GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O zi în „satul” de pe Düssel
Una din zilele sejurului petrecut în 2012 în Renania, despre care am povestit câte ceva și aici am dedicat-o vizitării ”satului de pe Düssel”, altfel spus, Düsseldorf, orașul de la vărsarea micului râu Düssel în fluviul Rin.
Cu o populație de peste 600 000 de locuitori, capitala landului Renania de Nord-Westfalia este al șaptelea oraș german ca populație și face parte din cea mai populată zonă metropolitană a Europei, cu peste 12 milioane de locuitori, Metropolregion Rhein-Ruhr, alături de alte orașe renumite, precum Aachen, Bochum, Bonn, Dortmund, Duisburg, Essen, Köln, Krefeld, Mönchengladbach, Münster, Solingen, Wuppertal.
Am pornit în descoperirea orașului de la o parcare subterană de pe Kaiserstraße, ce mărginește la vest un mare parc, Hofgarten. Venind de la Wuppertal, am parcurs cei aproximativ 40 km în juătate de oră și am lăsat mașina la această parcare, situată în marginea nordică a orașului vechi.
De aici, am traversat Hofgarten și am ajuns la Ratingen Gate, singura poartă de intrare în orașul vechi care a rezistat vremurilor, poate și pentru faptul că este și cea mai recent reconstruită, la începutul secolului al XIX-lea. De aici, am urmat pe vreo 200 m limita vestică a parcului, până la limita sudică a acestuia, unde se află Deutsche Oper am Rhein.
Am pornit apoi spre vest, pe Mühlenstraße, o stradă care începe în Grabbeplatz, unde ne-am oprit doar pentru câteva fotografii, rezistând cu greu (din lipsă de timp) tentației de a intra la Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, pentru a vedea colecția de artă a landului Renania de Nord-Westfalia. Dacă ajungeți aici și dispuneți de mai mult timp, nu ezitați să intrați, pentru a vedea lucrări ale lui Picasso, Matisse, Mondrian, Paul Klee, ca să nu-i amintesc decât pe cei mai renumiți. De asemenea, dacă vă interesează arta modernă, față în față cu Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, se află Kunsthalle Düsseldorf, galeria de artă contemporană din Düsseldorf. Alături se găsește și Andreaskirche, datând din secolul al XVII-lea.
La capătul vestic al Mühlenstraße intrăm în Burgplatz, o piață largă, ce se deschide cu o priveliște minunată spre Rin. Chiar pe malul acestuia se înalță Schlossturm, turnul de nord și singura parte rămasă din castelul orașului, după un incendiu devastator de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În prezent, turnul adăpostește Schifffahrtsmuseum, muzeul maritim al Rinului.
La vreo 100 m mai la nord, tot pe malul Rinului, se află o mică piață, Stiftplatz, în care se pot admira două bijuterii arhitectonice. Una este Josephskapelle, o capelă carmelită în stil baroc, iar cealaltă este Sankt Lambertus Kirche, biserica Sf. Lambert, una din cele patru biserici catolice și probabil cea mai veche construcție din orașul vechi.
Revenim în Burgplatz, pe faleza Rinului, admirând panorama fluviului, traversat la nord de Oberkasseler Brücke și la sud de Rheinkniebrücke și continuăm apoi spre sud, pe Marktstraße, până în Marktplatz, piața centrală din Altstadt, mărginită la nord și vest de un complex de trei clădiri, datând din perioade diferite. Alte Rathaus (Vechea Primărie), aflată pe latura de nord, datează din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, iar Wilhelminische Bau și Grupello-Haus, de pe latura vestică, datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, respectiv de la începutul secolului al XVIII-lea.
În mijlocul pieței putem admira o frumoasă statuie ecvestră din bronz a lui Johann Wilhelm II, Elector al Palatinatului între 1690-1716. Statuia este opera artistului Gabriel Grupello, din anul 1711.
În legătură cu acestă statuie, circulă și o poveste. Se spune că prima încercare de turnare a statuii de către Grupello a eșuat, ca urmare a materialelor insuficiente. Cea de-a doua șarjă, pe cale de a eșua și ea, a fost salvată de către ucenicul lui Grupello, care, dându-și seama de pericol, a alergat și a adunat în șorțul său diferite obiecte metalice, pe care le-a aruncat în creuzet, obținând astfel aliajul corespunzător.
