GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Reflectorium Delfoi
Dimineaţa soarele răsare din spatele Parnas-ului, muntele şi vârful ce străjuieşte anticul Delfi. Un soare timid, ce abia aruncă lumină numai după deschiderea sit-ului către vizitatori, după 7. 30 a. m. Delfi rămâne în umbră mult după deschidere şi răcoarea se simte. Brusc, la ivirea faeton-ului solar, temperatura creşte repede. Urcatul pe munte capătă alte coordonate şi aerul dimensionează altfel ruinele, le tremură.
În faţa templului lui Apolo, coloanele ce au rămas stau în soare de peste 2500 de ani. Acum retezate, dau impresia că au devenit mai înţelepte, nu mai sunt aşa falnice şi ispititoare. O tăbliţă avertizează că este interzis să urci în templu, mai sus este interzis să escaladezi ruinele, iar peste tot este interzis să le atingi. Delfi a devenit mai sacru decât la origini.
Din dorinţa de a-l reţine în drumul lui spre praf, contemporanii se disciplinează. Existenţa lui ca atare este răspunsul la întrebarea copilului adresată oracolului; "Ce voi fi eu când voi fi mare? " şi răspunsul veni imediat; "La fel. "
Delfi este la fel, Delfi este bătrân şi ruinat... dar la fel.
Spectator la Delfi
Un spectacol la Delfi ţine doar de auz. Cei care au auzul fin, neafectat de tensiunea sangvină pot percepe un murmur ce se ridică la fiecare adiere fierbinte de vânt din semicercul de piatră aflat în fundul teatrului; odeon cum îl numesc grecii. Tiptil răzbat foşnete şi voci ce trec nerăbdătoare pe lângă tine; praful se freacă de marmură ca o piatră abrazivă. Cu ochii închişi; de sus, de la ultimele rânduri aştepţi să înceapă spectacolul. Apoi din umbra chiparosului, priveşti în jos meandre întregi de turişti care cu vocile lor amestecate într-un babel antic grecesc sunt adoima celor de acum două mii de ani şi mai mult, ce o dată la opt ani veneau aici, din toată Elada; la Jocurile Pythice.
Acum turişti veniţi din toate colţurile lumii, urcă în pante strânse; spre stadion. Praful preface cele mai scumpe încălţări în sandale de pietrari. Iar sudoarea vizitatorilor neavertizaţi asupra efortului, îi transformă pe aceştia în pelerini. Capete aplecate şi voci care devin din ce în ce mai slabe, exultă doar la vederea odeonului; într-o bucurie parcă chinuită şi reţinută.
Am fost şi eu pelerin la Delfoi, cum zice grecu'!
Trimis de Daniel trezitu in 22.12.08 03:03:38
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniel trezitu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
da, minunat review, o singura completare am, greseala pe care am facut-o si eu, se scrie delfoi dar se citeste delfi
Incantatoare reviews-uri Daniel "trezitu", pacat ca nu ne-ai mai scris de mult...
Eu am acordat maximum de PMA-uri care te-au "varat" in primii 200, poate asa te conving sa ne mai povestesti una alta.
Vacante minunate!
o muzica pentru aceste minunate randuri :
http://www.trilulilu.ro/cocorri/014b3203b01682
Daniel, am atasat le review-ul tau coloana sonora propusa de Cristian. In cazul in care o consideri nepotrivita cu impresiile tale, o putem schimba.
Auditie placuta tuturor!
Nu am nimic împotrivă cu muzica, asta îmi aduce aminte de o întâmplare:
Pe când prezenta o nouă sculptură, în agora ateniană, Fidias a fost apostrofat de un cizmar. Care privind cu atenţie cureluşele săpate în marmură pe picioarele statuii, explică cum se face o sanda. Mai departe, toţi cei prezenţi au tras concluzia că cizmarul are dreptate. Fidias luă repede statuia în atelier şi corectă bretelele sandalelor. A doua zi o prezentă din nou şi tot din nou cizmarul ridică obiecţii, dar de data aceasta ele se refereau la forma genunchiului. Fidias replică scurt: „Nu mai sus de sanda!”
Totul în sensul că trebuie să ştim când şi unde, să ne oprim!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Delfi / Delphi, DELPHI (DELFI)" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2021 [Muzeul de Arheologie] Locul unde descoperim valorile si virtutile Greciei Antice — scris în 21.08.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 La Delphi, in ,,buricul pamantului” — scris în 23.07.22 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 2 nopți la Delphi — scris în 15.03.20 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Mănăstirea Hosios Loukas — scris în 24.01.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Delphi, buricul pământului — scris în 04.01.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Delfi, locul unde pietrele vorbesc de la sine — scris în 26.07.17 de adialexe din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Muzeul Delphi, cel care păstrează Omphalos (buricul pământului) — scris în 31.03.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