eilat:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.2927861213684 sec
    ecranul dvs: 1 x 1