Povestea a fost eternizată într-o statuie, de asemenea din bronz, realizată în 1932 de către artistul Wilhelm Hoselmann, care-l înfățișează pe bravul ucenic, ținând în șorțul său obiectele salvatoare. Statuia se numește Gießerjunge (Ucenicul topitor) și este amplasată chiar în colțul sud-estic al Casei Grupello.
La câteva zeci de metri maideparte, tot pe Marktstraße, la colțul cu Rheinstraße, ajungem la Oficiul de Informații Turistice din Altstadt (mai este unul la gară). Evident, am intrat și ne-am procurat materiale informative, dintre care, în primul rând, harta orașului, dar și diferite pliante și broșuri. O tânără amabilă ne-a explicat care sunt cele mai importante puncte de interes și ne-a sugerat să facem un tur al orașului cu busul turistic ce funcționează și aici pe principiul hop on - hop off. Amatori fiind de astfel de modalități de vizitare a locurilor, ne-am achiziționat pe loc biletele necesare și am făcut drumul înapoi, până în Burgplatz, unde se afla stația de îmbarcare.
Peste câteva minute, eram deja în autobuz, dar nu am rămas în el pentru prea mult timp, veți vedea de ce. Traseul busului turistic pornește, de fapt, de la Gara Centrală și are următoarele puncte de oprire:
- Hauptbahnhof (Gara Centrală) Oficiul de Informații Turistice
- Königsallee/Steinstraße (Kö bridge)
- Burgplatz/Altstadt (Orașul Vechi)
- Rheinturm/MedienHafen (Stromstraße)
- Lütticher Straße/Niederkasseler Kirchweg
- Rheinterrasse
- Aquazoo
- Schloss Jägerhof
Așa cum se poate vedea, noi ne-am urcat de la stația a treia, iar a patra oprire este la Rheinturm, un obiectiv pe care nu-l puteam rata nicidecum. Așa că, după o scurtă plimbare prin Carlstadt, cartierul ce desparte Altstadt de cartierul Unterbilk, în care se află Rheinturm, iată-ne ajunși chiar ”la umbra” acestuia, pe malul Rinului, la picioarele podului Rheinknie (Cotul Rinului). Zona este foarte frumoasă, cu construcții moderne, mari, dintre care cele mai importante sunt: clădirea Parlamentului (Landtag) landului Renania de Nord-Westfalia, Sediul local al Westdeutscher Rundfunk Köln (Radioteleviziunea vest-germană), Stadttor sediul cancelariei prim-ministrului landului Renania de Nord-Westfalia și altele.
La sud de turn, în imediata apropiere se află portul de agrement și, mai departe, Medienhafen, o zonă din vechiul port, unde acum își au sediul aproximativ 800 de companii, în special din domeniul media și comunicații, modă și arhitectură, artă și cultură.
Ne-am grăbit spre intrarea în turn, evident dornici să urcăm la înălțime; mai exact, la 170 m, unde se află platforma de observație și restaurantul rotitor. Platforma este închisă, și priveliștea poate fi admirată prin geamul ferestrelor. Nu am să insist asupra altor aspecte, mi se pare mai util să priviți fotografiile făcute.
Am coborât din turn exact la timp să prindem busul turistic, cu care ne-am continuat călătoria. Am traversat Rinul pe Rheinkniebrücke și am intrat în zona de pe malul stâng, cu cartierele Oberkassel și Niederkassel, loc preferat al artiștilor și, mai recent, o zonă de reședință preferată pentru imigranții de origine japoneză, care, încetul cu încetul, au transformat-o într-o mică Japonie.
Am revenit pe malul drept al Rinului pe Oberkasseler Brücke și ne-am continuat plimbarea cu busul turistic, trecând pe lângă Rheinterrasse, un complex de clădiri unde au loc tot felul de evenimente, și mai departe, spre Rheinpark Golzheim, ce se întinde de-a lungul Rinului pe vreo 2 km, până la Nordpark, căruia îi dăm ocol, pentru a ajunge pe latura estică a acestuia, unde este intrarea principală. Imaginea singură sugerează clar ceea ce informațiile ascultate în cască ne confirmă: parcul este un rest al propagandei național-socialiste, el fiind construit pentru Reichsausstellung Schaffendes Volk (Expoziția imperială a poporului muncitor), din 1937. În 1987, aici s-a deschis Aquazoo - Löbbecke Museum (institut, zoo și muzeu de istorie naturală).
Revenim spre Altstadt, traversăm Hofgarten, trecem prin fața Palatului Jägerhof, care adăpostește Goethe Museum, ajungem la Gara Centrală și, pentru că aici busul turistic face o pauză de 25 de minute am coborât și am mers să mâncăm. la un McDonald's din apropiere (pe Graf-Adolf Straße), deși nu sunten fani ai genului, dar am ținut cont de economia de timp făcută.
