ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Constanța
    ÎNSCRIS: 10.07.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    JUN-2013
    DURATA: 2 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Orasul viteazului Krak

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Legenda spune ca, intemeietorul orasului, un anume Krak a pacalit balaurul cel fioros, care traia in pestera de pe dealul Wawel si se hranea cu oile satenilor, dandu-i sa manance acestuia, o oaie plina cu smoala, care ulterior a explodat, omorand balaurul.

    Dar sa revenim la lucruri serioase si sa spunem ca al doilea oras al Poloniei, Cracovia este un oras incantator, cu partea veche ramasa intacta, in urma razboiului.

    Am avut 2 zile la dispozitie pentru vizitarea acestui oras. Fiind cazati la IbisBudget Stare Miasto care se afla in partea de nord a orasului vechi, primul obiectiv intalnit in cale a fost Monumentul Grunwald, aflat in Piata Matejki.

    Monumentul il infatiseaza pe Wladyslaw Jagiello pe calul sau, insotit de reprezentanti ai armatei polono-lituaniene, invingatori in batalia de la Grunwald, in fata cavalerilor teutoni.

    Intrarea in Old Town se face prin Barbakan, fort de aparare a zidurilor orasului si prin Poarta Florianska. Fortul si zidurile se pot vizita.

    Imediat in stanga impresioneaza Teatrul Juliusz Slowacki, o cladire foarte frumoasa la exterior, aflata intr-un parc plin de flori. De fapt in locul zidurilor vechiului oras, astazi exista un parc, Planty, care inconjoara orasul si constituie un loc de relaxare si plimbare.

    Revenind la Poarta Florianska, pornim pe strada Florianska si intram in forfota specifica oraselor vizitate de mii de turisti. Aceasta duce in Rynek Glowy, piata mare, care a aparut in 1257, fiind in acea perioada, cea mai mare piata din Europa. Are dimensiunile de 200/200m. In centrul pietei se afla fosta Hala de Tesaturi (Sukiennice) care acum are in interior, o multime de tarabe de unde puteti cumpara suveniruri.

    In piata se afla si Bazilica Sf. Maria, o biserica cu un altar superb numit Vietile Doamnei noastre si a fiului ei, Isus Cristos, cu picture murale si vitralii incantatoare.

    Am tot revenit sa o vedem de mai multe ori pe parcursul vizitei.

    La ore fixe un trompetist sufla din trompeta, amintind de un predecesor al sau care anuntand invazia tatara, a fost lovit de o sageata.

    In fata bisericii, foarte multi tineri aveau pancarte pe care scria Free Hugs si ofereau cu darnicie imbratisari celor amatori.

    Cum imbratisarile nu tin loc de mancare am pornit in prospectare si foarte aproape, pe strada Siena, am gasit un micut restaurant, unde am servit pierogi, sau dumplings in engleza, un fel de coltunasi autohtoni, umpluti cu spanac, carne, branza si cascaval. Au fost buni, am comandat o portie cu 22, de toate felurile, pe platou existand salata de varza si gogosari. Destul de ieftin 19 zloti, aproape 5 euro.

    Intre basilica si hala se afla statuia lui Adam Mickiewicz, un poet romantic polonez si o fantana arteziana. De partea cealalta a cladirii centrale se afla Turnul Primariei, care este tot cea ramas din vechea primarie. Langa Turn se afla o creatie ciudata, un cap gol, asezat pe o parte.

    Tot in piata se afla o biserica micuta, Sf. Adalbert, unde se tineau concerte.

    Find incantati de prima zi si udati un pic de o ploaie de vara, ne-am retras in mallul de langa hotel, Galeria Krakovska si apoi in camera.

