GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Rynek Główny, întâlnire cu istoria
Alături de Wawel, Rynek Główny (Piaţa Mare) din Cracovia reprezintă unul din cele mai importante obiective turistice ale oraşului.
În Piaţa Mare se poate ajunge din orice direcţie, pentru că ea se află exact în inima oraşului vechi. Noi am ajuns aici, venind dinspre est, pentru că mai întâi am trecut prin Maly Rynek, Piaţa Mică. Aşa cum îi spune şi numele, aceasta este mult mai mică decât Piaţa Mare, dar păstrează şi ea acelaşi aer medieval, prin clădirile de epocă ce se aliniază pe laturile sale. Din Piaţa Mică, mergând spre vest, pe Sienna, o stradă pietonală, pavată cu pietre mari de granit, se ajunge în Piaţa Mare. Intrând aici pentru prima dată, vei avea o foarte mare surpriză, pentru că, la capătul străzii înguste, mărginite de-o parte şi de alta de pereţii clădirilor înalte de 3-4 etaje, la fel de vechi precum caldarâmul, priveliştea se deschide brusc, în uriaşa piaţă, cu dimensiunile de aproximativ 200×200 m, pe care nici nu o poţi cuprinde dintr-o singură privire. Dimensiunile sale foarte mari îi asigură statutul de necontestat de cea mai mare piaţă medievală din Europa. Are o formă pătrată şi pe laturile sale se află clădiri frumoase, nu foarte înalte, vechi de câteva secole.
Piaţa mare era, la origine, înconjurată de bazaruri, tarabe, aici aflându-se şi un hambar, precum şi cântarul municipal. Acum, pe laturile pieţei se înşiruie terasele cafenelelor şi restaurantelor. Piaţa MAre este însă şi martorul istoriei de secole a Poloniei, prin unele din clădirile de aici, care dăinuie încă de la origini: Sukiennice, Wieża ratuszowa, kościół św. Wojciecha, Bazylika Mariacka. Fiecare dintre acestea este înconjurată de legende. Cea mai cunoscută este cea a soldatului de gardă din turnul Bazilicii Sf. Maria, care, sunând din trompetă pentru a anunţa atacul tătarilor, a fost ucis de o săgeată. În amintirea acestui fapt, la fiecare oră, din turn se aude cântecul unei trompete, întrerupt la un moment dat brusc, precum cel al gardianului omorât de săgeata inamică.
Chiar la ieşirea din strada Sienna, la câţiva metri în faţă, se înalţă Monumentul lui Adam Mickiewicz. Adam Mickiewicz (click aici) este considerat poetul naţional al Poloniei şi este un reprezentant de seamă al romantismului, adesea comparat cu Byron şi Goethe. Monumentul original a fost dezvelit în Piaţa Mare in Cracovia în 1898, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea sa, dar monumentul actual este o copie, originalul fiind distrus în 1940 de trupele de ocupaţie naziste.
Haideţi să dăm împreună un tur virtual prin Piaţa Mare din Cracovia. De la capătul străzii Sienna, după ce am admirat monumentul lui Mickiewicz, pornim la stânga, spre colţul din sud-est al pieţei, de unde începe strada Grodzka, la capătul opus al căreia se află castelul Wawel. În acest colţ al pieţei se află decanul de vârstă al bisericilor Cracoviei, kościół św. Wojciecha, biserica Sf. Adalbert, datând din jurul anului 1000. Ea se afla pe o mică colină, nivelul Pieţei Mari fiind acum 1000 de ani cu 3 metri mai jos decât în prezent. Privind această biserică, ai senzaţia că ea a fost construită din mai multe corpuri geometrice lipite unele de altele, pentru că ea nu a fost construită dintr-o dată în întregime, ci i-au fost adăugate, pe rând diferite părţi. Acum, intrarea este la nivelul pieţei, dar trebuie apoi să cobori mai multe trepte pentru a intra în mica biserică, al cărei interior este deosebit de frumos decorat. În exteriorul bisericii, în dreapta intrării, nişte trepte coboară spre nivelul iniţial al pieţei, ducându-ne la intrarea într-un mic muzeu, aflat sub biserică, amenajat între vechi ziduri, descoperite cu ocazia excavărilor din anii '60, în întreaga piaţă. Muzeul prezintă istoria bisericii Sf. Adalbert, dar şi a Pieţei Mari, cu imagini arătând aspecte din diferite momente ale istoriei locurilor şi cu obiecte găsite cu prilejul săpăturilor arheologice, inclusiv un schelet uman. Pentru numai 2 zloţi, cât costă biletul de intrare, merită să vizitaţi acest interesant muzeu.
