ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 18.07.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Eforie Sud – stațiunea potrivită pentru un concediu reușit

TIPĂREȘTE

Eforie Sud este una dintre cele mai vechi stațiuni de pe litoralul românesc. Documentele istorice atestă faptul că în anul 1899, pe locurile actualei stațiuni, s-au construit primele stabilimente pentru tratarea unor afecțiuni, iar prima denumire a stațiunii (între cele două războaie mondiale) a fost Carmen Silva (pseudonimul de poetă a reginei Elisabeta a României – fondatoarea stațiunii). Eforie Sud a devenit stațiune de tratament (afecțiuni reumatice, dermatologice și ale sistemului osos) în anul 1912. Și astăzi încă mai poți recunoaște după stilul arhitectural o mulțime de clădiri vechi, renovate sau, din păcate, date uitării și într-o stare serioasă de degradare.

Stațiunea Eforie Sud se află la 12 km distanță de Constanța, imediat după Eforie Nord. În partea opusă, la sud, (după Eforie Sud) urmează localitatea Tuzla. În vestul stațiunii este Lacul Techirghiol iar la est, Marea Neagră.

Dacă nu vă numărați printre persoanele aflate în căutarea distracțiilor din discoteci, stațiunea–oraș Eforie Sud este locul ideal unde să vă petreceți concediul. Este o stațiune destul de liniștită, în care în fiecare an am întâlnit foarte multe familii cu copii.

De câțiva ani buni încoace ne-am făcut obiceiul (eu și soțul meu) să petrecem o parte a concediului pe litoralul românesc, la Eforie Sud. După ce ani de-a rândul, începând cu anii ´90, am fost cu cortul la Neptun, iată că am renunțat la această stațiune (cam de când au privatizat campingul din centrul Neptunului și prețurile au crescut simțitor pentru ca mai apoi să se construiască o grămadă de căsuțe în detrimentul spațiului pentru corturi). Poate că, odată cu trecerea anilor pretențiile noastre au crescut și am devenit și noi mai comozi, drumul până la plaja din stațiune, cu ocolirea lacurilor, a început să ni se pară deja prea lung și obositor (mai ales la întoarcerea de la plajă).

Cunoșteam stațiunea Eforie Sud încă din anul 1989 când am fost în primul nostru concediu petrecut împreună, cu bilet prin sindicat (900 de lei pentru două persoane, țin minte și azi cât a costat!) și am știut că vilele și casele localnicilor sunt aproape de plajă, am mai trecut în scurte vizite prin Eforie și în anii următori. Mai știam și că e o stațiune cu prețuri rezonabile, în special la mâncare. Și cum ne-am hotărât să mergem pe cont propriu, am hotărât să alegem ca destinație această stațiune. Mai întâi doar în completarea biletului de odihnă (pentru doar 6 zile cât a devenit un sejur nu merita atâta drum – din vestul țării circa 800 km de străbătut cu mașina) iar mai apoi doar pe cont propriu. Și până acum nu ne-a părut rău niciodată de alegerea făcută.