    A doua zi am inceput-o in forta deplasandu-ne tot pe acelasi traseu spre Castelul Wawel. Din piata mare am intrat pe strada Grodzka, am trecut vajaind pe langa Muzeele de Geologie si Arheologie, am admirat cei 12 apostoli care strajuiesc intrarea in Biserica Sfintii Petru si Pavel, am facut la dreapta pe strada Kanonicza pastrata asa cum era odinioara (am citit eu undeva), am vazut casa tanarului si energicului Karol Wojtila, care a fost si arhiepiscop de Cracovia si am ajuns la casa de bilete a castelului.

    Castelul este deschis intre 9.30 si 17.00, mai putin luni, cand este inchis, iar bilete se iau separat pentru Saloanele oficiale-18 zloti, Apartamentele private-25 zloti (maximum 10 persoane, cu ghid), Trezoreria coroanei si Arsenalul-18 zloti, Muzeul Artei orientale-10 zloti, Expozitia Lost Wawel-10 zloti, Pestera dragonului-3 zloti si Turnul Sandomierska-4 zloti. Accesul in catedrala e gratis (intrare doar pentru cripta si clopotnita).

    Noi am ales sa vizitam cu ghid, Apartamentele private, cu saloane oficiale si apartamente regale incantatoare. Si ghida a fost foarte buna, vorbind rar in engleza, pe intelesul tuturor. Ea ne-a spus ca in Cracovia exista 300 de biserici. Puteam noi s-o contrazicem?

    Foarte interesante au fost si Trezoreria coroanei si Arsenalul. Aici am vazut o multime de sabii, scuturi, pusti, arbalete, tunuri, armuri precum si bijuteriile coroanei poloneze cu platouri, pocaluri, farfurii din metale pretioase, incrustate cu pietre pretioase.

    Celelalte zone ale castelului le-am lasat pentru vizita urmatoare. Am coborat si noi o gramada de trepte pana in asa zisa Pestera a Dragonului. O pestera micuta cu miros insalubru. Dragonul lipsea.

    Catedrala nu a fost la interior atat de impresionanta ca si Bis. Sf. Maria, dar am remarcat altarul care parea a fi o copie in miniatura a celui de la Bazilica Sf. Petru de la Vatican. Aici in catedrala erau mormintele episcopilor, in mici capele aflate pe laturile ei.

    Am facut ceva poze in frumoasa zona centrala a castelului si am coborat in cartierul Kazimierz. Ne-am plimbat admirand vechi case evreiesti, cautand Sinagoga Tempel.

    Am aruncat un ochi inauntru si am concluzionat ca cea de la Budapesta este mult mai frumoasa. Ne-am plimbat putin pe malul Vistulei admirand castelul, de jos si am pornit spre piata din spatele Bis. Sf. Maria, Piata Mariacki, unde vazusem in ziua precedenta o cabana unde se perpeleau pe gratar, carnati, ciolane de porc si frigarui imense cu carne de porc.

    Am navalit acolo, am comandat un megacarnat, un ciolan de porc si o portie zdravana de cartofi copti. Pentru gurmanzi am postat o poza ademenitoare.

    Ne-a costat 51 zloti+ 7 zloti o para in ciocolata de la una din tarabele aflate in piata.

    Satui fiind ne-am plimbat putin batranele oase prin parcul care inconjoara orasul vechi si ne-am retras la una din cafenelele din piata Rynek Glowy.

    Admirand apusul de soare care venea peste piata plina de turisti, ne-am despartit cu greu de frumoasa Cracovie.

    Am citit ca mai existau muzee pe langa piata mare dar noi am preferat sa ramanem in mijlocul actiunii. Prin faptul ca majoritatea obiectivelor se afla grupate in Old Town, Cracovia se viziteaza lejer, fara graba.

    Nu am reusit sa vizitam in Polonia decat Varsovia si Cracovia, orase incantatoare, dar am citit pe site sau in alta parte ca si Wroclaw, Poznan, Gdansk sau Lodz merita vizitate.

    Polonia a reprezentat pentru noi, o mare surpriza placuta.