Am continuat apoi pe aceeași stradă, câteva sute de metri, până în Graf-Adolf Platz. De aici începe o frumoasă și vestită zonă din Düsseldorf, Königsallee. Kö, așa cum îl alintă localnicii, este un bulevard, lung de aproximativ 1 km, ale cărui benzi de circulație se situează de o parte și de alta a unui canal, orientat perfect pe direcția nord-sud, alimentat din apele râului Düssel. Noi am ajuns la capătul sudic și am pornit agale la plimbare la umbra deasă a copacilor de pe marginea canalului, admirând clădirile de pe laturi și peștii vioi din apă.
Dar Kö nu este doar o zonă de promenadă ci este, după cum spun unii, cea mai aglomerată stradă comercială de lux din Germania. Canalul a fost săpat între 1802-1804, inițial bulevardul numindu-se Aleea castanilor. Numele actual, care înseamnă aleea regelui, i-a fost atribuit în 1851, de către Consiliul și Primarul orașului, ca un gest de bunăvoință și cerere de iertare față de regele Prusiei, Friedrich Wilhelm IV. Ce se întâmplase? În august 1848, când acesta se îndrepta spre castelul Jägerhof, a fost împroșcat cu balegă de cal, de către niște ”revoluționari”.
La capătul de nord al canalului se află Triton Brunnen, fântâna lui Triton, zeul grec, fiul lui Poseidon, echivalentul masculin al sirenelor. De aici încolo, se deschide Corneliusplatz, care la data vizitei noastre era în plină reconstrucție.
Din capătul nordic al Königsallee, pornind spre vest, se intră în Altstadt, ceea ce am făcut și noi, hoinărind pe străzile pietonale, căscând gura la vitrine, intrând în magazine și integrându-ne în ritmul orașului. Ne-am bucurat de răcoarea din interiorul Neanderkirche, biserica evanghelică de pe Bolkerstraße, am mâncat un wurst delicios, cu regretul că nu l-am putut ”stropi” cu o bere locală Altbier și, într-un final, la lăsatul serii, ne-am recuperat mașina și am revenit la hotelul din Wuppertal.
Concluzia serii a fost aceea că o singură zi nu este nicidecum suficientă, orașul Düsseldorf oferind mult mai multe lucruri de făcut și locuri de vizitat, dar, pentru moment, ne-am mulțumit cu faptul că am putut să ne facem o impresie generală despre acest frumos oraș.
Dacă aveți ocazia să ajuneți acolo, nu ratați o vizită în Düsseldorf. Sau, dacă sunteți în pană de idei de călătorie, zona metropolitană Rhein-Ruhr poate fi destinația potrivită!
Trimis de Costi in 13.01.15 20:01:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am onoarea primului vot!
Am trecut această destinație în agenda mea turistică,
Danke Costi fuer die angenehme Reise.
Multumim de plimbare. Apreciez in mod special articolele detaliate precum acesta care te calauzesc pas cu pas.
Foarte fain cu bolduri, italixuri si linkuri.
Mi-a placut in satul... orasul de pe Duessel si Rin
@traian. leuca, Dan&Ema
Mulțumesc pentru aprecieri.
Și mie îmi place când citesc la alții articole cu formatare mai laborioasă, dar nu e ceva pe care să-l pretind oricum, pentru că știu cât de laborios este procesul (scrierea acestui articol mi-a luat o întreagă zi, asta incluzând și prelucrarea pozelor). În plus, de multe ori, sunt necesare cunoștințe suplimentare.
De exemplu, lista din text nu se scrie ca într-un document Word. Dacă o scrii așa, la copiere, acestă formatare se pierde. Cine a încercat așa, a aflat acest lucru. Evident, este vorba de cei care scriu review-ul mai întâi într-un editor text și apoi îl transcriu aici. Eu așa fac și știu că sunt mulți alții care fac așa.
Și fac așa pentru a putea corecta greșelile inerente de editare. Chiar și așa, unele tot mai scapă, am văzut una chiar în acest review.
Revenind la formatare, cu puține cunoștințe de HTML, se pot face lucruri frumoase. Atenție însă că nu toate chestiile sunt suportate de formatul saitului, am încercat unele care nu au funcționat... probabil sunt disponibile doar dacă sunt introduse direct în codul sursă al saitului, care, bineînțeles, nu este accesibil utilizatorilor obișnuiți.