Nu ne-am făcut rezervare în nici-un an. Cu toate că am avut numerele de telefon din anii precedenți am fost tentată dar n-am sunat niciodată pentru că nu știam care sunt tarifele uzuale practicate în anul respectiv. Există însă și riscul să fie toate camerele ocupate sau să nu fie disponibile toată perioada (cum am pățit noi; ultimele 2 nopți ne-am mutat într-o altă cameră dar pentru noi nu a fost o problemă pentru că de obicei nu despachetez prea multe). Dar este imposibil să nu găsești o altă locație care să-ți placă pentru că aproape la fiecare casă sau vilă găsești anunțul cu ,,Cazare” și un număr de telefon sau pe cineva cu care să discuți. Îți place: intri, vezi oferta, negociezi. Nu-ți convine: fără nici o supărare mergi și cauți mai departe că oferte sunt destule. Sunt unii localnici care te abordează pe stradă și se oferă să îți găsească cazare în funcție de pretențiile și posibilitățile financiare pe care le ai, fără ca serviciile lor să te coste nimic în plus. Acum trei ani noi pur și simplu ne-am dus pe străduțele din zona unde ne-ar fi plăcut să ne cazăm și printr-un astfel de intermediar care tocmai trecea prin zonă am închiriat împreună cu prietenii noștri un apartament cu 2 dormitoare, la un preț rezonabil (150 lei/noapte) la vila Adda și ne-am simțit foarte bine. Vara trecută ne-am prezentat direct în fața vilei, am sunat la numărul afișat și am închiriat o cameră super, la parter (80 lei/noapte). Vila este foarte aproape de plajă (plaja centrală, pentru că sunt destul de multe plaje în Eforie Sud dar mai puțin solicitate) și de centrul comercial al stațiunii (dacă acum 20 de ani centrul era de o parte și de alta a șoselei principale ce duce de la Constanța la Mangalia, cu o mulțime de clădiri și magazine, ieșiai din unul și intrai în altul, în prezent acesta s-a mutat pe faleză, aproape de plajă și mare, cu o mulțime de tonete și comercianți iar, din păcate, pe strălucitorul bulevard de altădată nu mai vezi decât construcții prost întreținute, unele părăsite și rar câte un turist rătăcit sau curios).

Stațiunea este plină de vegetație dar au o ,,bilă neagră” la iluminatul public (noroc cu comercianții particulari din zonă, pe celelalte străzi e beznă totală).

Un alt avantaj este acela că fiind așa aproape de Constanța ai posibilitatea să mergi cu mașina la hipermarketurile (Real, Selgros, Metro) din Agigea sau Constanța și să te aprovizionezi cu cele necesare. Eu obișnuiesc ca imediat după ce ne-am cazat să mergem la Real și să cumpărăm toate alimentele necesare pentru micul dejun, inclusiv berea la doză care este mult mai ieftină decât în stațiune și astfel mai economisim niște bani.

Dacă ai ,,norocul” să prinzi o zi înnourată și ai copii mici, poți trage o fugă până în Constanța și să vizitezi Acvariul, portul, cazinoul, delfinariul și chiar și parcul de distracții, satul de vacanță aflate chiar la intrarea în Mamaia. Dacă timpul și buzunarul îți permit poți să faci o plimbare cu telegondola sau să petreci la Aqua Magic.

Plaja stațiunii se întinde pe o distanță de 2 km iar faleza din Eforie Sud este cea mai înaltă. Se spune că plaja din Eforie Sud este cea mai îngustă (datorită eroziunii și a lipsei de bani pentru consolidare și amenajare) dar, sinceră să fiu eu nu am avut aceeași impresie (plaja din Venus sau Saturn, de exemplu mi s-au părut tot la fel dacă nu chiar și mai înguste pe alocuri).

Celor care nu tânjesc după plimbări lungi și izolare, le recomand prietenește ca înainte de a-și procura un bilet de odihnă la un hotel sau vilă din stațiune, să se informeze de adresa ei și să se documenteze pe o hartă unde se află (sunt o mulțime și pe Internet, nu trebuie să mai cheltuiți banii). Orașul Eforie Sud este foarte lung (numai plaja are 2 km) și, spre exemplu, hotelurile Flamingo, Ancora, Capitol, Riviera, Excelsior, Gloria (care se află chiar la capătul de intrare în stațiune, în nord) au prețuri foarte atractive. Pe site-ul lor veți fi informați că sunt foarte aproape de plajă dar nu scriu că este vorba de plaje mărginașe, neamenajate, prea puțin utilizate iar condițiile oferite de acestea s-ar putea să lase de dorit (pietre în apă, plaja îngustă, și apa necurățată etc). Dacă mă gândesc bine, nici nu mint pentru că ei spun că la... metri de mare nu de plajă! Iar dacă nu cunoști cât de cât stațiunea...