    [fb]
    ---
    Trimis de marius gaudi* in 17.07.13 18:13:22
    Validat / Publicat: 17.07.13 19:54:45
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3383 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marius gaudi*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Monumentul Grunwald din Piata Matejki.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [17.07.13 19:54:07]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    traian.leuca †
    [17.07.13 20:55:04]
    »

    Costul total al vizitării castelului este de 88 zloţi (20 euro) ?

    Cât timp ar trebui pentru vizită?

    Pentru celelalte obiective din oraş cam cât timp îmi ia?

    M-ar intersesa pentru că în august am proiectat o excursie de 2 zile în Cracovia şi împrejurimi (Auschwitz) şi aş vrea să-mi calculez timpul.

    marius gaudi*AUTOR REVIEW
    [17.07.13 21:18:52]
    »

    @traian. leuca:

    Da, intr-adevar atat face, 88 zloti, cam 22 euro, toate pavilioanele.

    Noi am stat 1 ora si 10 minute in Apartamentele regale (am intrat la ora cand am fost planificati, cu ghid) si cam 45 de minute in Trezorerie si Arsenal. Nu am intrat in celelalte pavilioane.

    In pestera nu-ti recomand, n-ai ce vedea, iar in catedrala am stat cam 20 min.

    Daca ai intra peste tot, dureaza cam 4-4.30h. Plus 30 min. pana intri in Apartamente...

    In Sf. Maria trebuie sa zabovesti 30 min., in Hala de Tesaturi te plimbi pe la tarabe 10-15 min... la baraca cu carnati si ciolane afumate cam 45 min., daca bei si o bere...

    Daca vrei sa vizitezi si Universitatea si niste muzee... cam intri in criza de timp.

    Altfel 1 zi jumatate este suficient (daca mergi si la Auschwitz).

    Se fac excursii acolo, am vazut ceva in jur de 70-80 zloti.

    Eu zic ca merita sa prinzi si o slujba la Jasna Gora, o sa urmeze un review despre acest loc de pelerinaj.

    webmaster13
    [17.07.13 21:52:02]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    traian.leuca †
    [17.07.13 21:59:00]
    »

    @marius gaudi: Mulţumesc!

    makuy*
    [17.07.13 22:09:34]
    »

    Daca, din punctul meu de vedere, Franța este cea mai frumoasă țară din vestul Europei, Polonia, cu siguranță, ocupă acest loc în est.

    Cu o istorie fragmentată, cu un popor mândru, cu un relief variat își merită pe deplin acest loc.

    Iar Cracovia este orașul în care nu te plictisești niciodată, de la elita turistică din Piața Mare, la boema din cartierul Kazimierz, acela pe care regele Casimir cel Mare l-a dăruit, în vechime, pribegilor evrei.

    De la magazinele de pe Florianska, spre Catedrală și, mai apoi, la vale, către Wawel și Dragonul său, cu peregrinări în Bazar și către Piața Mică, Cracovia cuprinde, între zidurile orașului vechi, toată viața după care ai tânjit un an de muncă.

    Ca să nu mai vorbesc despre Piața Scaunelor, la intrarea în vechiul Ghetou sau de Fabrica lui Schindler, cu monumentala poveste zugrăvită admirabil de Spielberg.

    Iar Polonia profundă, acea Polonie rurală, de la munții din sud până la lacurile din Suwalki, legate de râurile pe care le străbați în caiac, pe o ploaie torențială este o țară fascinantă, că îți trebuie ani să o parcurgi și să o înțelegi.

    makuy*
    [17.07.13 22:16:25]
    »

    @traian. leuca: Pentru Cracovia și împrejurimi sunt necesare 3 zile pline. O zi, pentru parcurgerea, la pas, a orașului, pentru identificarea obiectivelor și pentru luatul pulsului orașului. În ecoul meu anterior am precizat principalele obiective.