Și fotografiile le prelucrez, folosind pentru aceasta un program foarte bun, dar nu foarte pretențios, IrfanView.
Este vorba de un program de prelucrare grafică, ce poate fi descărcat gratuit.
Ce fac cu acest program? În primul rând, reduc dimensiunea fotografiilor de la câțiva MB la câteva sute de kB, ceea ce este un avantaj pentru mine, încărcarea pozelor făcându-se foarte ușor. Cred că și pentru webmasterul însărcinat cu validarea pozelor este mai bine... . Ce îmi place este că, prin acest proces, exif-ul pozelor rămâne nemodificat, astfel păstrându-se datele suplimentare, înregistrate la fotografiere (în primul rând, data, dar și tipul aparatului, detalii despre diafragma și timpul de expunere folosite etc.)
În plus, cu IrfanView, pot prelucra unele aspecte, privind contrastul, luminozitatea, culorile. Apoi, am observat un lucru: unele poze în poziție ”portret”, încărcate pe sait, apar răsturnate. Am văzut asta nu numai la mine, dar și la alți useri. Ei bine, asta se vede chiar de la încărcare și pot corecta acest lucru, fără să-l mai încarc cu o muncă în plus pe webmasterul foto. Cum fac asta? Simplu! Când văd că poza urmează să se încarce rotită cu 90 de grade, renunț la încărcare (e un buton acolo, de abandon al încărcării), o modific în IrfanView (nu contează cu ce, e suficient să-i modific contrastul, sau luminozitatea cu un singur procent) și o salvez, după care, la reîncărcare poza nu se mai rotește.
În orice caz, nu am găsit încă motivul pentru care unele poze (puține), la încărcare, apar rotite, majoritatea neprezentând acest fenomen. Singurul lucru pe care l-am observat este acela că fenomenul se manifestă doar la unele poze făcute cu anumite aparate. La pozele făcute cu alte aparate (alte mărci și tipuri) nu am obsrvat fenomenul.
Mă opresc aici, ca să nu lungesc ecoul prea mult.
Cine dorește detalii, mă poate întreba.
Mă gândesc să-i sugerăm Webmasterului Suprem ca, dacă este posibil, să organizeze o groapă de nisip, un loc de joacă pentru utilizatori, unde aceștia să experimenteze diverse posibilități, cu privire la formatarea textului și altele asemănătoare.
Evident, pentru cei doritori.
@Costi:
Excelent comentariu. Poate unii cunosc din cele expuse de tine, dar altii sigur nu. Si o parte din acesti altii poate ar fi dispusi sa imbunatateasca asemenea aspecte.
Solutia cu boldul si italicul am inceput sa o practic si eu bineinteles dupa ce mi-am furat-o si eu boldind in word si pierzand la importul pe site bolduirile. Acum folosesc indicatiile de pe site cu parantezele patrate si b sau i dupa caz. E insa putin cam anevoios dar mi-am propus sa o fac de-acum. Restul poate le deprind cu timpul.
In toate briz brizurile astea am insa un dusman: timpul.
Dar poate incerc.
@Dan&Ema -
Așa este, procedura de ”înfrumusețare” a unui review este mare mâncătoare de timp, dar altă posibilitate nu avem
Ăsta este unul din motivele pentru care review-urile postate de mine în ultimii doi ani sunt mai puține.
@Costi - FELICITĂRI pentru:
1) Review-ul extrem de "bibilit", în fainul stil nemţesc cu care ne-ai obişnuit!
2) Upgrade-ul la Praetorie pe care nu ştiu al cui vot ţi l-a conferit dar extrem de binemeritat a fost!!!
Mă înclin şi aduc cele mai calde urări de proxime vacanţe mirobolante!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2020 Cântec de samsar auto: „Din Viersen la Mărășești, de COVID să te ferești!” — scris în 24.06.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Hetjens - Muzeul ceramicii din Dűsseldorf — scris în 23.10.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Düsseldorf sau unde sunt berăriile de altădată — scris în 28.03.17 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Un oras cosmopolit — scris în 31.07.15 de gabis_gabis din BUCURESTI - nu recomandă
- May.2014 Viersen - orasel tipic german — scris în 20.06.14 de senateo din PăULEşTI [PH] - RECOMANDĂ
- Sep.2012 City break la Dusseldorf — scris în 28.12.12 de tazmumy din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 La pas prin Dusseldorf — scris în 17.08.13 de iccata din BUCURESTI - RECOMANDĂ