Indiferent pentru ce tip de cazare veți opta, din proprie experiență vă recomand să fiți atenți la următoarele aspecte, aparent minore dar cu impact destul de mare atunci când ajungi să le întâlnești:

-camera să fie de preferință orientată spre nord (e mai răcoroasă și s-ar putea să nici nu aveți nevoie de aer condiționat);

-dacă nu aveți încă o locație pentru cazare stabilită deja, orientați-vă ca aceasta să fie într-o zonă care vă convine și liniștită (fără discoteci, parcuri de distracție în imediata apropiere);

-baia să fie cu fereastră (unele nu au nici măcar aerisire și tot mirosul vine în cameră – este cazul camerei în care am stat ultimele 2 nopți – din fericire nu mai mult! – unde era o baie mică de nu te puteai învârti, se vedea că e improvizată și fără nici un geam sau aerisire, tot mirosul intrând în cameră);

-dacă sunteți nefumători și nu suportați mirosul de tutun, asigurați-vă că există balcon (fumătorii cazați în camere fără balcon obișnuiesc să fumeze în cameră iar mirosul de tutun se impregnează în pereți și în așternuturi iar un nefumător simte imediat);

-dacă sunteți cazați la o vilă, la parter, asigurați-vă că geamurile camerei dvs. nu dau spre spațiul de pregătire a mesei, pentru prepararea grătarului, spații de joacă pentru copii, pentru că s-ar putea să fiți deranjați de mirosurile răspândite și de gălăgia copiilor care nu dorm la prânz;

-dacă aveți posibilitatea optați pentru o cameră cu balcon (nopțile călduroase din perioada caniculelor vor fi mai ușor suportate dacă lăsați deschisă ușa balconului).

-evitați camerele de la mansardă dacă nu sunt orientate spre nord sau nu sunt prevăzute cu aer condiționat; căldura sufocantă vă va transforma concediul dintr-o plăcere într-un coșmar.

Plaja cea mai bună din Eforie Sud se află între noul parc de distracții și Cazino iar condițiile oferite de aceasta sunt foarte bune. Vreau să-i atenționez însă pe cei cu probleme de sănătate că pentru a ajunge la plajă trebuie să cobori între 62 și 120 de trepte (depinde pe unde cobori), trepte care trebuie urcate la întoarcere! Soțul meu chiar a făcut o glumiță și mi-a spus că trebuie să ne gândim bine pentru viitor și să ne reorientăm, că nu se știe cât o să mai putem urca treptele! Acest efort merită însă pentru că plaja are un nisip fin (mai puțin la marginea mării unde sunt scoici), iar marea nu se adâncește brusc și nici nu are pietre. Dacă ai ,,norocul” să fie alge, acestea se adună de obicei în apropierea falezelor (sunt două, în cele 2 capete de plajă) și curenții le duc mai mult spre partea de sud. De aceea noi am preferat pentru plajă zona de nord a acesteia (dinspre Constanța) și am optat pentru cazarea la o vilă din această parte a stațiunii. Spre deosebire de Saturn unde sunt multe golfulețe, aici ai șanse să prinzi valuri. Un dezavantaj al oricărei plaje din Eforie Sud, datorită faptului că este situată la un nivel mai jos decât restul stațiunii, este acela că seara, după ora 18, maxim 19 apare umbra și se cam termină cu plaja. Nu am văzut însă în nicio seară vreun tractor care să niveleze nisipul, în schimb există tomberoane de gunoi pe plajă și, în general aceasta este curată. Ca și în celelalte stațiuni, plaja este invadată de șezlonguri (10 lei/zi era în prima parte a lunii august când am fost eu, în 2011) și umbreluțe (15 lei/zi șezlong+umbrelă+măsuță) dar în comparație cu alte stațiuni este încă destul de mult spațiu și pentru cearceafuri. Banana nu lipsește nici din Eforie Sud iar cei mai mici, însoțiți de părinți pot face o plimbărică cu vaporașul până în largul mării (5 lei/copil, 10 lei/adult).