    Pentru Auschwitz-Birkenau este necesară o altă zi și, după vizita acolo, vă asigur, aveți nevoie de câteva ore de liniște, pentru că nici măcar nu veți mai putea vorbi.

    Ultima zi este pentru relaxare, de preferat în Kazimierz, la unul dintre pub-urile de acolo, de plimbare pe malul Vistulei sau chiar pe râu, într-o croazieră ce își merită banii.

    marius gaudi*AUTOR REVIEW
    [17.07.13 22:19:42]
    »

    @webmaster13: Foarte buna melodia, ne introduce in atmosfera veche poloneza, cu toate ca dupa cum am vazut in calatoria noastra, Polonia este o tara foarte moderna, unde vechiul si noul se imbina de minune.

    traian.leuca †
    [17.07.13 22:34:48]
    »

    @makuy: Mulţumesc frumos!

    Din păcate în Cracovia nu am decât 2 nopţi de cazare, restul fiind prin Zakopane, Eger etc.

    Tocmai de asta am întrebat de timpii de vizitare.

    Se pare că o să fac o selecţie a obiectivelor şi o să comprim cât se poate aceşti timpi.

    Costi
    [17.07.13 22:36:21]
    »

    @makuy:

    Pentru Cracovia şi împrejurimi sunt necesare 3 zile pline.

    Eu zic să mai pui (cel puţin) încă pe-atât!

    makuy*
    [17.07.13 22:53:46]
    »

    @traian. leuca: Ultima oară am ajuns în Cracovia în 2008 și am stat doar 2 nopți. Am ajuns la ora 15.00, m-am cazat și am luat la pas Piața Mare, am vizitat Catedrala, Bazarul și castelul Wawel, cu o oprire, spre seară, în Kazimierz.

    A doua zi am vizitat Auschwitz, nu și Birkenau, ceea ce mi-a ocupat timpul până la prânz. Apoi am vizitat partea de dincolo de Vistula, spre Ghetou și fabrica lui Schindler, apoi, la întoarcere, universitatea jagellonă și, spre seară, Florianska și zidurile exterioare. În plus, am luat parte la un spectacol extraordinar, în Piața Mare.

    Am fost cazat într-un hostel din Piața Szczepański.

    E adevărat, eu am avut la dispoziție câțiva ani anteriori, în care am descoperit orașul, așa că am știut ce să aleg pentru 2 zile.

    Recomand masa la un restaurant extraordinar, de lângă Piața Szczepański, unde se face comanda la un galantar, ți se dă un număr, apoi stai la masă și, când pe un afișaj apare numărul tău, te duci să o ridici. Mâncarea tradițională poloneză este excelentă. Sper să mai fie acolo restaurantul.

    Apoi, undeva, în Kazimierz, este o locație renumită pentru clătite, care nu seamănă nici pe departe cu cele de la noi (am văzut în Bayeux așa ceva).

    Deci, cu atenție, în două zile poți simți spiritul cracovian.

    Altfel, vorba lui @Costi, pe lângă cele 3 zile ale mele, mai trebuie adăugate încă trei

    amero
    [18.07.13 08:41:53]
    »

    extrem de interesant despre o destinatie mai putin comentata. felicitari

    daniel_72
    [18.07.13 15:20:55]
    »

    @traian. leuca: Pacat ca nu aveti decat doua zile la dispozitie pentru Cracovia. Pe langa obiectivele enumerate de catre colegul @marius gaudi, ar mai fi de vizitat Biserica Sf Petru si Pavel (deosebit de frumoasa)(Marius, pacat ca nu ai vizitat-o) , mina de sare de la Wieliczka, si neaparat lagarele muzeu Auschwitz (Oświęcim in poloneza la 50 km de Cracovia) si Auschwitz-Birkenau pe care intr-adevar dupa ce le vizitezi nu prea mai ai starea necesara pentru alte vizite.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    amero, dandeli, daniel_72, makuy*, marius gaudi*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080188035964966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1