De aici, ne continuăm plimbarea în sensul acelor de ceasornic în jurul pieţei şi, tot pe latura sudică, dar spre colţul de sud-est, ajungem la Wieża ratuszowa, Turnul Primăriei, unul dintre motivele arhitecturale cele mai cunoscute ale Cracoviei, singurul element care a supravieţuit din vechea primărie. La parter se găseşte camera gotică, ce servea altădată drept depozit pentru tezaurul primăriei, acum aici aflându-se un punct de informaţii turistice. La subsol se aflau închisoarea şi Piwnica Swidnicka, în care se păstra celebra bere. Se poate urca în turn, pentru a admira o frumoasă privelişte a oraşului vechi.
În faţa turnului se află o lucrare de artă în bronz, Eros Bendato, aparţinând artistului Igor Mitoraj şi plasată aici în 2003.
Mergem mai departe, de-a lungul laturii vestice a Pieţei Mari, printre butoaie uriaşe, o scenă şi alte elemente ce ne sugerează că, în seara zilei anterioare, aici a avut loc un spectacol la care a curs şi multă bere şi ajungem pe latura din nord, de-a lungul căreia trec trăsuri cu cai, conduse de fete tinere şi frumoase, care fac şi o prezentare a celor aflate în jur, turiştilor dornici de un tur ecologic al Cracoviei.
De aici, intrăm în Sukiennice, o construcţie cu două niveluri, de formă dreptunghiulară alungită, paralelă cu laturile pieţei. La momentul vizitei noastre Sukiennice era în renovare, doar parterul fiind accesibil. Sukiennice era la origine un fel de stradă, având, de-o parte şi de alta standuri ale comencianţilor, închise cu grilaje de fier pe timpul nopţii. Cu timpul, ea a fost completată cu un acoperiş, iar forma actuală, ca o hală, a fost dată de arhitecţii Cracoviei din timpul Renaşterii. În acea perioadă a fost adăugată balustrada cu mascaroane (ornamente arhitecturale reprezentând o figură sau o mască fantastică ori grotescă) (click aici) şi lojele cu coloane de pe cele două laturi mari. În prezent, primul etaj este ocupat de galeria de artă poloneză din secolul al XIX-lea, în timp ce la parter este locul micilor comercianţi de suveniruri. Aici se află, de fapt, cel mai vechi centru comercial din Polonia.
Parcurgem pe toată lungimea galeria comercială, cu standuri cu tot felul de suveniruri, dintre care mi-au plăcut în mod deosebit costumele populare, păpuşelele reprezentând evrei în diferite ipostaze şi ceramica. La celălalt capăt al galeriei, se mai păstrează în perete câteva plăci cu firme vechi, amintind de vechi fabricanţi şi comercianţi ce-şi vindeau marfa aici.
Am lăsat la urmă bijuteria Pieţei Mari, Bazylika Mariacka, Bazilica Sfânta Fecioară Maria, de pe latura estică a pieţei, pentru că aici merită să petrecem ceva mai mult timp.
Bazilica Sfânta Maria nu se află de fapt chiar în Piaţa Mare, ci în Piaţa Sfânta Maria, adiacentă Pieţei Mari. Piaţa Sfânta Maria este situată în locul unde altă dată se găsea cimitirul parohial, din care se mai păstrează o capelă, pietre funerare, şi alte inscripţii, plsate acum pe pereţii bazilicii.
Intrarea în bazilica Sfânta Maria se plăteşte, biletele în valoare de 6 zloţi cumpărându-se de la biroul aflat în clădirea de pe latura de sud a bisericii, unde se pot cumpăra şi suveniruri. Pe lângă biletul de intrare, am primit şi un pliant (într-una din limbile de circulaţie internaţională, la alegere), cu explicaţii detaliate privind biserica şi altarul principal. Pe un plan al bisericii, din pliant, am văzut că, în afară de altarul principal, se mai află aici încă 12 altare şi 9 capele.
Se intră nu pe intrarea principală, ci pe cea de pe latura de sud. Aici, dacă doriţi să fotografiaţi sau să filmaţi, mai plătiţi 5 zloţi, în schimbul cărora primiţi o bulină portocalie autocolantă, pe care trebuie să o lipiţi pe piept, sau undeva la vedere, pentru că în interior sunt supraveghetori care altfel nu vă permit să fotografiaţi sau să filmaţi.
Bazilica Sfânta Maria, construită din cărămidă, în scolul al XIV-lea, este un magnific exemplu de arhitectură gotică poloneză. Faţada are două turnuri, asimetrice, cel din stânga de 81 m înălţime, celălalt de 69 m.
Polonezii se mândresc cu faptul că turnul mare al bazilicii Sfintei Maria, turnul de pază, turnul cu ceas, sau turnul cu goarnă, cum mai este el cunoscut, este singurul turn din lume din care se cântă cu goarna la fiecare oră, în toate cele patru direcţii, de 600 de ani, neîntrerupt. Turnul este vizitabil, pe platforma aflată la înălţimea de 54 m, numai în lunile de vară (din mai, până în septembrie) şi numai în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, între orele 9:00 - 11:30 şi 13:00 - 17:30. Atenţie, deci, la modul cum vă pregătiţi programul, noi neştiind aceste lucruri, nu ne-am potrivit cu acest program şi nu am putut urca în turn. Preţul biletului de vizitare a turnului este de 5 zloţi.