Prețurile pe plajă nu au fost cu mult mai mari decât în restul stațiunii (circa 0,50 lei în plus). Poate că mi-ar fi plăcut însă să fie difuzoare pe plajă și să poți asculta un post de radio sau ceva muzică, știri locale, eu știu, orice îți poate stârni curiozitatea și să-ți facă ziua mai bună.

Serile le puteți petrece la o plimbare prin parcul stațiunii, sunt spectacole organizate la Teatrul de Vară sau pe terasa unuia din multele restaurante existente. Vis-à-vis de unul dintre acestea (eu i-am zis ,,No name” pentru că nicăieri nu am văzut afișat numele) este o scenă micuță dar cu gust amenajată unde am urmărit anul trecut, în fiecare seară, de la ora 21 la 23, programe folclorice, muzică și dansuri populare din toate zonele țării (noi am prins Maramureșul). La ora 23 se încheie activitatea comercianților și se lasă liniștea în toată stațiunea.

Pentru cei mai tineri există în Eforie Sud 2 discoteci (la Casino și încă una în celălalt capăt, la nord) unde însă nu am văzut prea mare înghesuială dar prefer să nu vorbesc despre ele în necunoștință de cauză.

Despre prețurile practicate în stațiune în perioada în care am fost (începutul lunii august), am constatat că nu diferă de cele din celelalte stațiuni din nord. Cam în toate restaurantele am găsit meniul zilei la un preț între 11 și 15 lei, o gogoașă umplută la 2 lei, hamsii între 2 și 3 lei suta de grame, o bere la halbă 2,50 lei, covrigi la 1 leu, 2,50 lei porumbul, 3 lei clătita uriașă, în jur de 2 lei micii... Oricum, pe litoral, indiferent de stațiune, poți cheltui cât vrei sau cât te țin buzunarele!

Nu știu în ce măsură v-am convins să vizitați Eforie Sud și în ce măsură corespunde pretențiilor dumneavostră dar eu sper că am trezit interesul celor care nu au fost încă niciodată în această stațiune și o să petreceți un concediu reușit aici. Eu cu siguranță, voi merge și în acest an în concediu la mare tot la Eforie Sud!


[fb]
---
Trimis de vanda in 24.07.12 21:47:19
Validat / Publicat: 24.07.12 22:55:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EFORIE SUD. A mai fost în/la: Neptun, Saturn, Venus
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6668 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 plaja cea mai bună și curată din Eforie Sud
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster28
[24.07.12 22:31:34]
»

Fiind un review despre statiune, am retras notele acordate pentru cazare si servicii.

Mutat la rubrica "Descopera Eforie" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

pepsi70ro CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[25.07.12 07:33:55]
»

Eforie Sud, din punctul meu de vedere merita mult mai mult. Sper ca primarul Brailoiu sa aiba intelepciunea sa ofere Sud-ului, tot atatea cate ofera in prezent Nord-ului.

Foarte bun articolul, se vede ca iubesti mult aceasta frumoasa statiune

vandaAUTOR REVIEW
[25.07.12 13:50:35]
»

@pepsi70ro: multumesc de apreciere! Iubind litoralul românesc, am strabatut de-a lungul anilor toate statiunile dar niciunde nu ne-a placut ca in Eforie Sud. Sa ai o vara frumoasa!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.06.13 16:21:15]
»

Chiar dacă tocmai azi am citit acest articol, vreau să te felicit pentru informațiile prezentate aici! Este un review excelent despre o stațiune unde dorim să mergem într-unul din weekend-urile viitoare. Și pentru că niciodată nu este prea târziu, consider că este șansa mea să îți ofer un vot și superbonusul!

vandaAUTOR REVIEW
[19.06.13 08:19:40]
»

@Crazy_Mouse: Multumesc pentru apreciere si vot. Sper sa aveti un week-end placut la Eforie Sud!

webmaster26
[16.02.16 17:19:58]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Eforie Sud, EFORIE NORD/SUD" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
vanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Eforie Sud:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05008602142334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1