Structura interioară a bazilicii Sfânta Maria este formată dintr-un pronaos şi trei naosuri paralele, prelungite cu o absidă. Interiorul bazilicii Sf. Maria surprinde prin culorile vii şi policromia sa, prin vitraliile magnifice, prin capelele şi altarele în stil baroc. Cel mai impresionant este altarul principal, aflat în absidă, datând din secolul al XV-lea, cel mai vechi şi cel mai mare altar gotic din Europa. Este confecţionat din lemn de stejar şi are două aripi, care se deschid precum o carte, sau, mai exact, precum un pliant, în interior găsindu-se basoreliefuri din lemn de tei, cu scene din viaţa Sfintei Familii. Are dimensiuni impresionante (11×13 m)
Tavanul bisericii este şi el impresionant, cu nervurile caracteristice stilului gotic şi colorat într-un albastru viu. Pur şi simplu, odată intrat în biserică, este foarte greu să te hotărăşti să ieşi de aici, pentru că nu te mai saturi să priveşti decoraţiile care mai de care mai frumoase. Pot să spun că bisericile dn Cracovia sunt, din punctul de vedere al decoraţiilor interioare, cele mai frumoase dintre cele văzute de mine. Iar dintre acestea, bazilica Sfânta Maria este, la concurenţă cu catedrala Wawel, cea mai frumoasă.
Priviţi fotografiile ataşate şi-mi veţi da dreptate.
Trimis de Costi in 10.12.10 13:31:27
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Scuză-mi intervenţia poate inoportună, consider că tripticul din Bazylika Mariacka, capodopera lui Veit Stoss merită ceva atenţie suplimentară. Un link pentru doritori:
@popescu. borsa
Categoric, altarul ete o piesă deosebită şi, ca atare, intervenţia ta nu este inoportună.
Se poate vedea şi din fotografii frumuseţea acestei opere de artă. Eu nu am dat prea multe detalii pentru a nu încărca prea mult review-ul, care este şi aşa destul de lung.
Mulţumesc.
Alt review de exceptie, ca si fotografiile!
Extraordinar de frumoasa bazilica!
Da, am privit foto si iti dau dreptate, bazilica este foarte frumoasa. M-am intalnit si eu in review-ul tau cu istoria si mi-a facut mare placere. Felicitari pt. review!
Frumos review, foarte interesant! In Cracovia nu am ajuns inca dar mi se pare, privind pozele, ca aduce destul de mult cu Praga. Sau ma insel?
@luciaoradea
Da şi nu.
Da, pentru comorile de arhitectură şi încărcătura istorică a celor două oraşe.
Nu, pentru că Praga este mai rece, în timp ce Cracovia este mai umană, ceea ce este explicabil, pentru că aşa sunt şi cele două popoare. Polonezii sunt prietenoşi, amabili, ceea ce nu se poate spune deloc despre cehi, care sunt aroganţi şi limitaţi.
Personal, mie îmi place mult mai mult Cracovia (am revăzut vara asta şi Praga).
Dar mi-ai dat o idee. Poate am să fac o paralelă între cele două oraşe. Mulţumesc!
Am atasat acest minicolaj de cantece populare poloneze, se poate schimba!
@Costi, te felicit pentru acest review, pozele sunt minunate...
Superbonusul vine de la Herculane...
Seara asta vin numai cu superbonusuri... poate ca mi-a prins bine astazi intilnirea cu d-na ministru Elena Udrea...
@Costi, dacă scriai despre Slobozia primeai super bonus încă de alaltăieri, dacă scrii despre Riga îl primeşti poimarţi. Poftim cultură. Nu că ar avea vreo importanţă . Asta se cere.
@costi
Ma refeream la istorie si arhitectura. Nu am vizitat Cracovia, dupa cum am mai spus, dar din pozele vazute aici mie mi s-a parut ca seamana. Oricum, multumesc pt precizari, ma bucur daca v-am dat o idee!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cracovia - un oraș civilizat și relaxant — scris în 28.08.24 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Fascinanta Cracovia — scris în 15.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- May.2023 Cracovia in Mai 2023 — scris în 15.11.23 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Kalwaria Zebrzydowska, Calvarul polonez de pe Muntele Zar — scris în 03.12.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Colina Wawel din Cracovia – Sanctuar național polonez — scris în 27.11.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Plimbare prin Stare Miasto Kraków, Orașul Vechi Cracovia — scris în 21.11.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Plimbare prin Kazimierz, Fostul Cartier Evreiesc din Cracovia — scris în 08.11.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